Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4141734 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #3330 dnia: 29 Maja 2009, 11:01 »
nie dziw się nie dziw....ale jest jedna różnica w mierzeniu dziecka na lerząco (np. takiego jak Natka) a na stojąco (jak biegająca zuzi). Doczytałam się że jak dziecko stoi, to kości hm.. "siadają"  (tak jakby się skracały) i dziecię robi się troszkę krótsze....nie wiem jak to wytłumaczyć. Ww każdym razie spodnie które były za krótkie do leżenia, do stania były ok. A spodnie które były ok do leżenia do stania były za długie....
Zu przez zimę w zeszłym roku "niewiele" urosła co nadrobiła przez wiosnę-lato -jesień. w wieku 14 miesiecy miała 74 cm, a wieku 16 miesięcy 80 cm.  
 Marcinek Eli jest na cycowym (o ile dobrze pamietam), a na takim "mleku"  dzieci na poczatku bardzo dużo przybierają, są tłuściutkie, pulchniutkie, wielguchne (choć są i wyjątki), a potem jak zaczynają się ruszać to pięknie "smukleją"  i robią się szczypiorkowate. Tak przynajmniej mówiła mi pediatra, któej się pytałam czy zu oby za chuda nie jest (bo wszystkie spodnie z niej lecą  ;))

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #3331 dnia: 29 Maja 2009, 11:12 »
a to takie buty...moja tez na cycusiu, stąd moze taki pączek jest teraz...

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3332 dnia: 29 Maja 2009, 11:26 »
gosiu powiem ci że Zuzia w wieku 7 miesięcy ważyła ok. 8 kg (dokładnie nie pamietam) a drugie półrocze życia przypadło u niej na jesień i zimę, a wtedy podobno dzieci mniej rosną (powiedzenie że rośnie się we śnie i latem jest medycznie udowodnione  ::) ) wiec mały skok wzrostu i wagi zganiam na to właśnie. w tym roku od grudnia do kwietnia również zaobserwowałam przychamowanie w rośnięciu. 
jak patrzę na zuziowe zdjęcia z pierwszego półrocza to nadziwic się nie mogę że była taaaakim klusiem z trzema podbrutkami i że wszystkie spodnie ją uciskały w pasie; bo od roku  większość spodni  jest na nią raczej za szeroka....

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3333 dnia: 29 Maja 2009, 13:02 »
eee jak sie rosnie we snie to moja córcia będzie jakimś liliputem 8)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #3334 dnia: 29 Maja 2009, 13:11 »
Moja waży 6200g i ma 4,5 miesiaca a dla porównania mojejprzyjaciólki synek ur. 18 marca waży uwaga uwaga 7800g :o :o tylko na piersi jest!! I jak chodzimy na spacerki to ażdy myśli ze on jest dużo starszy od mojej Laury ;)
A co do wzrostu to ja sie też nie wypowiadam bo moja jest długaśna! :)po tatusiu!! Wczoraj właśnie przyszły poajacyki 6-12 mies. i na dlugość wcale nie aż takie za duże są ;)
anusiaaa to kiedy do spacerówki?? My może jeszcze do 6 mies. pojezdzimy a może wiecej ale jak będzie upał to nie będę jej męczyć w gondolce...ona lubi oglądać świat!! Najbardziej lubi jezdzic w foteliku play na stelażu wózka ;) ;)

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3335 dnia: 29 Maja 2009, 13:38 »
z rosnieciem dzieci w pierwszym roku to mozna gadac i gadać i nie ma zadnej reguły....jedne są mniejzsze drugie większe....tak się kiedys zastanawialam to czort wie czemu jedne sa pulchne jak małe wieloryby, a drugie smukłe szczuplaczki...
podam przykład...
Zuzia i jej koleżanka ze szpitalnej sali - Gabi urodziły się z różnicą jednej doby z taką samą wagą urodzeniowa. Zuzia przez swoje spanie znacznie więcej spadła na wadze. Zuzia była tylko na cycu, a Gabi po chyba  jednym miesiacu zaczeła być dokarmiana...po szpitalu kolejne nasze spotkanie było jak dziewczynki miały skończone 4 miesiące. I ja zagladają do wózka z Gabrysią i moja koleżanka zaglądając do wózka z Zuzią przezyłyśmy szok. Ja pomyślałam "jaka ona malutka", a kolezanka powiedziała na głos "jaka ona wielka". na oko to Zu była dwa razy większa, miarowo rózniły się 1 kilogramem i 4 cm wzrostu.  Ale fakt też był taki, że Gaiy była trochę żywsza od Zuzi, więcej się ruszała i wczęsniej zjadała skarpetki, przekręcała się i pełzała. teraz, jak dziewczynki mają ponad 2 latka, dalej jest pewna różnica we wzroście i wadze...ale ruchliwsza jest Zuzia.

