Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3557628 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #28410 dnia: 13 Września 2012, 23:52 »
Kobietka, rany współczuję  :o ja bym tam pojechała paniusie...
Jak ja się cieszę, że w pl nie rodziłam. Miesiąc przeleżałam w szpitalu, ktg 2x dziennie po godzinie i jeszcze na mnie krzyczeli, że się za szybko chcę odpinać od maszyny  :D
I też są france położne, nie ma się co oszukiwać ale o wszystkim zaraz mój gin się dowiadywał i fruwały małpy jedne  ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline zaba

• maniak
  • data ślubu: lipiec 2011
« Odpowiedź #28411 dnia: 14 Września 2012, 00:00 »
liliann no to u nas juz bys sie tej reki pozbyla :P...
lekarze czesto wysylaja stazystow na 'pierwsze przeszpiegi' a sami racza przybyc z 'lekkim' opoznieniem sprawdzajac czy wszysto ok...
ja bym sie pofatygowala do dyrekcji z pisemkiem co by wiecej sie taka historia nie powtorzyla, kurcze, ze w czasach kryrzysu ludzie nadal nie szanuja swojej pracy :-\...na szczescie podobne sytuacje to raczej rzadkosc...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #28412 dnia: 14 Września 2012, 00:05 »
i co taki stażysta podyplomowy zrobi na izbie...
sama będąc nim schodziłam na izbę położniczą ... no i co? tak naprawdę pogadać sobie mogłam z pacjentką...

pacjenta z izby odpisać nie ma prawa...
a kobietkę odpisała...
znaczy się nie stażysta...

często mylicie ze stażystami młodych rezydentów...na początku wyglądają tak samo wypłoszenie...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #28413 dnia: 14 Września 2012, 06:51 »
Wpadam z rana z taką informacją... nie urodziłam  ;D ale buzia mi się troche śmieje... bo niedawno wyszedł mi duzy kawał czopa z krwią…. podbrzusze mnie cmi, boli… chodze… ale zadnych skurczy nie ma.
Ide pod prysznic, a potem poskakac na piłce.  Mam nadzieje, ze sie rozkreci bo zostawilam meza w domu w razie czego, bo zanim by tu dojechal to godzina…. chociaz wiem, ze po wyjsciu czopa z krwia, to jeszcze moge poczekac.... No i enema powinna dzisiaj lub jutro przyjsc :D

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #28414 dnia: 14 Września 2012, 07:05 »
Wpadam z rana z taką informacją... nie urodziłam  ;D ale buzia mi się troche śmieje... bo niedawno wyszedł mi duzy kawał czopa z krwią…. podbrzusze mnie cmi, boli… chodze… ale zadnych skurczy nie ma.
Ide pod prysznic, a potem poskakac na piłce.  Mam nadzieje, ze sie rozkreci bo zostawilam meza w domu w razie czego, bo zanim by tu dojechal to godzina…. chociaz wiem, ze po wyjsciu czopa z krwia, to jeszcze moge poczekac.... No i enema powinna dzisiaj lub jutro przyjsc :D
ale newsa przegapiłam :o :o :o :o
gratuluje :D

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28415 dnia: 14 Września 2012, 07:44 »
Ha! Czyli idzie do przodu. Mówię Ci - do poniedziałku się wyrobisz ;D (żeby nie powiedzieć do piątku, bo to dziś :P )

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #28416 dnia: 14 Września 2012, 07:51 »
Chyba idzie bo zgodnie z planem mnie przeczyscilo .... czuje sie jakbym relacje na biezaco zdawała :D
Sniadanie zjadlam, wykapalam sie ... czekam az młoda wstanie i zaczynamy kolejny dzien :)
Ide poskakac na pilce, poki mam czas i diablica mnie nie meczy ;))
W miare mozliwosci bede tu zagladac :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #28417 dnia: 14 Września 2012, 08:11 »
Lovisa mi czop z krwią odchodził cały piątek i sobotę...w niedzielę po 11 rano Ewa była na świecie...

