Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939179 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3150 dnia: 22 Czerwca 2010, 17:09 »
madziq to ja będę czekać na przepisik ;)



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3151 dnia: 22 Czerwca 2010, 18:19 »
Aniu  :D wiesz mi rosę nie da się spartolić zawsze wychodzi! skoro wyszła żonie brata taty i to kilka razy bo się uzależniła od tego ciasta (ona ma totalne 2 lewe ręce do pieczenia) to i Tobie wyjdzie  :-* powodzenia  :ok:

Offline netka0003

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1919
  • Płeć: Kobieta
  • Kocham Cię Kochanie Moje :)*
  • data ślubu: 02 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3152 dnia: 22 Czerwca 2010, 18:33 »
dzieki za przepis :)

nic tylko pichcić  ;D
 

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3153 dnia: 22 Czerwca 2010, 19:21 »
No dobra, poznajcie antytalent :D ja spartoliłam rosę ;)

Spód mi wyszedł surowy


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3154 dnia: 22 Czerwca 2010, 20:56 »
Spód mi wyszedł surowy

jesteś pewna że surowy? kiedy ciasto ma kontakt z mokrą masą to warstwa ciasta stykająca się z nią jest hmmm miększa, kolorem odbiegająca od ciasta przy końcach. u mnie na zdjęciu to widać

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3155 dnia: 22 Czerwca 2010, 21:37 »
Rosa wyszla z piekarnika, zobaczymy co bedzie jak wystygnie ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3156 dnia: 22 Czerwca 2010, 22:10 »
Madziq na pewno surowy, przy brzegach był normalny upieczony, a już im bliżej środka tym bardziej było to surowe lepiące się ismakujące po prostu surowym ciastem...ciasto :D


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3157 dnia: 22 Czerwca 2010, 22:52 »
A mnie wyszlo, nawet pare kropelek sie pojawilo ;D Jest mega pyszne :P
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3158 dnia: 22 Czerwca 2010, 23:27 »
gemini następnym razem pod koniec pieczenia np na 20 min przed koncem ustaw piekarnik tylko na dolną grzałkę
to nie twoja wina tylko każdy piekarnik piecze inaczej

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3159 dnia: 23 Czerwca 2010, 09:49 »
Wlasnie teraz kumple z pracy jedzą ciacho, tak patrze na ten spod, mnie on smakuje, wszystkim też ale tak srednio wyrosł - no ale jak pod takim ciezarem mialo to urosnąc ::)

Zrobie następnym razem jak jagodka radzi roweniz :)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3160 dnia: 23 Czerwca 2010, 10:29 »
Ania bo ten spód praktycznie nie rośnie  ;) to jest kruche ciasto

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3161 dnia: 23 Czerwca 2010, 10:37 »
No dokladnie, tez tak myslalam ;D Tylko cięzko się wyciągała mi z blaszki to ciacho, mimo, ze bylo mocno wysmarowane tluszczem i posypane bulką, a moze papier do pieczenia lepiej by sie sprawdzil ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3162 dnia: 23 Czerwca 2010, 11:49 »
ja ostatnio tylko na papierze piekę  ;D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3163 dnia: 23 Czerwca 2010, 11:55 »
ja też uwielbiamn rosę  :)

a co z przepisem na ciacho truskawkowo-rabarbarowe?

Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3164 dnia: 23 Czerwca 2010, 12:36 »
moze i nie rośnie ale nie może byc surowe
musi byc w miare suche

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3165 dnia: 23 Czerwca 2010, 12:38 »
Ja czekam aż całkiem ostygnie, mnie się dobrze wyciąga a ja nigdy blaszek nie smaruję jak piekę kruche (ono ma sporo tłuszczu w sobie)
Być może blaszka wymaga wymiany  ;)


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3166 dnia: 23 Czerwca 2010, 12:39 »
Moja blaszka jest jakaś taka byle jaka, bo ja piekę raz na rok, jaką powinnam kupić  ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3167 dnia: 23 Czerwca 2010, 20:55 »
obiecany przepis


Sernik z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

Ciasto:

    * 20 dag mąki
    * 1/2 kostki margaryny
    * 3 żółtka
    * 6 dag zmielonych migdałów (zamiast migdałów dałam zmielone orzechy)
    * łyżka kwaśnej śmietany
    * łyżeczka proszku do pieczenia

Marmolada rabarbarowa:

    * 70 dag rabarbaru
    * 5 łyżek cukru
    * 1/2 szklanki wody

Masa serowa:

    * 60 dag twarogu dwukrotnie zmielonego (dałam z wiaderka)
    * 10 dag cukru
    * cukier waniliowy
    * 3 jajka
    * 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    * sok z cytryny
    * 50 ml śmietany kremówki
    * kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo:

    * 50 dag truskawek
    * 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę pokrojoną na kawałki i resztę składników.  Ugnieść ciasto i wstawić do lodówki na około pół godziny.

W tym czasie przygotować galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia.

Rabarbar pokroić w drobną kostkę, przełożyć na patelnię, dolać wodę i dodać cukier. Dusić na wolnym ogniu aż rabarbar będzie bardzo miękki i powstanie marmolada - rabarbar można pognieść widelcem lub zmiksować, bądź zostawić w całości.

Schłodzone ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blachę (u mnie 30 x 25 cm) i podpiec ok 10 minut w 180 stopniach. Marmoladę wyłożyć na podpieczony spód.

Ser zmielić, dodać cukier i cukier waniliowy,  żółtka oraz sok z cytryny. Dokładnie zmiksować. Następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek. ubitą kremówkę, aromat oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszać, wyłożyć na rabarbar i piec około godziny w 180 stopniach.  Należy pilnować by sernik się nie przypalił.

