Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3528875 razy)

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #25230 dnia: 24 Kwietnia 2012, 13:14 »
No wlasnie dlatego to zależy jaka dziecko ma skórę, jednemu wystarczy oilatum a drugiego trzeba posmarowac, albo wręcz wytarzac w parafinie jak mojego  ;)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #25231 dnia: 24 Kwietnia 2012, 13:56 »
moja nie miała AZS, ale skóra była bardzo mocno przesuszona i zwykłe kosmetyki nie pomagały. nie uważam żebym popełniła błąd, bo jak widać taka krótka "kuracja" pomogła. podejrzewam, że to mocne wysuszenie było po prostu wynikiem niedojrzałości skóry wcześniaka. poza tym taką metodę poleciła mi położna. dziecku nic się z tego powodu nie stało, wręcz przeciwnie. ale na codzień emolientów nie używam, nie ma takiej potrzeby.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #25232 dnia: 24 Kwietnia 2012, 14:49 »
Dziękuję dziewczyny  :-* Zostanę jednak przy Ziaji :)

Emolienty (Oilatium, Oilan) odrzuciłam, bo bez wyraźnych problemów skórnych nie powinno się ich stosować.

Do pupy Linomag czy Penaten? Czy jeszcze coś innego?
Obiecuję, że to ostatnie pytanie odnośnie kosmetyków ;)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25233 dnia: 24 Kwietnia 2012, 15:00 »
Do pupy profilaktycznie nie stosowaliśmy nic, tylko woda z mydłem zamiast chusteczek nawilżanych, odparzenie było sporadyczne, wtedy w ruch szła "mączka" a jak nie dała rady, raz chyba się tak zdarzyło to sudocrem, linomag co tam miałam pod ręką

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25234 dnia: 24 Kwietnia 2012, 15:09 »
Właśnie ostatnio zauważyłam, że dużo mam, szczególnie te, które mają córki, wracają do metod babć i używają mąkę ziemniaczaną... Kurcze jakoś nie mogę się do tego przekonać. Niby zdrowo, bo naturalnie, nie powinno uczulać itp. a jakoś tak mimo wszystko się opieram  ::)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #25235 dnia: 24 Kwietnia 2012, 15:14 »
no ja ogólnie do zasypek i pudrów nie jestem przekonana, ale raz kąpałam małą w krochmalu (z mąki ziemniaczanej), trzeba uważać, bo dziecko robi się wtedy bardzo śliskie :P a do pupy, jak wpomniałam, linomag nam odpowiada, fajnie nawilża, natłuszcza i chroni. sudocrem na odparzenia nam nie pomógł, porobiły się ranki. jak poradziły mi dziewczyny z forum, wietrzenie jest bardzo ważne i pomaga, sprawdziłam ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #25236 dnia: 24 Kwietnia 2012, 15:30 »
My używalismy kosmetyków Hipp i Nivea. Emolientów nie używałam bo chłopcy nie mieli problemów ze skórą. Myłam ich w płynie i tyle. NIczym nie smarowałam. Do masażu używaliśmy oliwki.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25237 dnia: 24 Kwietnia 2012, 15:33 »
Sudocremu mam sporo, bo dostałam od koleżanki, ale planuję go stosować "leczniczo", dlatego szukam czegoś na co dzień ;)

