Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3566810 razy)

Offline sarmaxarica

• maniak
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #28500 dnia: 15 Września 2012, 16:45 »
Co do Karmi to rozwazam to od jakiegoś czasu,tylko gdzieś naczytałam się,że te 0,5% alko.może jednak mieć wpływ na dziecko i miałam wątpliwości.
Ola,to Twoją córę tak pobudziło piwo czy może bąbelki Jej zaszkodziły?Choć dziewczyny piszą aby pić wygazowane....
No właśnie,a jeśli miałabym zacząć je pić to przez jaki czas i jakie ilosci polecacie?

Odnośnie stresu to właśnie tu jest największy problem,niedługo po porodzie teściowa "zafundowała" mi taką niespodziankę,że do tej pory skutki jej doświadczam na codzień i nie jest mi łatwo,choć staram się z całego serca nie przejmować tym co narobiła.....

Przy okazji zapytam się Ciebie Haniu,czy to Ty jestes tą cudowną rozsyłaczką ;) kołysanek,które tak chwalą dziewczyny? :)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #28501 dnia: 15 Września 2012, 17:10 »
A ja tak nie lubię Karmi... Zresztą też bym się obawiała tego 0,5% alkoholu...

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28502 dnia: 15 Września 2012, 18:23 »
Przy okazji zapytam się Ciebie Haniu,czy to Ty jestes tą cudowną rozsyłaczką ;) kołysanek,które tak chwalą dziewczyny? :)
to ja ;D
ostatnio była dyskusja na temat % w karmi. To co się z tymi % odpowiada zjedzeniu 2 jabłek :P jabłka chyba jecie? ;)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28503 dnia: 15 Września 2012, 18:31 »
Niby zadbałam o to żeby było wygazowane ale może jakiś gaz został, tak nikły % jaki jest zawarty w karmi nie pobudziłby niemowlaka. Szukałaś może doradcy laktacyjnego ?

Dyskusja o % w karmi jest bezprzedmiotowa w tym momencie moim zdaniem, nawet mi się zaczynac nie chce  ;D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #28504 dnia: 15 Września 2012, 20:13 »
jak nie karmi to piwo bezalkoholowe
tez ma słód jeczmienny
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #28505 dnia: 15 Września 2012, 20:28 »
sarmaxarica przede wszytskim LUZ !!! Karmi jest ok. Miałam ze 4 kryzysy laktacyjne. Przystawiaj dziecko jak najczęsciej do piersi i co ma być to będzie.

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #28506 dnia: 15 Września 2012, 20:33 »
Lovisia gratuluje urodzenia w terminie.
Prawie Ci się udało trafić w urodzinki Alanka.
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #28507 dnia: 15 Września 2012, 21:29 »
Co do Karmi to zmęczyłam już 1 szklankę i zabieram się za 2.Ale wstrętne to,aż mam ciarki.  :P

Ola,mam super położną,polecaną podobnie,jak "rzeka mleka",przez Ankę,jesteśmy w stałym kontakcie i póki co daje mi nadzieję,że mleko powróci,tylko musimy jakoś przetrwać kolejny kryzys.

Gabiś,przystawiam Go jak tylko zaczyna pokazywać,że robi się głodny(bez głodu ani cycka ani flachy do buziaka nie weźmie),ale Czort zwykle po chwili zasypia,bo za mało leci lub jak już jest bardzo głodny,robi mega awanturę i załapać cycka nie chce.Ale tak czy siak próbujemy i choć takie karmienie zwykle trwa ponad godzinę to nie poddajemy się.

Hania,czy w takim razie i ja mogę prosić o przesłanie lub namiary na te działające cuda kołysanki?  ;D

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28508 dnia: 15 Września 2012, 21:47 »
Hania,czy w takim razie i ja mogę prosić o przesłanie lub namiary na te działające cuda kołysanki?  ;D
ano możesz ;) przyślij mi na priv maila to wyślę (ale już raczej nie dziś, bo to trochę trwa, a ja się zawijam do wyrka :P )

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #28509 dnia: 16 Września 2012, 08:12 »
Kochana R. Gratuluje ogromnie. Udalo sie tym razem w dobrym czasie :) buziaki kochana

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28510 dnia: 16 Września 2012, 09:11 »
Co do Karmi to zmęczyłam już 1 szklankę i zabieram się za 2.Ale wstrętne to,aż mam ciarki.  :P

Ola,mam super położną,polecaną podobnie,jak "rzeka mleka",przez Ankę,jesteśmy w stałym kontakcie i póki co daje mi nadzieję,że mleko powróci,tylko musimy jakoś przetrwać kolejny kryzys.

