Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3759184 razy)

Offline madziulka1021

• entuzjasta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #18030 dnia: 24 Listopada 2010, 14:19 »
Magda no to podobnie w sumie bo ja leże od 27 tygodnia, prawie 6 tyg. w szpitalu a teraz w domku. U mnie jak się teraz już zacznie to nie mają czym bardzo hamować bo mój organizm nie toleruje feneterolu, ale teraz to już jestem spokojna, nie to co było wcześniej...

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #18031 dnia: 24 Listopada 2010, 14:45 »
Kasiu musisz uwierzyć,że będzie dobrze i nie czytać nic w internecie. My dwa lata temu przed Bożym Narodzeniem też dowiedzieliśmy się czegoś bardzo złego o naszym dziecku.Byliśmy załamani. nasze dziecko miało urodzić się z uszkodzeniem mózgu i ogólnie miało być źle - nie będę się tu rozpisywała. urodziła się i nie było tak źle jak lekarze to widzieli,a dziś mam w domu zdrowe biegające dziecko. jeśli już coś czytasz w necie czy gdzieś to poczytaj też o tych dobrych zakończeniach bo i one często się zdarzają. trzymam za Was kciuki  :-*

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #18032 dnia: 24 Listopada 2010, 15:12 »
W szpitalu byłysmy 3 doby.

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #18033 dnia: 24 Listopada 2010, 18:26 »
Kasiq pewnie każdy Ci powtarza, że musisz być dzielna i silna... ale tak właśnie musisz do tego podjeść. Za tydzień może się okazać, że obrzęk całkiem zniknął. Tak jak teraz, że zszedł na plecki, ale zszedł górnych partii ciała... Także myśl pozytywnie!!!! Zawsze powtarzam BDM - bądź dobrej myśli :przytul:

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18034 dnia: 24 Listopada 2010, 18:37 »
Kasiu, ja cię tulam bardzo mocno!!  :-* :-* :-*

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18035 dnia: 24 Listopada 2010, 18:48 »
Kasiu, wiem, że żadne słowa Cię nie pocieszą. Jestem myślami z Tobą i wierzę, z całego serca, że jest, że będzie OK!! Znam przypadek, gdzie dziewczynie lekarze powiedzieli, że nie ma szans na zdrowe dziecko, przezierność karkowa była na poziomie 4.5-5mm. Urodziła w grudniu 2007 zdrową dziewczynkę. Jak tylko będziesz chciała mogę Cię z nią skontaktować.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #18036 dnia: 24 Listopada 2010, 19:03 »
Kasiq, trzymaj się.

Mojej mamie jak jechała na porodówkę z nami powiedzieli tak: proszę nie nastawiać się, że dzieci będą normalne.
Chodziło, o to, że wszystko jest możliwe, możemy być chore, nie mieć paluszków (wtedy nie robili USG). Moja mama była bardzo chora w ciąży i podawali jej takie leki, które miały ratować jej życie, a nie nasze. Zresztą już na początku kazali jej usunąć ciążę, ale się nie zgodziła. Jednak przetrwałyśmy.
A jak wiadomo, jesteśmy zdrowe, normalne itp.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #18037 dnia: 24 Listopada 2010, 20:42 »
Wlaśnie wyczytałam w Internecie, że w ciąży nie wolno stosować tabletek na gardło Tymianek i podbiał, a właśnie dzis popołudniu pani farmaceutka mi je sprzedała twierdząc, że absolutnie mogę je brać. No i wyssałam już 3 sztuki  :mdleje: :mdleje: Mam nadzieję, że nic się nie stanie... ???

