Marta chciałaś przepis na croissanty! dopiero teraz miałam troszkę czasu żeby go przepisać. oto on - z książki „Desery od najprostszych po wykwintne” Pierre Herme
Ciasto na 8 croissantów: * 15 g masła
* 5 g drożdży
* 80 - 85 ml wody o temp. 20 stopni
* 210 g mąki, typ 450
* niepełna łyżeczka soli
* 2 łyżki cukru, drobnego kryształu
* 5 g pełnotłustego mleka w proszku
* 125 g masła o temp. pokojowej
Przygotowanie ciasta:1. W rondelku roztopić masło. Drożdże pokruszyć do miseczki, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, mleko w proszku i rozpuszczone w wodzie drożdże. Całość wyrabiać ręcznie aż ciasto będzie gładkie. Gdy jest za twarde należy dodać wodę ( ja za każdym razem tą wodę musiałam dolewać).
Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 - 90 minut.
Ciasto uderzyć pięścią aby opadło, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę aby podwoiło swoją objętość. Ponownie uderzyć pięścią i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
2. Masło utrzeć na gładką masę. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypanej mąką, na prostokąt o długości trzy razy większej niż szerokość. Rogi dokładnie wyrównać. Połowę masła rozłożyć palcami na 2/3 długości ciasta i złożyć je 3 razy (jak kopertę). Obrócić o 90 stopni, ponownie rozwałkować na prostokąt i złożyć trzykrotnie - tym razem bez masła! Tak złożone wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na godzinę.
3. Powtórzyć wałkowanie i składanie ciasta z wykorzystaniem reszty masła, następnie to samo wykonać bez masła. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na godzinę.
W tym momencie zastał mnie późny wieczór, więc ciasto leżakowało w lodówce całą noc
Przygotowanie rogalików:Ciasto rozwałkować na grubość 6 mm. Wykroić 8 trójkątów o podstawie 14 cm i wysokości 16 cm (ja się ściśle nie trzymałam tych wymiarów) . Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka, nadać mu kształt rogalika.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie rogaliki. Do miseczki włożyć żółtko, dodać niewielką ilość wody i roztrzepać. Za pomocą pędzelka posmarować rogaliki żółtkiem. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ponownie posmarować rogaliki, po czym wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i zapiekać jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.