Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4010117 razy)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #1920 dnia: 23 Marca 2009, 22:25 »
A czym sie Gosia u was ta asymetria objawia?
Moja Zuzka głowkę cały czas na jedną stronę przewraca, ja staram się ją odwracac w druga, podkladam pieluszę, nawet łóżeczko przestawiłam, żeby mała była zmuszona patrzeć w drugą stronę  ale i tak preferuję tę co sobie upodobała ::)

u nas to samo!!! już mam nerwa małego... Nikosiowi główka lekko się skrzywiła przez te jego "upodobanie"  :-\ Jutro przychodzi do nas fizjoterapeuta, ten sam co pracuje z Marcinkiem Elisabeth- mam nadzieję, że coś nam doradzi ...

Jestem ciekawa ile mój klocek teraz waży :D

5 marca na wadze wyskoczyło 4780...  to dopiero byczek przy słoneczkowej Majeczce!

Offline **sloneczko**

• maniak
  • data ślubu: 02-05-2007
« Odpowiedź #1921 dnia: 23 Marca 2009, 22:28 »
chętnie bym się zamieniła z Wami, bo ta kruszyna mi jeść nie chce i cały czas jakieś problemy z szamaniem, kupkami itp.  :-\

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #1922 dnia: 23 Marca 2009, 22:30 »
chłopaki zawsze wiecej ważą :)

słoneczko, a co lekarz mówi na ten brak apetytu? a ile wzrostu ma majeczka?

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1923 dnia: 23 Marca 2009, 22:30 »
Gemini ja byłam na diecie eliminacyjnej, przeżyłam, karmiłam. piecz sobie mięso w piekarniku (łopatka, karkówka, idnyk) w rekawie (nie trzeba zagladać i przekładać na druga strone), jedz dżem (ja jadłam śliwkowy), chleb smaruj florą w żółtym opakowaniu. jedz warzywa z mrożonki i zupy z mrozonki (oprócz pieczarkowej) bez dodatku śmietany (pporcje dla męża odlej do innego garvczka). surówka z marchewki jest smaczniejsza z olejem niż ze śmietaną  ;D. możesz jesc buraczki. podgryzaj waflami ryżowymi lub wasą. Schabowego mężowi usmaz na patelni a sobie zawiń schaba lekko posmarowanego zawiń w folie aluminiowa i sio do piekarnika na ok 30 min. Pierogi, knedle, kluski śląskie, kopytka da sie zrobić bez jajka. to samo z plackami ziemniaczanymi i naleśnikami (te moja kolezanka robiła bez jajka i bez mleka i jej smakowały). Mnie na takiej diecie bardzo chciało się jjesc miesa wiec mieso było codziennie na obiad. A do mięsożerców się nie zaliczam. wolałam i wole nabiał.   Jak mała będzie trochę starsza wypróbuj watróbkę tyle ze bez cebulki... da sie przezyc. jak przetrwasz do maja/czerwca to z górki, bo i mała starsza i warzywa się pojawiają...

martulka Zuzia też na poczatku preferowała jedna stronę na przekrecanie się. lekarka powiedziała mi ze to normalne ale zeby przez zabawe motywowac ją do przekrecania się przez drugie. jak była noworodkiem to wyginała mi się w rogala, miała podobmno jakiś przykurcz ale to mineło "samoistnie".

Gosia -ooosta odruchy noworodkowe mogą być obserwowane do 3 miesiaca. Tak zrozumiałam pania neurolog. Dopiero po tym okresie stwierdza się konkretnie jakies nieprawidłowosci i sie je rehabilituje....no moze jak w okresie noworodkowym są ewidentnie  złe to odrazu  ::)

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #1924 dnia: 23 Marca 2009, 22:37 »
Gosiu no właśnie cały czas robimy badania to siusiu, to kupka to USG brzuszka, niby poza poszerzonymi miedniczkami nerkowymi jest wsio ok, ale mała ma teraz zmienione mleko na zwykłe (wcześniej miała HA, potem Bebilon Pepti) i znów mi się pręży, płacze, jeść nie chce - a co lekarz to inna opinia  >:( jutro odbieramy kolejne wyniki posiewu kupki, potem znów konsultacja z p. ordynator ze szpitala.

