elu moim zdaniem w niektórych przypadkach nie można się tak ślepo kierować terminem wg OM, jeśli ktoś ma nieregularne cykle lub bardzo długie to wtedy ten termin jest niezbyt precyzyjny. Ja przed ciążą miała 40 lub nawet ciut dłuższe cykle, do tego wiem kiedy było owocne przytulanie i to dla mnie jest bardziej wiarygodne niz liczenie wg okresu. Tak jak pisze aeniołek termin wg OM miała na 20 grudnia czyli teraz by już była ponad 2 tyg po terminie, a w jej przypadku miesiąc to duża różnica pomiędzy terminami.
A jeśli chodzi o wagę dzieci to nie chodziło mi oto, że mam rodzić już bo teraz akurat dziecko jest wagowo odpowiednie, a później będzie za duże tylko oto, że na początku ciąży lekarzowi ciągle wychodził ten poślizg a teraz gdy mały osiągnął taką wagę to lekarz przyśpieszył ciąże, a przecież w późniejszym okresie ciąży dzieci różnie rosną jedne są większe inne mniejsze. Do tego ja wiem, że przez moją cukrzycę dziecko może przybierać na wadze więcej niż powinno co wcale nie jest równoznaczne z szybszym jego rozwijaniem się.