Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3536017 razy)

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #27420 dnia: 2 Sierpnia 2012, 15:33 »
A może taki Twój urok?? Ja w ciąży byłam okropnie opuchnięta, a zawsze piję bardzo dużo. Co najmniej 2-3 litry wody dziennie plus herbatki :)

Offline martusia-sc

• uzależniony
  • data ślubu: 02.06.2012
« Odpowiedź #27421 dnia: 2 Sierpnia 2012, 15:39 »
Może właśnie jest tak jak pisze pileczka22 ... każda z nas przechodzi ciążę po swojemu;-)
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #27422 dnia: 2 Sierpnia 2012, 17:10 »
A u mnie zawsze głównym pytaniem od pani doktor jest: czy po nocy opuchlizna się zmniejsza? ( wynika z tego, że po nocy nie powinno się mieć opuchlizny) więc dobrze by było gdybyś poszła nawet do przychodni i zapytała lekarza. Nie ma się co denerwować, ale przezorny zawsze ubezpieczony ;)
Natalka 4.11.2012

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #27423 dnia: 2 Sierpnia 2012, 17:53 »
A u mnie zawsze głównym pytaniem od pani doktor jest: czy po nocy opuchlizna się zmniejsza? ( wynika z tego, że po nocy nie powinno się mieć opuchlizny) więc dobrze by było gdybyś poszła nawet do przychodni i zapytała lekarza. Nie ma się co denerwować, ale przezorny zawsze ubezpieczony ;)
Dokładnie tak, po nocy nie powinno być opuchlizny. To jeden z objawów zatrucia ciążowego. Nie czekaj na swojego lekarza, jedz to sprawdzić szybciej. annymarii przecież Ty jesteś pielęgniarką jak mnie pamięć nie myli, więc wiesz jakie to niebezpieczne.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anetka71

• maniak
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #27424 dnia: 2 Sierpnia 2012, 19:34 »
Z tą opuchlizną to różnie bywa. Czasami to wynik zatrucia ( co oczywiście trzeba sprawdzić), ale nie zawsze musi tak być.Ja jestem tego przykładem - byłam od około 30 tyg ciąży opuchnięta CIĄGLE. Rano, w dzień, wieczorem. W łydkę mogłam sobie wcisnąć pół palca, twarz miałam jak patelnię, a palce u rąk jak serdelki  ;/ Moja ginekolog była lekko zaniepokojona, ale wyniki wszystkie miałam w normie, nie można było się do niczego przyczepić. Tak bujałam się do porodu, a po porodzie przez miesiąc czasu opuchnięta byłam jeszcze gorzej >:( Z czasem opuchlizna minęła.

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #27425 dnia: 2 Sierpnia 2012, 21:11 »
Mam pytanie odnosnie pasu poporodowego.
Kiedy mozna go zalozyc? Czy od razu po porodzie czy lepiej odczekac polog?
W poprzedniej ciazy polozna doradzila mi od razu zalozyc tylko na pol brzucha (pas na pol) a po tygodniu dopiero na caly brzuch... ale nie za wygodnie tak. Jak to sie ma do obkurczania macicy?
Aha, nie interesuje mnie czy ktos poleca czy nie, tylko po prostu kiedy moge go zalozyc :)

Offline pileczka22

• Aga
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27426 dnia: 2 Sierpnia 2012, 22:11 »
Poczułam się głupio, bo nawet nie wiem co to jest pas poporodowy  ;D

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #27427 dnia: 2 Sierpnia 2012, 22:44 »
Pileczka zawsze mozesz zapytac google o pomoc hihihi :D:D
Odnosnie mojego pytania sa rozne informacje dlatego pytam tutaj :P

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #27428 dnia: 3 Sierpnia 2012, 07:26 »
Z tą opuchlizną to różnie bywa. Czasami to wynik zatrucia ( co oczywiście trzeba sprawdzić), ale nie zawsze musi tak być.Ja jestem tego przykładem - byłam od około 30 tyg ciąży opuchnięta CIĄGLE. Rano, w dzień, wieczorem. W łydkę mogłam sobie wcisnąć pół palca, twarz miałam jak patelnię, a palce u rąk jak serdelki  ;/ Moja ginekolog była lekko zaniepokojona, ale wyniki wszystkie miałam w normie, nie można było się do niczego przyczepić. Tak bujałam się do porodu,

Ja miałam identycznie  ::) Opuchlizna nieco mniejsza była rano, ale była... Zaszła jakoś tydzień po porodzie  :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #27429 dnia: 3 Sierpnia 2012, 07:35 »
Ja tam czytałam, że te pasy wcale nie są dobre... rozleniwiają tylko mięśnie....

