Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4049243 razy)

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #23610 dnia: 11 Lutego 2013, 18:32 »
my po wizycie u alergologa. Bez lez jak grochy sie nie obylo. Ludzi w kolejce  bym pozabijala  (a zwlaszcza jedna babe) no ale to mie miejsce na opisywanie znieczulicy. W marcu czekaja nas testy i juz teraz sie boje

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #23611 dnia: 11 Lutego 2013, 18:43 »
Mój Szymek też będzie musiał mieć zabieg. Na szczęście nie pali się więc w porozumieniu z lekarzem odwlekam ile się da. Przeraża mnie to że na Wojciecha dziecko zostaje same.

♡ Szymon & Leon ♡

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #23612 dnia: 11 Lutego 2013, 19:39 »
Gabiś wcześniej użyłaś takiego sformułowania : "nie znałam swoich praw" no właśnie a jakie mamy prawa?? może mi coś podpowiesz , nie dam sie spławić tak łatwo ...
Generalnie powinno być tak, że matka jest z dzieckiem aż zaśnie i jest obok zanim się obudzi. Ale to oczywiscie nie wszędzie. Dziecko powinno otrzymać chociaż głupiego jasia żeby był że tak napisze lejące się jak lekarz je zabiera i niewiele kojarzyło.  Wiele zalezy od szpitala  - w tym w którym ja byłam o tym że dziecko ma być przy mamie aż zaśnie jest nawet jakiś zapis. Trafiłam po prostu na złego anestezjologa i tyle.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #23613 dnia: 12 Lutego 2013, 00:09 »
Nas też czeka zabieg w szpitalu z Natalka na podcięcie wędzidełka górnego i podjezykowego bo ma takie grube że laryngolog nie chciała sie podjąć i nraze caly czas cp chwilę choroby ale trzeba będzie to zrobić. Na unii i nie wiem jak tam jest, czy można być z dzieckiem czy nie.

Eden zaboeg mamy ze sobą rzy wyciaganiu baterii jak miala ok 10 msc to ja bylam z nią na sali dopóki znieczuleniem nie zaczęło działać ale musiałam ja siłą trzymać razem z 3 osobami aby jej się wkuli w żyłę w szyi ze znieczuleniem co też nie było super fajnie. Potym pojechaliśmy do domu po rzeczy i byliśmy wczesniej niż oni nam powiedzili abysmy byli a jednak Natalka już taka zamroczona sie wybudzala i jednak moglismy zostać i nigdzie nie jechać bo nikt się nią nie zajmował wtedy...

Dlatego ciężko jest mi soboe to wyobrazić że zabierają dziecko i do widzenia...

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #23614 dnia: 12 Lutego 2013, 01:26 »
Dziołchy mam pytanie ... ponieważ nigdy w życiu nie brałam tabletek antykopcepsyjnych.

od 1 lutego owe tabsy biorę, i teraz nie wiem bo dostałam @ i nie wiem czy mam je dalej brać czy poczekąc aż przeklęta @ się skonczy ???
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23615 dnia: 12 Lutego 2013, 07:43 »
Ale to @ z odstawienia? Jeśli masz "normalne, tradycyjne"  tabletki których jest 21 w opakowaniu (a nie np Yaz których jest 28) to po 7 dniach przerwy bierzesz kolejną mimo że masz jeszcze @. A! Dobra, teraz skojarzylam że dziś 12.02... Czyli że @ wystąpiła jakby w trakcie lykania? To akurat może się zdarzyć mniej więcej w ciągu trzech pierwszych miesięcy lykania, a jeśli to twoje pierwsze opakowanie to już w ogóle. Pewnie nawet w ulotce coś o tym znajdziesz. Lykaj dalej mimo @. Ja plamilam cały miesiąc przy pierwszym opakowaniu a potem juz 5 lat było tak jak powinno. Po porodzie miałam zmienione tabletki na Yaz i po nich była jazda- @ trwające po 16 dni, pojawiające się w trakcie brania... Dostałam wtedy Cyclo3fort do lykania dodatkowo, ale one mi po prostu nie służyły. Wróciłam do moich starych. Więc obserwuj się, teraz nie przerywaj, a za jakiś czas podejmij decyzję czy te tabletki ci odpowiadają.

