Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3568624 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #28740 dnia: 24 Września 2012, 21:29 »
Ja wczoraj zdałam sobie sprawę, że będę trochę tęskniła za brzuszkiem ;)

Eeee, możecie zaraz zmajstrować następne bobo  ;D

a fakt faktem tęsknię za brzuszkiem i za tą beztroską ciążową :)
czasami jak nie mogę się "wyrobić" z pakowaniem i ubieraniem Zosi - wspominam sobie jak tylko musiałam siebie ubrać i mogłam wszędzie iść :D

Pomyśl jak będzie, gdy zacznie chodzić i uciekać przed ubieraniem, wtedy to na wspominki i tęsknoty się zbiera.  ;D
On 2011
Ona 2013

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #28741 dnia: 24 Września 2012, 21:30 »
Można też spróbować z poduchą rogalem, ale ona jest dość droga, a jaśki dały radę :P

Ja tak poduszkę mam od początku ciąży, to był jeden z najbardziej udanych zakupów, bardzo ułatwia mi spanie i leżenie w ogóle. Podpiera i podtrzymuje wszystkie potrzebne miejsca, przynosi ulgę kręgosłupowi itp.

Mój synek ostatni co dzień ma czkawkę i to trwającą min. 5 min, a czasem i dłużej. Wiem, ze to normalne, ale strasznie mi go szkoda...

Offline martusia-sc

• uzależniony
  • data ślubu: 02.06.2012
« Odpowiedź #28742 dnia: 24 Września 2012, 21:33 »
joannaM niech mi trochę kręgosłup odpocznie:P
selena - mój dzisiaj już miał dwa razy i też mi go szkoda, mam wrażenie, że się przy tym złości, bo strasznie się wierci wtedy ...
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #28743 dnia: 24 Września 2012, 22:17 »
Ja w pierwszej ciąży torby nie zdążyłam spakować, bo zaczęłam rodzić dzień wcześniej od zaplanowanej daty spakowania torby. W drugiej ciąży spakowałam torbę w 32 tygodniu. W sumie był dwie- dla mnie i dla dziecka. Stały gotowe z kartką przypiętą zszywkami z listą rzeczy do dopakowania w ostatniej chwili.
Wg mnie nie ma uniwersalnego tygodnia dla wszystkich do spakowania się. Moja rada brzmi- jeśli już o tym myślisz to to zrób- będziesz spokojniejsza. :D A spokojna mama to spokojne dziecko. I mniejsze ryzyko przedwczesnej akcji :)

p.s. trochę Wam zazdroszczę tych przeżyć... Mam dwóch synów a dzisiaj śniła mi się córeczka. Urządzałam jej pokój i jednocześnie byłam i szczęśliwa ze jestem w ciąży i spanikowana, jak ja dam radę z 3 dzieci ;) A potem ją urodziłam w dosłownie 3 minuty, śliczna była ;D
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28744 dnia: 24 Września 2012, 22:21 »
Ojeejjj!! Co my przeszliśmy z czkawkami! Pojawiały się non stop i potrafiły trwać naprawdę długo. Teraz też się czasem zdarzają (jak jeden raz pojawi się rano, to potem już do końca dnia co jakiś czas się "męczy" - ma to po mnie :-\ ). "Męczy" napisałam w cudzysłowie, bo wyczytałam że maluszkowi czkawka nie przeszkadza - jest mu obojętna. Więc przestałam się przejmować :P a! Podanie picia nie zawsze pomagało, a powiedziałabym nawet że rzadko... ::)
Ps. Cześć Fasolku :) Pamiętasz mnie? :D dawno Cię nie widziałam ;)

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #28745 dnia: 24 Września 2012, 22:45 »
Ja torby w pierwszej ciazy spakowac nie zdazylam, bo wyladowalam w 34tc w szpitalu, i wszystko pakowal maz a ja mu dyktowalam przez telefon. Teraz zrobie to w 30-32tc.
Jutro ginek, oby bylo wszystko ok. Dziasiaj brzusio sie tez stawial i bolal mimo calodniowego odpoczynku.
Niedawno przeszlam walke z brzuchem , nie moglam sie ogolic i cala myszke sobie pocielam hehehe.
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #28746 dnia: 24 Września 2012, 22:53 »
Dziecku czkawka nie przeszkadza, ale jak akurat zasypia to jest męcząca  :D

