Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3536759 razy)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #27960 dnia: 28 Sierpnia 2012, 20:58 »

Wracając do tematu- moja mama mówi, żebym nie piła coli bo dziecko uszkodzę  ::). A jedna koleżanka powiedziała ostatn io, że wyczytała nt. związku picia coli z rozszczepem wargi. Zastanawiam się ile w tym prawdy... ::).
Hmmm może wypłukuje kwas foliowy? to by było logiczne, ale jaką ilośc trzeba by pić, żeby aż tak wypłukać...

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #27961 dnia: 28 Sierpnia 2012, 20:59 »
kolejne bzdury ::) ludzie z nudów wymyślają takie teorie

aeniołek, wiesz już kogo masz teraz w brzuszku?
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline martusia-sc

• uzależniony
  • data ślubu: 02.06.2012
« Odpowiedź #27962 dnia: 28 Sierpnia 2012, 21:19 »
selena dobry interes zrobiłaś - ja za 2 koszule i szlafrok też dałam łącznie 70 zł tyle, że na bazarku;-) tylko jak mi brzuszek zniknie to się chyba tym szlafrokiem 2 razy owine:P

ja też mam niesamowitą radość z każdych zakupów  - potem jak przychodze do domu to jeszcze kilka razy oglądam to co kupiłam:P jutro może wybiorę się do biedronki po pieluchy dada ;-)

to chyba ty ostatnio pisałaś że zamówiłaś łóżeczko na allegro? jakie wybrałaś? drewniane czy może kojec?;)
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27963 dnia: 28 Sierpnia 2012, 21:29 »
ja osobiście uważam, że cała ta afera z piciem % jest przereklamowana
Co człowiek to opinia. Wg mnie nie jest i nawet mała ilość jakiegokolwiek alkoholu szkodzi. W tym względzie jestem nieugięta. Tak jak mówisz - każdy robi co uważa...

Ja też kupiłam tetrę na allegro. Jakość niestety dupna :( Dostałam na szczęście od ciotki nówki sztuki - nie wiem skąd miała, ale te są super. Pewnie nawet nie zwróciłabym uwagi na jakość tych kupionych przeze mnie, bo nie miałam porównania. Ale jak mam to widzę ZNACZNĄ różnicę...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #27964 dnia: 28 Sierpnia 2012, 22:49 »
....wyczytała nt. związku picia coli z rozszczepem wargi. Zastanawiam się ile w tym prawdy... ::).
Hmmm może wypłukuje kwas foliowy?

kwas foliowy zapobiega rozszczepowi kręgosłupa i cewy nerwowej nie wargi... ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27965 dnia: 28 Sierpnia 2012, 22:56 »
Hmm no tak, a rozszczep wargi czym jest spowodowany? Pewnie FAS? czy coś jeszcze?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27966 dnia: 28 Sierpnia 2012, 23:05 »
defekt genetyczny - określone zesp genetyczne
czynniki zewnętrzne we wczesnym etapie życia płodowego: niektóre leki przyjmowane przez kobiety we wczesnym okresie ciąży,
brak lub nadmiar witamin,
kofeina, alkohol, narkotyki,
zakażenia wirusowe i bakteryjne matki;

rzadko udaje sie przyczynę uchwycić
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27967 dnia: 29 Sierpnia 2012, 09:52 »
W poniedziałek będąc na izbie przyjęc i czekając na wyniki przywieźli dziewczyne w 7 miesiacu ciąży - 2 promile alkoholu we krwi ......
dziecko, które z nią było zabrała policja
Ona w ogóle z mordą co Oni od niej chcą przecież to jej dzieci i jej życie
miałam ochotę podejść i coś jej zrobić.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #27968 dnia: 29 Sierpnia 2012, 10:13 »
Martusia-sc, o takie kupiliśmy:

Mam nadzieję, że dobrze zdjęcie dodałam...