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27430 dnia: 3 Sierpnia 2012, 10:35 »
slyszalam, ze tydzien po porodzie mozna zalozyc, ale nie na caly dzien.

Offline annymarii

• Ty i ja, spośród tysięcy, mocno trzymamy się za ręce...
  • użytkownik
  • **
  • When I need You....
  • data ślubu: 26.09.2009r.
« Odpowiedź #27431 dnia: 3 Sierpnia 2012, 12:20 »
anulla_p, masz dobrą pamięć- tak jestem -pielęgniarką:) Tylko, że nie za wiele mi to daje, bo specjalizuję się w innej "dziedzinie" medycyny, a w ciąży jestem pierwszy raz:) Oczywiśćie, że wiem, jak niebezpieczne jest zatrucie ciążowe. Chciałam tylko się dowiedzieć, czy ktoś jeszcze ma podobnie jak ja ... Dziś np. tylko palce u rak mam spuchnięte, a stopy mniej... Podejrzewam , że sporo miesza nam tutaj pogoda...Ciśnienie mi nie skacze, mierzę sama i jest ok 110/70. Ze służbą zdrowia to niestety tak już jest, że najpierw próbuje "zdiagnozować" się sama, a dopiero na końcu jedzie na szpital, żeby nie wyjśc na przysłowiowego "głupka", czy panikarę :D
Ale oczywiście macie rację- zdrowie dzidziusia najważniejsze, wiec podjadę zrobić badania, w tym mocz i wtedy będę myśleć co dalej... Pozdrawiam:)

P.S. Z tym pasem poporodowym nie za bardzo pomogę,nie wiem od kiedy można go założyć, ale ogólnie nie słyszy się za dobrych opinii na jego temat. Można używać np. na jakieś większe wyjścia, ale nie non stop...

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #27432 dnia: 3 Sierpnia 2012, 12:28 »
Jak u mnie lekarz zobaczył pas poporodowy dwa dni po porodzie to kazał go natychmiast zdjąć ... z tym że ja miałam cc ale nawet jak bym miała sn to powiedział własnie ze te pasy tylko rozleniwiaja miesnie :P

Annymarii Ja jak byłam taka lekko opuchnięta to okazało sie ze to gestoza ... moze po prostu zmierz obie ciśnienie ...może ciśnienie Ci podskoczyło i dlatego puchniesz ...w sumie po nocy opuchlizna powinna sie zmniejszać a nie odwrotnie.
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27433 dnia: 3 Sierpnia 2012, 12:32 »
Zrób badanie moczu jak najszybciej to ci da sygnał czy jest coś nie tak, czy puchnięcie to po prostu jedna z ciążowych atrakcji

Mi czasami lekko puchną kostki ale tylko przy upałach i wieczorami, pamiętam jeszcze z ciąży z Liwią że było tak samo, w przeciwnym razie czyli gdyby to puchnięcie czy to palców u rąk, czy stóp utrzymywało się od rana gin uczulał mnie żeby robic "mocz" od razu no i dzwonic do niego. I napiszę to po raz kolejny od tego macie lekarzy żeby z nimi się kontaktowac w razie jakiejkolwiek wątpliwości, lepiej wyjśc na "nadgorliwą" niż zrobic krzywdę dziecku albo sobie

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #27434 dnia: 3 Sierpnia 2012, 12:53 »
Elcik słońce, Lilith... annymarii.... ja nie pytałam czy sa dobre czy nie, czy polecacie czy nie :P Bo ile ludzi tyle opini, a chocby wszyscy mi odradzali ja i tak zaloze :) :)