Offline kacha8609

• Chuck Norris
  • data ślubu: 18.06.2011r.
« Odpowiedź #25238 dnia: 24 Kwietnia 2012, 15:39 »
Rany dziewczyny jak dobrze że jesteście  ;D Ile potrzebnych rzeczy można się dowiedzieć  ;D
Aha ja jako zielonka w tym temacie chciałam zapytać bo czytałam, że używacie J&J, Nivea baby, a ja gdzieś ostatnio przeczytałam że dla noworodka powinno się używać kosmetyków na których jest napisane od pierwszego dnia życia a na tych które wyżej wymieniłam pisze od pierwszego miesiąca życia ...  ??? Dostałam od znajomej ostatnio żel do mycia 2w1 z Nivea baby bo już nie myje nim małej a miała cały nowiutki no i nie wiem czy można nim myć noworodka czy ma to w ogóle jakieś znaczenie?? Wiem że kosmetyki z Hipp są na 100% od pierwszego dnia życia...  ::)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #25239 dnia: 24 Kwietnia 2012, 15:43 »
hmm a pierwszy dzień życia to przypadkiem nie wypada w pierwszym miesiącu życia? jak dla mnie wypada :) drugi miesiąc liczy się od 1 miesiąca i 1 dnia...

Offline kacha8609

• Chuck Norris
  • data ślubu: 18.06.2011r.
« Odpowiedź #25240 dnia: 24 Kwietnia 2012, 15:48 »
No właśnie a na tych kosmetykach pisze powyżej pierwszego miesiąca  ::) ::)

Napisane jest w punkcie bezpieczeństwo:
http://www.nivea.pl/Produkty/Dla-dzieci-i-niemowlat/Nutri-Sensitive/Lagodzacy-zel-do-mycia-ciala-i-wlosow-NUTRI-SENSITIVE

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #25241 dnia: 24 Kwietnia 2012, 15:58 »
Na pewno?

Aha ja jako zielonka w tym temacie chciałam zapytać bo czytałam, że używacie J&J, Nivea baby, a ja gdzieś ostatnio przeczytałam że dla noworodka powinno się używać kosmetyków na których jest napisane od pierwszego dnia życia a na tych które wyżej wymieniłam pisze od pierwszego miesiąca życia ...  ???

Na opakowaniu jest napisane dla noworodka czyli właśnie od pierwszego miesiąca życia, mogę spr w domu....

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #25242 dnia: 24 Kwietnia 2012, 16:18 »

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #25243 dnia: 24 Kwietnia 2012, 16:24 »
OD pierwszego mies. czyli od 1 dnia, PO pierwszym mies. czyli jak maluch skończy 1 mies i 1 dzień  ;)

Ika ... :hahaha:

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #25244 dnia: 24 Kwietnia 2012, 16:44 »
Widziałyście? Kto sobie kupuje? ;) ;D http://allegro.pl/sukienki-do-porodu-i2285842406.html

:brewki: :brewki: Nie no,muszę  powiedzieć mojemu R,żeby taką kreację zasponsorował mi na poród.  ;D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #25245 dnia: 24 Kwietnia 2012, 17:46 »
Nie wierzę Patrycja, że tyle ważyłaś, bo widziałam Cię jakoś krótko po porodzie i nie była po Tobie widać. Musiałaś w miarę szybko zrzucić nadmiar. Swoją drogą nieźle się napracowałaś tyle przybierając na wadze ;).

Oj chyba nie tak krótko ;) a zresztą w kurtce to i tak niewiele widać ;) mogę Ci zeskanować kartę ciąży jeśli chcesz (tylko musiałabym jej poszukać) ;)

Ja tam wierzę, że Patrycja mogła tyle przybrać, ale wciąż nie mogę pojąć podejścia niektórych kobiet, że w ciąży można sobie na wszystko pozwolić, a martwić będą się potem (nie bierz tego Pati do siebie, piszę ogólnie). Nie wierzę, że takie tycie nie ma wpływu na zdrowie.

W ogóle nie pomyślałam, że to do mnie ;) Ja jestem zdania, że każdy niech je ile chce - jego broszka a mi nic do tego ;) to przecież nie ja będę się męczyć i spinać pupę aby to zrzucić. A ja - jem ile chcę i co chcę  ;D ;D ;D ;D

Do pupy Linomag czy Penaten? Czy jeszcze coś innego?
Obiecuję, że to ostatnie pytanie odnośnie kosmetyków ;)

Ja mam Linomag albo Alantan Plus - co tańsze no i na ekstremalne przypadki Sudocrem. Teraz mam jakieś próbki z Nivei czy Johnsona ale używając ich wolę 2 pierwsze co wymieniłam, więc tych napewno nie kupię.

