Autor Wątek: Pogaduchy ciężarówek  (Przeczytany 3546623 razy)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
Odp: Pogaduchy ciężarówek
« Odpowiedź #17970 dnia: 22 Listopada 2010, 16:40 »
W 4 tyg. ciąży (według OM) beta wyszła mi 1904, co według norm które znalazłam w necie oznacza 5-6 tydzień.
Z usg (już drugiego) również wychodzi że ciąża jest starsza o około 2 tygodnie.
Wiadomo na usg mogą wyjść jakieś różnice w terminie, ale czy w becie też mogą być różnice?
Mi oczywiście nie przeszkadza że maluch może być starszy,
ale to rzutuje w naszym przypadku na pomiar przezierności karkowej.
On 2011
Ona 2013

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #17971 dnia: 22 Listopada 2010, 17:06 »
2 tygodnie to zakres błędu dopuszczalny. Wystarczy inne usg, inny lekarz lub milimetr inaczej ustawiony haczyk na usg i wiek ciąży się zmienia. Nie masz się czym martwić a wiek ciązy licz od ostatniej miesiączki

Offline aeniołek

• Chuck Norris
  • R+R+M+M = A :-)
  • data ślubu: 6.02.10
« Odpowiedź #17972 dnia: 22 Listopada 2010, 17:18 »
No to widzisz- plamienia ustały znaczy się masz leżeć i odpoczywać :). Będzie dobrze!

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17973 dnia: 23 Listopada 2010, 09:39 »
joanna wiek ciązy zawsze liczy sie od OM ... tak jak pisze hany każde usg może byc różne, za kilka tyg pójdziesz i moze byc tak ze bedzie usg równało sie z Om i wtedy nie znaczy to ze dzidziol przestał rosnąć , poza tym dlaczego to rzutuje na badanie przezierności????

przezierność bada sie w okolicach 13, 14 tygodnia od OM nie patrzy sie na wiek ciąży z USG bynajmniej ja sie z takim czymś nie spotkałam , ewentualną przeszkodą moze być w tym momencie złe ułożenie dziecka

co do bety to zobacz jak tygodnie bety  mają duże zakresy...
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #17974 dnia: 23 Listopada 2010, 09:43 »
Kurcze a właśnie chyba może być problem bo jeżeli lekarz będzie chciał zbadać nt np. w 13 t. wg OM, a dziecko wg. usg jest dwa tyg. starsze i ma 15 t. to może być za późno na pomiar. Tak mi się wydaje przynajmniej.W takim przypadku najlepiej robić to badanie już w 11 t.c.

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #17975 dnia: 23 Listopada 2010, 09:45 »
Fakt lista jest przerazajaca :o
Ja dzis jade na wizyte do szpitala podgladac maluszka, ale pewnie mi go nie zmierza >:( No, ale chociaz zobacze czy ma juz odpowiednia pozycje-bo to juz chyba teraz powinien udawac nietoperka, prawda?
Kasiq odpoczywaj slonce i mysl pozytywnie, my trzymam kciuki za Was

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #17976 dnia: 23 Listopada 2010, 10:02 »
ja sie wybrałam na glukoze, odstalam sie jak głupia w kolejce, żeby się dowiedzieć że bez skierowania to nie można, musi być pieczątka lekarza, myślałam że zabije tego gościa w rejestracji, no ale nic, badanie trzeba zrobić, niedaleko laba, jest innne, poszłam zapytałam, żadnego skierowania nie trzeba, ale dziś już byłam za późno. Eh i jak tu się w ciąży nie denerwować... ;-)

Offline Castia

• Chuck Norris
  • totalnie zakochana
  • data ślubu: sierpień 2009
« Odpowiedź #17977 dnia: 23 Listopada 2010, 10:12 »
Kasiq, trzymam kciuki by się dzidzia posłuchała i grzecznie siedziała gdzie trzeba!

My dzisiaj idziemy na połówkowe :) mam nadzieję w końcu się dowiedzieć czy w brzuszku siedzi Hania czy Karolek :)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #17978 dnia: 23 Listopada 2010, 10:50 »
Jutro idę na usg prenatalne. Zobaczymy co powie inny lekarz o wieku ciąży, no i przezierności.
On 2011
Ona 2013

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17979 dnia: 23 Listopada 2010, 11:55 »
b@by mi to się wydaje, że dzidzie nasze mają jeszcze mnóstwo czasu, zeby przybrać pozycję nietoperkową  ;D. Mój siedział głową w dół, a obecnie to chyba w poprzek bo czuję go w miejscach, w których od początku ciąży go nie czułam  :D.