Wzrost? w przychodni ją zmierzyli na 59 cm, ale coś mi się wydaje, że więcej ma.

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #1925 dnia: 23 Marca 2009, 22:37 »
Słoneczko-jesli wykluczyliscie podłoze chorobowe,jesli Mała jest pogodna i rozwija sie ok-niema powodu do niepokoju!Mialam takie przeboje ze swoją Majką-wiem jak moze zmartwic brak apetytu,zawsze zanizona ilosc mleka do wieku"wg norm"
jesli Cie to podtrzyma na duchu-moja Majka bardzo długo była na 3,potem na 10centylu.Byla najzwyczajniej chuda(nie szczupła) a kazde niemal karmienie było wyzwaniem...teraz ma 10mcy -je ładnie,ładnie przybiera..

ale dopiero teraz-wczesniej karmienie jej przypominało rodeo :P :P-a na wizycie przed szczepieniem dostałam 2puchy nutramigenu od pediatry ze słowami"no niech że ją pani podkarmi bo sie przestaje na siatce miescic" ::) ::) ::)

Gem-jest tak jak Gosiaczek pisze-da sie przeżyc te diete...

Gosiula_Osta-ja Ci normalnie po gołej doopie nastrzelam-gdzie Ty byłas jak Cie nie było???Córe masz obłędną-ale to Ci juz pisałam ;D ;D
« Ostatnia zmiana: 23 Marca 2009, 22:40 wysłana przez tete »
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1926 dnia: 23 Marca 2009, 22:42 »
Gosiu, to moja Natalka ma już ponad 4 m-ce, wiec pora sie tymi odruchami zająć...czekam tylko, az mi skarbek wyzdrowieje i w przyszłym tygodniu wybieram się na rehabiltacje..

tetulku, jak mnie nie było, walczylam z dołkami :) co chwile jakis mi sie "wykopwywał" :) ale juz ok :)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1927 dnia: 23 Marca 2009, 22:45 »
Dzięki dziewczyny, powoli już się przyzwyczajam do takiej diety, ale jednak bardzo brakuje mi nabiału, ale...pewnie się w końcu przyzwyczaję

Słoneczko moja córcia też z tych chudszych, w poniedziałek ważyła 4130, tyle, że jest dwa miesiące młodsza od Twojej córci, ale nie spodziewam się jakiegoś gwałtownego skoku wagi :D

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #1928 dnia: 23 Marca 2009, 22:46 »
tetuś teoretycznie choroba wykluczona, ale praktycznie nie. Otóż z poprzedniego posiewu kału dowiedziałam się, że jest ok (od pediatry) tymczasem jak byłam z małą niecałe 2 tyg temu w szpitalu to pani ordynator mi powiedziała, że te wyniki świadczą o tym, że miała infekcję.  Poza tym na starym mleku miała wodniste kupki, ale jadła w miarę ładnie, a teraz ma kupki normalne, ale nie chce jeść, pręży się, płacze, przelewa się jej w brzuszku. Do tego pediatra mówi, żeby podawać mleko HA, a w szpitalu doktorka, że zwykłe. I ja już po prostu nie wiem co robić.

Gem mi nawet nie przeszkadza jej waga i to, że daleko jej do norm puszkowych tylko żeby potrafiła zjeść min. 2 posiłki dziennie bez płaczu i całych tych wygibasów

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #1929 dnia: 23 Marca 2009, 22:50 »
Pamietam ze płakałam (ja!!) niemal przed kazdym karmieniem...bo sie prężyła pluła  w brzuszku jej sie przelewało ,zjadła bardzo małe porcje(30-50ml) bralismy mase leków wczesniej na te jej bakterie,potem był bebilon pepti-przy którym było raczej gorzej...dopiero nutramigen rozwiązal sprawe...
Gosia-dobrze ze doly pokonane! :-*
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1930 dnia: 23 Marca 2009, 22:53 »
oj, słoneczko, współczuje...a może te wodniste kupki wynikały z podawania jakiegos leku?