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25246 dnia: 24 Kwietnia 2012, 17:49 »
Widziałyście? Kto sobie kupuje? ;) ;D
http://allegro.pl/sukienki-do-porodu-i2285842406.html
Opaska na włosy jest w komplecie  :brewki:

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #25247 dnia: 24 Kwietnia 2012, 19:13 »
Ja mam do pupy sudocrem, kupilam tez bepanthen, ale bede stosowala podlug potrzeby. Zreszta z chlopakami to sie inaczej obsluguje chyba nie  ;D dobrze pamietam, ze dla chlopakow lepszy jest puder?
A no i mam tez Alantan Dermoline, ale to jest do calego ciala, kupilam z polskiej apteki jak robilam zakupy, profilaktycznie, bo zawsze w razie co dobrze jest miec cos w domu.

Widziałyście? Kto sobie kupuje? ;) ;D
http://allegro.pl/sukienki-do-porodu-i2285842406.html
Opaska na włosy jest w komplecie  :brewki:

Ja kupie dwie, zeby w razie jak w trakcie porodu zachcialo mi sie przebrac  ;) haha

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #25248 dnia: 24 Kwietnia 2012, 19:33 »
Ja mam linomag i sudopanten(zamiennik sudocremu). Jak to będzie, wyjdzie w praniu :)
Sukienka do porodu, bosko :D

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #25249 dnia: 24 Kwietnia 2012, 19:47 »
A jeszcze powracając do tematu wagi - ja w ciąży z Natalką mam udokumentowane 20 kg - od 10 do 39 tygodnia - czyli przed ciążą nie ważyłam 65kg a prawie 20 kg więcej. To, co schudłam to chciałam schudnąć i pozbyć się tej wagi z przed ciąży.
Teraz będę miała udokumentowane więcej ;) ale nic a nic mi to nie przeszkadza  ;D ;D ;D

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #25250 dnia: 24 Kwietnia 2012, 20:13 »
Ja przytyłam póki co 13 kg. Ciekawe, do ilu dobiję. Ale nie jest tragicznie :)

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25251 dnia: 24 Kwietnia 2012, 20:22 »
Jeśli coś profilaktycznie to może jakiś zwykły krem, bo linomagi itp to lecznicze

Dużo też zależy od tego z jaką wagą się startuje, co innego jak 20 kg czy 25 kg tyje kobieta z nadwagą co innego jak kobieta z normalną wagą wcześniejszą, znam dziewczyny które w ciąży odżywiały się bardzo zdrowo i mimo wielu wyrzeczeń do dwudziestki dobiły

Offline Justys851
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25252 dnia: 24 Kwietnia 2012, 20:46 »
My kąpiemy małego w J&J 3w1 i niczym już go nie smaruję , do pupy alantan bądź linomag ale ten w słoiczku z różową nakretką
odparzen jeszcze nie mieliśmy  8)

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #25253 dnia: 24 Kwietnia 2012, 22:06 »
Pozwolę sobie na chwilkę zmienić temat ;) bo chciałam zapytać szczecińskie forumki o ten słynny sklepik na ryneczku przy Zawadzkiego:

Staniki do karmienia polecam kupować na ryneczku na zawadzkiego. Tam jest buda z bielizna, świetne staniki mają!! A jak chcesz i nie będzie to Tobie przeszkadzać, to  mogę Tobie oddać swoje. Ich rozmiar to 75 D. Są z firmy Alles i Naturana. Mam takie i z fiszbinami i głądkie sportowe bez fiszbin, czarne i białe. JEden chyba jest kremowy w czerwone maki :)

Byłam tam ostatnio,ale jest tam kilka takich budek z bielizną i nie mam pojęcia,o którą dokładnie chodzi.  ::) Wytłumaczcie mi proszę,jak krowie na rowie,która to jest lub jak wygląda sprzedająca osoba ;) bo na gwałt potrzebuję nowych staników.  8) Moje stare doprowadzają mnie do szału!Aaaa i jak możecie,napiszcie proszę,jak mniej więcej wygląda to cenowo.