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #17980 dnia: 23 Listopada 2010, 12:03 »
joannaM, moja beta w pierwszej ciąży robiona w 34 dniu cyklu wynosiła prawie 4 000 i wcale nie znaczyło to, że ciąża jest starsza. 2 dni później było prawie 7 000. Zakres wartości dla bety jest bardzo duży, jest ogromny rozstrzał między wartościa minimalna a maksymalną... Teraz np w 2 ciąży beta robiona też bodajże w 34 dc wynosiła...132 ;)
Co do usg i przezierności to madziulek ma rację- liczy się ciążę wg OM. Gdyby lekarze liczyli wg usg wiek ciaży to po pierwsze co chwila zmieniałby się termin porodu, po 2 co chwila jakieś parametry dziecka byłyby "złe", bo nieadekwatne do wieku ciąży itp itd... Zakładam że wiesz kiedy miałaś ostatnią @. Więc tego się trzymaj  :) A tak swoją drogą, to nawet jeśli przezierność będzie "zła" i potem nawet jeśli zdecydujesz się na inwazyjne badania to i tak nie dają Tobie one 100% pewności, że urodzisz chore/zdrowe dziecko...
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17981 dnia: 23 Listopada 2010, 12:16 »
Oczywiście, że nie zmienia się wieku ciąży przy każdym usg ale dwa pierwsze są bardzo ważne dla ustalenia wieku ciąży, przynajmniej tak mój gin zawsze mi mówił.

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17982 dnia: 23 Listopada 2010, 12:32 »
No to chyba co gin to inna opinia... W pierwszej ciąży chodziłam do innego gina niż teraz ale oboje zgodni są w jednym- wiek ciąży ustala się wg OM a nie patrzy za bardzo na wskazania z usg... W pierwszej ciąży dziecko mi wychodziło tydzień starsze a teraz mi wychodzi tydzień młodsze. A to wszystko zależy, jak chyba Hany wspomniała, od pomiaru i jest to zakres błędu. Bardziej się patrzy na usg gdy były nieregularne cykle, gdy np ostatnia miesiączka była "wieki" temu (bo np kobieta brała przez rok non stop tabletki i odstawiła i od razu zaskoczyła-pierwszy dzień ostatniej @ sprzed roku raczej nie będzie wiarygodny dla ustalenia wieku ciąży ;) ) No tak mi przynajmniej dwójka całkiem porządnych lekarzy wbija do głowy...
swoją drogą Nika 2 pierwsze usg, o których piszesz to usg właśnie w 11-13 tc i potem połówkowe (bo to są 2 pierwsze z 3 wykonywanych przez całą ciążę) czy jakieś inne? Bo ja w tej ciąży już miałam z 6 tych badań (ze wskazań lekarskich, w samym szpitalu miałam 3...) i za każdym razem wiek ciąży wg usg jest inny ;)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #17983 dnia: 23 Listopada 2010, 12:37 »
Kasiq, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze, że plamienie już się nie pojawi. Ja również w 12tc miałam lekkie plamienie, nie krew, ale taki właśnie brunatny śluz. Od razu poszłam do gina, potem szpital dla potwierdzenia i co? Pojawił się polip na szyjce... Nie miał kiedy. Podobno w ciąży to częsta dolegliwość i nic z tym się nie robi. Czasem daje o sobie znać w postaci plamienia czy kłucia... To drugie czasem dalej występuje, ale szyjka zamknięta więc jest spokój. Mam sporo odpoczywać, co oczywiście robię :) Teraz leżę od niedzieli z przeziębieniem...

Moja ginka zawsze liczy wiek ciąży wg OM. Ostatnie badanie usg w 12tc ten wiek również potwierdziło. A Nika chyba pisze o pierwszym usg na samym początku ciąży. Ja takie miałam w 7tc, aby sprawdzić czy zarodek jest w macicy.