AnioOlek... kurcze ja tez czytałam wlasnie rozne rzeczy... o tym, ze nie mozna na caly dzien to wiem... a panie w sklepie z artykulami rehabilitacyjnymi tez nie umialy mi powiedziec 'kiedy' mozna zaczac nosic  :-\

Ja po ciazy z pierwsza corka dostalam takiej masy ze wazylam 115kg... ! Te co mnie znaja z reala to widziały mnie... przeszłam na dukana, pasa uzywalam tak jak wtedy mi doradzila polozna, brzuch mi nie wisiał a to najwazniejsze i schudłam do wagi 69kg. (to nie dzieki pasowi tak schudłam, zeby ktos nie pomyslal hehe)

Pytałam czy ktoś wie kiedy mozna go załozyc... ? Kiedy najlepiej... ? Chodzi mi głownie o to, ze macica sie kurczy i nie chcialabym zeby to sie jakos odbiło. Nie wiem czy taka metoda jak mialam poprzednio jest ok...

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #27435 dnia: 3 Sierpnia 2012, 12:57 »
lovisia moja siostra po sn założyła na drugi dzień po porodzie. A jak bedziesz miała cc to pewnie bedziesz musiała z tydzień dwa odczekać
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #27436 dnia: 3 Sierpnia 2012, 12:59 »
Lilith dzieki :) Licze na to, ze CC nie bede miała , bo nie chce :P:P:P Ale roznie w zyciu bywa, rodzilam naturalnie bez znieczulenia i mam nadzieje, ze tym razem tez tak bedzie Aniu :)

Offline martusia-sc

• uzależniony
  • data ślubu: 02.06.2012
« Odpowiedź #27437 dnia: 3 Sierpnia 2012, 13:23 »
Zajrzałam na chwilkę, żeby się pożegnać na 2 tygodnie:) Czas na urlop i wypoczynek nad morzem:) Wszystkim osobom wypoczywającym w tym samym czasie bądź później życzę udanego wypoczynku, błogiego lenistwa i dobrej pogody:)
Moje skarby :)
Alan Gabriel - ur.30.10.2012
Blanka Liliana - ur. 03.04.2015

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #27438 dnia: 3 Sierpnia 2012, 14:41 »
Lovisa jaka utrata wagi, no szacun no :)

ja tam nie mam zdania, bo nigdy nie używałam i jakoś nie wgłębiałam się w temat, napisałam ja tylko co słyszałam, a czy ktoś założy czy nie to już jego własny brzuszny interes ;)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #27439 dnia: 3 Sierpnia 2012, 14:47 »
ja tez chce pas zakladac po porodzie, przy dluzszym noszeniu w ciagu dnia moze zaszkodzic, ale na wyjscie na spacer nie zaszkodzi na pewno, mysle, ze tydzien po porodzie SN bedzie OK. nie wiem jak to sie ma do cesarki, bo rana moze byc jeszcze swieza po tygodniu od ciecia, ale jesli wszystko jest OK to czemu by nie zalozyc. :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #27440 dnia: 3 Sierpnia 2012, 14:54 »
mi położna powiedziała, że pas od czasu do czasu na większe wyjścia nie na co dzień...
też chciałam kupić...
w końcu nie kupiłam...nie widziałam potrzeby...
wstąpiłam się bez pasa...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline misia241

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #27441 dnia: 3 Sierpnia 2012, 15:32 »
Dziewczyny,mam do Was pytanie  :)
Od wczoraj mam plamienia,najpierw koloru bezowo-brazowego a pozniej braz :-[ pojechalam do swojej gin,po zbadaniu powiedziala ze wszystko jest ok,mam sie nie martwic. Przepisala mi na wszelki wypadek duphaston.Dzis plamienia sie powtorzyly,tzn. sluz jest barwy brazowej ::) :-[ dodatkowo boli mnie lewy jajnik :-\
Co to moze byc?