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3336 dnia: 29 Maja 2009, 14:48 »
Jestem na chwilę pochwalić się że mamy drugą jedynkę dolną...ale noc za nami masakryczna :( z tego powodu najprawdopodobniej.
Mój jeszcze na cycu ale powoli odstawiany. Gosia -osta - nie sadzam małego ze względu na zalecenia od fizjoterapeuty..
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3337 dnia: 29 Maja 2009, 15:15 »
Katrinka, na razie sie jeszcze w gondoli mieścimy ale:
1. Pogoda właśnie, w te upały to na pewno lepiej jej będzie w spacerówce
2. Zu jest ciekawa świata, w tej gondoli nudzi jej się jak się przebudzi, pobawi się zabawkę i ryk ::) Może jak bedzie w spacerówce bedzie inaczej ::)

Offline agusia1213

• "Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka"
  • uzależniony
  • data ślubu: 21 kwiecień 2007
« Odpowiedź #3338 dnia: 30 Maja 2009, 12:32 »
Liderem z wagą to chyba mój chłop jest  ;D
12kg osiągnął w wieku 8 miesięcy  ::)

ale mam pocieszenie, odkąd zrobił sie mega mobilny malutko przybiera,
także spoko Elu Twoj też przystopuje  :D

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #3339 dnia: 30 Maja 2009, 13:18 »
kurcze mam pytanie bo małej już któryś raz z rzędu 90ml jednorazowo nie starcza myślicie że moge dać jej 120? bo boje sie o jej żołądeczek bo 4 dzień walczymy ze wzdęciami i gazami na szczescie jakaś poprawa jest

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #3340 dnia: 30 Maja 2009, 13:39 »
Madziu ja bym spokojnie dala,ja sie nigdy nie trzymalam tego co na opakowaniu jest napisane Lena majac miesiac potrafila wypic 180ml i co mialam zrobic jak jej 120 było mało...ale nie martw sie Lena nie ma nadwagi i rozwija sie prawidlowo po prostu takie miala zapotrzebowanie:)

Offline Asia-85

• uzależniony
  • Zrozumiałam po co żyję, wiem że czujesz to co ja..
  • data ślubu: 8.09.2007 nasz magiczny dzień...
« Odpowiedź #3341 dnia: 30 Maja 2009, 14:29 »
Nareszcie udało mi się tu zawitać, nie sądziłam że będę miała tak mało czasu na przyjemności (forum :P) po narodzinach naszej Maji. Teraz pomału przygotowujemy się do chrzcin zostały nam tylko dwa tygodnie a ja już nie wiem w co mam ręce włożyć mam nadzieję że z czasem zacznę bardziej to wszystko ogarniać bo jak narazie sporo rzeczy mnie przerasta wy też tak miałyście czy to tylko ja jestem jajaś taka mało rozgarnięta???

Poaradzcie mi proszę czy można się jakos uporać z czkawką u maluszka bo nasza zarówno w brzuszku jak i teraz bardzo często dostaje czkawki i strasznie się przy tym męczy, daję jej popić ale ona wszystko wypluwa bo zazwyczaj jest juz najedzona :-\

madziq nasza puki co zjada 60 ml a nieraz jeszcze mniej a ja mam wrażenie że przybiera w oczach  ;)
[img width= height=]http://suwaczki.maluchy.pl/sl-9422.png[/img]

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #3342 dnia: 30 Maja 2009, 17:02 »
kuchasiu dzięki dałam jej 120ml i zjadła całą butle ale wreszcie miała tą słodką pojedzoną minke i od razu zasnęła już śpi 3 godzinki  ;)

ooo Asia  :D o to szybko chrzciny robicie  ;)

co do czkawki to było kilka postów temu bo sama sie o nią pytałam ::) jak mała w brzuszku kilka razy dziennie tak do teraz jej zostało i nie ma na nią rady bo też ją ma przeważnie zaraz po jedzeniu ::)

60 ml moja też zjadała jak miała 2 tygodnie ale z dnia na dzień jej strasznie wzrósł apetyt aż mnie przeraziła  ;)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #3343 dnia: 30 Maja 2009, 17:09 »
Asia-85  dzieci czkawka nie męczy w porównaniu do nas dorosłych .
Jest ona bardzo czesto i to chyba u wszystkich dzieci .

Dominik tez był chrzczony jak był malusi :) miał 5 tygodni :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3344 dnia: 30 Maja 2009, 18:29 »
Asia-85, moja ma czkawki do tej pory..na początku dawałam jej pic, ale wtedy miewała problemy z gazami, więc po prostu czekałam, aż czkawka sama przejdzie..
Jestem na chwilę pochwalić się że mamy drugą jedynkę dolną...
gratulujemy :) Eluś, a czy odczuwasz jakąś różnicę przy karmieniu odkąd Marcinek ma ząbki? u nas jeszcze nic nie widac ..