A ja mam pytanie o usg połówkowe. W którym tyg. się wybrałyście? Jest przedział 18-22tc i nie wiem kiedy się umówić, bo u mnie to przełom grudnia/stycznia i zależny jest miesiąc rejestracji ;)

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17984 dnia: 23 Listopada 2010, 12:41 »
ja na połówkowym w 1 ciąży byłam w równo 20 tygodniu.  :) Teraz też bym się tak najchętniej wybrała, zobaczymy czy mi się uda na 5 stycznia umówić ;)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17985 dnia: 23 Listopada 2010, 12:41 »
Ja miałam w zasadzie usg co wizytę, czyli pierwsze ok 7 t.c. i kolejne co 4 tygodnie. Mi pierwsze usg idealnie pokrywały się z terminem wg OM. Oczywiste jest to, że takie rozbieżności ok tygodnia do dwóch są normą, zgadzam się też z tym, że jest to szczególnie istotne przy nieregularnych cyklach. Ale skoro u joannyM wszystkie dotychczasowe usg wykazaywały że dziecko jest dwa tyg. starsze to może mieć to wpływ na nt. bo maluszek może być juz za duży na taki pomiar. Wypowiadałam sie tylko w tej konkretnej kwestii. Wiadomo, że im dziecko starsze tym więcej rozbieżnośći więc póniej nie patrzy się już tak na usg.

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #17986 dnia: 23 Listopada 2010, 12:52 »
malgosiask ja wybieram się w 20 tc, bo tak też była moja siostra i to dobry termin :)
Dzwoniłam do rejestracji (do dr Węgrzynowskiego) i na grudzień zapisy są dopiero od 29 listopada.
Jeśli się nie załapię na grudzień to pierwszy tydzień stycznia musowo, bo wtedy akurat 22 tc.

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17987 dnia: 23 Listopada 2010, 13:04 »
Ooo, dzięki ziomaleczka :) Właśnie chciałam jutro dzwonić, a tak poczekam. Mnie zastanawia czy dr będzie przyjmował w ostatni tydzień grudnia... Jak nie to trzeba będzie czekać, albo szukać innego :)
I kolejne pytanie do dziewczyn, które robiły połówkowe w hahsie - czy cennik jest aktualny?:
Poniżej prezentujemy ceny poszczególnych badań:
- usg podstawowe płodu: 120 zł
- usg przepływowe płodu (Doppler - ocena funkcji układu krążenia płodu) - 50 zł
- echo serca płodu (ocena serca i układu krążenia płodu) - 115 zł 
=285 zł

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17988 dnia: 23 Listopada 2010, 13:07 »
Jeśli chcesz 3d/4d to zapłacisz jeszcze więcej. Ale mi się wydaje że za swoje połówkowe rok temu płaciłam prawie 400 zł, bez 3d/4d :drapanie: No ale jak mówię, to był czerwiec zeszłego roku, więc mogę nie pamiętać. Najlepiej spytaj się o ceny jak będziesz się rejestrować :)
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline malgosiask

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17989 dnia: 23 Listopada 2010, 13:15 »
Jeśli chcesz 3d/4d to zapłacisz jeszcze więcej.
A to ci.ka z rejestracji, nie mogła wszystkich opcji podać... ;) A te ceny są z września...

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #17990 dnia: 23 Listopada 2010, 13:26 »
takie ceny były na naszym połówkowym w czerwcu.... nie sądzę, aby się zmieniły.
Co do wieku ciąży- faktycznie w większości przadków patrzy się tylko na termin wg OM, ale w przypadku, kiedy kobieta nie pamięta kiedy miała ostatnią @, albo miała brdzo nieregularne cykle to biorą pod uwagę wyliczenia z pierwszego usg sprzed 10tc (ponoć to jest najbardziej miarodajne). Wg mnie ma to sens, bo jeśli kobieta ma np cykle 50 dniowe to ni w ząb jej wyjdzie termin z OM i przenosi dzieciaka o bity miesiąc ;)

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17991 dnia: 23 Listopada 2010, 13:36 »
No dokładnie, moja koleżanka miała takie cykle i wg OM termin wychodził jej na koniec grudnia a urodziła 4 lutego, termin wg usg wychodził na 2 lutego.

