Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4076224 razy)

Gabiś
  • Gość
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #30870 dnia: 4 Marca 2014, 09:45 »
Nie przekonuje mnie ta teoria ;) Szymek zaczął później chodzić od Maćka a wcześniej się odpieluchował.

Offline AlicjaSW
  • nowicjusz
  • *
  • data ślubu: 11 sierpien 2007
« Odpowiedź #30871 dnia: 4 Marca 2014, 09:55 »
Zawsze beda wyjatki  :)  wiadomo niektore dzieci sa wardziej wrazliwe i bardziej przezywaja bliskie spotkania z kupka  ;)

Jest mnostwo przypadkow problemow z dziecmi ktore byly wczesnie wysadzane, natomiast u tych pozniejszych raczej sie nie zdazaja.
Poza tym czekamy na cieplejsze dni  ;D

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #30872 dnia: 4 Marca 2014, 09:57 »
Ja się nie zgodzę... odruch też jest bardzo ważny... moja robi kupkę na nocnik odkąd skończyła 6 msc.. i w pieluchę potem zrobiła mi tylko jeden jedyny raz gdy była chora na rota.. a tak to tylko na nocnik.. Z Adasiem mam zamiar robić dokładnie tak samo.. A odpieluchowałam ją jak miało ok 2,5 lat..

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30873 dnia: 4 Marca 2014, 10:06 »
Ostatnio woli nakladke nirdawno chciala pomachac papierkowi i wsadzila nakladke na glowe. Trzeba bylo ciac.

??? Nakładkę ciąć?
no a co zrobić, jak się nie dało zdjąć?  ;) a mała płakała.. Myślałam, że skoro założyła, to powinno dać się zdjąć, ale nie  ::) nie chciałam jej ciągnąć na siłę. no i sekator poszedł w ruch. Potem był lament, że jej siusiu ma ała, ale dziadek skleił i jest ok. TO taka plastikowa.

Marcella no czyli Twoja nie odpieluchowała się jakoś wcześniej przez to, że "ćwiczyła". więc nie rozumiem czemu niby "odruch jest ważny" Moja ani razu nie zrobiła siku na nocnik do ponad 2 lat, a odpieluchowała się praktycznie w tydzień... no może jeszcze z 2 tygodnie nocnych wpadek. Po prostu nadszedł ten moment, kiedy była gotowa.

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #30874 dnia: 4 Marca 2014, 10:39 »
Odpieluchowywanie jak karmienie/jedzenie to temat rzeka ;)

My zaczęłyśmy krótko po skończonych 2 latkach i poszło całkiem sprawnie :) Dla mnie maluch musi być kontaktowy (w sensie rozumienia przekazu od dorosłego) żeby akcja siku-kupa nie zakończyła się fiaskiem ;) U nas tydzień no może dwa był nocnik, ale jednak nakładka na sedes najlepiej się sprawdziła :) Była radość, były oklaski i naprawdę fajnie nam poszło :) Chciałam żeby było wtedy ciepło, bo zimą na pewno bym się za to nie zabrała.

Pokazywanie szkrabom przed roczkiem co to jest nocnik to raczej forma zabawy wg mnie. Na pewno nie nauki. Chociaż nauka przez zabawę najlepsza, to nie w tym wieku i w tym przypadku jak na moje oko :)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #30875 dnia: 4 Marca 2014, 11:28 »
Hm, mój Adi jest z 21 listopada, planowałam zacząć odpieluchowywanie w wakacje, sierpień / wrzesień / październik, żeby jeszcze ciepło było, ale widzę, że u większości z Was jednak nastąpiło to po 2 roczku... Ehh, jak nie zrobię tego w to lato, to do kolejnego będziemy się bujać z pieluchami  ::)

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #30876 dnia: 4 Marca 2014, 11:29 »
Selena, co Ci szkodzi sprobowac, jak sie uda to sie uda, jak nie to nic nie tracisz :)

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #30877 dnia: 4 Marca 2014, 11:31 »
selena, spróbować możesz.
Tosia dwie świeczki zdmuchiwała w majtasach ;)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #30878 dnia: 4 Marca 2014, 11:51 »
selena ja mam taki sam plan  ;)
Tosia z października, spróbujemy w lato się odpieluchować, chociaż moja mama twierdzi, że powinnam już teraz bo ona kumata  :) Kilka razy dziennie ściąga spodnie/rajstopy i siada na nocnik, mówi "sisi" i wstaje. Dziś rano po zdjęciu nocnego pampersa mi uciekła, po chwili mówi "sisi", była mała plamka na dywanie, posadziłam ją na nocnik i dopiero tam dokończyła, czyli już zatrzymać potrafi. Ale ja zbyt leniwa jestem, nie chce mi się znowu przez to przechodzić. Jeszcze siku jak siku, ale jak sobie o tym przyjemniejszym pomyślę :P