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25254 dnia: 24 Kwietnia 2012, 23:37 »
Moje drogie. Pewnie chodzi Wam o sklep Emi.

Jak byłam w lutym, to powiedziano mi,że zwijają się ze sprzedażą staników - a były w mega niskich cenach..
Przejdę się jutro to napiszę który ma numer ta budk i czy mają jeszcze staniki w sprzedazy.
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #25255 dnia: 25 Kwietnia 2012, 09:14 »
Przypomniało mi się coś.
Jak się Lila urodziła to nasza położna poleciła Linomag w płynie do smarowania jej łokci, kolan, stóp - no tych miejsc, gdzie się potem może lekko złuszczać pierwszy naskórek i powiem Wam, że rewelacja.
Poleciłam ten sposób kilku koleżankom i były bardzo zadowolone :taktak:

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #25256 dnia: 25 Kwietnia 2012, 10:09 »
jak dziecko jest mocno przesuszone to ja tez po kapieli w emoliencie smaruje ale wlasnie balsamem z emolium np
do pupy sudocremu nie używam bo nie sposób go potem domyć
bepanthen albo zielony linomag
moge tez polecić krem do pupy z Joansona jest bardzo fajny

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #25257 dnia: 25 Kwietnia 2012, 10:12 »
Olaa nie wiem czy jeszcze będziesz na forum przed wizytą na rynku, ale jeżeli tak to mam prośbę - zerknij proszę czy mają tam jakieś fajne (dobrze trzymające) staniki do karmienia. Będę wdzięczna :)

Maju nie obił mi się Linomag w płynie o oczy... Poszperam dokładniej ;)

Jagódka słyszałam, że Johnson bardzo uczula i troszkę się obawiam tej firmy...

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #25258 dnia: 25 Kwietnia 2012, 10:20 »
nie obił mi się Linomag w płynie o oczy..

mi też wcześniej nie  ;) kosztuje niewiele, a bardzo się przydaje

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #25259 dnia: 25 Kwietnia 2012, 10:31 »
Jagódka słyszałam, że Johnson bardzo uczula i troszkę się obawiam tej firmy...

Wiesz co, tak jak ja z Amelia, ktora praktycznie od urodzenia ma klopoty ze skora, jezdze po lekarzach i oni mi wyraznie powiedzieli, ze Johnson ma skladnik SPS czy SDS jakos tak, ktorego dzieci z sucha skora badz z klopotami skornymi powinny wyraznie unikac. Malo tego, to nie ze tylko w Johnsonie jest ten skladnik, bo w innych tez, tylko w roznych ilosciach. Dlatego tak poleca sie Oilatum na przyklad.
W naszym przypadku od urodzenia byl plyn do kapieli Johnson 3w1 taki w blado zoltej butelce, oliwka ziajka i lekarze nie sa w stanie powiedziec czy wlasnie tym plynem "pomoglam" egzemie czy nie. Egzema to choroba cywilizacyjna juz teraz i poprostu trzeba nauczyc sie z nia zyc.
Osobiscie z moich doswiadczen przy drugim maluszku postaram sie unikac Johnsona, chociaz szczerze to tutaj tylko Johnson w sklepach i oilatum, a no i tescowe kosmetyki. Dlatego zamowilam Nivea z Polskiej apteki internetowej mimo ze i do Nivea nigdy nie bylam 100% przekonana.

Mysle, ze jak sie dzieci urodza to wyjdzie w praniu. A czy wybierzesz taki kosmetyk czy inny to ci nikt nie powie, jak skora dziecka zareaguje. Poprostu wyjdzie w praniu.