Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4063735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline selena

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #26190 dnia: 14 Czerwca 2013, 21:29 »
Liliann, zazdroszczę!  8) Mój po etapie zjadania połowy małego słoiczka od dwóch tygodni je 2-3 łyżeczki i koniec, kopara zamknięta  ;).

Aha, melduję, iż znalazłam kaszki bobovity bez cukru w realu i w leclercu :-D. Po 7,0 i 8,50, nawet duży wybór! Bananowe, gruszkowe, sucharkowe jakieś, manna i wielozbożowe. Wzięłam tą ostatnią na próbę.

Szukam za to tych paluchó kukurydzianych, Tygrysek, albo innych i nigdzie nie ma, widziałam tylko jakieś po 8 miesiącu.

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #26191 dnia: 14 Czerwca 2013, 21:30 »
Coś te chłopaki roczniaki mają wspólnego :) mój też nie chodzi sam.. tzn chodzi przy szafach, łóżku, z pchaczem... ale nie domaga się absolutnie prowadzania, no i dobrze :) tylko kiedy pójdzie? zobaczym :) Pati poszła jak miała 1 rok, 2 m-ce i 2 tygodnie...

A żarty tak samo jak Tym....Pati coś je to on też musi, ona jabłko to on też, bo jej zjeść nie da, a może być od razu po kaszce... jemy obiad to on musi być w siedzonku i też coś je, a nie daj booże skończy się mu szybciej niż nam..... wstaje mi w siedzonku  ::) :) Dziś pytałam dziadka czy obiadek poszedł, a dziadek: a kiedyś nie poszedł?? :) był ziemniaczek z koperkiem, rybką i odrobiną oliwy z oliwek, ot tak na szybko wczoraj wieczorem :) a co uwielbia (poza tym że wszystko?) botwinkę!

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26192 dnia: 14 Czerwca 2013, 22:22 »
Moje obie wcinają aż im się uszy trzęsą, nigdy żadnych problemów z jedzeniem u nich nie było.

Dzisiaj po miesiącu prób nastała premiera, doczekałam się, na moje "powiedz mama" padło głośne " mammmmm"  ;) już zapomniałam jakie to fajne uczucie  :D

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26193 dnia: 14 Czerwca 2013, 23:18 »
he he, gratulacje :-D. Mój kilkakrotnie zawołał 'heniek' i 'kazik', na co mój mąż, czy mam mu coś do powiedzenia...  ;D

No i raz bawiliśmy się w 'gili gili' i powtórzył to za mną właśnie podczas gilgotek  :D

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #26194 dnia: 15 Czerwca 2013, 01:14 »
Dzisiaj po miesiącu prób nastała premiera, doczekałam się, na moje "powiedz mama" padło głośne " mammmmm"  ;) już zapomniałam jakie to fajne uczucie  :D

ja się na MAMĘ załapałam w pierwszej piątce
po baba, tata, ewa i kupa... ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #26195 dnia: 15 Czerwca 2013, 06:17 »
Mój Dominik też apetyt zawsze na wszystko - miła odmiana po Natalce niejadku. Zaczął chodzić dzień przed roczkiem - nagle ni z tego ni z owego wstał i zaczął chodzić. Mówi mama i tata a nerwus taki: albo się rzuca na podłogę, pręży i wygina albo idie,gada po swojemu i jeszczemacha łapkami...

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #26196 dnia: 15 Czerwca 2013, 08:13 »
Selena u mnie w osiedlowym sklepie są Tygryski:) chcesz to moge ci kupić i wysłać")
Natalka 4.11.2012

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26197 dnia: 15 Czerwca 2013, 08:49 »
Jeszcze poszukam, ale jak nie znajdę to dam znać :-D . Dobrze zaopatrzony masz osiedlowy sklepik :-D

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #26198 dnia: 15 Czerwca 2013, 08:55 »
Selena, moja osiedlowa piekarnio-cukiernia ma kilka produktów na krzyż (nie licząc pieczywa) a tygryski dostępne są zawsze.