Offline martusia83

• uzależniony
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #18038 dnia: 24 Listopada 2010, 23:00 »
gagatka ja byłam w Castoramie i z tego co mi doradził sprzedawca to właśnie te farby na bazie wody i były trzy Dulux, Beckers i chyba Dekoral. W necie ostatnio znalazłam jakąś farbę specjalnie przeznaczoną do malowania rzeczy z którymi dzieci mają kontakt, ale nie pamiętam dokładnie jak się nazywała ale była w takich dużych pojemnikach bo była też głównie przeznaczona do malowania przedszkoli, żłobków i innych takich placówek. No i znalazłam jeszcze to http://www.disney-sniezka.pl/#/511/0/0 tylko mały wybór kolorów

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18039 dnia: 24 Listopada 2010, 23:27 »
aeniołek, myślę że na tym etapie ciąży te 3 tabletki wam nie zaszkodzą, jak się boisz nie bierz więcej i się na zaś nie stresuj. To tymianek podobno niedozwolony a mój mąż czasem dodaje tymianku do potraw, choć ostatnio już nie jak przeczytałam, ale nie wiem, czy i ile zjadłam, bo do głowy mi nie przyszło że to może szkodzić

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #18040 dnia: 25 Listopada 2010, 07:53 »
ostatnio robiąc przegląd herbat ziołowych w swojej kuchni wyczytałam, że większość muszę wyrzucić
bo są niedozwolone w ciąży  :P

czasami idzie zgłupieć bo niby podstawowe rzeczy które wcześniej co chwilę się używa teraz nie wolno  ::)

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #18041 dnia: 25 Listopada 2010, 10:25 »
Myślę, że nie ma też co przesadzać... Wszystko w granicach zdrowego rozsądku, bo inaczej po prostu byśmy oszalały... Należy pamiętać, że ilość spożytych ziół tez ma znaczenie. Dawka, stężenie itp. mają wpływ na nasze samopoczucie. Jeśli więc wypijesz kubek ziołowej "niedozwolonej" herbaty to nic się nie stanie. Raczej picie hektolitrów byłoby niewskazane...

Nie dajmy się zwariować ;D

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #18042 dnia: 25 Listopada 2010, 10:36 »
Wiem, też tak pomyślałam- że już wariuje. Ale noc była bardzo ciężka- praktycznie ciągle kaszlałam...i to bardzo mocno. Przy kaszlu boli mnie z lewej strony brzucha- tam niby mam łożysko i się zastanawiam czy wszystko Ok.. :-[. Jestem tak zaniepokojona, że chyba pojadę dziś na usg :(.

Offline Castia

• Chuck Norris
  • totalnie zakochana
  • data ślubu: sierpień 2009
« Odpowiedź #18043 dnia: 25 Listopada 2010, 10:42 »
aeniołku, w razie kaszlu polecają syrop prawoślazowy lub z babki, ja też cierpię na uporczywy kaszel i się leczę syropem z babki :)

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18044 dnia: 25 Listopada 2010, 12:48 »
Stodal też jest dozwolony, on hamuje odruch kaszlenia, mi pomagał zasną bo inaczej kaszlałam min. pół godziny non-stop, a po tym się jakby kaszel wyciszał.

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #18045 dnia: 25 Listopada 2010, 12:51 »
O to by było super- na hamowanie kaszlu, chociaż na noc...może kupię.

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #18046 dnia: 25 Listopada 2010, 13:00 »
aeniołku zrób sobie syropek z miodu i cebuli - doskonały na kaszel ... ja stosowałam w ciązy i to w I trymestrze , a poza tym tymianek i inne zioła tak jak dziewczyny piszą nie dajmy sie zwariować ... tony cukierków nie wyssałać, ;)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #18047 dnia: 25 Listopada 2010, 13:01 »
Dzięki za rady!  :)

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #18048 dnia: 25 Listopada 2010, 13:06 »
no ja miałam takie napady kaszlu, że pod koniec kaszlałam ze łzami w oczach, a spać się chciało, mąż też przez to obudzony. Calkiem kaszlu to nie zlikwidowało, ale na tyle łagodziło że już mogłam hamować ten odruch i sie przespać. Jeszcze mi pomagały inhalacje z soli fizjologicznej, ale miałam pożyczony inhalator wtedy.

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #18049 dnia: 25 Listopada 2010, 13:19 »
A mnie sie teraz wkrecila toksoplazama, ja jej nie przechodzilam, a badanie mialam robione tylko na poczatku ciazy, przeciez mogla sie zrazic...