Offline niuniaspadi

• użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23616 dnia: 12 Lutego 2013, 11:31 »
Moja córka też miała skierowanie od logopedy do podcięcia wędzidełka podjęzykowego i wargi górnej i to też w znieczuleniu ogólnym. Ale znalazłam, że mozna to zrobić "inną" metodą, a mianowicie metodą diatermii w klinice stomatologicznej. Zadzwoniłam i zapytałam, czy mogę podejść na konsultacje, czy podejmą się to zrobić.
W naszym przypadku tak, więc od  razu znieczulenie miejscowe i do dzieła. Pani, która to robiła i jej asystentka, czarowały i zagadywały córkę, że nawet nie wiedziała, kiedy jej się wkłuła ze znieczuleniem. Wystraszyła się troszkę jak zaczęło jej drętwieć i przy zabiegu, bo czuć spalenizną  ::) Potem lekki dyskomfort przy opatrunku, ale nagroda i zalecenie jedzenia lodów trochę złagodziły stres. Po zabiegu, wiadomo, trochę ją bolało, tym bardziej, że musieliśmy od razu ćwiczyć ćwiczenia zlecone przez logopedę. I to się już pannie nie podobało, ale mus to mus.
Tutaj robiliśmy ten zabieg
http://www.arsdentica.szczecin.pl/uslugi-stomatologiczne/uslugi-dodatkowe/

Offline dmonik44

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19.06.2010
« Odpowiedź #23617 dnia: 12 Lutego 2013, 11:42 »
Dziewczyny zaczęły mi strasznie wypadać włosy, dosłownie garściami!!!są wszędzie, co mogę brać karmiąc piersią na wypadanie? nie biorę żadnych witamin, może to przez to? ???
Natalka 4.11.2012

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #23618 dnia: 12 Lutego 2013, 12:20 »
Dziewczyny zapraszam na małe zakupy: https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=41842.new#new ;)

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23619 dnia: 12 Lutego 2013, 12:36 »
Wczoraj właśnie byłam na Unii i chirurg nam powiedzial że to wskazuje na galgiona i nie jest konieczne do usunięcia póki co mamy obserwować gdyby zaczęło rosnąć lub sprawiać ból trzeba wyciąś ... ALE .... no właśnie na Unii moge być z dzieckiem do zaśnięcia i potem po zabiegu przez dwie godziny jest a sali pooperacyjnej ale po tych dwóch godinach moge być już z nim D::D:D:D juhuuuuuuuu
wieć kamień spadł mi z serca.
po pierwsze póki co obserwujemy i wiemy do kogo sie kiedować w razie wątpliwości a po drugie ja sie zdecydujemy na usunięcie lub nam to lekarz zaleci wiem że będę mogła być z dzieckiem ... nie musze go nigdzie zostawiac na całą dobę :D:D

ufffffff ....
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #23620 dnia: 12 Lutego 2013, 12:53 »
Dziewczyny zaczęły mi strasznie wypadać włosy, dosłownie garściami!!!są wszędzie, co mogę brać karmiąc piersią na wypadanie? nie biorę żadnych witamin, może to przez to? ???

Mi też wypadały, pomimo iż brałam witaminy (karmiłam).
Dermatolog przepiała mi wcierkę do skóry głowy, robioną w aptece. Nie wiem czy coś pomogła, po prostu samo przeszło.
On 2011
Ona 2013

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #23621 dnia: 12 Lutego 2013, 14:30 »
Czesto tak jest, że po porodzie włosy wypadają - powinno przejść.

Madziulek super!!