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #1931 dnia: 23 Marca 2009, 22:58 »
tete no właśnie pediatra zasugerowała, że może spróbujemy nutramigen jak się nie poprawi, także do pediatry bijemy przez weekend a jutro jeszcze do szpitala

Gosiu nie podawałam małej żadnych leków, takie po prostu robiła kupki :(

nic zobaczymy co będzie jutro zmykam lulu

dobranoc :-*

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1932 dnia: 23 Marca 2009, 23:01 »
Słoneczko, może taka uroda twojej córki, że jest taka drobna.
Mój to jest prawdziwy byczek - ma od dwóch tygodni 8 z przodu na wadze (goni martulkowego Oskarka ;)) ale powiem wam, że cały 3 miesiąc to była masakra z karmieniem.Praktycznie każde karmienie w dzień było z płaczem i krzykiem. Possał 30 sek i w ryk i tak w kółko. Jak miałam karmić to już byłam nerwowa.  Ale jakoś samo przeszło, zacisnęłam zęby i dałam radę choć miałam ochotę przerwać to cycowanie i odstawić młodego.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Olaa
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1933 dnia: 23 Marca 2009, 23:15 »
cały 3 miesiąc to była masakra z karmieniem.Praktycznie każde karmienie w dzień było z płaczem i krzykiem. Possał 30 sek i w ryk i tak w kółko.
Weź mnie nie strasz ::)

Mój Bartuś ważył w ubiegły czw. 4515 g..
No to nieźle  ;)
There is no such thing as an ending. Just a new beginning...

Offline Gosiaczek80

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1934 dnia: 23 Marca 2009, 23:38 »
Cytat: elisabeth81  Dzisiaj o 23:01:55
cały 3 miesiąc to była masakra z karmieniem.Praktycznie każde karmienie w dzień było z płaczem i krzykiem. Possał 30 sek i w ryk i tak w kółko.
Weź mnie nie strasz
ja miałam podobne historie w piątym miesiacu...

słoneczko....na mojego nosa i czuja to mleko jej nie pasuje. mnie ona do dzieci alergicznych podchodzi...słuchaj kiedyś słuchałam o dziecku pewnej aktorki, które było uczulone na laktoze. płakało, brzuszek bolał; dopiero nutramigren załatwił sprawe.

gosiu ,wybacz, ja ślepa jestem. pomimo dodatkowej pary "oczu"

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1935 dnia: 24 Marca 2009, 09:39 »
dopiero nutramigren załatwił sprawe.

już od kilku znajomych słyszałam, że jest najlepszy i pomaga...chociaz sama się nie musialam o tym przekonywac...ja przez pierwszy miesiąc bardzo uwazałam na dietę...teraz jem, na co mam ochotę i jest dobrze..

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1936 dnia: 24 Marca 2009, 09:47 »
Nas tez Nutramigen uratowal ;D

Dziubasek, a czy ty wcześniej bylas z tą nikosiową główką u lekarza czy prytwanie masz tego fizjoterapeutę??
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline kuchasia

• Szczęśliwa Pani W.:)
  • Chuck Norris
  • Lenka-Nasz Największy Skarb...
  • data ślubu: 21.04.2007 godz.18.00 Sak
« Odpowiedź #1937 dnia: 24 Marca 2009, 10:03 »
Aniu moja kuzynka tez miala ten problem z glowka,ona napewno chodzi prywatnie do fizjoterapeuty.

Offline aaaneta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1938 dnia: 24 Marca 2009, 11:30 »
Ja z rehabilitacyjnego doświadczenia mogę polecić tzw. Ośrodki Wczesnej Interwencji (tylko uwaga - skierowanie musi być wystawione do takiego ośrodka - do dziennego oddziału rehabilitacji). Dzieci maja tam kompleksową opiekę wszystkich specjalistów - w "pakiecie" jest: neurolog, lek. rehabilitacji, fizjoterapeuta, psycholog dziecięcy i logopeda. Takie ośrodki są w całej Polsce, z tego co wiem synek Pumori tez do takiego chodził.

