Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4060142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #26250 dnia: 17 Czerwca 2013, 21:27 »
Szymon je głównie w żłobku, bywało że zjadał w domu 2 obiad, a bywało że cały weekend mleko i ciastka :P Ja widze, że on często nie ma czasu jeść, musze mu podsuwać, bardzo rzadko sam zawoła. Ale moje dziecko do małych nie należy więc nie mam ciśnienia.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
« Odpowiedź #26251 dnia: 18 Czerwca 2013, 09:15 »
Hm, a nie jest tak, że nie powinno się dawać innych rzeczy, jeśli nie zje obiadu? Bo nie będzie miało okazji zgłodnieć  ???

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26252 dnia: 18 Czerwca 2013, 09:55 »
niby tak, ale u nas do wieku jakiś 15 miesięcy nie było to wykonalne, bo wiele razy nie zjadła obiadu, albo 3-4 łyżeczki, a raczej gryzy czegoś do rączki i nie chciała więcej. Przy ponownym proponowaniu jeszcze większa złość... a za jakieś pół godziny płacz na mleko. W momencie kiedy chciała mleko za nic nie zjadła by nic innego, gdybym próbowała dawać, wrzask jeszcze się nasilał. Jak już była bardzo głodna, to tylko mlekiem mogła się nasycić... stopniowo próbowałam to ograniczać i doszliśmy już do jakiegoś sensownego poziomu porcji mleka dziennie.. ale co jakiś czas był "skok" kilkudniowy, że znowu było tylko mleko i mleko... Teraz pije 2 razy dziennie (ok. 120 - 150 ml na II śniadanie i wieczorem ok 200), a i tak nie je obiadów tyle ile powinna, albo nie je wcale...
Słodyczy jej nie daje... nawet cukru w żadnej innej postaci. Czasem dostawała biszkopta, jakiegoś petit-beure, ale teraz już i to wykluczyłam, żeby jadła obiad. Czasem popołudniu dostanie krakersa (z takich lekkosolonych).
No i już się nie przejmuję, robie co mogę. Staram się wprowadzać rytuał, że zasiada do tego obiadu codziennie, a zje ile zje... jak już odchodzi i nie chce więcej, to nie będę wciskać, a że owoc albo warzywo (potrafi zjeść cały pomidor) zjada po obiedzie ostatnio to to mnie cieszy, bo było tak, że nic nie chciała. A wiem, ze jest głodna. Ostatnio też tak prawie nic na obiad nie zjadła, potem nic nic chciała, nawet po drodze na spacerze... potem kąpała się w morzu, ok. godziny 19 przybiegła i nagle woła "mama ammmm". Dostała kawałek rogala i wcinała jakby 3 dni nie jadła... ale tak ugryzła z 4 razy i koniec. Byle pierwszy głód nasycić.
Ona sporo waży, więc może tylko tyle potrzebuje. Nie będę wciskać, żeby czasem jej nie utuczyć. Warzywa jakieś je, trochę mięska skubnie... zawsze coś, a może w końcu samo to się unormuje. 

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #26253 dnia: 18 Czerwca 2013, 11:01 »
Mamuśki mam pytanie: u córeczki mojej kumpeli pojawił się śluz w kupce plus ta kupka jest troszkę luźniejsza od normalnej ..czy to może być spowodowane alergią na coś ?? pielęgniarka środowiskowa kazała odstawić WSZYSTKIE warzywa i owoce ale wydaje mi się że to dziwne bo warzywa jako tako nie powodują alergii a eliminacja może spowodować niedobory wit i soli min ;/ jak uważacie ?? słusznie kazała odstawić wszystko czy babeczka przesadziła zdziebko ??

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #26254 dnia: 18 Czerwca 2013, 12:28 »
u nas z mlekiem jak u Anulki, był wrzask jak nie dałam lub chciałam dać co innego. Jedyne co pomagało to tak ok godzinę nic nie dawać do jedzenia. Ale to też nie zawsze. No i jak nie zjada obiadu to nie ma nic słodkiego, co najwyżej owoc (warzyw nie jada, poza zupami) No ale placki ziemniaczane, racuchy i kopytka wciąga zawsze :)
Jak go oduczyłam mleka zamiast obiadu, to potrafił się w końcu o nie zjedzony obiad upomnieć :D wcześniej nie było opcji

Offline marta082008

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #26255 dnia: 18 Czerwca 2013, 12:38 »
Mamuśki mam pytanie: u córeczki mojej kumpeli pojawił się śluz w kupce plus ta kupka jest troszkę luźniejsza od normalnej ..czy to może być spowodowane alergią na coś ?? pielęgniarka środowiskowa kazała odstawić WSZYSTKIE warzywa i owoce ale wydaje mi się że to dziwne bo warzywa jako tako nie powodują alergii a eliminacja może spowodować niedobory wit i soli min ;/ jak uważacie ?? słusznie kazała odstawić wszystko czy babeczka przesadziła zdziebko ??

