Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3540011 razy)

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #25170 dnia: 22 Kwietnia 2012, 16:50 »
Ale masz malutki brzuszek :) Super wyglądasz :)

Jak to jest w ogóle z tymi znieczuleniami jeśli chodzi o poród? Kompletnie się nie orientuję. Nie to, żebym od razu chciała znieczulenie, ale dobrze byłoby mieć jakąś wiedzę na ten temat...
U nas jak byliśmy zwiedzać szpital, to mówili że jest gaz, i znieczulenie zewnątrzoponowe, ale na nie trzeba mieć pozwolenie od anestezjologa.
Co i jak w ogóle  z tymi znieczuleniami, jakie są skutki, ryzyko itd?

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #25171 dnia: 22 Kwietnia 2012, 16:55 »
musisz się konkretnie dowiedzieć co i jak...wszystko zależy od szpitala...
bywa, że zewnątrzoponówka jest, ale płatna...ale bywa, że jest i płacić nie trzeba...na jakich zasadach? - tego się musisz dowiedzieć...
w niektórych szpitalach jest też podtlenek azotu...który podobno "działa słabo"

Nic nigdzie nie ma obligatoryjnie bo NFZ za znieczulenie nie płaci...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25172 dnia: 22 Kwietnia 2012, 17:02 »
u nas oba znieczulenia są bezpłatne, jedynie na to zewnątrzoponowe trzeba mieć zgodę od lekarza. Chyba po prostu muszę się do niego wybrać i on mi objaśni co i jak i na jakich zasadach

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25173 dnia: 22 Kwietnia 2012, 17:14 »
i najlepiej tak zrób...tym bardziej, że o ile gaz poda Ci położnik, to zewnątrzoponówkę musi założyć anestezjolog;
a co do powikłań to najczęściej występuje ból głowy...
rzadziej spadek ciśnienia, depresja oddychania, zaburzenia rytmu serca, drgawki, reakcje uczuleniowe, zatrzymanie moczu;

Ja się trochę zastanawiam ze względu na moje i tak baaaaardzo niskie ciśnienie....
Kojfnę i tyle...aczkolwiek niskie ciśnienie nie jest przeciwwskazaniem.
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline madzia_n

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25174 dnia: 22 Kwietnia 2012, 17:18 »
też jestem niskociśnieniowcem. Dziękuję za uświadomienie, w kolejną sobotę pójdę do tego lekarza(bo on tylko w soboty przyjmuje :) ). Lepiej chyba mieć to załatwione, niż potem żałować.

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #25175 dnia: 22 Kwietnia 2012, 17:19 »
Mi wlasnie ze względu na wysokie ciśnienie lekarz zalecił i ladnie je zbilo.
Ze złych stron tego to jakies rok po porodzie jeszcze czulam i bolały mnie plecy w miejscu wklucia, na szczęście juz od paru miesiecy nie czuje. Bólu głowy nie bylo.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25176 dnia: 22 Kwietnia 2012, 18:00 »
dla zainteresowanych tematem ZZO trochę fachowej wiedzy medycznej...
materiały jednego z moich ulubionych anestezjologów...

http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&hl=pl&q=znieczulenie+zewnątrzoponowe+szczecin&oq=znieczulenie+zewnątrzoponowe+&aq=2&aqi=g-e2g2&aql=&gs_nf=1&gs_l=hp.1.2.0i9l2j0l2.1813.1813.6.3799.1.1.0.0.0.0.103.103.0j1.1.0.StXRoB10AhE&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=2dd7fa697ee92b28
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #25177 dnia: 22 Kwietnia 2012, 20:27 »
Ja się na konsultacje nie wybieram, gdyż nie zamierzam skorzystać.... ginka proponowała, bo u nas też za darmo w Wojewódzkim, ale sama powiedziała, że też nie bardzo jest za....

raz wzięłam sobie znieczulenie podczas robienia zęba (a bo tak, bo darmowe było - nigdy więcej.... no może przy kanałach czy jakiś takich -wygibasach - trzymało mnie 4 godziny zamiast dwóch, pół twarzy miałam odrętwiałą.... wolę szybko i po ptokach).

Poza tym słyszałam też, że akcja porodowa może zwolnić czy wręcz się zatrzymać, bo rodząca "nie czuje" siebie, skurczy itd.... nie wiem ile w tym prawdy, nie znam się, ale skłonna jestem uwierzyć.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25178 dnia: 22 Kwietnia 2012, 20:34 »
Poza tym słyszałam też, że akcja porodowa może zwolnić czy wręcz się zatrzymać, bo rodząca "nie czuje" siebie, skurczy itd.... nie wiem ile w tym prawdy, nie znam się, ale skłonna jestem uwierzyć.

