Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2935339 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2940 dnia: 20 Marca 2010, 21:10 »
ja piekę na pewno ten sernik:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_waniliowy/przepis.html
 i prawdopodobnie kajmakowy mazurek (oba z kwestii smaku).
elu, robiłaś już ten sernik? Wygląda apetycznie i też chyba go zrobię mniam mniam  ;D ;D
robiłam go tydzień temu i jutro chyba znowu zrobię. jest przepysznyyy....... a przy tym jest to prosty przepis ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Sarna

  • forumowicz
  • ***
  • Wiadomości: 197
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2941 dnia: 22 Marca 2010, 13:48 »
Dzieki za wyjasnienia odnosnie zupy porowej. Ciriness rzeczywiscie podala przepis ze smazonym mielonym miesem.
Okazuje sie ze niektore z Was robia ja po prostu na wywarze miesnym.

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2942 dnia: 22 Marca 2010, 21:40 »
A ja chcę sprawdzony przepis na pierogi ze szpinakiem i serem. Kto ma, kto da?

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2943 dnia: 22 Marca 2010, 23:38 »
Na kwestii smaku widziałam taki przepis
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2944 dnia: 24 Marca 2010, 12:42 »
Dziewczyny, macie sprawdzony przepis na tort czekoladowy? Tyle tego w sieci, nie mogę się zdecydować, więc chętnie jakiś Wasz sprawdzony przepis wypróbuje.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2945 dnia: 24 Marca 2010, 13:48 »
A ja sie zastanawiam nad menu posiedzenia Wielkanocnego popołudniowego, tylko żeby było mało pracy a efekty fajne. Myslałam o czymś na ciepło, ale nie obiadowym, może jakies gołąbki(mam zamrozone), albo kuraki i jakies sałatki, tylko jakie? I może ciacho jakieś- jakie?
pomocy  ::)


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2946 dnia: 24 Marca 2010, 13:51 »
Marta, ja zawsze podawałam łopatkę z kością pieczoną (dzień wcześniej szprycowałam mięsko) Zero roboty; można podać z sałatą i udekorować np. brokułami i małymi marcheweczkami


Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2947 dnia: 24 Marca 2010, 19:57 »
ja chce upiec ta babke krowkowo ajerkoniakowa... zobaczymy :)

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2948 dnia: 24 Marca 2010, 21:40 »
ja piekę na pewno ten sernik:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_waniliowy/przepis.html
 i prawdopodobnie kajmakowy mazurek (oba z kwestii smaku).
elu, robiłaś już ten sernik? Wygląda apetycznie i też chyba go zrobię mniam mniam  ;D ;D
robiłam go tydzień temu i jutro chyba znowu zrobię. jest przepysznyyy....... a przy tym jest to prosty przepis ;)
ten sernik wygląda boski :D tak apetycznie, że ślinka cieknie ::)
muszę go wypróbować :D

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2949 dnia: 24 Marca 2010, 22:23 »
Morgan  ja dzisiaj robiłam tą babkę tylko bez ajerkoniaku i pozmieniałam proporcję jest pyyyyszna  ;D tylko od razu ostrzegam jest nie za wysoka zresztą na zdjęciach to widać

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2950 dnia: 25 Marca 2010, 10:34 »
Maju, ale to na zasadzie potem obiadowej podawałaś?


Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2951 dnia: 25 Marca 2010, 11:06 »
Marta, ja to robię ot tak po prostu - jak jest ciepłe to może za obiad robić poza tym Wielkanoc to takie mięsne świąta ;D każdy sobie sam kroi, jak ostygnie to tez bardzo dobre. Nie narobię się przy tym, a efekt bardzo przyzwoity
Aha, potrzebuję dobry przepis na babkę gotowaną. Jakoś mi ten z foremki nie za bardzo pasuje ::)


Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2952 dnia: 25 Marca 2010, 21:00 »
Madziq wiem wiem... ze jest niska wiec na mala blaszke :) czytalam tam w opisach. A co zmienialas?