Alinka, a w jakim wieku jest dziecko?

Sluz w kale moze sugerowac niewydolnosc trzustki, ale to pewnie jedna z milionow mozliwych przyczyn. Przyszlo mi do glowy, bo moj pies miewa tak, a ma niewydolnosc. Sluz pojawia sie zwlaszcza po zjedzeniu czegos tlustego. Z ludzmi jest podobnie z tego co wiem.

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #26256 dnia: 18 Czerwca 2013, 12:51 »
Mi kiedyś środowiskowa powiedziała, że śluz w kupce może powodować infekcja, katar, gorączka.

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26257 dnia: 18 Czerwca 2013, 13:21 »
no ale chyba jelita fizjologicznie produkują jakieś ilości śluzu ???
po jednej kupie bym obserwowała, jaka jest następna...
wydaje ni się że po jednej kupie, bez badań raczej nie powinno się mówić o alergii...no ale lekarzem niejestem

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #26258 dnia: 18 Czerwca 2013, 13:45 »
U mojego synka śluz w kupce plus później małe niteczki krwi oznaczały alergię na białko.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #26259 dnia: 19 Czerwca 2013, 16:23 »
Dziewczyny mam pilną prośbę. Chcę kupić kołdrę Norbercisiowi, taką dużą zwykłą 150x200m ale lekką letnią bo zimową mam jeszcze po mnie. Czy możecie mi doradzić czy którąś macie z IKEA? Bo jesteśmy we Wrocławiu i Jacek by dzisiaj podjechał.
Skalę ciepła na lato to chyba 2 najlepiej żeby było optymalnie?
Tu kołdry:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/bedroom/20529/

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #26260 dnia: 19 Czerwca 2013, 16:45 »
Dziewczyny kiedy Wasze dzieci zaczely chodzic? Moj maz mnie juz drazni gadaniem, ze Max jeszcze nie chodzi, collin od 10mz juz sam swietnie chodzil a ten nie chce, za rece jak go probuje wziac to siada i miauczy ze nie chce.
Tu mi pani doktor stwierdzila, ze do 15mz to normalne a potem juz nie i do lekarza trzeba, inny stwierdzil ze do 14mz moze nie chodzic a potem to juz zle. 13miesiecy skonczy za moment.

A i jeszcxe druga sprawa collin obudzil sie ze spuchnieta prawa strona twarzy pod okiem glownie, ale oko czyste, ma lekki katar gesty, temp nie ma, co to moze byc?

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #26261 dnia: 19 Czerwca 2013, 16:48 »
Mój zaczął w lipcu zeszłego roku, zatem miał skończony rok i 2 miesiące.
Aniu, chwila moment i pójdzie, pewnie jeszcze mu się nie chce :)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #26262 dnia: 19 Czerwca 2013, 16:58 »

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26263 dnia: 19 Czerwca 2013, 17:34 »
Dzięki kochana, Jacek chyba w końcu weźmie tą:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60132187/

Bo jest uniwersalna bardziej za tą cenę. Na zimę też

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #26264 dnia: 19 Czerwca 2013, 17:42 »
Aga straszna cena... ta tez na zimę będzie... moi śpią w niej i latem i zimą. Latem się i tak odkrywają.

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26265 dnia: 19 Czerwca 2013, 17:49 »
Gabrysia nie tą wkleiłam. Moja kosztuje tyle co Twoja 129zł. Aż zgłupiałam jak przeczytałam posta Twojego bo myślę sobie, no co ona, przecież to tyle samo ;D Zaraz znajdę tą o którą mi chodziło :D

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris

Offline alinka692

• "Decydując się na dziecko, kobieta zgadza się aby jej serce żyło poza jej ciałem"
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 06.08.2010
« Odpowiedź #26267 dnia: 19 Czerwca 2013, 17:52 »
dziękuję za odpowiedzi  :-* Marta Oleńka ma 4 tygodnie a śluz w kupce pojawia się raz na jakiś czas ;/ za to cały czas jest bardzo rzadka ;/