Co do tetrowych, ja mam 2 szt kupione w u nas w hurtowni dziecięcej i niczym się nie różną od tych z all.

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #27969 dnia: 29 Sierpnia 2012, 10:20 »
A u nas w rodzinie łóżeczko przechodzi z pokolenia na pokolenie :P my dostaliśmy takie kupione prawie 17 lat temu ( nasze dziecko jako 3 będzie w nim spało), mój mąż tylko je odmalował lakierem i trochę spód wzmocnił i wygląda jak nowe :) ciekawe czy te zakupione teraz też tyle lat wytrzymają... Oczywiście materac osobno dokupiliśmy :)
Natalka 4.11.2012

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27970 dnia: 29 Sierpnia 2012, 11:14 »
W poniedziałek będąc na izbie przyjęc i czekając na wyniki przywieźli dziewczyne w 7 miesiacu ciąży - 2 promile alkoholu we krwi ......
dziecko, które z nią było zabrała policja
Ona w ogóle z mordą co Oni od niej chcą przecież to jej dzieci i jej życie
miałam ochotę podejść i coś jej zrobić.

krótko... ja pier****!!! co za idiotka... i take s*** mają dzieci, a pożądni ludzie nie mogą mieć :(

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27971 dnia: 29 Sierpnia 2012, 11:16 »
ja też dostałam łóżeczko ale dopiero po jednym dziecku :) o takie mam:

Offline martusia-sc

• uzależniony
« Odpowiedź #27972 dnia: 29 Sierpnia 2012, 17:08 »
super mebelki dziewczyny:) mnie się podobają mebelki klupś z żyrafką ;-)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27973 dnia: 29 Sierpnia 2012, 18:27 »
z żyrafką też są słodkie :D sama bym pewnie wzięła tę żyrafkę, ale mam za mały pokój na tak ciemne meble, no i w sumie łóżeczko już dostałam w prezencie ;)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27974 dnia: 29 Sierpnia 2012, 18:45 »
z żyrafką też są słodkie
mnie się ich kolor nie podoba ::) a nigdzie nie widziałam tych mebelków w innym kolorze

my wstępnie zdecydowaliśmy się na takie łóżeczko
dokładnie w tym kolorze

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline martusia-sc

• uzależniony
« Odpowiedź #27975 dnia: 29 Sierpnia 2012, 18:53 »
mon_ka98  to łóżeczko co wkleiłaś też mi się baaaardzo podoba:) ma śliczny kolor i słodki wzorek. W zasadzie to jak zaczęłam oglądanie mebelków to to łóżeczko było moim nr1 :) klupś też mi się podoba, ale jeszcze się nie zdecydowałam na ich kupno. Mam w planach wyciągnąć męża w weekend po jakiś sklepach meblowych albo na wielki targ i tam też pooglądać;-)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27976 dnia: 29 Sierpnia 2012, 19:38 »
Mam w planach wyciągnąć męża w weekend po jakiś sklepach meblowych albo na wielki targ i tam też pooglądać;-)
dobrze, że można wszystko oglądnąć i się zdecydować ale z drugiej strony tyle tego jest że oczopląsu można dostać ;)

Offline martusia-sc

• uzależniony
« Odpowiedź #27977 dnia: 29 Sierpnia 2012, 20:07 »
Z jednej strony się tego obawiam:P im większy wybór tym trudniej się zdecydować, ale pooglądać zawsze można;-)

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27978 dnia: 29 Sierpnia 2012, 20:13 »
pooglądać zawsze można;-)
nawet trzeba :)

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #27979 dnia: 29 Sierpnia 2012, 20:41 »
selena ja poproszę namiary na koszulki porodowe   ;D. Potrzebuję jedną sztukę, bo mam jeszcze jedną- nie uwierzycie! Mojej mamy, w której rodziła mnie  ;D. Jest w całkiem dobrym stanie, z dużym rozpierdakiem na biuście  :P. Rodziłam w niej 1 dziecko, będę rodzić 2  ;D. Kiedyś to były dobre materiały...nie to co teraz, po jednym praniu jak szmata  :-\.

