Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3535968 razy)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #25320 dnia: 27 Kwietnia 2012, 20:59 »
12-to godzinna doba??
a wyspałybyśmy się?  ;D ;D ;D ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #25321 dnia: 27 Kwietnia 2012, 21:11 »
A u mnie jest zupelnie inaczej... bylam aktywna i czulam sie w miare dobrze dopoki miednica kolo 20 tyg nie zaczela nawalac. Mialam w planie pracowac i dobrze sie czuc, a tu lipa. Odwortnie niz np u ciebie Lila. Zreszta gdyby ci lekarz powiedzial, ze musisz sie polozyc, zeby wlasnie w tym magicznym miejscu dziecko zostalo jak najdluzej, to chyba bys sie nie zastanawiala?
Poza tym w tej ciazy mam duzo wiecej dolegliwosci, co mi wrecz przeszkadza i mnie irytuje, bo zwykle aktywna zawodowo, fizycznie i socjalnie od ponad dwoch miesiecy siedze w domu, ruszam sie jak staruszka (bez obrazy) i kompletnie zycie sie zmienilo. Chce cos porobic, ale stan fizyczny mi na to nie pozwala, do czego nie jestem przyzwyczajona. Tak jakbym stala sie zupelnie inna osoba. Dzielnie i ze skrucha wszystko znosze, staram sie przyzwyczaic do nowego trybu zycia i cieszyc sie. Jedna pozytywna rzecz w tym wszystkim, to fakt, ze duzo wiecej czasu spedzam z Amelia, ale z drugiej strony aktywnie czasu z nia spedzac nie moge, tylko czynnosci przy ktorych siedzimy lub lezymy, a wiec tez nie do konca. Dlatego juz nie moge sie doczekac daty porodu, bo chce wrocic do normalnosci i moc robic rzeczy, na ktore moj stan mi nie pozwala.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25322 dnia: 27 Kwietnia 2012, 21:17 »
Odwortnie niz np u ciebie Lila. Zreszta gdyby ci lekarz powiedzial, ze musisz sie polozyc, zeby wlasnie w tym magicznym miejscu dziecko zostalo jak najdluzej, to chyba bys sie nie zastanawiala?

Jakby dziecko było zagrożone to owszem...bo "położyć" to mi się w tej ciąży kazano kilka razy, ale nie dla dobra dziecka, a dla mojego własnego. Pierwszy trymestr szedł głównie pod hasłem nawracające zakażenia górnych dróg oddechowych, drugi był nieustannym rzutem jelita drażliwego...
Ale ja zawsze dawałam sobie tydzień...że jak mi się nie poprawi to idę na zwolnienie...
Ale po tygodniu zawsze było lepiej...
Potem za jakiś czas było gorzej, ale potem znowu lepiej....a że dziecku nic to nie robiło...
W tej ciąży to ja się czuję zdecydowanie gorzej jak w pierwszej.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #25323 dnia: 27 Kwietnia 2012, 22:41 »
O rety to się posypało :) zdrówka mamom i pociechom :)

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #25324 dnia: 27 Kwietnia 2012, 22:44 »

spatzi - 13 maja
Liliann - 15 maja
pamela - 22 maja
ricardo - 6 czerwca
Adamiewa,madzia_n - 8 czerwca
Olkahof - 14 czerwca
Elcik - 15 czerwca
madziq - 22 czerwca
aadaa - 26 czerwca
Paulincia - 5 lipca
Netka0003 - 17 lipca
JoasiaOl, sarmaxarica - 18 lipca
Neta88sc - 23 lipca
Beaberry - 24 lipca
Kacha8609 - 14 sierpnia
Buffy85 - 7 wrzesnia
Lovisa - 14 wrzesnia
Anelle82 - 21 pazdziernika
ika3w - 22 pazdziernika
Ola888- 12 listopada
LilithGoth - 22 grudnia
[\color]

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #25325 dnia: 28 Kwietnia 2012, 09:51 »
Gratulacje dla Lili i Niny.  :D

liliann fantastyczne zdjęcie! Pokażesz więcej?  ;)
Przyłączam się do pytania,bo zdjęcie świetne! :)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #25326 dnia: 28 Kwietnia 2012, 14:01 »
Lila, Nina, gratulacje! :) :) :)