Pamiętam jak mój roczniak pochłaniał wszystko co mu się podsunelo. Odmieniło mu się jakoś w okolicy 1,5rz. Teraz kocha kilka potraw na krzyż a nowości nie ruszy...

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26199 dnia: 15 Czerwca 2013, 08:57 »
A moje dziecko, jak nigdy nie miało problemów z jedzeniem i wcinał praktycznie wszystko łącznie z wyjadaniem z talerza, tak teraz mleko (pije rano i wieczorem) nagle z 210 spadło ilościowo do 150 ::) Kaszkę lubi to zje, owoc jakiś tam zje, ale obiady są na nieeeee :-\ I tak od paru dni - mniej mleczka i praktycznie zero obiadu - weźmie parę kęsów (albo i wcale) i kręci głową że nie chce. O przepraszam - wczoraj wciągnął pół naleśnika ::) Zaczyna się jakiś etap niejadkowy, czy mogą to być np. zęby? W sumie nie mamy tylko piątek, a i górne trójki też się jakoś razem z dolnymi przebiły, ale górne chyba jeszcze nie wyrżnięte, tylko troszkę... Wiec może to to? Miała któraś z Was tak przy tak dużym dziecku? A, i zjada trochę bułki na spacerze... Resztę oddaje kaczkom 8)
O małgosia, teraz doczytałam o Twoim 1,5 roczniaku i niejedzeniu. I co? Odmieniło mu się to jedzenie na niejedzenie i tak mu zostało ???

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #26200 dnia: 15 Czerwca 2013, 09:11 »
Tak, dalej nie je tak jak kiedyś.
Ma kilka potraw, które je ze smakiem i mógłby je jeść w kółko. Początkowo odrzucił zupy, teraz lubi tylko kremy. Kochał jajecznicę, jadł co drugi dzień, rano krzyczał "jajo, jajo". A teraz patrzy i mówi "ble". Makarony z sosami zje, bułeczki z mięskiem i keczupem (robię mu często bo to jedyna forma mięska którą toleruje).
Ale ogólnie to niejadek jest. Jeśli dobrze pamiętam, to zaczął wybrzydzać gdy wychodziły mu trójki, więc może ma to związek. Też jeszcze piątek nie mamy.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26201 dnia: 15 Czerwca 2013, 09:13 »
Ewa też w tym wieku lepiej jadła...nie tak jak brat, ale zawsze...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline mon_ka98

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26202 dnia: 15 Czerwca 2013, 09:29 »

Aha, melduję, iż znalazłam kaszki bobovity bez cukru w realu i w leclercu :-D. Po 7,0 i 8,50, nawet duży wybór! Bananowe, gruszkowe, sucharkowe jakieś, manna i wielozbożowe. Wzięłam tą ostatnią na próbę.

a te kaszki są mleczne czy bezmleczne?

Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline gosiaczekk
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26203 dnia: 15 Czerwca 2013, 09:50 »
Dziewczyny jak ubieracie swoje maluszki teraz na dworek. Ja będę szła pierwszy raz i nie wiem co mu ubrać.

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26204 dnia: 15 Czerwca 2013, 10:17 »

ja się na MAMĘ załapałam w pierwszej piątce
po baba, tata, ewa i kupa... ;D

taaaa, kupa jest bardzo ważna  ;) dzisiaj znowu było ma-maaaaaa czyli że to nie przypadek  :)

Offline _patka_

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26205 dnia: 15 Czerwca 2013, 10:33 »
Moj goracy chlopak wiec body z krotkim, spodnie krotkie i chusta na glowie, ale noworodek to lepiej dlugi cienki rekaw i czapeczka. :)

Wczoraj dalam zupke jarzynowa Antkowi i nie bylo wieczornych sensacji, a tam bylo 28% marchewki wiec odetchnelam z ulga.  :)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26206 dnia: 15 Czerwca 2013, 11:55 »
Mon_ka98, nie miałam czasu przejrzeć wszystkich, ja wzięłam z mlekiem modyfikowanym, tylko wodę dodać. W realu był duży wybór, w leclercu mniejszy, ale też kilka.