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23622 dnia: 12 Lutego 2013, 14:41 »
No niestety, parę miesięcy po porodzie włosy będą wypadać. Ja też wyjmowałam sobie garści... Ile razy bym nie przejechała ręką po głowie to zawsze zbierałam włosy ::) A w ciąży pewnie miałaś piękne, co? ;) Ja łykałam zestaw witamin "Maxivit dla niej" ale szczerze to nie wiem czy pomogło... No i nie wiem czy można przy karmieniu... U mnie to chyba po prostu z czasem samo przeszło. Tzn. wciąż wypadają, ale bez porównania do "wtedy"...

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23623 dnia: 12 Lutego 2013, 14:48 »
Madziulek ja na Unii mogłam wejść tylko do sali przedoperacyjnej. Jednak Mała byla po ogłupiającym syropku, po którym średnio jarzyła.
Na sali pooperacyjnej byłam już normalnie z nią.

Offline madziulek

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23624 dnia: 12 Lutego 2013, 15:02 »
tak jak piszesz Martyna, lekarz mi tłumaczył że po zabiegu jeszcze mały 2 godziny by spał i po wybudzeniu już moge być z nim :) w porównaniu z tamtym szpitalem gdzie musisz przywieźć i zostawić maluszka , a przeciez nie wiadomo o której zabieg a jak np o 14 to od 8 do 14 siedzi sam potem zabieg a po wybudzeniu znów sam popołudnie wieczór i noc .... masakra jakaś ..

wiec rozwiązanie na Unii jest jak dla mnie poprostu lepsze , bardziej normalne i ludzkie ... :)
Kuba 2007
Szymon 2010

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #23625 dnia: 12 Lutego 2013, 17:12 »

Nie kupuj nic w aptece ;) tylko leć do warzywniaka/na rynek i kup czarną rzepę.
Przed każdym myciem włosów zetrzyj jedną na tarce i wyciśnij sok (jak jest świeża to łatwo idzie,tylko lepiej w rękawiczkach,bo szczypie a smrodek długo się utrzymuje.
Wetrzyj sok w skórę głowy,owiń ją folią,załóż ręcznik/turban/czapkę ;) i trzymaj na głowie ile wytrzymasz.Gdy się rozgrzeje skóra głowy zaczyna piec,ale polecam przeczekać-w końcu piecze coraz mniej.Niby 30 min wystarczy,ja czasami jak się zapomnę trzymam dłużej.
Później normalnie umyj głowę.Powtarzaj to co mycie.
Ja stosowałam to przy mega anemii i po ciąży,już po 3 razie widziałam efekty. :)
P

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23626 dnia: 12 Lutego 2013, 17:18 »
Dzięki za rady, już mnie szlak trafia jak widzę wszędzie moje włosy! ostatnio nawet w pieluszce mojej córki znalazłam ::) jutro zobaczę czy w warzywniaku mają tą czarną rzepę.
Natalka 4.11.2012

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #23627 dnia: 12 Lutego 2013, 17:53 »
Przejdzie po kilku miesiącach. U mnie nie działało nic nawet rzepa . Po 5-6 miesiącach minęło samo

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23628 dnia: 12 Lutego 2013, 18:20 »
Mi nie wypadają jem na zalecenie gina te same witaminy co w ciąży, po ciąży z Liwią witamin nie jadłam i włosy wyłaziły garściami przeszło samo jak skończyłam karmic.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23629 dnia: 12 Lutego 2013, 18:24 »
Mi zaczęły wyłazić nie od razu, tylko po jakichś 3 miesiącach...

Offline dmonik44

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23630 dnia: 12 Lutego 2013, 18:39 »
Czyli tak jak mi po 3 miesiącach. Spróbuję rzepy i zobaczymy co dalej...
Natalka 4.11.2012

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #23631 dnia: 12 Lutego 2013, 19:04 »
ja bralam witaminy Elevit i jak dla mnie naprawde pomogly. Tez po ok. 3 meis zaczeloam tacic wlosy a potem zaczela mi rosnac grzywka..