nadzieja pojęcia nie mam!  ;D Mąż twierdzi, że wie co robił (poprzednio i teraz) i będzie dziewczynka  ;D. Mnie czasem kusi...teraz jestem przed wizytą i się zastanawiam czy zapytać lekarza czy nie. Chociaż ja go tak nastawiłam na początku, ze nie chce wiedzieć i ma mi nie mówić choćbym go błagała, że on to wziął na serio i jeśli bedę chciała poznać płeć to będę musiała isć do innego  ;D.

defekt genetyczny - określone zesp genetyczne
czynniki zewnętrzne we wczesnym etapie życia płodowego: niektóre leki przyjmowane przez kobiety we wczesnym okresie ciąży,
brak lub nadmiar witamin,
kofeina, alkohol, narkotyki,
zakażenia wirusowe i bakteryjne matki;

rzadko udaje sie przyczynę uchwycić

Czyli teoretycznie cola może na to wpłynąć skoro kofeina- tam jest jej dużo chyba...

A swoją drogą zastanawiam się jeszcze nad tymi witaminami- skoro kobitka ma dobre wyniki badań to koniecznie musi brać te witaminy? Ja się trochę buntowałam w tej ciąży. To znaczy jadłam na początku kwas foliowy, później femibion dla kobiet do 12tc. A później lekarz kazał kontynuować witaminy, choćby co 2 dzień. Przyznam szczerze,że teraz mi to różnie wychodzi...czasem i co 3, jak se zapomne  :-\. A w ogóle to czytałam kiedyś artykuł na ten temat, że to wymyślono w XXI wieku, że wcale nie trzeba łykać tych witamin jak badania są dobre, bo dziecko czerpie z organizmu matki i tego co ona zjada. A po witaminach to się rodzą przerośnięte dzieci  ;D.

Idę w przyszłym tygodniu na usg i to chyba będzie to połówkowe. O co, oprócz pytania o istnienie i funkcjonowanie najważniejszych narządów dziecka, powinnam zapytać? W 1 ciąży lekarz mi przy każdej wizycie pokazywał i opisywał wszystko- miałam non stop połowkowe  ;D. A ten obecny jakiś taki małomówny... ;)

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #27980 dnia: 29 Sierpnia 2012, 20:43 »
My lozeczko dostalismy,
a kupilismy jakis czas temu kolyske z tego wzgledu ze z malego pokoiku przenieslismy sie do sypialni (jednak duze lozko to jest to ;)moj kregoslup odmowil posluszenstwa na kanapie.. :))a ze sypialnia niewielka to lozeczko niestety nam nie weszlo..
dla mnie kolyska  to strzal w dziesiatke, Laura dobrze w niej spi( no procz ostatnich kilku dni bo ma skok rozwojowy 8 tygodnia... ::))
lozeczko nam sie przyda za 2-3 miesiace jak juz z kolyski wyrosnie ale na poczatek to fajna sprawa dla niemowlaczka :)
:*:*:*

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #27981 dnia: 29 Sierpnia 2012, 21:13 »
Mi też podobają się meble Klupś i właśnie je kupujemy :) ale tylko regał, komodę i krzesełko do karmienia na przyszłość ;) łóżko i tak teraz będzie stało w naszej sypialni, a meble w pokoju małej :)
Natalka 4.11.2012

Offline nadzieja

• Chuck Norris
  • Kocha się za nic. Nie istnieje powód do miłości...
« Odpowiedź #27982 dnia: 29 Sierpnia 2012, 21:20 »
aeniołek, rozbawiłaś mnie swoim postem :D gratuluję decyzji i dzięki za poprawę humoru ;)
Kamil VIII.2008  Kaja VII.2011  Klara IX.2013      https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=48945.new

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27983 dnia: 29 Sierpnia 2012, 22:25 »
Czyli teoretycznie cola może na to wpłynąć skoro kofeina- tam jest jej dużo chyba...

wątpię...
nie wiem ileż by jej pic trzeba było...
ja bym stawiała na infekcje - one zawsze najbardziej brużdżą...czynnik biologiczny to czynnik biologiczny...