Jeśli o samopoczucie w ciąży chodzi to ja tam czuję się świetnie. Czasem boli mnie kręgosłup, w sumie coraz częściej... Ale przyzwyczaiłam się :) Nawet skurcze nóg już mi tak nie dokuczają, pewnie za sprawką magnezu który regularnie łykam. Mi również poprawiła się praca układu trawiennego ;) A synek jest grzeczny, nie wciska się nigdzie, nie kopie po żebrach :) Czasem przeszkadza mi fakt że nie jestem już taka hm, mobilna jak wcześniej :P Ale no w końcu kiedyś ten brzuch mi musiał urosnąć :P  Chciałabym dotrwać jak najdłużej, żeby jednak mały jak najdłużej posiedział w brzuchu. Mam przeczucie, że jednak poród będzie bliżej terminu OM(26 maja) niż tego z USG(8 czerwca). Ale ja sobie mogę mieć przeczucia :P ;)

Dziś załatwiłam konsultację anestezjologiczną, przeciwwskazań brak w razie czego :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25327 dnia: 28 Kwietnia 2012, 15:20 »
A ja się od rana nieszczególnie czuję....
Jakoś dziwnie mnie na pęcherz cisnęło i ciśnie nadal...nasila się po pionizacji.
Patrzę sobie  w lustro i chyba brzuch mi się opuszcza.
Sprawdziłam sobie szyjkę ma 1 cm długości góra 1,5cm, rozwarcie na zewnętrznym 1,5 cm bo palec swobodnie wchodzi, dalej nie gmerałam - odpuściłam sprawdzanie wewnętrznego. Generalnie mięknie i ustawia się w oś kanału.

Krzycho chciał pojechać na jeden dzień nad morze...chyba się nie zgodzę. Zobaczę jak będzie jutro. Może to przejściowe "pogorszenie"...ale szyjka widzę przygotowuje się do swej wiekopomnej roli...
— Richard M. Devos

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #25328 dnia: 28 Kwietnia 2012, 17:15 »
no no :) może jednak Tymuś zdecyduje się wyjść przed terminem!

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #25329 dnia: 28 Kwietnia 2012, 18:15 »
Lila zazdroszczę Ci, że potrafisz sama swoją szyjkę ocenić. Chciałabym tak...

Byłam dzisiaj w sklepie Emi :) Rzeczywiście łatwo trafić, bo szyld jest ogromny ;D
Była żona właściciela, która jest rewelacyjna i bardzo pomocna w doborze stanika. Nawet mnie o rozmiar nie pytała tylko spojrzała na biust i podała kilka do mierzenia - wszystkie było rozmiarowo idealne! Szok normalnie :)
Kupiłam dwa (w tym jeden do spania) i po 10 maja podjadę po kolejne, tyle, że w innym kolorze :) Jestem bardzo zadowolona z zakupu i cieszę się, że wspomniałyście na forum o tym sklepie :)  :-*

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25330 dnia: 28 Kwietnia 2012, 18:53 »
Lila zazdroszczę Ci, że potrafisz sama swoją szyjkę ocenić. Chciałabym tak...

Noo ja tez

Ja dzis jako ze pierwszy dzien bez rodzinki, pozwolilam sobie pojechac na zakupy  ;D  No nic tak nie sprawia przyjemnosci jak kilka chwil samotnie spokojnie miedzy regalami i wieszakami sklepowymi  ;D
Tez kupilam staniki, nawet jeden do karmienia i mam juz z glowy. Przyznaje, ze to byla jedna jedyna rzecz, ktora ciezko mi przyszla, sama nie wiem dlaczego.
Ale mam nowa torebke, buty i portfel :) Z drogerii wynioslam wszystko co potrzeba do domowego spa i to jest plan na wieczor  ;)

A tak po cichaczu to zabijalam czas, bo moja siostra dzis bierze slub i przykro mi, ze mnie tam nie ma  :-\

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25331 dnia: 28 Kwietnia 2012, 18:59 »
Pięknie Olu spędziłaś popołudnie :) Wyobrażam sobie Twoją radość z możliwości zrobienia spokojnie zakupów bez ograniczenia czasowego :) Też to uwielbiam ;D

Olu znam ten ból, choć w mniejszym stopniu  :-\ Tydzień temu ślub brała moja kuzynka na śląsku, 2 czerwca ślub bierze kuzyn mojego męża na Mazurach - oba nas ominęły/ominą... Za duża odległość, aby jechać... Wiem, że ślub siostry jest ważniejszym wydarzeniem, więc jeszcze bardziej Ci współczuję :* Siostrze pewnie też nie jest łatwo...

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #25332 dnia: 28 Kwietnia 2012, 19:10 »
Heh, no super tak oceniać samemu szyjkę :P

U nas pojawiły się na brzucholku pierwsze rozstępy, maleńkie i ledwo widoczne, ale są...