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #26268 dnia: 19 Czerwca 2013, 18:12 »
Aga a no to ok ;D Moi wolą cienką... i latem i zimą więc kupiłam najcieńsza jaka była.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
« Odpowiedź #26269 dnia: 19 Czerwca 2013, 18:14 »
Dziewczyny kiedy Wasze dzieci zaczely chodzic?
Ania dziecko ma czas do 18 miesiąca życia. Więc niech mąż sobie na wstrzymanie weźmie ;) A żeby nie było to jest info od ortopedy, u którego byłam miesiąc temu w czasie wizyty w pl.
Hanka też mi jeszcze nie chodzi ale jak lekarz mówi, że ma czas to ja się nie napinam ;D Zasuwa po całym mieszkaniu z pchaczem, chodzi ładnie za rączki i potrafi stać też bez trzymania na środku pokoju, kucnąć sobie, coś tam podnieść i dalej stać. Ortopedycznie wszystko ok więc czekam.

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #26270 dnia: 19 Czerwca 2013, 18:24 »
Pamela mój Sz. zaczął chodzić jak miał 14 miesięcy.

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26271 dnia: 19 Czerwca 2013, 18:33 »
Mój też chyba 16-18 jezusiu nie pamiętam ::)

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #26272 dnia: 19 Czerwca 2013, 21:04 »
dziękuję za odpowiedzi  :-* Marta Oleńka ma 4 tygodnie a śluz w kupce pojawia się raz na jakiś czas ;/ za to cały czas jest bardzo rzadka ;/

Alinka, Tymek też ma bardzo rzadką kupę i jest ok. Chyba nie ma co się przejmować (tzn. mi do głowy nie przyszło, żeby się tym stresować).
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline marta082008

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26273 dnia: 19 Czerwca 2013, 21:38 »

Moj tez ma rzadkie, jak to mnie w szpitalu ostrzegali - musztarda. Powiedzieli mi, ze to norma. U takiego malucha to chyba bymsie sluzem troszke przejela i poszla do lekarza.

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #26274 dnia: 19 Czerwca 2013, 21:47 »
Alan też zaczął chodzić jak miał rok i dwa miechy, także niech stary wyluzuje;-))))

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #26275 dnia: 19 Czerwca 2013, 21:55 »
Dziewczyny kiedy Wasze dzieci zaczely chodzic? Moj maz mnie juz drazni gadaniem, ze Max jeszcze nie chodzi, collin od 10mz juz sam swietnie chodzil a ten nie chce, za rece jak go probuje wziac to siada i miauczy ze nie chce.

Twój mąż pewnie miauczy tak jak ja... ;D
spokojnie...mój Tyt wczoraj skończył 13 miechów i nadal nie chodzi...chociaż widzę, że zaczyna wykazywać jakieś przebłyski, bo od wczoraj chodzi za rączkę...przy chodziku...
Ewa zaczęła pod koniec 14 mż...ja osobiście w 18mż...

wyluzuj męża i po lekarzach nie lataj...zdrowy jest będzie chodzić...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26276 dnia: 19 Czerwca 2013, 22:05 »
Aniu, Tymek zaczął około roczku, ale sam poszedł już tak ładnie jak miał 13 miesięcy. Za to syn mojej siostry jak miał 16 miesięcy. Oni też się zastanawiali czy to ok, że w tym wieku nie garnie się do chodzenia, to powiedziano im (mieszkają w UK) że jak będzie miał 2 lata i nie bedzie chodził to wtedy mają się martwić. Moim zdaniem te dwa lata są przesadzone, ale Max ma jeszcze czas, więc jak Daria powiedziała "niech stary wyluzuje" ;D

Offline chlebosia

• Mąż i żona to jedna dusza w dwóch ciałach...
  • Chuck Norris
  • SZCZĘŚLIWI JAK NIGDY
« Odpowiedź #26277 dnia: 19 Czerwca 2013, 22:40 »
Moja córa poszła jak miała 16 miesięcy,a syn jak miał 11,więc nie ma reguły i nie nie przejmuj.wszystko w swoim czasie

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #26278 dnia: 20 Czerwca 2013, 10:10 »
Ok dzieki. Wyluzujemy.

Za to martwi mnie collin, wczoraj sie obudzil ze spuchnieta prawa strona twarzy, poza tym nic, dzis w nocy tarl oczy, rano nie mogl otworzyc, ale nie bylo zadnej ropy, zaczetwienienia, nic tylko opuchlizna, mowi, ze go nie boli, nic poza tym oprocz kataru nie ma. Jakies pomysly czy leciec do lekarza?

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26279 dnia: 20 Czerwca 2013, 10:24 »
A może coś się z ząbkiem dzieje??