Jest jeszcze teoria, że jak dziecko budzi się po nocy z suchym pampersem to jest gotowe na odpieluchowanie. O ile mnie pamięć nie myli to Superniania tak twierdziła. Ale znam sporo przypadków, że dzieci w dzień wołają, a w nocy śpią w pampersie. Stasiek natomiast odwrotnie miał- po nocy pampers był suchy już od skończenia 1,5 roku a odpieluchował się jak miał 2 lata 2 miesiące.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #30879 dnia: 4 Marca 2014, 11:55 »
Selena moi są z października i zaczęłam w lipcu. Skończyliśmy pół roku później ;)Ale od lipca chłopcy chodzili już bez pieluch - bywało i 20 zalanych gatek dziennie ;D W przedszkolu zalewali po 4-5 gatek dziennie każdy.  MOim zdaniem zaczęłam za wcześnie no ale jak zaczęłam to ciągnęłam nie robiąc dzieciom wody z mózgu...

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30880 dnia: 4 Marca 2014, 13:13 »
Selena spróbować możesz. Ja też próbowałam, tylko ona nawet siadac nie chciała, ale kto wie, może u 1,5 roczniaka tez się uda. Ale też nie ma co zakładać, że tylko latem można się za to brać. Też tak kiedyś myślałam, że jak się nie uda latem, to dopiero na wiosnę. A u nas zimą poszło bardzo sprawnie. Kilka rajstop zasikanych, ale szybko załapała, że lepiej do nocnika  ;) Właściwie tylko jeden dzień był taki, że prawie za każdym razem siusiała na siebie - z 3-4 razy siku + raz kupa, następnego dnia już raz, potem przez może tydzień raz na 2 dni.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #30881 dnia: 4 Marca 2014, 13:31 »
Mój Kajtek jest z 25.10- odpieluchowaliśmy się na wiosnę po 2 urodzinach- wcześniej nawet nie chciał spojrzeć w stronę kibelka ;) Myślę, że gotowość złapał gdzieś ok grudnia/stycznia, ale wtedy to ja nie chciałam- wolałam poczekać na cieplejsze dni, bo ja z tych, którzy od razu z grubej rury zabierają pieluchę, bez cackania się, zakładania na noc, na spacer itd. Jak podjęliśmy decyzję to już na amen. I obaj chłopcy bardzo szybko zorientowali się o co chodzi... Nikodem ominął nocnik zupełnie- od razu wdrożyliśmy kibelek (on jest ze stycznia i też nauka była na wiosnę po drugich urodzinach), a Kajtuś ze względu na mini-przedszkole został zapoznany z nocnikiem...

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #30882 dnia: 4 Marca 2014, 14:18 »
dziubasek, chiquita_84, dziewczyny jesteście cudne i przywracacie mi wiarę w to co robię czyli, że można ominąć nocnik. Jeżeli Hania zainteresowała się toaletą, urywa papier toaletowy i wie co się z nim robi a potem spuszcza wodę to dla mnie jest bzdurą uwstecznianie jej czyli sadzanie na nocnik. Jest nakładka, jest stopień i próby siadania na toalecie. A ja słyszę tylko kup nocnik, kup nocnik :mdleje: Nie, nie będzie żadnego nocnika :diabel_3:

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30883 dnia: 4 Marca 2014, 14:24 »
dziubasek, chiquita_84, dziewczyny jesteście cudne i przywracacie mi wiarę w to co robię czyli, że można ominąć nocnik. Jeżeli Hania zainteresowała się toaletą, urywa papier toaletowy i wie co się z nim robi a potem spuszcza wodę to dla mnie jest bzdurą uwstecznianie jej czyli sadzanie na nocnik. Jest nakładka, jest stopień i próby siadania na toalecie. A ja słyszę tylko kup nocnik, kup nocnik :mdleje: Nie, nie będzie żadnego nocnika :diabel_3:

Mnie też namawiano na nocnik. Ale ja zbyt wygodna jestem. A Nikola obserwując mnie chętnie siadała na kibelek. Teraz obserwując nas nie chce nakładki, tylko balansuje na desce sedesowej a ja patrzę ze zgroza kiedy ten jej chudy tyłek wpadnie do muszli razem z nią  :P

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #30884 dnia: 4 Marca 2014, 14:25 »
U nas był i nocnik i nakładka. Lila wolała nakładę, w przedszkolu pokochała nocnik i czasem korzysta na szybkie siku  ;D