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2953 dnia: 25 Marca 2010, 21:08 »
Marta, ja zawsze podawałam łopatkę z kością pieczoną (dzień wcześniej szprycowałam mięsko) Zero roboty; można podać z sałatą i udekorować np. brokułami i małymi marcheweczkami

Maju a jest gdzieś tutaj przepis na Twoje mięsko?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2954 dnia: 25 Marca 2010, 21:50 »
nie dałam advokata bo córa mi podżera zawsze ciasta, zamiast tego dałam 125ml mleka i o pół szklanki więcej mąki żeby wyrównać konsystencję. Ale smakowo na prawdę godna polecenia ;)

Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2955 dnia: 26 Marca 2010, 14:06 »
dzieki :) zrobie ja na Święta :) kupilam juz mała blaszke specjalnie ;) bo nie mialam ;)

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2956 dnia: 26 Marca 2010, 15:21 »
Dziewczyny, naprawdę żadna z Was nie robiła tortu czekoladowego?  :-[
Będę musiała chyba zaryzykować...

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2957 dnia: 26 Marca 2010, 15:29 »
Małgosia my robimy Sachertorte z przepisu pascala, jest przepyszny!

•   6 jajek
•   150 g cukru
•   150 g czekolady gorzkiej
•   150 g masła
•   100 g mąki pszennej
•   30 g mąki kukurydzianej (drobnej)
•   20 g cukru waniliowego
•   1 łyżeczka proszku do pieczenia
•   szczypta soli
•   polewa:
•   150 g czekolady gorzkiej
•   200 g przesianego cukru pudru
•   80 ml wody
•   2 łyżki dżemu morelowego
•   Tłuszcz do wysmarowania tortownicy

Jeśli czekolada w czasie rozpuszczania się zwarzy, dodaj nieco śmietany kremówki. No i oczywiście użyj czekolady bardzo dobrej jakości, najlepiej z dużą zawartością kakao! Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia: 45-60 minut Dla 8 osób
Jak to zrobić: 1. Rozgrzej piec do 150 st. 2. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj 150 g cukru i ubij na gęstą, jasną pianę. 3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do ubitych żółtek. Dodaj masło i porządnie wymieszaj. 4. W misce wymieszaj mąkę z mąką kukurydzianą, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. 5. Ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. 6. Dodaj sypkie składniki do masy czekoladowej, wymieszaj, a następnie delikatnie dodaj pianę z białek. 7. Wysmaruj tortownicę tłuszczem, wlej ciasto i wygładź. Wstaw do piekarnika na 45-60 minut (ciasto jest gotowe, jeśli patyczek w nie wbity po wyjęciu jest suchy). 8. Pod koniec pieczenia przygotuj polewę. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, cukier i wodę. Upieczone i przestudzone ciasto posmaruj dżemem morelowym i polej polewą.





Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2958 dnia: 27 Marca 2010, 21:59 »
Przepis Rachel Allen

Na ciasto:
•   125g ciemnej czekolady
•   3 łyżki stołowe mleka
•   150g miękkiego masła
•   150g drobnego cukru
•   3 jaja
•   200g mąki tortowej
•   1 mała łyżeczka dobrej jakości kakao
•   1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
•   ¼ łyżeczki sody
•   Kakao lub cukier puder do posypania

Na masę:
•   75g miękkiego masła
•   1 mała łyżeczka śmietany
•   1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilii
•   175g cukru pudru
•   1 łyżka stołowa dobrej jakości kakao
 
•   Nagrzać piekarnik do  180°C (350°F), .  (potrzebne są dwie okrągłe blaszki o śr.20cm.-trzeba je wyłożyć papierem do pieczenia)
•   Umieścić czekoladę i mleko w misce nad naczyniem z gorącą wodą. Delikatnie mieszając trzymać nad kąpielą wodną aż czekolada się rozpuści.
•   Zmiksować masło aż będzie jednolitą masą  ,dosypać cukier miksować do momentu utrzymania delikatnej konsystencji. Wbijać pojedynczo jaja a na końcu dolać rozpuszczoną czekoladę z mlekiem.
•   Dosypać do masy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę - delikatnie i dokładnie wymieszać.
•   Podzielić równo ciasto pomiędzy dwie blaszki piec ok.25 min..