Offline joannaM
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28747 dnia: 25 Września 2012, 08:12 »
Dziecku czkawka nie przeszkadza, ale jak akurat zasypia to jest męcząca  :D

mój zasypia nawet z czkawką, nie przeszkadza mu
On 2011
Ona 2013

Offline Marta234
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 10.09.2011
« Odpowiedź #28748 dnia: 25 Września 2012, 09:39 »
Dziewczyny gdzie polecacie zrobić na kasę chorych USG połówkowe ??

Offline neta88sc

• maniak
  • "najważniesze jest niewidoczne dla oczu"
  • data ślubu: :serce::serce:
« Odpowiedź #28749 dnia: 25 Września 2012, 11:19 »
Zosi strasznie przeszkadza w zasypianiu .. no i łyczek mleczka nie pomaga.. denerwuje sie strasznie a ja razem z nią bo czkawki zazwyczaj trwają długo..

a no spakowanie i ubranie siebie i dziecka to dla mnie nie lada wyczyn logistyczny ale najbardziej boję się zimy  ::)

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #28750 dnia: 25 Września 2012, 12:16 »
Dziewczyny czy możecie polecić jakiś suplement z DHA dla matki karmiącej?Od porodu stosuję OmegaMed Pregna 500 ale zastanawiam się,czy jest coś może nieco tańszego?
I jeszcze podpytam Was odnośnie karmienia mm. ;) Jako początkująca karmicielka metodą mieszaną dopiero od niedawna bawię się z mm i tak się zastanawiam,czy można do flaszki nalać troszkę gorącej wody,tak aby rozmieszać miesznakę a później uzupełnić butlę zimną wodą?Pewnie można,ale wolę mieć pewność,nie chciałabym robić czegoś nie tak a przyznam że troszkę upierdliwe jest zalewanie całej flachy gorącą wodą i później chłodzenie jej,gdy Mały jest na maksa głodny i krzyczy po opróżnieniu cycków.

Offline joannaM
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28751 dnia: 25 Września 2012, 12:27 »
ja brałam Prenatal DHA Omega 3, ale taniej widzę że nie wychodzi.
Ja po 2 miesiącu tylko podgrzewałam wodę, nie gotowałam (butelkową lub z filtra)
On 2011
Ona 2013

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28752 dnia: 25 Września 2012, 13:27 »
Dziewczyny czy możecie polecić jakiś suplement z DHA dla matki karmiącej?
ja stosuję to:

wcześniej brałam kw. foliowy z dha z tej firmy a potem przerzuciłam się właśnie na to + witaminki

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #28753 dnia: 25 Września 2012, 14:24 »
sarmaxarica masz złą technikę robienia MM
bierzesz wrzątek w termos i chłodną wodę do osobnej butli, nie butli od mleka
z ww wód robisz mieszankę o stosownej temperaturze, wrzucasz mleko, mieszasz i masz...

nie zalewałabym wrzątkiem MM, bo "zdechnie"

« Ostatnia zmiana: 25 Września 2012, 14:26 wysłana przez liliann »
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28754 dnia: 25 Września 2012, 15:12 »
Nie wiem co masz na myśli mówiac zdechnie, że popsuje się czy co? Ale na pewno straci swoje własciwości. Możesz mieszać tak jak mówi Lilian lub mieć przegotowaną wodę o pokojowej temp. (np w dzbanku) i potem podgrzać ją w mikrofali do odpowiedniej temp (ja tak robię niemal od początku i dziecko żyje i ma sie nieźle, a mówię to bo są przeciwnicy używania mikrofali ::) przecież to WODA ::) ), wsypać mleko i juz

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28755 dnia: 25 Września 2012, 15:17 »
ja też wodę w mikro podgrzewałam. Można też zmieszać mniej więcej w proporcji 2:1 zimną wodę (wcześniej przegotowaną i stojącą w dzbanku) z wrzątkiem (czyli np. 60 ml zimnej i 30 ml wrzątku) i do tego wsypać mleko.