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #25333 dnia: 28 Kwietnia 2012, 20:53 »
Sprawdziłam sobie szyjkę ma 1 cm długości góra 1,5cm, rozwarcie na zewnętrznym 1,5 cm bo palec swobodnie wchodzi, dalej nie gmerałam - odpuściłam sprawdzanie wewnętrznego. Generalnie mięknie i ustawia się w oś kanału.

Grunt to profesjonalne podejście ;)

Offline Lili-liliana

• maniak
  • data ślubu: 08.05.2010r.
« Odpowiedź #25334 dnia: 28 Kwietnia 2012, 22:02 »
dziekujemy za wszystkie gratulacje ;D

jesteśmy już w domku, całe i zdrowe. malutka jest fantastyczna ;D tylko musiałam jej dziś zakupi smoczka bo nie odstąpila by od piersi nawet na 5 minut.

poród wg mnie nie był wcale taki straszny. do szpitala pojechaliśmy o 5ej rano. po KTG położna stwierdiziła, że skurcze co 3-4 minuty i krótkie a rozwarcie marne 2 cm. no i z lekko ironią dała mi kilkanaście godzin, chciałam wracac do domu ale mnie nie puściła.

Szpital ma w swojej ofercie gaz rozweselający który z racji konca miesiąca się skończył, mają też jakiś zastrzyk który chciałam dostac przy ostatnich skurczach przed partymi ale położna tak była zajęta jakimiś papierami, że jak w końcu zdecydowała się do mnie podejśc to już było za późno i zaczeły się parte :P

Zewnątrzoponowe też jest ale o tym nawet nie myślałam.

o 10:20 było już 9cm. a o 10:55 moja 4 kg kluseczka była na świecie.

Dziś boli mnie tylko nacięcie, ale daje rade.

A co do wesel to my dziś mamy dwa i na żadnym nie jestesmy. Jedno naszego świadka ze ślubu a drugie brata ciotecznego.

Gratulacje dla Niny :-*
Natalia 26.04.2012 Bartłomiej 10.01.2018

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25335 dnia: 28 Kwietnia 2012, 22:50 »
adamiewa no dla mnie podroz samolotem byla wykluczona na tym etapie ciazy. Przykro mi jest, ale nic nie poradze prawda. Dzieki za slowa otuchy. :*

Lili-liliana ciesze sie ze u was w porzadku. W sumie to dobrze ze nie pojechalas do domu bo dlugo to nie trwalo.

Zastanawia mnie temat naciec krocza. Czy nadal wykonuje sie je w wiekszosci porodow?

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #25336 dnia: 28 Kwietnia 2012, 23:16 »
Lili-liliana z całego serca gratuluję narodzin córeczki niech Natalka rośnie zdrowo :) :-* :-*
Zastanawia mnie temat naciec krocza. Czy nadal wykonuje sie je w wiekszosci porodow?
i tak i nie.
Można na wstępie powiedzieć położnej że się chce "ochronę krocza" ale jeśli dzieciakowi będzie potrzebna pomoc to i tak natną. Ja nie prosiłam i ciachali ale bez 2 zdań była potrzeba. Kilku koleżanek cieli mimo że prosiła, jedną np sama delikatnie pękła.
Myślę, że to bardzo złożone zagadnienie  ;) Zależna od rodzącej, położnej i sytuacji w jakiej rodzi się dzieciak.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #25337 dnia: 28 Kwietnia 2012, 23:19 »
i kraju.....olkaf,a ty rodzisz na Wyspach tak??? z tego co wiem,tu sie raczej nie nacina...chyba,że w ekstremalnych sytuacjach, ja miałam nacięcie, gdyż rodziłam z udziałem kleszczy...

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #25338 dnia: 28 Kwietnia 2012, 23:21 »
I od kraju oczywiście :)
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25339 dnia: 28 Kwietnia 2012, 23:31 »
niestety u nas lubią ciachać...
mnie nie ciachnęli, ale dobrze o to zadbałam...
— Richard M. Devos

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25340 dnia: 29 Kwietnia 2012, 09:50 »

Myślę, że to bardzo złożone zagadnienie  ;) Zależna od rodzącej, położnej i sytuacji w jakiej rodzi się dzieciak.