Ile dziecko powinno miesięcznie przybierać na wadze po 6 miesiącu?

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26207 dnia: 15 Czerwca 2013, 12:02 »

a te kaszki są mleczne czy bezmleczne?
wszystkie mleczne - z Bebiko, chyba że coś się zmieniło od kwietnia. W Realu był zawsze największy wybór tych bezcukrowych.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26208 dnia: 15 Czerwca 2013, 15:45 »
Ewa też w tym wieku lepiej jadła...nie tak jak brat, ale zawsze...

Przy śniadaniu synio zajumał Ewci ogórka małosolnego i wciągnął połowę...
Jakiś czas temu zobaczył Krzycha idącego z talerzem, przerwał zabawę i poraczkował za talerzem...
Ewa je racuchy, podzieliła racucha na części - kawałek dla brata. Ale chciała mi pokazać jaki racuch ma kształt. Oddaliła się z talerzem a ten płaczeeeeeee i rączki do siostry wyciąga...znaczy do racucha...

Wsadziłam go dzisiaj na wagę, ale nie przyrósł od miesiąca nic...czyli ok...

Widocznie tyle potrzebuje.
Ale mnie to osobiście przeraża... ::)

— Richard M. Devos

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26209 dnia: 15 Czerwca 2013, 16:31 »
wszystkie mleczne - z Bebiko,

Ja mówiłam o bezcukrowych z bobovity  ;)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #26210 dnia: 15 Czerwca 2013, 17:42 »
Ale Bobovita i Bebiko to ten sam producent, anulka napisała od razu z jakim mlekiem są :)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26211 dnia: 15 Czerwca 2013, 18:52 »
wszystkie mleczne - z Bebiko,

Ja mówiłam o bezcukrowych z bobovity  ;)
JA TEŻ  ;)

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26212 dnia: 15 Czerwca 2013, 20:01 »
A, to nie wiedziałam. Miałam próbki mleka bebiko, służyły Adrianowi, ale ogólnie dajemy Nan, i co teraz? Znaczy on jest na cycu, ale co 2 dzień dostaje mm z kleikiem lub manną, właśnie NAN, a chyba nie bardzo tak dwa rodzaje dawać?

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26213 dnia: 15 Czerwca 2013, 20:26 »
hmmm no nie wiem... Marietka nie najlepiej reagowała na inne mleko podane jednorazowo, ale może nie wszystkie dzieci tak mają  :P
My po roczku przy przejściu na "3" zmieniliśmy z Nan na Bebiko i wtedy podawałam też te kaszki bezcukrowe z Bobovity, na zmianę z Nestle "Zdrowy Brzuszek" (ale to bez mleka). Wolałam bezmleczne, bo Marietka kaszki tylko z butli piła i łatwiej zrobić rzadszą z odpowiednią ilością mleka jak sama kaszka jest bezmleczna, ale Bobovitki też kupowałam, bo łatwo dostępne i niedrogie.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26214 dnia: 15 Czerwca 2013, 20:36 »
Ja bym nie mieszała różnych mlek. Do teraz się tego trzymam, jak kupowałam kaszki to zawsze z bobovity, bo młody jest na bebilonie. A bebilon i bebiko to w sumie to samo (różnica jest, o ile się nie mylę, tylko w ilości cukru), a producent ten sam.

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26215 dnia: 15 Czerwca 2013, 20:50 »
ja dziś miałam inicjację mleczno-ryżowo-kukurydzianej bez cukru z bobovity.... rewelacja (jak już wspominałam Staś kaszki bez kleiku kukurydzianego nie zje!)