Gabiś,przystawiam Go jak tylko zaczyna pokazywać,że robi się głodny(bez głodu ani cycka ani flachy do buziaka nie weźmie),ale Czort zwykle po chwili zasypia,bo za mało leci lub jak już jest bardzo głodny,robi mega awanturę i załapać cycka nie chce.Ale tak czy siak próbujemy i choć takie karmienie zwykle trwa ponad godzinę to nie poddajemy się.

A może za wolno leci, nie ma siły i zasypia? Moja wisiała całymi dniami na cycku, ale trochę się poprawiło (najadała się lepiej) jak w poradni laktacyjnej położna pokazała mi jak przystawiać. Miałam chwycić pierś i tak jakby ściągnąć skórę w stronę brodawki i tak trzymałam, przynajmniej na początku karmienia. Wtedy wypływ był lepszy. Możesz spróbować.

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #28511 dnia: 16 Września 2012, 11:26 »
Witam
Jak znajde chwile to napisze wiecej :)
Dzieki wielkie przede wszystkim!!!

Ola, starsza była praktycznie tych samych rozmiarów :)))
Amika, prezent za trafienie w termin do odbioru jak sie spotkamy :))

Caluje wszystkie!

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28512 dnia: 16 Września 2012, 11:38 »
Suwaczek musisz nowy zamieścić :)

Dziewczyny, przeczytałam gdzieś, że jeżeli nie mam praktycznie wcale objawów ciązowych oprócz senności i częstego oddawania moczu to niedobrze, że mogę miec za niski poziom hormonów, chodziło tu głównie o mdłości, to prawda? Było napisane, że kobiety które nie mają mdłości sa bardziej zagrożone poronieniem... hmmm

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28513 dnia: 16 Września 2012, 11:42 »
nie czytaj...ok...
nie ma na to żadnych naukowych dowodów...
tylko obiegowe teorie...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #28514 dnia: 16 Września 2012, 11:46 »
Anulka,jest tak jak mówisz,od początku właściwie Kubuś jest leniuszkiem i jak za słabo leci sam się nie wysila z ssaniem ;) dlatego położna już na pierwszej wizycie patronażowej kazała mi chwytać pierś jak kanapkę i pompować Małemu mleczko.Póki co zwykle jest tak,że początkowo sam ładnie ciągnie a gdy pierś robi się bardziej miękka muszę Mu pomagać.Tyle tylko,że gdy nie mam problemu z mlekiem,karmienie trwa maksymalnie 20-30 minut a teraz ciągnie się to niemiłosiernie,cała jestem napięta bo często przyjmuję różne pozycje,aby mleko ściągać z całego cycka.....

Marta,na początku gratuluję II. :) A poza tym to powiem Ci,że jestem przykładem ciężarówki bez objawów ciążowych,której 2miesięczny Synek właśnie śpi obok. ;) NIc się nie martw tylko ciesz się,że te "przyjemności" Cię omijają. :D Nie każda kobieta musi mieć mdłości czy bliskie spotkania z kibelkiem.Ja tylko odczuwałam większą senność,troszkę biegałam do wc a tak poza tym żadnych objawów nie miałam.Nawet brzuch późno mi wyskoczył,więc początkowo znajomi nie chcieli wierzyć,że jestem w ciąży. ;)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28515 dnia: 16 Września 2012, 11:47 »
chyba faktycznie przestane czytać, w ogole zagladac do netu, bo co chwilę mam stres

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28516 dnia: 16 Września 2012, 11:48 »
Marta ja nie wymiotowałam ani razu, a mdłości miałam rzadko, słabe i może przez kilka dni. A za miesiąc Tymek skończy rok ;) LUUUZZZZZZ :D ciesz się, że nie rzygasz :Szczerbaty:

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28517 dnia: 16 Września 2012, 11:50 »
:D ciesz się, że nie rzygasz :Szczerbaty:

własnie...
dla mnie początek obu ciąży to była katorga...
— Richard M. Devos

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #28518 dnia: 16 Września 2012, 11:58 »
Marta, rozumiem Twoje obawy, bo moje dwie pierwsze ciąże mdłościowo pawiowe, a tu cisza, objawów jako takich brak - no i stres, bo głupie myśli lubią się uczepiać w najmniej odpowiednim momencie. Niedawno byłam na usg prenatalnym i przeżyłam wielki (pozytywny oczywiście) szok, że tam w brzuchu mieszka sobie taki całkiem spory maluszek. A mdłości zaczęły mi się ostatnio (już po usg) w trakcie dojazdów do pracy  ;) Trzymam kciuki za Twój spokój i umiejętność odganiania niepotrzebnych myśli.
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #28519 dnia: 16 Września 2012, 12:39 »
Martusia te mdłości mogą Cię jeszcze dopaść.W pierwszej ciąży nie wiedziałam co to znaczy,a w drugiej miałam mdłości od 7 do 18 tygodnia i wcale fajnie nie było.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28520 dnia: 16 Września 2012, 12:44 »
Dziewczyny, przeczytałam gdzieś, że jeżeli nie mam praktycznie wcale objawów ciązowych oprócz senności i częstego oddawania moczu to niedobrze, że mogę miec za niski poziom hormonów, chodziło tu głównie o mdłości, to prawda? Było napisane, że kobiety które nie mają mdłości sa bardziej zagrożone poronieniem... hmmm

Marta, ja nie miałam żadnych mdłości. Jedyny objaw to brak @ i nieznacznie powiększone piersi.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #28521 dnia: 16 Września 2012, 12:50 »
ciesz się, że nie rzygasz :Szczerbaty:

Porzygałabym sobie......
byle nie z powodu kaca ;)

Maj 2013 na liście niewykonalny. Teraz czaję się na czerwiec 2013. W końcu ja i mąż urodzeni w tym pięknym miesiącu :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28522 dnia: 16 Września 2012, 12:59 »
też piękna data... ;D

a co do mdłości to faktycznie to się zaczyna/nasila po 7 tygodniu...
zatem wszystko przed Tobą Martusia...
— Richard M. Devos

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #28523 dnia: 16 Września 2012, 19:59 »
u mnie wlasnie mdlosci pojawily sie w 7tyg i trwaly do zeszlego tygodnia niestety praktycznie calodniowe, najgorsze wieczorami, po wymiotach bylo mi znacznie lepiej ale zblizenia z kibelkiem byly srednio 2x w tyg wiec zwykle meczylam sie strasznie, schudlam 3kg przez to :-\...ale widze swiatelko w tunelu, od tygodnia jest lepiej, apetyt powoli wraca no i smak na ulubione slodkosci w koncu ;D...

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28524 dnia: 16 Września 2012, 20:31 »
No niech bedzie :) Wy to jednak jestescie najlepszym lekarstwem ;)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #28525 dnia: 16 Września 2012, 20:35 »
Pewnie temat już był, ale w wyszukiwarce nic nie znalazło, to pytam, jakie kapturki laktacyjne polecacie? Mogą być takie zwyczajne, czy jakość ma znaczenie?

Offline Ewiszka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28526 dnia: 16 Września 2012, 20:43 »
Lovisa gratuluję!!! śliczne imię wybraliście ;)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28527 dnia: 16 Września 2012, 20:53 »
Pewnie temat już był, ale w wyszukiwarce nic nie znalazło, to pytam, jakie kapturki laktacyjne polecacie? Mogą być takie zwyczajne, czy jakość ma znaczenie?
wiele razy już mówiłam ze karmiłam krótko :P ale w czasie owego karmienia zdarzało mi się korzystać z aventu. Miałam te najmniejsze, bo sutki mam małe, ale o ile się nie mylę są 3 rozmiary

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #28528 dnia: 16 Września 2012, 20:57 »
Marta moje mdlosci zaczely sie ok 7tygodnia, tez martwilam sie ze jest cos nie tak..
za to jak sie zaczely to trzymaly do okolo 20tygodnia..
codziennie rano mocno tulilam kibelek ;D ;D ;Dnic przyjemnego :Pw pracy w poludnie tez czesto sie zdarzalo, zwlaszcza jak zjadlam cos slodkiego,
takze spokojnie, albo wszystko przed Toba, albo przejdziesz przez ciaze troche przyjemniej ;) ;)czego Ci z calego serca zycze,
jeszcze tylko napisze ze moja przyjaciolka nie wymiotowala ani nawet nie miała mdlosci a jej synek w listopadzie skonczy roczek ;) ;)

ja uzywalam kapturki firmy bella :)
:*:*:*

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #28529 dnia: 16 Września 2012, 20:59 »
Marta ja w sumei nie miałam mdłości... tzn. miałam ale tak niewielkie że w sumie gdybym nie widziała że jestem w ciąży to pewnie bym się nie zorientowała ;) NIe wymiotowałam ani razu.