Offline AnekPiekarek

• uzależniony
  • data ślubu: 04.09.2010
« Odpowiedź #28756 dnia: 25 Września 2012, 17:27 »
ja tez mam przegorowaną wodę w dzbanku potem tylko przygrzewam i mikro mleczko i już :) robię tak prawie od początku jak jest na butli i wszytsko jest ok

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28757 dnia: 25 Września 2012, 17:59 »
Dziewczyny czy możecie polecić jakiś suplement z DHA dla matki karmiącej?Od porodu stosuję OmegaMed Pregna 500 ale zastanawiam się,czy jest coś może nieco tańszego?

z tańszych jest vitaminer prenatal dha

ok 25 zl na miesiąc

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28758 dnia: 25 Września 2012, 18:20 »
a co jest złego w podgrzewaniu wody w mikrofali? niech ktoś da przykład :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #28759 dnia: 25 Września 2012, 18:39 »
Nie wiem co masz na myśli mówiac zdechnie, że popsuje się czy co? Ale na pewno straci swoje własciwości.
to ostanie miałam na myśli...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
« Odpowiedź #28760 dnia: 25 Września 2012, 19:22 »
Ja zawsze miałam gorącą wode w termosie i zimna przegotowaną w dzbanku, mieszałam i wsypywałam mm.

Ja Po ginku, wyniki w porządku, szyjka dalej sie nie skraca, mam dalej łykać no-spe 3x1, nastepna wizyta 16 października a usg 15października, już nie mogę się doczekać, co prawda ostatnio mi robili na IP ale ja to bym mogła codziennie oglądać.
27września do diabetologa, mam nadzieje ze nie bedzie miał zastrzeżeń co do mojego cukru
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #28761 dnia: 25 Września 2012, 19:41 »
Lila,źle się wyraziłam.Wrzatku nie biorę od razu do mieszania mm,ale zanim nieco go schłodzę (jak przez kilka dni miałam mleko Humany w instrukcji podali by mieszać przy 70 st.,teraz mam Bebilon) to Mały furii dostaje a co tu mówić o dalszym schładzaniu. ::)
Nie byłam pewna czy można pokombinować z wodą,ale skoro wszystkie tak robicie to zakupiłam dziś termos ;D i już nie będziemy się męczyć.
Mikrofali nie mam tutaj w Szczecinie,bo nie ma na nią miejsca 8) ale termos da radę.

Mam jeszcze pytanie odnośnie apetytu Waszych pociech.Od 13 września dokarmiam synka mm.Początkowo różne ilości zjadał i butla nie była potrzebna po każdym karmieniu cycem,z czasem zaczął więcej z butli spijać a od kilku dni już właściwie co karmienie dokładam Mu butlę i pochłania zwykle 90ml,czasem 120ml.Raczej w miarę opróżnia obie piersi(nadal walczę o laktację),choć widzę że się rozleniwił i bywa,że mleko z nich tryska a On nie chce ssać. I tu moje pytanie-czy normalnym jest,że mimo dokarmiania mm Kubuś chce jeść,co 1,5-2 godziny?Przecież teoretycznie na butli powinien dłużej być najedzony???A u nas nadal nic nie zmieniło się w częstotliwości karmienia,rzadko wytrzymuje dłużej(w nocy udaje się 4 godz.).

Dzieki Justyś i Mon_ka98,jutro przejdę się do apteki. :)

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #28762 dnia: 25 Września 2012, 21:59 »
sarmaxarica termos to super sprawa do mm, ja z poczatku mialam podgrzewacz i wkladalam butle z woda, zeby miec wode na nastepne karmienie i w sumie tez spoko, a teraz po przeprowadzce jakos termos uzywam i jest ok. Nawet rano jak zniose termos z  sypialni to wlewam wode z czajnika i mam na caly dzien.