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #1939 dnia: 24 Marca 2009, 13:20 »
ja byłam z małą tak profiliaktycznie u neurologa i nie zauwazył nic niepokojącego! anuisaaa lepiej isc sprawdzić napiecie miesniowe, ułożenie ciałka.. moją tak przewracał że masakra ;)
Lady yes Twój syncio to faktycznie klocuszek moja ma 2,5 mies. i waży 4480g.  ;)
A co do mleczka ja karmie Nan Ha i od tej pory jest oki mała robi fajnie kupki i nie prezy sie tak! Noi nie ma wysypki na buzi!

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1940 dnia: 24 Marca 2009, 15:51 »
No i zapisalam sie dla swietego spokoju do neurologa :) Dam 50 zł i spokojna będę, a nie ciągle się czegoś u Małej doszukuje...tak zobaczy fachowiec i powie, co o tym myśli.

Niech zobaczy Małą, a ja będę spokojniesza. Ale co ja sie naszukałam neurologa dziecięcego...masakra ::)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #1941 dnia: 24 Marca 2009, 15:57 »
Dobrze zrobiłas anusiaaa :)

My w czwartek idziemy do alergologa, Szymek ma kilka suchych plamek na brzuszku, jedną na pleckach i jedną na nóżce. Kąpie Go w Oilatum, w kalii, smaruję Oilatum, Emolium i nic nie schodzi. Już z 2tygodnie się to utrzymuje, pojęcia nie mam od czego to. Te plamki po kąpaniu są jakby bardziej czerwone... :-\

Offline Gosia-oosta

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1942 dnia: 24 Marca 2009, 16:38 »
anusiaaa, gdzie ten neurolog? w Tarnowskich Górach?

Offline Katrinka
  • My:)
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 04.08.2007
« Odpowiedź #1943 dnia: 24 Marca 2009, 17:06 »
U mnie na szczęście jest na miejscu prywatny pediatra neurolog :)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1944 dnia: 24 Marca 2009, 17:14 »
anusiaaa, gdzie ten neurolog? w Tarnowskich Górach?

Tak Gosiu, w TG w końcu znalazlam :)

Offline **sloneczko**

• maniak
« Odpowiedź #1945 dnia: 24 Marca 2009, 19:47 »
My też ocieramy się o Nutramigen. Odebraliśmy dziś wyniki posiewu i ta paskudna klepsiela (wiem to się pisze inaczej) nadal jest. Pani doktor kazała podać antybiotyk i zmienić mleko na Nutramigen z tą myślą zamówiłam wizytę pediatry i z kolei ta doktorka powiedziała, żeby zaczekać z antybiotykiem do podtuczenia dziecka, poza tym skoro miała tą bakterię też 2 miesiące temu i nic się nie działo to kazała na razie się wstrzymać. Zamiast Nutramigenu zaproponowała na początek kupno Sinlaca i zmianę smaku mleka przez soczki, kaszki i przeciery. Poza tym jak się dowiedziała, że teściowa odradziła mi szczepienie małej na rota to się kobita załamała.
Dziewczyny, jak to zrobić, żeby zmienić małej pediatrę i jednocześnie nie urazić teściowej?? HELP :popija:

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1946 dnia: 24 Marca 2009, 19:50 »
a to waszym pediatrą jest teściowa? bo nie kumam co ma jedno do drugiego.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #1947 dnia: 24 Marca 2009, 19:53 »
Może tesciowa chodzi do tego samgo lekarza co Maja ...
Albo to znajoma tesciowej  ::)
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1948 dnia: 24 Marca 2009, 19:54 »
powtarzam pytanie za Elisabeth
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Nika
  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • Pola i Lenka nasze szczęście ...
« Odpowiedź #1949 dnia: 24 Marca 2009, 19:59 »
Z tego co pamiętam to Słoneczko pisała kiedyś, że jej teściowa jest pediatrą.