Autor Wątek: Szczęśliwe 9 miesięcy...  (Przeczytany 92533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline agulkaaa
  • Chuck Norris
  • MISIO 13.05.2007, MACIUŚ 21.10.2009
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1140 dnia: 11 Maja 2007, 09:01 »
Cytat: "Antalis"
Kacper bierze sobie za duzo a dla mnie nic nie zostaje

Aga on bierze tyle ile trzeba :):):):):)
a ty dbaj o siebie:)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1141 dnia: 11 Maja 2007, 09:12 »
Cytat: "agulkaaa"
Aga on bierze tyle ile trzeba

Wiem wiem :) W koncu rosnie mi chłop jak dąb,jak tatuś :) Widocznie potrzebuje wiecej i wiecej - no to mamusia da wiecej :) Wizja szpitala mi sie nie usmiecha :nie:

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1142 dnia: 11 Maja 2007, 09:15 »
Antalis, teraz to Ty się skup na małym a sparwy urzedowe zostaw innym - widzę, że siostrę masz :ok: to ona się zajmie czym trzeba :taktak: a Ty witaminki konsumuj :los:

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1143 dnia: 11 Maja 2007, 10:45 »
antalis wcinaj pietruszke bo to najwieksze zródło zelaza
ja jak miałam 10,7 jak sobie odwaliła diete
w kazdymj posiłku znajdowała sie pietruszka i buraczki i co wskoczyło na 12 naprawde!!!

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1144 dnia: 11 Maja 2007, 19:54 »
Cytat: "jagodka24"
antalis wcinaj pietruszke bo to najwieksze zródło zelaza

O jeny to juz z "siuskolandu" wychodzić nie bede :P i tak biegam co troche  :mdleje:

W sadzie w sumie było spokojnie - ostudziła nas wiadomosc ze ktos podłozył bombę i musielismy czekac na zewnatrz az wszystko przeszukają  :mdleje:

Byłam z rodzicami w Real'u i oczywiscie musiałam wyjsc z czyms dla Kacperka :)
1.Kupiłam marynarski komplecik - na Allegro kosztuje 20 zł z kosztami przesyłki, dwa tygodnie temu w Real'u kosztował 10 zł a dzis tylko 4.99 !!

Kupiłam tez dwa bodziaki z długim rekawem - biały i granatowy z autkami :) no i sobie bluzeczke ale fociaki w niedziele bo szwagier pozyczył od nas aparat.

Wczoraj była akcja - wchodze do sklepu z dzieciecymi rzeczami ( TYLKO POOGLĄDAC :P ) ale oczywiscie pokusa była nie do odparcia wiec stwierdziłam - Aga jak juz musisz to kup cos potrzebnego a nie zadna pierdółke  :neutral: No i wyszłam z dwiema pieluszkami kolorowymi i 2 grzechotkami  :mdleje:  No faktycznei be ztego nie da sie zyc :P

Moj maz dzis w pracy - 14 godz. poza domem :( Na dodatek chyba Go zbiera jakas choroba :( a mielismy jutro jechac zamówić komode a w poniedziałek obejrzec wózki.
Bebecar jest fajny ale chyba nie wydam tyle kasy na wozek  :drapanie: wolałabym to wydac na inne rzeczy Kacperka  :brewki:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1145 dnia: 12 Maja 2007, 16:04 »
Kupilismy komode z przewijakiem w Bedzinie za niecale 400 zł na wymiar. Ciesze sie bardzo.
Przemilcze fakt ze pogoda do du**szy i trz aw domu siedziec a ja i maz mamy katar :(

Ide sie polozyc bom padnieta ;(

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1146 dnia: 12 Maja 2007, 16:12 »
Antalis, super komplecik dla Kacperka :taktak: Co do wózka to też bym tyle nie wydała, a jeśli chodzi o Ascofer to mi bardzo pomógł i hemoglobinka podskoczyła pięknie :)

Offline the_rose

• Prawdziwa miłość przenika tajemnice i samotność kochanej osoby, pozwalając jej zachowć swoje sekrety i pozostawia jej wewnętrzną wolność
  • uzależniony
  • data ślubu: 07.07.2007
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1147 dnia: 12 Maja 2007, 22:54 »
śliczne ciuszki :skacza:
Mama Aniołków 8tc,7tc i 5tc

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1148 dnia: 14 Maja 2007, 09:31 »
TYDZIEŃ 23
(21. tydzień po poczęciu)

Decyzje, decyzje...