A ja nie...
Cały świat tak rodzi, poza nami i Trzecim Światem.
Problem polega na tym, że u nas niewiele osób ma w tym doświadczenie. A poród prowadzi się nieco inaczej. Nauczyć się tego musi i położna i ginekolog, anestezjolog także. W Polsce trudno sobie wyrobić rękę do takich porodów bo jest ich mało.
Dlatego personel się tego boi najzwyczajniej w świecie...
Tak samo jak ja się bałam robiąc swoje pierwsze trepanobiopsje, paracentezy, pleurocentezy czy zakładając pierwszą igłę do portu naczyniowego. Dzisiaj sama szkolę młodszych....
— Richard M. Devos

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #25179 dnia: 22 Kwietnia 2012, 20:37 »
Pewnie masz rację... o tym się tak mówiło jak rodziłam Pati, więc jakiś czas temu.... wiadomo, wszyscy się boją nowości, a jak stara metoda działa to po co zmieniać..

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25180 dnia: 22 Kwietnia 2012, 20:48 »
w końcu to nie położną i lekarza boli...
ale i tak najmniej boli MZ i NFZ...  ;D ...
— Richard M. Devos

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #25181 dnia: 22 Kwietnia 2012, 21:12 »
Pewnie jak sie odpowiednio przekona personel:), to uda sie spokojnie i bezkomplikacji urodzic ze ZZO. Tak zreszta jak ze wszystkim, w naszej sluzbie zdrowia...

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #25182 dnia: 22 Kwietnia 2012, 21:13 »
Kurcze a ja choćbym chciała skorzystać chyba najbardziej z zzo to w Stargardzie nie ma takiej możliwości. Nawet odpłatnie. Był za to gaz - już się na to "napaliłam" - a tu chwilowo wycofali bo położna też musi mieć jakieś certyfikaty aby to obsługiwać. Trwają rozmowy nad ponownym wprowadzeniem ale co i jak, kiedy się zakończą to nie wiadomo. Także w razie co pozostaje mi same farmaceutyki, które są o kant pupy rozbić.

Offline japcio

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2009
« Odpowiedź #25183 dnia: 22 Kwietnia 2012, 21:17 »
Ja podczas porodu dostałam 2 dawki znieczulenia w kręgosłup. Przyniosły ulgę i żadnych efektów ubocznych. Wszystko za darmo i bez problemów. 

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #25184 dnia: 22 Kwietnia 2012, 21:27 »
Ela!!Gratulacje ogromne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pisz jak sobie radzicie-juz w domu-i jak Marcinek zareagowal na siostre??(cos mnie ominelo ale nie pamietam jak ma miec na imie?)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline ewelinkas

• zapaleniec
  • Żoną być ...
  • data ślubu: 12 07 2008
« Odpowiedź #25185 dnia: 23 Kwietnia 2012, 07:48 »

Mi znieczulenie przyśpieszyło akcje porodową. Jakie było moje ździwienie gdy pół godziny po podaniu zaczełam znowu coś czuć, więc się pytam o co chodzi? A położna do mnie  że zaczeły się bóle parte więć rodzimy  :o
Pewnie teraz też będe błagać o znieczulenie, no chyba że mi jeszcze bardziej płytki krwi spadną

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #25186 dnia: 23 Kwietnia 2012, 09:03 »
Córcia elisabeth to Madzia :)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #25187 dnia: 23 Kwietnia 2012, 09:23 »
... i dzisiaj prawdopodobnie wyjdą do domku :) Myślę, ze Ela niebawem się odezwie!

Słyszałyście o Elle Tens ? Urządzeniu zmniejszającym bóle porodowe...?

http://www.bodyclock.pl/product-pol-4972-BODY-CLOCK-Elle-TENS-urzadzenie-skutecznie-lagodzace-bol-porodowy-z-technologia-Opti-Max.html

Moja przyjaciółka po pierwszym traumatycznym porodzie (podobnym do Twojego Ricardo) postanowiła wypróbować ten wynalazek i...

... tydzień temu urodziła synka. Bolało jak cholera ;) ALE wg niej to urządzenie zmniejszało natężenie skurczy, czuła to przede wszystkim, kiedy musiała je zdjąć pod prysznic. Druga sprawa- ponoć bardzo fajnie masuje plecy i daje miłą ulgę między skurczami... no i trzecia sprawa- podobno skraca czas porodu. Jak to jest naprawdę nie wiem, ale faktem jest, że Malwinkę rodziła blisko 20h, a Krzysia 2,5h...

Problem jest tylko z personelem, z którym musiała chwilę powalczyć, aby móc mieć to na sobie...

Offline Lili-liliana

• maniak
  • data ślubu: 08.05.2010r.
« Odpowiedź #25188 dnia: 23 Kwietnia 2012, 12:01 »
A ja dziś po KTG... Skurczy brak ale za 1,5cm rozwarcia. Jak się do piątku samo nie zacznie to wtedy mam przyjść...
Natalia 26.04.2012 Bartłomiej 10.01.2018

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #25189 dnia: 23 Kwietnia 2012, 14:06 »
Lilli trzymam kciuki, żeby jednak samo się zaczęło... i szybko poszło  :)

Ja wczoraj wieczorem ewidentnie poczułam maluszka. Było to już trzecie jego "smyrnięcie" w przeciągu tygodnia. Tymi dwoma pierwszymi się za bardzo nie jarałam bo myślałam, że za wcześnie. Ale teraz nie miałam wątpliwości.

Żeby za wesoło nie było to po aktywnie spędzonej niedzieli odezwały się plecy. Strach się bać co będzie później :(

Offline Lili-liliana

• maniak
« Odpowiedź #25190 dnia: 23 Kwietnia 2012, 16:11 »
Może te plecy to jednorazowy wybryk. Gratuluję ruchów ;D

Moje dziecko się tak rozpycha, że aż mnie boli. Brzuch z gładkiego w ciągu ostatnich tygodni zmienił się w pełny rozstępów.
A główka tak mi uciska, że chodzę w tempie żółwia i na bardzo ograniczone dystanse.

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #25191 dnia: 23 Kwietnia 2012, 16:42 »
Ika gratuluję Słoneczko i dzidzi w Twoim brzuszku bo jeszcze nie miałam okazji napisać i ruchów  :-*
Lili Ty już będziesz rodzić niesamowite - leci ten czas jak szalony :)
Z tego wszystkiego zapomniałam po co zajrzałam do "Pogaduch".
Robiłam porządek w szafce z lekami i znalazłam nowe nowiusienkie z oryginalną nie naruszoną naklejką pod nakrętką Opakowanie PRENATAL DHA 30 kapsułek z datą do 30.06.2012.
Jeśli któraś by chciała to sprzedam za 20 złotych z przesyłką. (proszę o wiadomość na priva).
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #25192 dnia: 23 Kwietnia 2012, 16:47 »
gratulacje dla świeżo upieczonych mamuś!!!

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #25193 dnia: 23 Kwietnia 2012, 16:53 »
Gratulacje dla mamuś!

sezorg :o :o :o wspaniały klopsik ;D

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #25194 dnia: 23 Kwietnia 2012, 17:12 »
Bez sensu :) Oddam za ewentualne koszty przesyłki - po co mi to  ;)
http://www.doz.pl/apteka/p14009-Prenatal_DHA_Omega_3_kapsulki_30_szt
Prenatal DHA - nie aktualny :)
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25195 dnia: 23 Kwietnia 2012, 18:57 »
Moje dziecko się tak rozpycha, że aż mnie boli. Brzuch z gładkiego w ciągu ostatnich tygodni zmienił się w pełny rozstępów.

Lilka weź Ty mnie nie strasz bo mój komandos tak wali, że podskakuję...a rozstępów kurka nie chcę. Po Ewie nie mam żadnego...
Dużo Ci przybyło na wadze?
— Richard M. Devos

Offline Lili-liliana

• maniak
« Odpowiedź #25196 dnia: 23 Kwietnia 2012, 19:25 »
Około 18 kg. Dużo ale naprawde nie wiem kiedy.
Na biuście rozstępy wyszły pod koniec pierwszego trymestru. Są ciemne i głębokie ale myślę, że trochę zbledną jak barwnik ze skóry zejdzie.
Brzuch i uda były super nie naruszone. Jakieś 2 tygodnie temu brzuch poprostu zamienił się w siekankę, aż się przestraszyłam. Teraz nie są bardzo widoczne jak skóra naciągnięta ale jak położe się na plecach i dziecko "spłynie" na kręgosłup to już nie jest tak pięknie. Na udach narazie delikatnie...

No i już nie uwierze, że rozstępy to sprawa genów bo moja mama ma dosłownie pare, pod brzuchem i wyszły dopiero po 3 dziecku...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25197 dnia: 23 Kwietnia 2012, 19:33 »
18 nie dobiję...teraz mam 7,5 do 8 na plusie...góra mogę mieć z 10;
nie powinnam się aż tak porozciągać...
jest szansa, że i z drugiej ciąży wyjdę bez szwanku...

Lilka...bo Ty pewnie masz akurat te geny po tacie  ;D
— Richard M. Devos

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #25198 dnia: 23 Kwietnia 2012, 19:38 »
Nie wiem od czego tak naprawdę zależą te rozstępy

Ja na piersiach, udach, nawet na łydkach pod kolanami mam mnóstwo rozstępów, pamiątka z okresu dojrzewania. Czyli teoretycznie mam tendencje do rozstępów, a na brzuchu pomimo dwóch ciąż, ani jednego ???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25199 dnia: 23 Kwietnia 2012, 19:44 »
Ja na piersiach, udach, nawet na łydkach pod kolanami mam mnóstwo rozstępów, pamiątka z okresu dojrzewania. Czyli teoretycznie mam tendencje do rozstępów, a na brzuchu pomimo dwóch ciąż, ani jednego ???

ja też mam rozstępy z okresu dojrzewania, albo tycia...jak kto woli - byłam grubym dzieckiem...
ale nawet szczupłe dzieciaki mają rozstępy, bo w okresie skoku wzrostowego tkanka łączna często "nie nadąża"...i wtedy jest też niezła burza hormonalna...
— Richard M. Devos