Tymek miał zwapnienie w sercu - najprawdopodobniej po-infekcyjne - jakbym wcześniej wzięła antybiotyk (a nie po 10 dniach domowych leczeń) może by tego nie było...
w każdym razie na tym etapie ciąży coli nie pijałam, ale kawę regularnie przez cała ciążę w ilościach jak przed ciążą, a rozszczepu nie ma;
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27984 dnia: 29 Sierpnia 2012, 22:38 »
ja pijalam cala ciaze 2szklanki dziennie kawy no..w pierwszym trymestrze ciut rzadziej bo mnie odrzucalo,
 coli na codzien w ogole nie pije ale kilka razy w ciazy mi sie zdarzylo litr w ciagu dnia wypic -corka zdrowa,
chociaz... nigdy nie zastanawialam sie czy cola ma duzy wplyw na plod...traktowalam jak zachcianke;)

slyszalam ze rozszczep kregoslupa czy podniebienia zazwyczaj wystepuje gdy ciezarna spozywa duzo witaminy A....

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #27985 dnia: 29 Sierpnia 2012, 22:46 »
No to mnie pocieszyłaś liliann...bo kawę też piję.
Ja się tych infekcji i chorób w ciąży boję najbardziej...w pierwszej byłam bardzo mocno chora, gorączka, kaszel w nocy itd...nie wiem czy miało to wpływ na zielone (jak się później okazało) wody płodowe czy komplikacje przy porodzie...teraz uważam na siebie, miałam raz zainfekowane gardło ale w sumie nic poważnego, leków nie brałam. Chociaż przy Rolku, który odkąd  chodzi do żłobka non stop łapie jakieś katary i infekcje to ciężko się izolować...

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #27986 dnia: 29 Sierpnia 2012, 22:51 »
slyszalam ze rozszczep kregoslupa czy podniebienia zazwyczaj wystepuje gdy ciezarna spozywa duzo witaminy A....

Paulincia to w końcu jedna choroba czy druga choroba, to może zdecyduj się o czym Ty piszesz...
przecież rozszczep podniebienia i kręgosłupa to dwie różne bajki

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27987 dnia: 29 Sierpnia 2012, 22:56 »
... moje dziecko pół ciąży było na antybiotyku, bo mama chorowała...
pracowało z mamą więcej jak przysłowiowe 8 godzin...aż do dnia porodu
Skonsultowaliśmy razem trzech pacjentów z sepsą, z czego jeden pogarszał się z godziny na godzinę, a efekcie trafił na OIOM, a stamtąd obawiam się, że już do najwyższej instancji...
...żyjemy... dobrze się mamy i póki co wyglądamy na zupłenie zdrowych i na ciele i na umyśle  ;D
— Richard M. Devos

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27988 dnia: 29 Sierpnia 2012, 22:58 »
zle napisalam..chodzi o dwie choroby, nadmiar witaminy A u ciezarnych moze ale nie musi powodowac rozszczep kregoslupa albo podniebienia
gdzies o tym tez czytalam jak uda mi sie znalezc info to wam przesle

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #27989 dnia: 29 Sierpnia 2012, 23:05 »
To ja bardzo chętnie poczytam zwłaszcza na temat rozszczepu podniebienia

Lilian przecież Ty wiesz najlepiej, że nie ma ludzi zdrowych są tylko nie niezdiagnozowani  ;) a co psychiatrzy mówią na temat zdrowia psychicznego to też na 100% wiesz  ;D ;D ;D

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera