Olka- kalendarzyk i npr to 2 różne sprawy... Od razu powiem że npr jest dokładniejszy, na forum znajdziesz o tym mnóstwo informacji, polecam stronę net 28dni.pl
Jeśli chodzi o termometr, to ja też mierzę elektronicznym. Dziewczyny polecają specjalny owulacyjny, ale mój jak na razie spełnia chyba dobrze swoją rolę

Mierzyć musisz w miejscu, gdzie występuje błona śluzowa- pochwa, odbyt, usta. Ja mierzę waginalnie, codziennie o tej samej godzinie 6 rano. W ustach ciężko mierzyć, ponieważ np przy policzku temperatura może być inna od tej pod językiem, krótko mówiąc ciężko trafić zawsze w to samo miejsce, szczególnie jak się jest zaspanym. NPR wymaga trochę samozaparcia, samodyscypliny, bo nie ważne czy jest urlop i możesz spać do 12, nieważne czy ci się chce czy nie- budzik dzwoni o tej samej porze i rad nie rad trzeba termometr zaaplikować w odpowiednie miejsce i czekać

Ale ja np po mierzeniu śpię dalej i mi to nie przeszkadza. Jeszcze specjalnie kupiłam termometr z pamięcią, żebym nie musiała pamiętać tempki, bo jak śpię to nic do mnie nie dociera

Tempkę mierz po min 3 godzinach snu, leżąc w łóżku jeszcze zanim wstaniesz zrobić cokolwiek. To ważne- bo z momentem wstania z łóżka i podjęcia aktywności tempka od razu rośnie, a nam zależy na tempce spoczynkowej.
Najlepsze godziny do mierzenia tempki to najwcześniej 6 najpóźniej 7- potem tempka sama wzrasta, nawet jeśli spałaś i nic nie robiłaś.
Co ważne samo mierzenie tempki nie daje pełnego obrazu cyklu- wskazane jest obserwacja śluzu szyjkowego i badanie szyjki macicy- jak starczy Tobie odwagi

Te 2 "rzeczy" też w trakcie trwania cyklu ulegają przemianom, dzięki czemu łatwiej wyznaczyć okres płodności i niepłodności i tym samym unikać lub planować poczęcie dziecka

Codziennie obserwacje trzeba zapisywać w karcie obserwacji cyklu, czy to na kompie, czy ręcznie. Jakieś bóle brzucha, choroby, późne pory snu, stresy, współżycie,wypity alkohol, cokolwiek co może zakłócić tempkę też należy wpisywać

Na początku to wszystko brzmi obco i koszmarnie, wydaje się że to trudne, ale takie nie jest. Jak będziesz mieć wątpliwości to w bebkowie jest wątek "NPR dla staraczków", Merkunek lub Liliann na pewno pomogą w ramach możliwości

Jakby co pisz, postaram się Tobie w miarę możliwości pomóc, choć uprzedzam że ekspertem nie jestem- sama się uczę npr dopiero 4 cykl, więc znam tylko podstawy

Boże, jaki tasiemiec....