Pierś czy butelka ? Naukowcy zalecają obecnie karmienie niemowląt piersią przynajmniej do końca 1. roku życia. Jeśli nie podjęłaś jeszcze decyzji o sposobie karmienia, warto poszerzyć swoje wiadomości na ten temat. Jedną z najlepszych na rynku pozycji przygotowującej do karmienia piersią i omawiającej ewentualne problemy jest "Sztuka karmienia piersią" wydana przez La Leche League (międzynarodową organizację promującą naturalne karmienie).

Ty

Twoja macica zmieniła się w salę gimnastyczną ! Maluch ma jeszcze mnóstwo miejsca, co z radością wykorzystuje - stąd te dzikie harce, coraz mocniejsze kopnięcia, fikołki i rozpychanie. Możesz wykorzystać te chwile, na zabawę z dzieckiem - rozpoznawanie "kopiącej" części ciała, czy głaskanie. Pocieranie i stukanie w brzuszek zachęca maluszka do kolejnej porcji kopnięć.
Prawdopodobnie przytyłaś już 5-7 kg. Od tej chwili przyrost wagi będzie w miarę regularny - około pół kilograma tygodniowo.

Twoje dziecko

Dziecko waży ok. 400 gramów i ma 25 cm długości - jeśli chodzi o proporcje, jest teraz miniaturową wersją noworodka (brakuje mu jeszcze tkanki tłuszczowej). Chociaż z każdym dniem maluch staje się cięższy, jego skóra w dalszym ciągu jest pomarszczona.
Dziecko nabywa umiejętności przebywania w stanie snu i czuwania. Na sen maluszek przeznacza prawie 20 godzin na dobę. Jego aktywność zależy od indywidualnych cech temperamentalnych, a także od Twojego trybu życia. Dzięki temu dziecko nabywa własnych przyzwyczajeń w tym zakresie. Dziecko poprzez szybkość swoich ruchów, wyraża swoje samopoczucie. Bardzo często szybkie i energiczne ruchy oznaczają przestrach i zdenerwowanie dziecka. Delikatne wypinanie jakiejś części ciała jest być może zaproszeniem do wspólnej zabawy?

Moj maluszek tydzien temu wazył juz 417 g - klocuszek mały :P Rafał twierdzi ze bedzie piłkarz bo Kacper czasem kopie nieziemsko :mdleje: Pare razy kopnal juz tak ze zabolało  :drapanie: Przedwczoraj wieczorem martwilismy sie bo bolał mnie brzuch a mały nie dawał zadnych znaków choc prosilismy, błagalismy  :blagam: ,nawet siedziałam w pozycji ktorej nie lubi i nic ... dopiero po pewnym czasie jak przyfasolił to myslałam ze mam dziure w podbrzuszu :)
Dzis mielismy jechac wozki poogladac do Sosnowca ale zle sie czuje :( Czuje sie taka słaba i jakby mnie zbierało przeziebienie - glowa a raczej zatoki dokuczają :(
Jutro wizyta u lekarza. Ciekawe czy oberwie mi sie za te hemoglobine ;p

Pytanko do dziewczyn mających komode z przewijakiem - na tej tacy macie zwykły przewijak ( taki twardy ) czy taki a'la materacyk ??
Nasza komoda bedzie tego typu:

No i chce cos mikkiego na gore :

A starczy cos takiego ?? Ma wymiary 70x50x2 cm

ale nie wiem jak to bedzie sie sprawdzało  :drapanie:  Moze lepszy ten twardy przewijak na te komode  :drapanie:  No ale przeciez skoro komoda z przewijakiem to chyba styknie taki materacyk lub nawet grubszy kocyk ?

A to wczorajszy zakup Kacperkowy - kombinezonik nowka za 15 zł :D

Offline Martaxyz11

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1149 dnia: 14 Maja 2007, 10:15 »
Biedulko... odpoczywaj sobie.. ja mysle ze ta cholerna pogoda :boks_4:  ma tez wpływ...

co do przewijaka... to wazne aby był: "twardy" i nieprzemakalny na siuski :)
"wszystkie zwieŻęta są rUwne, ale świnie są rUwniejsze"
Orwell G. "Folwark Zwierzęcy"

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1150 dnia: 14 Maja 2007, 10:41 »
Cytat: "Martaxyz11"
co do przewijaka... to wazne aby był: "twardy" i nieprzemakalny na siuski

Ten ktory Wam pokazywałam ma taki opis na Allegro :

NOWY PRZEWIJAK MIĘKKI PROSTY
PRZEZNACZONY DO PIELĘGNACJI I PRZEWIJANIA DZIECI
WYKONANY Z MIĘKKIEJ CERATKI I ODPOWIEDNIO TWARDEJ GĄBKI
MOŻE BYĆ STOSOWANY JAKO PRZEWIJAK MIĘKKI (TURYSTYCZNY) LUB NA KOMODĘ
WYM:70 X 50 X 2 cm

Martus co znaczy "twardy" ??