Zdaje sobie sprawe, ze bardzo wiele rzeczy na to wplywa. Sie poprostu zastanawialam, czy nadal jest tak, ze "automatycznie" tna bez wzgledu na rzeczywista potrzebe. Pamietam jak kiedys ogladalam program w tv i mowili, ze do pewnego czasu w Polsce nacinali kazda rodzaca, ale powoli zaczyna sie od tego odchodzic.

i kraju.....olkaf,a ty rodzisz na Wyspach tak??? z tego co wiem,tu sie raczej nie nacina...chyba,że w ekstremalnych sytuacjach, ja miałam nacięcie, gdyż rodziłam z udziałem kleszczy...

Tak ja bede rodzic na wyspach.  Mnie nie nacinali, oczywiscie nie mialabym nic przeciwko gdyby byla taka koniecznosc chociaz wolalabym tego uniknac i tym razem.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25341 dnia: 29 Kwietnia 2012, 12:01 »
Teraz ponoć nie nacinają z zasady. Ostatnio trafiłam na wypowiedź położnej, która mówiła, że jeżeli jest konieczność nacięcia a rodząca protestuje to i tak nacina, bo to ona się na tym zna i potrafi ocenić sytuację.

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #25342 dnia: 29 Kwietnia 2012, 12:13 »
Byłam dzisiaj w sklepie Emi :) Rzeczywiście łatwo trafić, bo szyld jest ogromny ;D
Była żona właściciela, która jest rewelacyjna i bardzo pomocna w doborze stanika. Nawet mnie o rozmiar nie pytała tylko spojrzała na biust i podała kilka do mierzenia - wszystkie było rozmiarowo idealne! Szok normalnie :)
Też byłam tam wczoraj i jestem pod wrażeniem tej kobiety! :) Świetne podjeście do klientki a i rozmiar "na oko" idealnie dobiera.Od razu wiedziała,jaki mam rozmiar i świetnie dobrała mi stanik do karmienia (wiem,że jeszcze za wcześnie na takie zakupy,ale ostatnio sporo się dzieje i nie wiem jak długo posiedzę w Szczecinie ;) więc powoli ogarniam co trzeba na zaś. ;)). Będę miała ten jeden do szpitala już a później coś jeszcze dokupię.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25343 dnia: 29 Kwietnia 2012, 16:17 »
Ja też właśnie kupiłam do karmienia :)

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25344 dnia: 30 Kwietnia 2012, 10:12 »
Witam wszystkich w poniedzialek rano  :)

Jak sie czujecie po (lub w trakcie) weekendu?

Ja ostatnie dwie noce sie meczylam z bolem plecow i kilkoma skurczami  ::) Ogolnie wczoraj u mnie lalo caly dzien, wiec przelezalam na sofie, bo naprawde nosa nie chcialo sie wystawic za drzwi.   

Offline pamela

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25345 dnia: 30 Kwietnia 2012, 10:18 »
Ja sie za to meczylam dwa dni z okrutnym bolem biodra, porzadnie stanac sie nie dalo na tej nodze, lezec tez nie, koszmar, teraz nieco lepiej juz.
No wlasnie slyszalam, ze w anglii od dwoch tygodni leje a u nas nic! Tylko lekki wiaterek.

Offline Paulincia:)

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.05.2011
« Odpowiedź #25346 dnia: 30 Kwietnia 2012, 10:33 »
U nas wrecz przepiekna pogoda,
od  dwoch dni a dzisiaj trzeci dzien ciepelko az milo...temperatura ponad 20stopni ;D ;D ;D ;D

U mnie oprócz tego ze od rana dosc mocno kuje mnie serducho to wszystko ok...
:*:*:*

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25347 dnia: 30 Kwietnia 2012, 10:36 »

No wlasnie slyszalam, ze w anglii od dwoch tygodni leje a u nas nic! Tylko lekki wiaterek.

W Glasgow jestes i tylko lekki wiatr?

Offline pamela

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25348 dnia: 30 Kwietnia 2012, 11:47 »
No dzis troszke sie zrobil mocniejszy, ale deszczu nie ma  ;D

Offline Lili-liliana

• maniak
  • data ślubu: 08.05.2010r.
« Odpowiedź #25349 dnia: 30 Kwietnia 2012, 12:50 »
nie wiem jak jest z tym nacinaniem, kazali mi przy przyjeciu podpisac zgode no i podpisałam. jakos to przezyje. malutka miała 4 kg wiec pewnie bym pekła bo podobno i tak pękła mi jeszcze troche skóra pomimo cięcia.

z dobrych wieści to mam juz duzo pokarmu, malutka dobrze spi. a ja już jestem 11 kg lżejsza. brzuch narazie wygląda fatalnie ale jak skóra zjaśnieje to może będzie lepiej ;D ;D ;D
Natalia 26.04.2012 Bartłomiej 10.01.2018