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #27442 dnia: 3 Sierpnia 2012, 15:36 »
Ciąża mała więc ciężko powiedziec co to może byc, na wszelki wypadek leż i bierz co ci ginekolog zalecił

Offline beaberry

• uzależniony
  • Zakochana po uszy :)
  • data ślubu: 6 VIII 2011
« Odpowiedź #27443 dnia: 3 Sierpnia 2012, 15:55 »
Melduję, że żyję i można mnie wypisać z listy :)
27 lipca urodziłam mojego Piotrusia, który mimo całego zamieszania z zatrzymaniem wzrostu ważył 3000 g i mierzył 55 cm. Poród odbył się siłami natury, choć było o włos od cc i właściwie dużo pomogła siła lekarzy i położnych, którzy po 1,5 h bezskutecznego parcia wycisnęli ze mnie dzidzię ::) Mimo pewnych komplikacji dobrze wspominam poród. Byłam nastawiona na coś gorszego. Skurcze zaczęły się ok. 4 rano, a urodziłam o 14,30. Na porodówce byłam ok.  12 (wcześniej kurczyłam się na patologii), gdzie stwierdzili że te moje skurcze są za słabe i dali mi oksytocynę ( a miałam już 8 cm rozwarcia). Dopiero po kroplówce zaczęło się na dobre i wtedy już mało kontaktowałam. Tak się to wszystko odbyło  8)
Później postaram się wkleić zdjęcie Bąbelka ;)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #27444 dnia: 3 Sierpnia 2012, 16:57 »
Własnie miałam pytać co u Ciebie, a tu proszę :) Ściągnęłam Cię myślami :)

GRATULACJE!!!

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #27445 dnia: 3 Sierpnia 2012, 19:26 »
Elcik dziekuje :) dlatego zeby uniknac rad czy jest dobry czy nie itd poprosilam tylko o ta jedna wiadomosc :)

GRATULUJE Piotrusia!

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #27446 dnia: 3 Sierpnia 2012, 21:19 »
Beatko GRATULUJE!!!
:*:*:*

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #27447 dnia: 3 Sierpnia 2012, 21:39 »
Kacha8609 - 14 sierpnia
Buffy85 - 7 wrzesnia
Lovisa - 14 wrzesnia
kobietka - 19 wrzesnia
Anelle82 - 21 pazdziernika
ika3w - 22 pazdziernika
annymarii - 23 pazdziernika
martusia-sc - 1 listopada
Ola888- 12 listopada
selena - 21 listopada
LilithGoth - 19 grudnia

ROK 2013
aeniołek - 15 stycznia
AnioOlek - 3 luty
zaba; kasia.g - 20 marca
anusiah - 30 marca

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #27448 dnia: 4 Sierpnia 2012, 09:55 »
Misia, w poprzedniej ciąży też miałam plamienia przez kilka dni - na usg wyszło, że jest jakiś mały krwiak, nie wiadomo skąd. Duphaston i odpoczynek pomogły. W tej ciąży przedwczoraj wieczorem też plamiłam, po konsultacji z ginem wzięłam duphaston i zgłosiłam się do niego rano. Po plamieniu nie było śladu. na usg wsio ok. Tłumaczył mi, że we wczesnej ciąży często się zdarzają takie niegroźne plamienia. Dbaj o siebie i obserwuj, jeśli czujesz niepokój, leć do lekarza, żeby to sprawdzić, lepiej wyjść na nadgorliwą, w końcu to dziecko!
A ja chyba się odważę i polecimy sobie gdzieś gdzie będzie zagwarantowane ciepło (Grecja, Hiszpania) - przyzwolenie gina mam, teraz tylko muszę znaleźć biuro z małym ryzykiem ogłoszenia upadłości  ;)
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline misia241

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27.08.2011
« Odpowiedź #27449 dnia: 4 Sierpnia 2012, 10:48 »
kasia.g, czulam niepokoj jak zobaczylam pierwsze plamienia,zaraz polecialam do gina :) Ona jednak mnie uspokajała mowiac ze jest ok :) wierze jej,w końcu zna sie na rzeczy :P
Dzis,plamienia dalej sa tzn. sluz jest taki brudnawy.W poniedzialek jak nic sie nie zmieni ide do innego sprawdzic.