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1151 dnia: 14 Maja 2007, 10:55 »

Martus co znaczy "twardy" ??

taki to bedzie dobry
to jest gabka pokryta gruba cerata tylko sprawdz wymiary czy pokryje ci całe to miejsce na przewijaku

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1152 dnia: 14 Maja 2007, 11:03 »
taki to bedzie dobry to jest gabka pokryta gruba cerata

Uff.. to się cieszę :)

wymiary czy pokryje ci całe to miejsce na przewijaku

Moze to dziwne ale nie chce by pokryła mi całe miejsce.Komoda bedzie miec długosc 90 cm - te 20 cm ( materacyk ma 70 cm ) bede miala jeszcze na ulozenie jakichs oliwek czy innych bzdurek :)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1153 dnia: 14 Maja 2007, 11:17 »
Moze to dziwne ale nie chce by pokryła mi całe miejsce.Komoda bedzie miec długosc 90 cm - te 20 cm ( materacyk ma 70 cm ) bede miala jeszcze na ulozenie jakichs oliwek czy innych bzdurek

to nie jest dziwne musisz dobrze pomierzyc i kupic taka jak ci pasuje

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1154 dnia: 14 Maja 2007, 12:26 »
Antalis ja mam komodę z przewijakiem i kupiliśmy normalnie do tego przewijak, bo tak naprawdę to przecież na komodzie nie ma przewijaka tylko jest na niego miejsce. Ja mam twardy przewijak, taki pod spodem usztywniony i ja taki polecam, bo można go zamontować na komodzie, tzn. przykręcić żeby się nie przesuwał. I jak leży na komodzie to mam jeszcze z 20cm miejsca na różne kosmetyki, chusteczki czy pampersy. Wg mnie to bardzo ważne bo przecież nie będę gdzieś dalej sięgac jak będę Małego przewijać, chcę mieć wszystko pod ręką. Zresztą gdzieś to u mnie w wątku na zdjęciach widać. Mi osobiscie ten co wkleiłaś wydaje się za miękki,ale to już jak uważasz.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1155 dnia: 14 Maja 2007, 12:39 »
Ok kupiłam ten miekki przewijak - 12 zl mnie nie zbawi w razie czego.Ludzie na stole na ktorym jest kocyk połozony przewijaja maluchu i nic im sie nie dzieje :) Sadze ze starczy ten materacyk w razie czego kupi sie co innego.

anulka33 ogladałam Wasza komode - po pierwsze ja bede miec ja szersza ( 94 cm dokładnie ) i nie chce zadnych wystajacych poza nia przewijaków a te normalne sa profilowane dodatkowo wiec nie moglabym go połozyc poziomo tylko zawsze pionowo musi byc a ten ktory ja zakupiłam mozna dac i tak i tak  - nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi :P

Kacperka przewijaczek bedzie miał takie "tło"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1156 dnia: 14 Maja 2007, 12:41 »
Rozumiem, rozumiem :) Ale po co przewijak poziomo kłaść :drapanie:

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1157 dnia: 14 Maja 2007, 12:58 »
Cytat: "anulka33"
Ale po co przewijak poziomo kłaść

Kule jak to wytłumaczyc :P Ja po prostu chce miec tylko taka "stolnice z materacykiem" a nie cos co jest wyprofilowane i co nakazuje mi by przedmiot ten był polozony pionowo. Nie wiem jak Wam to powiedziec :P

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1158 dnia: 14 Maja 2007, 13:13 »
Ok, ok :) Rozumiem Agniesiu :) Na pewno Kacperkowi będzie na tym materacyku wygodnie, o to nie musisz się martwić :)

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1159 dnia: 14 Maja 2007, 15:21 »
A to Kacperkowy brzusio w 23 tygodniu :)

A w pasie mam 90 cm :)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1160 dnia: 14 Maja 2007, 15:26 »
Antalis,  śliczne schronienie Kacperka :)

Offline Igraszka
  • bywalec
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1161 dnia: 14 Maja 2007, 15:32 »
Jaki Ładny brzusio! Antalis pięknie wyglądasz :) Ja poprosze fotkę z Twoim pyszczkiem. Prosze! :) Buziaki. Igraszka