Jesli chodzi o czestotliwosc karmienia, to u nas tez jak Niko byl dokarmiany to w zasadzie nie wytrzymywal dluzej. I do dzis dnia je 150ml co 2 max 3 godziny. W nocy na cale szczescie wytrzymuje dluzej, od 22 do 4 rano plus minus.
Nieraz slyszalam, ze to z przyzwyczajenia i silnej potrzeby ssania (Niko smoczka od wielkiego dzwonu uznaje, wiec nie ma szans na oszukanie go), a to ze skok rozwojowy w danym tyg zycia...roznie. A ja uwazam poprostu, ze to maly glodomor i juz  :P Przyjdzie czas to bedzie mu starczalo na dluzej.

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #28763 dnia: 25 Września 2012, 22:25 »
u nas jest to samo...mloda jest glodna co 2 max 3 godziny...pomimo ze zje 90-120
chociaz u nas czesto jest tak... ze mloda je 60ml-90ml co 2 godziny...

jedynie w nocy mi dlugo wytrzymuje bo klade ja ok 19 i spi do 3-4 ale drze mi sie w niebo glosy jest tak wyglodzona ;D ;D
podam jej 120ml mleczka czasem chce nawet 150ml...i dalej idzie spac do 7-8 ;D ;D
:*:*:*

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
« Odpowiedź #28764 dnia: 25 Września 2012, 22:30 »
paulincia to Ty masz aniolka a nie dziecko.
Moj Alan to sie budzil co 3h w nocy
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #28765 dnia: 25 Września 2012, 22:35 »
OlkahofKubuś też jakimś wielkim fanem smoczka nie jest,więc póki co tak,jak i Ty biorę pod uwagę,że zrobił się z Niego głodomorek i je tyle ile faktycznie porzebuje.Fakt,że je sporo i często ale jak już się naje to sam wypluwa cycka/butlę i nie ma bata aby wcisnąć Mu cokolwiek do buziaka.Troszkę mnie ten apetyt zdziwił,ale najważniejsze,że jest zadowolony i ładnie rośnie. ;)

Paulincia,miałam nadzieję,że i Ty sie odezwiesz,bo ostatnio pisałyśmy o naszych żarłokach ;) i byłam ciekawa jak to u Was wygląda.
Super,że tak ładnie Ci śpi,Kubuś też robi się śpiący okoo 19-20 i najlepiej by było wtedy położyć Go spać,ale zwykle musimy czekać aż R wróci z pracy po 21:00 i razem Go wykąpiemy,wtedy troszkę się rozbudza i zanim się naje i uśnie mija sporo czasu.....Póki co boję się Go sama kąpać,ale zbieram sie w sobie,aby się przemóc,bo oboje się przez to męczymy.

Jeszcze mam pytanie do Justyś i Liliann.Poczytałam ulotkę Vita-miner Prenatal DHA i spodobał mi się skład,tyle tylko,że przy wypisie ze szpitala zalecono mi dawkę DHA 500mg.I tak sobie kombinuję,czy dodatkowo do tego Vita-minera mogłabym dokupićPregna 250 DHA?W porównaniu z tym co do tej pory stosowałam skorzystam podwójnie,bo w skali miesiąca i tak zaoszczędzę 20 zeta a i organizm lepiej "dożywię". ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28766 dnia: 26 Września 2012, 08:42 »
mam nadzieję, że mi pomożecie... z uwagi na fakt, że jestem przed porodem pierwszego dziecia wczoraj znalazłam listę wyprawki dla malucha, uporządkowałam ją w kategorie itd ale mam wątpliwości, czy wszystko będzie potrzebne, czy jest coś co jest zbędne na tej liście. Niektóre rzeczy jak kosmetyki dla niemowlaka kupię dopiero po porodzie, bo nie wiem jaką skórę będzie miał Antoś. Wkleję tutaj listę, która będzie tak uprzejma niech coś zasugeruje ok? ;) Część z tych rzeczy już mam, ciuszki, łóżeczko, pieluchy, wanienka, nawet podgrzewacz którego tu nie ma, bo sama bym go nigdy nie kupiła :P

Ubranka      
1   5   body z długim rękawem
2   5   body z krótkim rękawem
3   6   bawełnianych koszulek
4   6   kaftaników
5   6   bawełnianych śpioszków/pajacyków
6   3   skarpetek
7   3   sweterków
8   3   bluzy
9   3   spodnie
10   1   ciepła czapka
11   1   czapeczka lekka
12   1   ciepłe rękawiczki
13   1   kombinezon
Akcesoria      
14   1   łóżeczko
15   1   materac
16   2   pościeli
17   2   poszewka na pościel
18   1   śpiwór do wózka na zimę
19   1   wózek 2w1
20   1   moskitiera
21   1   folia przeciwdeszczowa
22   1   torba podręczna do wózka
23   1   fotelik samochodowy 0-.. Kg
24   1   nosidełko/ chusta
25   1   monitor oddechu
26   1   wanienka
27   1   mata antypoślizgowa do wanienki
28   1   termometr do wanienki
29   1   smoczek
30   1   szczotka
31   1   nożyczki z zaokrąglonym końcem
32   1   leżaczek
Karmienie      
33   1   butelka 125ml
34   1   szczotka
35   2   smoczki do butelek
Tekstylia      
36   2   ręczniki z kapturem
37   10   pieluch tetrowych
38   10   pieluch flanelowych
39   1   rożek
40   1   gruby kocyk
41   1   cienki kocyk
42   2   prześcieradła z gumką
43   2   kpl. Pościeli
44   2   kpl. Poszewek
Pielęgnacja      
45      pieluchy jednorazowe
46      chusteczki nawilżające
47      krem przeciw odparzeniom
48      patyczki higieniczne z ogranicznikiem
49      mydełko lub płyn do kąpieli
50      oliwka lub mleczko do smarowania
51      proszek do prania
52      gaziki
53      sól fizjologiczna
54      termometr
55      frida
56      izotoniczny roztwór wody morskiej

i jeszcze rzeczy, które potrzebne mi będą do szpitala:

Dla mnie      
57   3   staniki odpinane
58      wkładki laktacyjne
59      maść na brodawki
60      herbatka laktacyjna
61      laktator
62   2   koszule do porodu
63   1   szlafrok
64   1   kapcie

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28767 dnia: 26 Września 2012, 08:54 »
Zawsze jak czytam takie "listy" to się zastanawiam czemu np 5 body a nie 6  ;)
Wywaliłabym większośc ubranek napisanych powyżej, pajac plus body w to inwestowałabym najbardziej, kombinezon jeśli dziec zimowy zamiast śpiworka do wózka, jakaś bluza/bluzy, ciepłe spodenki to w czym dziecku będzie najwygodniej. Pościele bym sobie darowała, rożek też, w to miejsce jeszcze jeden kocyk i więcej prześcieradeł. To tak na szybko, podejrzewam że po dokładnym "wczytaniu" jeszcze bym powywalała/pozamieniała.

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28768 dnia: 26 Września 2012, 08:58 »
ciuchów mam ze dwie albo trzy torby rozm. 52-68 ale napisałam przybliżone ilości, wiadomo że im więcej tym lepiej, ale raczej nic nie będę kupować. Kombinezon mam już, tylko zamek musi mi moja mama wymienić ;)
pościel wystarczy jedna? bo jeden kpl mam, podusie i kołderkę więc to wystarczy tak?

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28769 dnia: 26 Września 2012, 09:08 »
Kołderkę zaczęłam używac w okolicach września czyli Liwia miała 10 miesięcy, poduszkę jeszcze później, na początku było do spania prześcieradło plus ciepły koc, dlatego to na "wstęp" zbędny wydatek no chyba że "dostany" to w końcu się przyda.

Oprócz kombinezonu przydał mi się jeszcze śpiwór do fotelika bo dużo jeździliśmy.

Do kosmetyków dodałabym jeszcze duże płatki higieniczne, ja nie używałam chusteczek nawilżanych więc u Nas szły jak woda.