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #18050 dnia: 25 Listopada 2010, 13:28 »
Witajcie!
Dołączam do Waszego wątku i do dyskusji, jako moja ciążowa przygoda dopiero się zaczyna :)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #18051 dnia: 25 Listopada 2010, 13:41 »
A mnie sie teraz wkrecila toksoplazama, ja jej nie przechodzilam, a badanie mialam robione tylko na poczatku ciazy, przeciez mogla sie zrazic...

to zrób sobie jeszcze raz wynik... mi gin kazał powtarzać w każdym trymestrze, ale mówił, że jeśli nie zmieniam nawyków żywieniowych/higienicznych itp to jest niezwykle mała szansa na to, że się zarażę... skoro przez 26 lat swojego życia tego nie zrobiłam ;)

Offline carollaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #18052 dnia: 25 Listopada 2010, 14:06 »
Dziubasku ale masz piękny avatarek i zdjęcia w suwaczkach!!! :D

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #18053 dnia: 25 Listopada 2010, 14:18 »
wizyte mam 7 grudnia wiec pogadam z lekarka albo szczele sobie badanie prywatnie
Witaj jolanga! Spokojnej ciazy zycze :)

Offline Castia

• Chuck Norris
  • totalnie zakochana
  • data ślubu: sierpień 2009
« Odpowiedź #18054 dnia: 25 Listopada 2010, 16:11 »
b@by, mi też się wydaje, że jeśli się nie narażałaś to nie powinnaś się zarazić toxo ;)

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #18055 dnia: 25 Listopada 2010, 16:29 »
b@by ja też nie byłam chora i miałam badanie tylko w 1 trymestrze. Teraz na wizycie muszę zapytać ale już wcześniej lekarz mi mówił, ze nie ma potrzeby powtarzania co trymestr tylko przed samym porodem...
Ja nadal dogorywam, niech mnie ktoś dobije bo już nie zniosę tego kaszlu :(.

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #18056 dnia: 25 Listopada 2010, 17:42 »
Mnie też choroba rozłożyła i od wtorku leże sobię i się leczę. Co do syropu to lekarka mi przepisała Stodal na kaszel i kazała łykać witaminę C i Apap no i jeszcze wapno. Więc się teraz faszeruje tym wszystkim  :( Jak to jest, że w ciąży biorę całą kupę lekarstw co niby powinno się ich unikać, a biorąc pod uwagę leki na przeziębienie i te, które biorę w czasie ciąży to całe mnóstwo tego 

Offline anetka71

• maniak
  • data ślubu: 11.10.2008
« Odpowiedź #18057 dnia: 25 Listopada 2010, 17:56 »
Ja w ciąży miałam trzy badania,ale jeśli będę jeszcze raz kiedyś tam w ciąży,to zrobię badanie tylko raz.
Oglądałam kiedyś program i wypowiadała sie w nim lekarz weterynarii i lekarz rodzinny. Żeby zachorować na toxo trzeba mięć naprawdę pecha. Po pierwsze,w przypadku kotów ( bo o nich najwięcej się mówi jako nosicielach) kot musi akurat toxo przechodzić (a trwa to 3 miesiące przez całe życie kota),z czego wydala cysty(jeśli dobrze pamiętam) które mogą zarazić przez 2-3 dni. I nawet gdyby ktoś miał pecha,że trafi na ten okres, to musiałby dosłownie zebrać tą kupę gołą ręką, następnie rąk nie umyć i zabrać się za jedzenie... wątpię,żeby ktoś był takim brudasem ;) a nawet gdyby był, to wcześniej zachorowałby na jakąś inną groźną chorobę z powodu brudu...co innego z surowym mięsem, czy jajkiem-na to trzeba naprawdę uważać.

Offline khadija

• zapaleniec
  • data ślubu: 22.V.2010
« Odpowiedź #18058 dnia: 25 Listopada 2010, 20:59 »
Dziewczyny mam pytanie z innej beczki,a mianowicie w czym kłaść noworodka spać i czy przykrywać kołderką?Co jest lepsze i bezpieczniejsze?kołderka czy śpiworek?

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #18059 dnia: 25 Listopada 2010, 21:11 »
Najlepiej jak zawiniesz noworodka w rożek, możesz lekko nakryć kocykiem cieniutkim i będzie dobrze.