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1162 dnia: 14 Maja 2007, 17:04 »
Śliczny :) I jak już urósł :taktak: Zaczęło się :) Teraz to będzie tylko rósł i rósł, i rósł, i rósł......  :skacza: Ja mam już 112cm a przed ciążą jakoś 63-64 więc różnica naprawdę spooora :)

Offline Ewelina_Michał

• Chuck Norris
  • data ślubu: czerwiec 2007
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1163 dnia: 14 Maja 2007, 18:19 »
brzusio superaśny :)

Offline the_rose

• Prawdziwa miłość przenika tajemnice i samotność kochanej osoby, pozwalając jej zachowć swoje sekrety i pozostawia jej wewnętrzną wolność
  • uzależniony
  • data ślubu: 07.07.2007
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1164 dnia: 14 Maja 2007, 21:09 »
śliczny brzusio :brawo_2:
Mama Aniołków 8tc,7tc i 5tc

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1165 dnia: 14 Maja 2007, 21:46 »
ale kształtny brzusio!!!! JA mam teraz w pasie 100cm...ale ja przed ciążą byłam dosyć ....jak to mówią w reklamach Dove :hmmm: :hmmm: ....kurpulętna :taktak:  :taktak:
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Antalis
  • Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1166 dnia: 15 Maja 2007, 06:57 »
Witam dziewczynki :)

Dzieki za miłe slowa  :oops:
Dzis miala byc wizyta u gina ale ten wybył na dzis a ze do czwartku jakis strajk jest wiec do lekarza ide dopiero w piatek  :mdleje:  Ja przez 4 tygodnie musze sie psychicznie nastawiac do tych wizyt a tu dupa blada.

Miejsce w pokoju na komode juz zrobione. Jutro maz ja przywozi i bedzie kolejny punkt na liscie do skreslenia :D Lista skraca sie w mgnieniu oka :)

Pytanie do mamuś - czy wszystkie uzywacie tego "standardowego" zestawu do pielegnacji pepuszka czyli 70% spirytus lub Gencjana, gaziki, patyczki jednorazowe ? Do czego słuzą Wam przy pepuszku te patyczki ??

Moj mąż powiedzial ze zamiast tych 2-3 rzecy mozna kupic jedna Sterylne gaziki nasączone 70% alkoholem izopropylowym czyli LEKO :)
Sposób uzycia :
Pielęgnacja pępka - kilka razy dziennie przecierać dokładnie kikut pępowinowy i brzuszek wokół pępka aż do całkowitego wygojenia.
DZIAŁANIE: Alkohol izopropylowy posiada lepsze właściwości odkażające, ma szersze działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Jest skuteczniejszy w walce z wirusem HIV. Dzięki stosowaniu alkoholu izopropylowego do pielęgnacji pępka u niemowląt zmniejsza się ryzyko zakażenia, zapobiega się patologicznemu rozrostowi tkanek oraz przyspiesza gojenie kikuta pępowinowego. Produkt posiada pozytywną opinię IMiDz. Zmniejsza ryzyko zakażenia.

Pepuszek szybko odpada wiec nie zbiednieje jak kupie takie saszetki - 10 szt ok 5 zł a odpada mi nasaczanie gazików - znając mnie polowe Gencjany bym wylała :P a tak mam gotowy "zestaw" pod reka :)

Czy ktoras z Was je uzywała ??

Offline jagodka24

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1167 dnia: 15 Maja 2007, 10:15 »
Antalis, slyszalam ze dziewczyny uzuwaja tych gazików z tym ze np ja uwazam ze patyczki tez sa niezbedne poniewaz czasami trzeba przemyc pepek pod spodem
odgiąc i przemyc wszelkie zakamarki a wtedy gazikiem nie dojedziesz

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline morgaina

• Chuck Norris
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1168 dnia: 15 Maja 2007, 12:01 »
No i tak prawdęmówiąc to każdy spirytus w domu raczej ma i wystarczy go tylko rozrobić w odpowiedniej proporcji i gotowe. No ale może to wygodniejsze tylko pytanie czy jeden gazik wystarczy ci do przemycia pępuszka czy może trzeba bedzie ich więcej zużyć. No i jagódka ma racje czasem trzeba wszystkie zakamarki przemyć i samym gazikiem może być ciężkawo.

Offline Lea

• Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Nelcia mój kawałek nieba
Szczęśliwe 9 miesięcy...
« Odpowiedź #1169 dnia: 15 Maja 2007, 12:20 »
Myślę,że patyczkiem zrobisz to bardziej precyzyjnie, ale Twoje wątpliwości i ewentualne pytania może rozwiać ginekolog jesli jest położnikiem. W piątek idziesz- więc się spytaj
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.