Dziś zjadł mleko, kanapkę, jabłko, bagietki trochę na zakupach, kaszkę, obiadek, z 8 trus kawek, paluszki i mleko na dobranoc :) a tak w ogóle to będzie on kucharzem..... jak tylko ktoś przy blacie kuchennym stoi to on musi z nim!

Offline selena

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26216 dnia: 15 Czerwca 2013, 20:59 »
Czyli nie bardzo jest podawać różne, nawet jeśli dostaje tylko porcję średnio co 3 dzień? Ale dlaczego, jeśli z brzuszkiem jest wszystko ok (bo bebiko próbki też dawałam).

W sumie nie wiem, czemu się tak Nan trzymam, niby mogę kupić Bebiko, ale czy to konieczne  ???

Hm, no to ciekawe, czy są bezmleczne bez cukru...

I szkoda Anulka, że nie pisałaś o realu, jak pytałam kilkakrotnie, gdzie znajdę bezcukrowe  ;)

Offline Elcik

• Chuck Norris
« Odpowiedź #26217 dnia: 15 Czerwca 2013, 21:02 »
Ja kupiłam w rossmanie...

Co do mieszkania mlek.... ja tam od zawsze kupowałam kaszki mleczne a to bobovite a to nestle.. która tam mi podeszła, jak dzieć nie ma rewolucji to nie widzę przeciwwskazań.....

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #26218 dnia: 15 Czerwca 2013, 21:10 »
Czyli nie bardzo jest podawać różne, nawet jeśli dostaje tylko porcję średnio co 3 dzień? Ale dlaczego, jeśli z brzuszkiem jest wszystko ok (bo bebiko próbki też dawałam).

W sumie nie wiem, czemu się tak Nan trzymam, niby mogę kupić Bebiko, ale czy to konieczne  ???

Hm, no to ciekawe, czy są bezmleczne bez cukru...

I szkoda Anulka, że nie pisałaś o realu, jak pytałam kilkakrotnie, gdzie znajdę bezcukrowe  ;)
:-\ ale kiedy? może mi coś umknęło? Pewnie myślałam, że chodzi o bezmleczne... bo o bobovitach już tu nie raz pisano, a może nie doczytałam, ja tu nie siedzę cały czas... a niestety ostatnio tylko "z doskoku" jestem  :P kiedyś tutaj ktoś pytał i pisałam, że z bezcukrowych są bobovity, ale z mlekiem...
No i są nie tylko w Realu, w Rossmannie, w Carrefour chyba też... ale w Realu jest dobry wybór. Tej gruszkowo-sucharkowej na przykład w Rossmannie nie dostałam nigdy, a w Realu jest.
Bezmleczne bez cukru są -Nestle "Zdrowy Brzuszek" - ale nie wszystkie z tej serii... i o tych też pisałam  ;) i nie tylko ja.

Skoro toleruje, to może przejdź na Bebiko? tańsze jest i lepiej się komponuje z kaszkami Bobovita  ;)

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #26219 dnia: 15 Czerwca 2013, 21:12 »
Dziewczyny jak ubieracie swoje maluszki teraz na dworek. Ja będę szła pierwszy raz i nie wiem co mu ubrać.
Pewnie już byłaś na pierwszym spacerze  ;) Teraz dość dziwna pogoda jest, jak jest w okolicach 20 stopni, młodego ubieram w body z krótkim rękawem i na to w zależności od tego jaka jest temperatura odczuwalna, na wierzch cienką bluzę (zawsze mogę zdjąć), kocyk / flanelka w pogotowiu, gdyby było zimniej (jak np. wczoraj rano).
Ostatnio wyszłam na spacer, młody w wózku bez czapki i oczywiście w pierwszej minucie spaceru już się spotkałam z przerażeniem u jakiejś obcej kobiety. Wszyscy się troszczą o mojego syna, jakie to miłe...

Odnośnie mieszania mlek - tak samo jak Elcik - kaszki mleczne raz nestle, raz bobovita. Sensacji u Julki żadnych nie było, więc nawet mi do głowy nie przyszło trzymać się jednej firmy.
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013