•   Po upieczeniu wyjąc ciasto z piekarnika i odczekać kilka minut zanim wyjmiemy je z blaszek.
•   Kiedy ciasto wystygnie można przygotować masę.
•   Ubic masło,śmietanę i ekstrakt z wanilii aż masa będzie jednolita.
Dosypać cukier puder i kakao cały czas ubijając.
Miksować kilka minut aż konsystencja stanie się lekka i delikatna.
•   Przełożyć zimne placki masą i posmarować boki i górę ciasta.
•   Posypać cukrem pudrem lub kakao.

Polecam jest naprawdę pyszne.




Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2959 dnia: 28 Marca 2010, 23:59 »
Dopisuję się do wątku, na pewno skorzystam, czasem mam problem z wymyśleniem co na obiad :)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2960 dnia: 29 Marca 2010, 11:38 »
dziewczyny ja w sprawie sernika na zimno tego z serków homogenizowanych i galaretki; chciała bym ,żeby ta galaretka ścięła serek
napiszcie mi proszę ile serków na ile galaretki, wyszukałam przepis ale był na twarogu
 :blagam:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2961 dnia: 29 Marca 2010, 20:43 »
albo tak: mam 1/2 kg serka homogenizowanego, ile powinnam dać galaretek  ???



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2962 dnia: 29 Marca 2010, 21:06 »
Małgosia my robimy Sachertorte z przepisu pascala, jest przepyszny!

Przepis Rachel Allen

Ciriness, Izabelle13, to są składniki na standardową tortownicę?

Offline izabelle13

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3688
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 8.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2963 dnia: 29 Marca 2010, 22:52 »
Malgosiu ten przepis jest na dwie okrągłe blaszki o średnicy 20 cm. ;)

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2964 dnia: 29 Marca 2010, 23:52 »
No właśnie doczytałam dopiero ;)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2965 dnia: 30 Marca 2010, 08:29 »
albo tak: mam 1/2 kg serka homogenizowanego, ile powinnam dać galaretek  ???
Ja daję 1 ubitą Śnieżkę, 1 galaretkę i 1 łyżeczkę żelatyny na 1 kg twarogu w wiadereczku (biorę 1/2 kg waniliowego i 1/2 kg zwykłego).
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2966 dnia: 30 Marca 2010, 10:29 »
Drogą kupna stałam się posiadaczką wypiekacza do chleba.... może jakieś sprawdzone przepisy? :)


Offline Elcik

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4144
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2967 dnia: 30 Marca 2010, 10:33 »
Jest jest i wychodzą dobre chlebki :) ale wiesz, może coś inszego ;) drożdżowe mówisz? muszę poszukać czy tam było takie.

w tym tygodniu przymierzamy się do zrobienia ciasta na pizzę.... a już czekam aż będę mogła w nim dżemik zrobić :d


Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2968 dnia: 30 Marca 2010, 10:48 »
gagatka dzięki  :)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline morgaina

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3431
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2969 dnia: 30 Marca 2010, 11:31 »
Elcik ja piekę z mieszanek lidlowych, chlebek dobry wychodzi, ale mi się już trochę przejadł, dlatego ostatnimi czasy piekę chleb na zakwasie w piekarniku, fakt roboty jest więcej bo 2 dni no i ciasto ręcznie trzeba wygnieść, ale efekt fantastyczny, chleb bez posmaku drożdży, chrupiacy i długo świeży.
Aktualnie maszyna służy mi do wyrabiania ciasta drożdżowego, świetna sprawa bo nawet wyrasta potem tylko do foremki przełożyć no i do pieczenia chleba jak na szybkensa potrzebuję.