no i na ten opis od Ciebie czekałam "krwisty czop"
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28418 dnia: 14 Września 2012, 08:18 »
Lovisa jest szansa że nasze dzieci będa z tego samego dnia  ;D ;D ;D

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28419 dnia: 14 Września 2012, 08:45 »
Kobietko współczuję :( Może szpital zmień? Ja codziennie jezdziłam na ktg pod koniec, o ile nie leżałam. Mnie nie mogły się czepiać, bo miałam wskazanie, ale mnóstwo dziewczyn przyjeżdżało z fałszywym alarmem, albo ot tak sprawdzić bo nie było ruchów, bo się martwiły. I zawsze byo spoko. Czasem trafiła się jakaś bardziej ponura, ale nigdy takich komentarzy.
Nie dziwie się, że Cię zatkało. Ja jestem z natury wygadana, ale w ciąży zrobiłam się jakaś płaczliwa  i czasem bałam się coś powiedzieć, żeby się nie popłakać. Następnym razem się przygotuj i idź w nastroju bojowym  :P
Lovisa, trzymam kciuki, żeby ruszyło. Ja przenosiłam tylko 2 dni i już da mnie to był stres. Obyś nie musiała czekać za długo!

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #28420 dnia: 14 Września 2012, 09:12 »
Ten krwisty czop to moze i z tydzien isc nie? Mi odchodzil dwa dni zolty, dwa dni brazowy, dzisiaj krwisty... no i to czyszczenie.... moze enema sie nie przyda... oby!
Bynajmniej teraz juz jest cisza i nic sie nie dzieje.

Anulka jak ja przenosze dwa dni to wierz mi, dla mnie to akurat zaden stres nie bedzie :)

Justynka  ;D ;D

Lilian  :przytul:

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28421 dnia: 14 Września 2012, 09:25 »
Ja słyszałam, że nawet i 2 tygodnie, ale z praktyki szpitalnej (jako pacjentka  ;D) wnioskuję, że zawsze już wtedy szybko idzie. Kilka dziewczyn, które ze mną leżały tak miały i w ciągu 2-3 dni maleństwa były na świecie.
Dla mnie był stres, bo już leżałam tydzień w szpitalu przed porodem, tydzień po. Samo to leżenie było męczące, chociaż z drugiej strony byłam pod kontrolą, choć nie do końca, bo jak mi się dzień przed porodem mała nie ruszała, to położna powiedziała, że ja już rodzę i już mi się nie będzie ruszać i ani badania, ani ktg... chociaż tętno co 2 godz. sprawdzali. A ona faktycznie już wtedy musiała się męczyć

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #28422 dnia: 14 Września 2012, 09:39 »
Lovisa mi czop z krwią zaczął odchodzić w sobotę późnym wieczorem a następnego dnia w południe zaczęły się skurcze i o 23:45 urodziłam :) więc jest szansa że to jak nie dziś to jutro :) i tego CI życzę!

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #28423 dnia: 14 Września 2012, 09:40 »
Trzymam kciuki kochana, zeby szybko poszlo :)

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #28424 dnia: 14 Września 2012, 09:40 »
Anulka jesli czytalas mnie wczesniej to wiesz, ze ja przy pierwszej córce dopiero po skonczonym 42tyg wyladowalam w szpitalu i dopiero w 42tyg + 6 dni urodziła się mała.... wiec dwa dni to dla mnie naprawde pikuś. Mialam wywolanie bo mała nie wychodziła. Takze 43 tydzien ciazy dopiero urodziłam. Mam nadzieje, ze tutaj juz jednak cos sie dzieje :) Nie mialam w ogole ktg, dopiero wlasnie po 42tyg w szpitalu, cala ciaze nikt nie badal szyjki... wiec trwalam w niewiedzy. Wtedy 2 tygodnie mi wylazil czop, ale krwistym nie byl nigdy, no i sam porod sie nie zaczal.