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30885 dnia: 4 Marca 2014, 15:14 »
u nas obecnie jest i to i to, raz woli nocnik, raz nakładkę, ale coraz częściej na kibelku. Nakładkę zabieramy do babci na przykład. Ostatnio opanowała "na wisząco" trzymana przez mamę w wc w galerii i tez się dało zrobić. Nawet dała sobie wytłumaczyć, że na tej toalecie lepiej nie siadać. ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #30886 dnia: 4 Marca 2014, 15:20 »
u nas obecnie jest i to i to, raz woli nocnik, raz nakładkę, ale coraz częściej na kibelku. Nakładkę zabieramy do babci na przykład. Ostatnio opanowała "na wisząco" trzymana przez mamę w wc w galerii i tez się dało zrobić. Nawet dała sobie wytłumaczyć, że na tej toalecie lepiej nie siadać. ;)

Moja córka ma po mnie fobię na punkcie toalet publicznych. Zawsze najpierw pyta mnie czy aby na pewno ta toaleta jest czysta. A i tak zawsze sika na "wisząco"  ::)

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #30887 dnia: 4 Marca 2014, 16:04 »
I bardzo dobrze, ja też tak robię!  8) Obojętnie jak czysta by nie była  ;).

Ika, super teoria, Adi od jakiegoś czasu ma rano suchego pampersa! Sika dopiero po porannym mleku.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30888 dnia: 4 Marca 2014, 16:37 »
Maja w przedszkolu mają nocniki??
U chłopców są normalnie przystosowane malutkie kibelki... w klubiku był przedział wiekowy do 3 lat, wiec nocniki były obowiązkowe.. i ze względu na panie musiałyśmy ujednolicić naszą współpracę, ale bardzo szybko nocnik był tylko tam, a w domu "normalnie"... w ogóle chłopcy sikają tylko na stojąco, a tylko "dwójkę" robią na nakładce, także sprawę mam dość prostą. Od kilku miesięcy Kajtek tez nie potrzebuje już stopnia, więc luz bluz ;)

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #30889 dnia: 4 Marca 2014, 17:01 »
Na stojaco? Nie wkurza Cie to?

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #30890 dnia: 4 Marca 2014, 17:24 »
W przedszkolu są mini sedesy i nocniki dla najmłodszych, a takie szkraby są w grupie Lili ;)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #30891 dnia: 4 Marca 2014, 17:43 »
sory a jak ma sikać mały facet - na siedząco? ;D zresztą widzi jak tata sika, to chce tak samo....

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30892 dnia: 4 Marca 2014, 17:46 »
dlaczego ma mnie wkurzać? trafiają to raz ;) a dwa... sikają z małej wysokości i nie pryskają w przeciwieństwie do.... ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #30893 dnia: 4 Marca 2014, 17:49 »
sory a jak ma sikać mały facet - na siedząco? ;D..
a to jakaś ujma że sika na siedząco  :P  Moi sikają n siedząco ;D Niech sikają jak chcą  ;)

Offline miśka28

• pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 16.09.2006
« Odpowiedź #30894 dnia: 4 Marca 2014, 17:53 »
czy ja gdzieś napisałam że to ujma? tylko zdziwiło mnie to zaskoczenie marty082008, bo mój nawet gdzieś na podworku to na stojąco pod drzewkiem :) ale spoko jak twoim wygodniej na siedząco to niech tak sikają

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #30895 dnia: 4 Marca 2014, 18:03 »
Sikanie na siedząco ma dobroczynny wpływ na prostatę naszych panów ;)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #30896 dnia: 4 Marca 2014, 18:04 »
Mi się wydaje że każdy sam decyduje jak ma sikać ;D Facet - mały czy nie mały niech sika jak chce ;)
Mi to wszystko jedno. Moi pod drzewem sikaja na stojąco, w wc publicznych też. A w domu i przedszkolu na siedząco.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #30897 dnia: 4 Marca 2014, 19:45 »
Nie zapomnę jak nasz przyjaciel, tuż po rozstaniu z dziewczyną powiedział z mega wyrzutem: " wiecie, że ona mi nawet kazała sikać na siedząco?? i ja sikałem!!!" i to zrozumienie mojego Tomka, że faktycznie to zła kobieta była ;) hehe

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #30898 dnia: 4 Marca 2014, 19:47 »
Mój na stojąco sika do... brodzika  ;D Ale tylko przed kąpielą :) dobra wysokość jest, bo kibelek jeszcze za wysoko.
A tak to różnie, sam wybiera czy nocnik czy nakładka, częściej nocnik.

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #30899 dnia: 4 Marca 2014, 19:52 »
Dziubasek no bo bez przesady żeby mówić komuś jak ma sikać ;D