Dziękuje Wam za zachwyt dzieckiem i matki włosami

Witaj Natysa

Moje dziecko kończy dziś 9 miesięcy.
Moja donoszona ciąża to istny szogun,ale ja tego chciałam i czekam na więcej,szczególnie na pierwsze kroki

Nie będę się rozpisywać na temat umiejętności Lili po prostu wymienię kilka:
-raczkowanie tak,ale stanie jest fajniejsze
-jak już stoi to bez problemu przejdzie całe łóżeczko zwiedzając jednak to żaden wyczyn chętniej pochodzi w pogoni za
pilotem od tv pokonując przy tym długość narożnika 3,5m
-stojąc umie bez problemu puścić sie i usiąść
-stojąc zaczyna trzymać sie tylko 1 ręką 2 sięga po przedmioty lezące na podłożu i bez problemu z nimi wstaje
-gdy matka weźmie za rączki podczas gdy dziecko stoi to najchętniej stoi na palcach,ale też sprężynuje energicznie lub podąża przed siebie
-chwyta przedmioty i te duze i małe juz pojedynczymi paluszkami co wygląda czasem komicznie
-bije pięknie brawo i czasem zrobi papa
-uwielbia uderzać głową w ścianę
-odkleja naklejki ze ściany
-zaciska czasem pięści w 1 tempie jakby to były jakieś ćwiczenia
-uwielbia mówić nie i machać głowa na nie
-duzo pyskuje szczególnie jak cos nie jest po jej myśli i wtedy wydobywają się z niej wyrazy
(właściwie sylaby),których wcześniej nie słyszałam z jej ust
-potrafi się mocno i szybko denerwować gdy cos jest nie po jej mysli,w szczególności dotyczy to jedzenia wtedy macha rękoma i nogami i robi świetne miny

-je regularnie 5 posiłów/24h i bardzo duzo,gdy kończy sie porcja płacze,ze chce jeszcze
-śpi znów pieknie średnio od 20-7
-uwielbia się przytulać ku radości matki
-uwielbia buziaki,które równiez daje z miła chęcią
-gdy jej pokażę cacy cacy to pieknie to powtarza
-bajki czytane ja nudzą
-uwielbia jak matka jej śpiewa w szczególności :" była sobie żabka mała która mamy nie słuchałą"(moja ulubiona piosenka z dzieciństwa

)
-rozpoznaje już zabawki
-umie już obserwować i dotykać szczegóły zabawek, np nosek oczka misia ..
Jest tego jeszcze wiele i szczerze cieszy mnie każdy jej nowy ruch.
I nieważne,że uwielbia się przytulac po czym gryźć matkę i na koniec przyłożyć jej z liścia ciesząc się przy tym.
Ważne,że się dziewczyna rozwija.
Jak rozmawiam z innymi matkami i czytam o rozwoju dzieci w jej wieku to mam wrażenie,że Lili jest duzo starsza, o jakiś miesiąc na pewno.
No,ale wiadomo to w duzej mierze geny działają,a każde dziecko rozwija sie w swoim tempie.
p.s. Dominik44, już parokrotnie odpowiadałam na takie samo pytanie co mi zadałaś. W skrócie napiszę tylko,że uwielbiam życie na 2 kraje