Ricardo ja sobie tez  ;D :-*

Marta  :-*

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28425 dnia: 14 Września 2012, 09:43 »
W zyciu sienie spodziewalam, ze bede w ciazy czytac jak Ty drugie malenstwo na swiat wydajwsz :)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28426 dnia: 14 Września 2012, 09:59 »
Lovisa, czytałam i naprawdę bardzo współczuję. Ja po prostu sobie nie wyobrażam aż tyle przenosić bez kontroli :(
Ostatnio mojego ma brata ona rodziła w UK i też ją tak trzymali. Przenosiła "tylko" tydzień, ale pod koniec żadnego badania, kontroli... jak pojechała do szpitala parę dni po terminie, bo miała skurcze i myślała, że rodzi to sprawdzili tyko tętno dziecka i odesłali tłumaczęc, że to są skurcze Braxtona-Hicksa  :P Na szczęście samo się zaczęło, ale i tak skończyło się cc, bo rozwarcie nie szło, a czekali prawie dobę z decyzją o cc...
Ale u Ciebie tym razem ruszy się szybciej, zobaczysz... jak już idzie krwisty czop, to jest dobrze.
A jak byś pojechała do szpitala i poprosiła o KTG, bo się martwisz, to by nie zrobili?

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28427 dnia: 14 Września 2012, 10:00 »
ma brata ona
męża brata żona  :P

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28428 dnia: 14 Września 2012, 10:09 »
Lovisa mi czop z krwią zaczął odchodzić w sobotę późnym wieczorem a następnego dnia w południe zaczęły się skurcze i o 23:45 urodziłam :) więc jest szansa że to jak nie dziś to jutro :) i tego CI życzę!

Mi czop odszedł ok 8 rano , po 10 już byłam na porodówce, o 15.30 Karol był na świecie, co prawda przez cc no ale taka decyzja lekarzy była  ;)

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28429 dnia: 14 Września 2012, 10:14 »
Dziewczyny, wiem, ze tu sie teraz dzieja rzeczy ciekawsze, jak nasza Lovisa :) ale mam pytanie, jestem 20 dni po owu, to koniec 5 tego tygodnia, tak? Nie licze ostatniej miesiaczki bo owu mialam w 49 dniu cyklu, no i kiedy najlepiej isc na pierwsza wizyte, myslalam zeby isc za jakies poltora tygodnia. Usg raczej nie bede miala wtedy, bo tu nie robia tak wczesnie, ale czy to dobry czas? Zastanawiam sie, ze moze jakbym sie uparla to mnie skieruja na to usg, bo wizyta jest u rodzinnego, bo tu rodzinny prowadzi ciaze, a ja bym nie chciala, zeby mi taki robil dopochwowe. Myslicie, ze gdyby mi jednak chcial zrobic przez brzuchala i mial dobry sprzet to by cos bylo widac? Kiedys bylam na monitoringu w Hahsie w Szczecinie i robil mi Wegrzynowski wlasnie przez brzuch i normalnie pecherzyki bylo widac i endometrum grubosc, wszystko.

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28430 dnia: 14 Września 2012, 10:18 »
na usg serduszko powinno być chyba max 30 dni po zapłodnieniu, ale jak masz iść bez usg to chyba nie ma znaczenia?
A kiedy robią usg?
U mnie do 12 tygodnia przez brzuch nie było widać...

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28431 dnia: 14 Września 2012, 10:38 »
lovisa trzymam kciuki mocno mocno, żeby się udało teraz w ten weekend ;D pewnie pójdzie szybciej niż z córą nr 1 ;)

ja nie miałam robionego nawet USG przez brzuch do 12 tygodnia, dopiero na badaniu NT zrobiła przez brzuch i było widać... ale możliwe, że tak jak u anulki u Ciebie też nie będzie widać. a bete marta robiłas?

