Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2939236 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3330 dnia: 18 Grudnia 2010, 19:29 »
pojęcia nie mam... raczej nie powinno się nic stać, jeśli je zawiniesz.
dekorowałam gotowym lukrem dr.oetker'a  :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3331 dnia: 18 Grudnia 2010, 20:25 »
Ciacho zrobione z 1/2 składników. Miałam jedno masło  ;D Czeka w lodówce do jutra. Ale będzie zabawa.

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3332 dnia: 18 Grudnia 2010, 20:45 »
Moje ciasto na pierniki od 3 tygodni leżakuj, w poniedziałek się zabieram za pieczenie dopiero bo mi nowe foremki z allegro jeszcze nie doszły  ::) Ale pierników bez miodku sobie nie wyobrażam  ::)  :P
 metrowiec to też moje wspomnienie z dzieciństwa  :D

Anjuschka Twoja sałatka brzmi smakowicie! obiecałam jakąś zrobić i chyba ją właśnie wypróbuję skoro tak zachwalasz  ;D

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3333 dnia: 18 Grudnia 2010, 21:00 »
Ten duży piernik jest z miodem, a pierniczki będą z cukrem pudrem i też dobrze. Byle ładne nam wyszły.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3334 dnia: 18 Grudnia 2010, 21:06 »
Dziewczyny, macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na farsz mięsny do pierogów czy pasztecików? Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi :D

Madziq, ja też piekę w poniedziałek. Potem w czwartek przekaładać masa budyniową i dżemem? Hm, tylko jakim? Lepiej czymś kwaśnym czy słodkim? A może powidła śliwkowe... ??? Kurka, pierwszy raz piekę takiego piernika ;)



Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3335 dnia: 18 Grudnia 2010, 21:34 »
Powidła śliwkowe!

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3336 dnia: 18 Grudnia 2010, 22:11 »
pisałam o pierniczkach bez miodu  :D pierniczki piekę w poniedziałek, piernik we wtorek i przełożę go w czwartek powidłami śliwkowymi i masą budyniową chyba z miodem  ::)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3337 dnia: 19 Grudnia 2010, 08:31 »
carolla mój tata zawsze robi farsz mięsny i mieli też z mięsem warzywa np z rosołu - wtedy mięso jest miękkie...

a ja gorąco polecam ten farsz http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/pierogi/pierogi-syberyjskie.html surowe mięso się nakłada do pierogów...wg mnie są pyszne bo podczas gotowania ciasto pierogowe nabiera smaku tego mięska

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3338 dnia: 19 Grudnia 2010, 12:58 »
Daruda Twój przepis jest super ciekawy tylko jak ryba leży sobie w zalewie to ta naleśnikowa panierka nie rozmięknie  :?:
bo rozumiem, że po smażeniu mamy chrupiące kawałki i jak długo ma leżeć w zalewie tzn myślę, że noc wystarczy...



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3339 dnia: 19 Grudnia 2010, 14:42 »
Tak rybka to znczy to ciacho nalesnikowe zrobi się nieco pulchniejsze,ale to w niczym nie przeszkadza.noc w zupełności wystarczy,my ta rybka się zajadamy normalnie,robimy ja już z 4 lata na wigilię:-)



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3340 dnia: 19 Grudnia 2010, 14:45 »
A tak z ciekawości zapytam-jecie dziewczynki nowym zwyczajem mięsko na wigilii?bo my nadal po staremu:-)



Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3341 dnia: 19 Grudnia 2010, 15:05 »
U nas nie jemy, trzymamy sie tradycji  :D

Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3342 dnia: 19 Grudnia 2010, 16:25 »
U nas tak samo po staremu bez mięsa :)

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3343 dnia: 19 Grudnia 2010, 17:07 »
U nas też bezmięsna Wigilia.



Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3344 dnia: 19 Grudnia 2010, 17:50 »
Nie wyobrażam sobie Wigilii z mięsem...
A co to za nowy zwyczaj Daria???



Offline madziulka1021

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 611
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3345 dnia: 19 Grudnia 2010, 17:55 »
Już jakiś czas temu (kilka lat) Papież wprowadził że można jeść mięso.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3346 dnia: 19 Grudnia 2010, 19:01 »
u nas też bezmięsnie w wigilię

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3347 dnia: 19 Grudnia 2010, 19:55 »
A robiła któraś z was domowe krówki?
Korci mnie przepis Nigelli, ale ciekawa jestem, czy któraś ma sprawdzony na takie standardowe domowe?



Offline Anjuschka

  • Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 10267
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.05.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3348 dnia: 19 Grudnia 2010, 20:36 »
Moja babcia - podobno - kiedyś na wigilię podała gołąbki :) A to było z min. 20 lat temu :)

Ale zwyczajowo, wigilia też bezmięsna. Fajnie tak cały dzień pościć (bo od rana prawie nic się nie je, jedynie jakieś śledzie i ziemniaki w łupinach), a wieczorem pierogi, karp itp. Dopiero po 24 rzucamy się na mięso :) o ile ktoś ma jeszcze siły :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3349 dnia: 19 Grudnia 2010, 20:46 »
U nas rybki starczają. Mięsko nie jest mile widziane z powodu tradycji, a nie religii.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3350 dnia: 19 Grudnia 2010, 20:58 »
Daria dzięki za odpowiedz

u nas też bez mięsa chyba z przyzwyczajenia



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline .monia.

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4690
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3351 dnia: 19 Grudnia 2010, 21:11 »
I u nas też od zawsze ejst bez mięska

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3352 dnia: 19 Grudnia 2010, 22:29 »
U nas też bezmięsna wigilia :)

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3353 dnia: 20 Grudnia 2010, 07:50 »
A u nas jest z mięsem bo mój mąż nie jada  ryb i grzybów więc dla niego wigilia to zawsze było najgorsze święto bo był głodny ;)



Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3354 dnia: 20 Grudnia 2010, 12:47 »
u nas tez bezmiesna wigilia :)
my kochany ryby i w tygodniu jemy ich duzo wiec tymbardziej mega radosc :P

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3355 dnia: 20 Grudnia 2010, 13:07 »
.caril. wyszły takie pierniki, że musiałam przed rodziną schować bo by do piątku wyżarli.

I partia nieco przypieczona, ale mój piec tak ma, że w przepisie 200st, a w nim maks 180st i i tak może być za gorąco. Muszę popracować nad zdobieniami, ale ważne, że są nasze, od serca.

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3356 dnia: 20 Grudnia 2010, 13:14 »
caril mi też wyszły. Teraz musze je tylko udekorować. :D



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3357 dnia: 20 Grudnia 2010, 13:37 »
wow 200 stopni????dużo troszkę....według mnie ,nie znam ciacha które piecze się w takiej tempce. podsumowując wigilia raczej bezmiesna,jeden przypadek mięsnej;-)



Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3358 dnia: 20 Grudnia 2010, 14:15 »
cieszę się bardzo :)
z tą temperaturą... nie wiem w jakiej ja piekłam, bo wszystkie słodkości odruchowo daję na 170-180.
autor przepisu chyba trochę przesadził...

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3359 dnia: 20 Grudnia 2010, 22:24 »
Dziewczyny, a macie jakiś sprawdzony przepis na ciasteczka świąteczne, które nie są pierniczkami?  :)