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3345 dnia: 30 Maja 2009, 19:27 »
Gosia, różnicy nie widzę. Jeszcze mnie nie pogryzł i raczej już nie zdąży bo żegnam się z karmieniem.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #3346 dnia: 30 Maja 2009, 21:07 »
Gratulujemy drugiego ząbka u Marcinka! :brawo: Szybko mu to idzie ! Fajny z niego kasowniczek musi być :D
Musimy się niedługo spotkać, koniecznie!

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3347 dnia: 31 Maja 2009, 21:00 »
Moja Mała śpi na boku :o Normalne to to chyba nie jest, ale nikt nie mówił, że ja mam normalną córę ;) ;D

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #3348 dnia: 31 Maja 2009, 21:06 »
Anusia moja spała na boku do 5 tygodnia, od urodzenia :D Później za względu na bioderka mieliśmy zabronioną tą pozycję, ale do dziś najłatwiej mi ją uśpić kładąc na boku :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #3349 dnia: 31 Maja 2009, 21:09 »
dlaczego nienormalne dziecko...
moja Ewa też bardzo często śpi na boku....a jako noworodek spała tylko na boku...
teraz śpi w każdej pozycji: na wznak, na brzuchu na boku
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3350 dnia: 31 Maja 2009, 22:03 »
moj azawsze zasypia na boku
w ciagu nocy zazwyczaj przestawia we wszelkich możliwych kierunkach a najczesciej na brzuchu

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #3351 dnia: 31 Maja 2009, 22:10 »
Dominik równiez spi na boku ! Tak zasypia a czesto w nocy zmienia pozycje .
Będac malusi spał tylko na boczku :)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3352 dnia: 31 Maja 2009, 22:59 »
mój też tylko na boku. nie widzę w tym nic dziwnego. widocznie tak lubi.

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3353 dnia: 1 Czerwca 2009, 07:26 »
Natka zasypia na brzuchu albo właśnie na boku..w innej pozycji nie ma mowy o spaniu...
Gosia, różnicy nie widzę. Jeszcze mnie nie pogryzł i raczej już nie zdąży bo żegnam się z karmieniem.
czyli postępy w piciu z butelki są :) super..do mleka modyfikowanego też się przekonał?

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3354 dnia: 1 Czerwca 2009, 07:30 »
eeee no jak była Malusia to tez spała na boczku zeby jak sie ewentualnie uleje to sie nie zakrztusila, ale to sama narzucałam jej tę pozycję, potem z racji bioder właśnie zakazano.
A teraz patrze a ona na boczku i to tak dziwacznie wygląda, jak takie malenstwo spi jak "dorosly".
A, ze nie normalna to to byl zart ;)

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3355 dnia: 1 Czerwca 2009, 07:36 »

A teraz patrze a ona na boczku i to tak dziwacznie wygląda,

po takim długim okresie spania na pleckach napewno :) ja początkowo, gdy Natka zaczęła sie przekręcac i spac na brzuchu, to się bałam i tylko zaglądałam, czy aby dobrze jej sie oddycha :) teraz, kiedy widzę, że ma problem z zasnięciem, od razu ją na brzuch kładę..niestety jej łóżeczko zaczyna się robic dla niej zaciasne :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3356 dnia: 1 Czerwca 2009, 07:48 »
powaznie ??? Juz jest za duza ??? a jakie ty masz łózko ???

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3357 dnia: 1 Czerwca 2009, 07:55 »
standardowe...i nie chodzi o to, że jest za duża, tylko że taka wiercidupka z niej :) przez to budzi się częściej w nocy, bo chce się obrócic, a tu barierka stoi na przeszkodzie..

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #3358 dnia: 1 Czerwca 2009, 08:00 »
aaaaaa no to wszystko jasne :D

Moja zanim zaśnie to takie akrobacje odstawia, że szok, ale najważniejsze, że przy tym cicho jest ;)

Zuzka zaczęła jeść 4 razy na dzień mleczko, 5 razy to już było zdecydowanie za dużo cieszę się bo ona na butli to sie o 4 rano tylko skupic umiwe, a za dnia to macha rekami i niogami i to dla mnie katorga jej karmienie >:( A im mniej tym lepiej ;)

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #3359 dnia: 1 Czerwca 2009, 09:02 »
anusiaaa moja ma teraz bunt spania na boku bo własnie zawsze ją tak układałam do snu i teraz myk i już jest na pleckach ;) a wierci się....
Co do jedzonka to moja też je 4 razy ale daje jej jeszcze kleik albo kaszke, zupke.. tylko że ona mało je w ciągu dnia a na noc ostatnio musi być 180ml ;) może apetyt jej wrócił! Jak zaśnie po kąpieli to zawsze o 4 rano sie budzi jak w zegarku i je wtedy ładnie a potem własnie kręci sie wierci macha tymi łapkami, bije w butle...łooo
madziq to malutka ma apetyt :) tylko sie cieszyc!!

anusiaaa dziubaskugem kiedy wracacie do pracy?? ??? bo ja 21 lipca :( i w sierpniu mama z małą będzie a potem musze niani szukać!!