Offline madziatko

• Chuck Norris
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
« Odpowiedź #23632 dnia: 12 Lutego 2013, 20:39 »
A co na dziąsełka przy ząbkowaniu?

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23633 dnia: 12 Lutego 2013, 20:42 »
U nas calgel, ale nie u wszystkich ponoć działa. Używamy też (zamiennie) hascosept - te dwa to miejscowo. A jak bardzo boli to paracetamol w syropku/nurofen...

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #23634 dnia: 12 Lutego 2013, 20:43 »
Ale to @ z odstawienia? Jeśli masz "normalne, tradycyjne"  tabletki których jest 21 w opakowaniu (a nie np Yaz których jest 28) to po 7 dniach przerwy bierzesz kolejną mimo że masz jeszcze @. A! Dobra, teraz skojarzylam że dziś 12.02... Czyli że @ wystąpiła jakby w trakcie lykania? To akurat może się zdarzyć mniej więcej w ciągu trzech pierwszych miesięcy lykania, a jeśli to twoje pierwsze opakowanie to już w ogóle. Pewnie nawet w ulotce coś o tym znajdziesz. Lykaj dalej mimo @. Ja plamilam cały miesiąc przy pierwszym opakowaniu a potem juz 5 lat było tak jak powinno. Po porodzie miałam zmienione tabletki na Yaz i po nich była jazda- @ trwające po 16 dni, pojawiające się w trakcie brania... Dostałam wtedy Cyclo3fort do lykania dodatkowo, ale one mi po prostu nie służyły. Wróciłam do moich starych. Więc obserwuj się, teraz nie przerywaj, a za jakiś czas podejmij decyzję czy te tabletki ci odpowiadają.

Dziękuje Ci kochana za odpowiedz :)
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23635 dnia: 12 Lutego 2013, 20:45 »
Dentinox N i jakiś na P jeszcze mieliśmy... Nie zauważyłam różnicy w działaniu. Camilla (płyn) nam lepiej pomagała, ale z kolei Hania pisała, że na Tymku nie zrobiła wrażenia  ;)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23636 dnia: 12 Lutego 2013, 20:46 »
Camilla (płyn) nam lepiej pomagała, ale z kolei Hania pisała, że na Tymku nie zrobiła wrażenia  ;)
O, faktycznie z Twojego polecenia kupiłam. Jak widać rzeczywiście nie zrobiła większego wrażenia, bo aż o niej zapomniałam ;) No, chyba że głowę mi uspokajało trochę, ze "coś robię" ;)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #23637 dnia: 12 Lutego 2013, 20:48 »
Mi po obu ciążach włosy wypadały.

Wizyty w szpitalu nigdy do miłych nie należą, ale my w Zdrojach mieliśmy wspaniałą opiekę. Niestety, ja jako matka płaciłam za łóżko.

A teraz zaczyna nam się przygoda z alergologią i prawdopodobnie astmą, Młody ma znów zapalenie oskrzeli...

Na zabki calgel i nurofen- czopki.

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #23638 dnia: 12 Lutego 2013, 20:52 »
A, Lilith, proszę bardzo ;)

Offline sarmaxarica

• maniak
« Odpowiedź #23639 dnia: 12 Lutego 2013, 21:17 »
Dziewczyny,szukam w necie informacji na temat pęknięcia pochwy w czasie porodu.
Potrzebuję "fachową literaturę",może nie tak w 100% fachową,bo wolałabym rozumieć w pełni co czytam ;) ale póki co znajduję same śmieciowe pogaduszki na forach,które nic nie wnoszą.
Jeśli któraś z Was ma jakąś wiedzę w tym temacie albo wie,gdzie takową mogę znaleźć,będę wdzięczna za pomoc - muszę uzmysłowić co nieco 2 osobom ciągle uprzykrzającym mi życie. ::)