Offline Kasiq

• uzależniony
  • data ślubu: 29.09.2007
« Odpowiedź #17992 dnia: 23 Listopada 2010, 13:48 »
no niestety plamienie wróciło wczoraj, wystarczyło że po schodach weszłam  :-\ poza tym cały wieczór miałam wrażenie że każdy zrobiony krok skończy się na tym że mi brzuch odpadnie... dzisiaj jeszcze podczas smarkania coś mi poleciało ale brzuch mam miękki i nie bolesny. Mam nadzieję że polegiwanie skończy się na zatamowaniu tego paskudztwa.
z Tobą odeszły anioły...

rybkawiedenka
  • Gość
« Odpowiedź #17993 dnia: 23 Listopada 2010, 13:58 »
Kasia a nie powinnaś pojechać do szpitala? Ja bym na Twoim miejscu nie czekała do wizyty..

Offline khadija

• zapaleniec
  • data ślubu: 22.V.2010
« Odpowiedź #17994 dnia: 23 Listopada 2010, 14:25 »
Też proponowałabym Kasi jechac do szpitala...to niepokojące!Osobiście ostatnio wystraszona jestem,bo mały zrobił się mało ruchliwy ???Zaniepokoiło mnie to,ponieważ wczesniej często kopał i skakał w brzuszku, a teraz na 1h czuję 3,4 ruchy(to mało!).Próbowałam już podjadać i układać się na lewym boku...Jutro idę do lekarza na badanie,mam nadzieję,ze tylko leniwe dni ma...

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #17995 dnia: 23 Listopada 2010, 14:29 »
Cennik trzeba będzie z panią z rejestracji omówić, ale wydaje mi się, że ok. 400 zł lekko trzeba liczyć...

Kasiq zgadzam się z dziewczynami, szpital to dobre wyjście, nie warto się chyba stresować do wizyty...

Offline madziulka1021

• entuzjasta
  • data ślubu: 17.10.2009r.
« Odpowiedź #17996 dnia: 23 Listopada 2010, 14:32 »
Kasiq ja chyba też bym na Twoim miejscu pojechała do szpitala . Przeżyłam już swoje w tej ciąży i nie chce nawet myśleć co by mogło się zdarzyć jakbym nie pojechała do szpitala...
khadija może ma leniwe chwile,albo po prostu nie czujesz ruchów które dzidzia wykonuje w brzuszku, nie kopie jakoś mocno. Połóż się, odpocznij i zobacz :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #17997 dnia: 23 Listopada 2010, 15:56 »
Kasiq trzymam kciuki aby wszystko było ok, ale jedź do szpitala niech to sprawdzą.

Dziewczyny a nie chcecie zrobić usg połówkowego w szpitalu w Zdrojach?? Wiem, że zaraz powiecie że dr Węgrzynowski jest najlepszy itp... Ale w Zdrojach nie ma takich długich terminów, koszt w zeszłym roku we wrześniu to 150 zł + 50 zł jeśli chce się 3d/4d - całość nagrywają. Babka, która mi robiła to usg była bardzo dokładna, wszystko tłumaczyła co i jak.

Co do ruchów to ja tylko raz pojechałam na IP w ok 32 t ale to Mała nie ruszała się od rana jakoś do 14-15... Jak się poruszyła to naprawdę słabiutko, a pod ktg nagle sie obudziła ;) Nie liczyłam ruchów, a nawet jak były 2 czy 3 na godzinę to było ok. No, ale u mnie to był śpioch ;)

Offline julenka

• * * * * *
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17998 dnia: 23 Listopada 2010, 16:09 »
My podobnie jak Patrycja płaciliśmy za USG połówkowe 4D 200 zł, całość badania trwała prawie godzinę, płytka na pamiątkę.. Ceny na śląsku również podchodzą pod 300 zł, czasem i więcej ale wystarczy poszukać, popytać znajomych, nie zawsze taniej znaczy gorzej :)

Offline aeniołek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17999 dnia: 23 Listopada 2010, 17:04 »
A ja u swojego lekarza dostalam płytkę z usg3D oraz widziałam wszystkie pomiary w ramach wizyty, za którą zapłaciłam 100zł. Wypytałam o wszystko co możliwe, wizyta trwała długo ale została policzona jak zwykła  :D.