Natalia, ja od 3 dni mam tak ostrą zgagę, że tylko Rennie mi pomaga. Można w ciąży.
A można i tak:
Jak kobieta w ciąży może radzić sobie ze zgagą?
Przede wszystkim powinna prawidłowo się odżywiać. Jeść często, ale mniejsze porcje. Wypijać dużą ilość płynów (m.in.1,5 l dziennie), ale unikać napojów gazowanych, a także kawy, mocnej herbaty i oczywiście alkoholu. Ograniczyć jedzenie słodyczy, zwłaszcza tych, które zawierają duże ilości tłuszczu (np. czekolada, domowe wypieki). Nie rezygnować z ćwiczeń gimnastycznych, ale pamiętać o tym, by nie wykonywać ich bezpośrednio po jedzeniu, a podczas gimnastykowania unikać gwałtownych ruchów, zwłaszcza pochylania się. Najlepsze ćwiczenia dla ciężarnych to joga albo pływanie. Kobiety w ciąży często odczuwają zmęczenie i senność. Jednak chcąc uniknąć zgagi, nie powinny leżeć bezpośrednio po spożyciu posiłku, a jeśli już to pamiętać o tym, by położyć się z głową na wysokiej poduszce.
Jeśli chodzi o tzw. domowe sposoby radzenia sobie ze zgagą, zdania uczonych są podzielone. Jedni twierdzą, że mleko i jego przetwory mogą pomóc w zwalczeniu zgagi, inni uważają, że picie mleka pomaga jedynie na początku ciąży, później zaś może nasilać zgagę.
Dlatego przy silnych dolegliwościach, ciężarna może stosować preparaty zobojętniające kwas żołądkowy i zmniejszające jego wydzielanie. Wcześniej jednak powinna skonsultować się w tej sprawie ze swoim lekarzem prowadzącym.