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28432 dnia: 14 Września 2012, 10:50 »
Nie ma tu gdzie zrobic, tylko za skierowaniem od lekarza mozna. Wiec wtedy dopiero zrobie, ale tez sie upre na to ilosciowe, nie jakosciowe. Nie wiem
A co do usg to dopiero w 16 tygodniu

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #28433 dnia: 14 Września 2012, 11:25 »
Lovisa super czytać takie informacje z rana:) trzymam mocno kciuki, by udało się nam zachowac kolejkę czyli Ty się rozpakowujesz już dziś/jutro, a ja za tydzień:):)
Marta ja dopiero usg badanie prenatalne w 13 tygodniu miałąm przez brzuch, wczesniej tylko dopochwowe. Nie wiem, czy to zalezy od sprzętu czy są jakies inne wytyczne, których trzymają się lekarze?

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28434 dnia: 14 Września 2012, 11:32 »

bo do 11-12 tygodnia robi się dopochwowe usg

kiedy najlepiej isc na pierwsza wizyte
  marta082008 kiedy dokładnie iść to nie wiem, ale nawet we wczesnej ciąży przydałoby się sprawdzić czy pęcherzyk ciążowy jest w jamie macicy i na podstawie jego wielkości gin określi przypuszczalny wiek ciąży i powie kiedy następne usg...nie sugerowałabym się tym że 20 dni po owu to 4czy 5 tydzień, chyba że znasz datę zapłodnienia i zagnieżdżenia

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28435 dnia: 14 Września 2012, 11:38 »
No zaplodnienie musialo byc kiedy byla owu, po jajeczko jest zdolne do zaplodnienia okolo 6 h, wiec innej opcji nie ma, nie wiem kiedy bylo zagniezdzenie.

A tu nie robia usg do 16 tygodnia

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28436 dnia: 14 Września 2012, 11:46 »

A tu nie robia usg do 16 tygodnia
dziwny zwyczaj...bo przecież robi się usg "genetyczne" między 11 a 14 tyg.
a nie możesz pójść prywatnie, dla własnego komfortu? może uda się znaleźć gdzieś niedrogo, albo w miejscowości niedaleko?

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #28437 dnia: 14 Września 2012, 11:57 »
Wlasnie doczytalam, ze w 16 to najwczesniej, zwykle w 17-19, tu nie robi sie badania przeziernosci karkowej wcale, w ciagu calej ciazy robi sie tylko jedno usg, jezeli wszystko jest dobrze. Prywatnie nawet za bardzo nie wiem gdzie szukac, bo mi babeczka w szpitalu powiedziala, ze jest jeden prywatny, ale tez ogolny  ???
Pewnie jest jakis w Stavangerze lub Bergen, ale to mi wyjdzie 1000 koron za wizyte plus dojazd to dwa razy taniej mi wyjdzie do Pl poleciec na n usg, hmmm, moze tak zrobie

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #28438 dnia: 14 Września 2012, 12:07 »

bo do 11-12 tygodnia robi się dopochwowe usg

Ale u mnie próbowali przez brzuch. Ja nic nie było widać to dopiero wtedy dopochwowe. Tak robił lekarz w Grecji i w pl też.

Marta, ja poleciałam do Polski porobić badania krwi, bo mi się opłacało ..i zostałam do genetycznego. Tu za badania miałam zapłacić ponad 600 euro. W PL 300 coś zł, ale w tym były nie tylko te podstawowe, bo chciałam też tarczycę i coś tam jeszcze sobie dodałam.

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #28439 dnia: 14 Września 2012, 12:33 »
Ja w tej ciąży każde usg miałam przez brzuch, pierwsze jakoś 6/7tc i było widać już serducho.

kobietka w szpitalu w którym rodziłam Stasia ktg jest płatne, w tedy jak dobrze pamiętam było 5zł, więc nie tylko u Ciebie bieda w szpitalach :)