Truskawki płukać i pokroić w talarki. Wyłożyć na ostudzone ciasto oraz zalać tężejącą galaretką.

 ;D


Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3168 dnia: 23 Czerwca 2010, 21:59 »
Dzięk Madziq



Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3169 dnia: 24 Czerwca 2010, 12:19 »
Madziq, uwielbiam przepisy z Twojej stronki.Bardzo się cieszę, że ona jest  :Daje_kwiatka:



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3170 dnia: 24 Czerwca 2010, 17:25 »
carollaa   :oops: bardzo mi miło  :D

Offline Kobietkaa
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3171 dnia: 1 Lipca 2010, 16:38 »
Poratujcie mnie przepisem na szybkie i w miarę proste w wykonaniu ciasto :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3172 dnia: 1 Lipca 2010, 19:06 »
Na takie upały to proponuję sernik na zimno. Prosty tani i łatwy.

2 serki homogenizowane - np waniliowe
2 galaretki o różnych smakach

zalewamy galaretkę wrzątkiem nieco przestudzić i wymieszać z serkami - masę wylać do naczynia w którym będzie robione ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.

Drugą galaretkę rozpuszczamy i schładzamy. Gdy masa z serkami zastygnie to wrzucamy na nią owoce (ja dałam brzoskwinie świeże i truskawki - nie można kiwi dawać bo galaretka się nie zetnie) i zalewamy galaretką i znów do lodówki do zastygnięcia.

W taki upały je się wyśmienicie....
« Ostatnia zmiana: 2 Lipca 2010, 20:57 wysłana przez Maja »

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3173 dnia: 2 Lipca 2010, 20:50 »
robię bardzo podobnie, z tym że na spód daję jeszcze biszkopty  :D

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3174 dnia: 3 Lipca 2010, 21:48 »
Marta chciałaś przepis na croissanty! dopiero teraz miałam troszkę czasu żeby go przepisać. oto on - z książki „Desery od najprostszych po wykwintne” Pierre Herme

Ciasto na 8 croissantów:

    * 15 g masła
    * 5 g drożdży
    * 80 - 85 ml wody o temp. 20 stopni
    * 210 g mąki, typ 450
    * niepełna łyżeczka soli
    * 2 łyżki cukru, drobnego kryształu
    * 5 g pełnotłustego mleka w proszku
    * 125 g masła o temp. pokojowej

Przygotowanie ciasta:

1. W rondelku roztopić masło. Drożdże pokruszyć do miseczki, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, mleko w proszku i rozpuszczone w wodzie drożdże. Całość wyrabiać ręcznie aż ciasto będzie gładkie. Gdy jest za twarde należy dodać wodę ( ja za każdym razem tą wodę musiałam dolewać).

Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 - 90 minut.

Ciasto uderzyć pięścią aby opadło,  przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę aby podwoiło swoją objętość.  Ponownie uderzyć pięścią i wstawić do zamrażalnika  na 30 minut.

2. Masło utrzeć na gładką masę. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypanej mąką, na prostokąt o długości trzy razy większej niż szerokość. Rogi dokładnie wyrównać. Połowę masła rozłożyć palcami na 2/3 długości ciasta i złożyć je 3 razy (jak kopertę). Obrócić o 90 stopni, ponownie rozwałkować na prostokąt i złożyć trzykrotnie - tym razem bez masła! Tak złożone wstawić do zamrażalnika  na 30 minut, a następnie do lodówki na godzinę.

3. Powtórzyć wałkowanie i składanie ciasta z wykorzystaniem reszty masła, następnie to samo wykonać bez masła. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na godzinę.

W tym momencie zastał mnie późny wieczór, więc ciasto leżakowało w lodówce całą noc :)

Przygotowanie rogalików:

Ciasto rozwałkować na grubość 6 mm. Wykroić 8 trójkątów o podstawie 14 cm i wysokości 16 cm (ja się ściśle nie trzymałam tych wymiarów) . Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka, nadać mu kształt rogalika.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie rogaliki. Do miseczki włożyć żółtko, dodać niewielką ilość wody i roztrzepać. Za pomocą pędzelka posmarować rogaliki żółtkiem. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ponownie posmarować rogaliki, po czym wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i zapiekać jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3175 dnia: 6 Lipca 2010, 09:12 »
Madziulka, piękny avatarek i dziękuje za przepis :)


Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3176 dnia: 14 Lipca 2010, 17:08 »
Dziewczyny a jak robicie kuraka na obiad? Ja mam pełny zamrażalnik "swojszczyzny" i już mi się znudził taki pieczony w rękawie albo duszony z marchewką. ::)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3177 dnia: 19 Lipca 2010, 21:46 »
Dziewczyny potrzebuję sprawdzony przepis na ogórki - kiszone i małosolne!

Offline mka

  • Every second is a lifetime and every minute more brings you closer to God and you see nothing but the red lights you let your body burn like never before. And it feels better than love. Yeah it feels better than love...
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5815
  • Płeć: Kobieta
  • We are connected that is how I feel...e-zadymiary
  • data ślubu: :Serduszka: AF :Serduszka:
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3178 dnia: 20 Lipca 2010, 10:23 »
Ja małosolne ćwiczę tak:

-zestaw do kiszenia
-dużo czosnku wkrojonego do słoika
-ogóraski-nie mogą być duże
-duża czuba łyżka soli na 1 l wody...gorącej wody, bo ja zalewam wrzątkiem, żeby szybciej były :D :D :D
-no i obowiązkowo dokładne mycie ogóreczków przed kiszeniem

Zawsze wychodzą pyszne, a w pracy się zachwycają :D :D :D

rybkawiedenka
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3179 dnia: 20 Lipca 2010, 11:02 »
Co to jest zestaw do kiszenia??????

Możesz mi napisać krok po kroku co robisz?