Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4016117 razy)

Gabiś
  • Gość
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #20070 dnia: 24 Czerwca 2012, 13:29 »
Milcia u każdego dziecka jest etap moje. Chłopcy leją się o każda zabawkę. Ale wydaje mi sie po prostu że łatwiej jest wypracować u dziecka zasadę że dobrze jest się dzielić jeżeli ma rodzeństwo.... podobnei z biciem. CHłopcy leją się między sobą non stop ale innych dzieci nie tkną...

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #20071 dnia: 24 Czerwca 2012, 13:41 »
Tymek ma kuzynostwo Lila 4 latka i Jeremi który jest od niego niecały miesiąc młodszy.
Z Lilą są najlepszymi przyjaciółmi oddadzą sobie nawzajem wszystko z Jeremim o wszystko się sprzeczają  ;) Ale Tymek nigdy pierwszy nie uderzy, Jeremi leje bez opamiętania  ;)
Z Lilą buziaki na przywitanie a z Jeremi po szturchańcu  ;) Myślę że to też trochę jakaś wrodzona samcza rywalizacja  ;D
Ostatnio właśnie widują się często i spędzają ze sobą całe dnie u babci i widzę że bunt Tymusia się nasilił - to trudny okres dla niego ale myślę że też dobra zaprawa przed pójściem we wrześniu do przedszkola  :D
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline olkahof

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.04.2007
« Odpowiedź #20072 dnia: 24 Czerwca 2012, 16:40 »
Ja mam tu jakis sajgon od wczoraj. Amelia sie czyms zatrula, wymioty zaczely sie wieczorem, trwaly do wczesnego rana, az jej naczynka na twarzy popekaly  :-\ Dzis jest taki flaczek, ze tylko lezy i bajki oglada.  Niko dalej kolki i ulewanie...bujalam i plakalam razem z nim cala noc. Przespane moze lacznie dwie godziny...wygladam i czuje sie jak trup  :( a w calym domu unosi sie smrod...wiecie czego  :mdleje:
Zamowilam wczoraj wlasnie BioGaia i Bobotic, bo Delicol malo co pomogl. Zobaczymy czy bedzie poprawa.

Ja przed soba tez mam 6 tygodni z Amelia (i Niko) w domu. Tutaj zadnych zajec nie ma, ale mysle, zeby poszukac jakiejs prywatnej placowki chociaz na 3 dni w tyg, bo i mi i jej to bokiem wyjdzie  ::) Miala leciec do Polski do babci, ale jak byla w maju na tydzien, to wrocila taka rozpuszczona, a co dopiero jakby miala jechac na dluzej. Ale zawsze jest opcja jak juz bede na krawedzi  ;)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #20073 dnia: 24 Czerwca 2012, 18:21 »
Ja? Pisałam Ci ostatnio (bo zmieniałam telefon) i jeszcze odpisałaś, że wklepujesz do telefonu :D

mówisz?...boszeeeeee...zidiociałam  do cna po tym porodzie...
fakt...mam...sprawdziłam...
jest nowy numer
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #20074 dnia: 25 Czerwca 2012, 09:08 »
Ika swietny synek!!! I duuuuzy faktycznie :)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #20075 dnia: 25 Czerwca 2012, 09:51 »
Śliczne dzieciaki :D

Mi też się wydaje, że dzieci z rodzeństwem "lepiej" się chowają i dużo sytuacji, które przerabiają na co dzień w domu przydaje się potem w relacjach z innymi dziećmi. Poza tym mam wrażenie, że Kajtuś jest dużo sprytniejszy, bardziej cwany i pewny siebie i choć może to wynikać z różnych charakterów to jednak sporo z tego determinuje fakt, że od początku ma "rywala", z którym musi jakoś się dogadywać ;) A że roboty więcej... już nie raz z Tomkiem jak mieliśmy tylko jednego synka pod opieką (drugi był "wyjechany" ) mówiliśmy, że z jednym to tak jakby w ogóle dzieci nie było!!! Taka cisza i spokój... ;)

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #20076 dnia: 25 Czerwca 2012, 09:55 »
Ja sie caly czas zastanawiam,jak ja moglam mowic, ze z jednym dzieckiem jest ciezko, czy ze nie mam czasu na cokolwiek, teraz z tym doswiadczeniem i przyzwyczajeniem z jednym dzieckiem to nuuuda by byla i za duzo czasu.

Ps. Nasza wysypka cudownie zniknela, sama, bez sterydow, nie wiem jak i dlaczego i co to bylo, jezeli cos pomoglo to pewnie byl to krem emolium, albo interwencja boska ;)  jestem pijana ze szczescia. Oby na dlugo. No i mlody przespal 6h ciurkiem w nocy, no aniol.

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20077 dnia: 25 Czerwca 2012, 12:04 »
milcia ja czasem żałuje

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #20078 dnia: 25 Czerwca 2012, 12:23 »
Adamiewa, ja niestety nie mam, ale używaliśmy bobotic, jest prawie identyczny, ten sam składnik i różnica w jednostkach jest minimalna, u nas pomógł. Dodatkowo podawaliśmy probiotyki raz dziennie, pomagają maluchowi w trawieniu. My mieliśmy krople biogaia.

Udało mi się wczoraj załatwić krople  ;D BoiGaię też podajemy.
Bobotic ostatnio oglądałam w aptece z farmaceutką i ona jakoś nie była do niego przekonana... No i on nie był w kropelkach tylko była do niego dołączona miarka i trzeba było podawać 5ml.

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20079 dnia: 25 Czerwca 2012, 13:12 »
jagodka ale żałujesz w perspektywie tego że w konsekwencji masz troje? Czy dlatego że nie masz jedynaka? Mnie się wydaję na dziś że "posiadanie" jednego dziecka to w pewnym sensie luksus, ale z drugiej strony nie chciałabym żeby Tymol został kiedyś sam. Bo mając rodzeństwo to będzie wiedział że takich jak oni dwoje nie ma już ani jednego ;) Chyba że przytrafi się jeszcze trzeci albo drugie będą wieloraczki  ;)
BOY
GIRL

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20080 dnia: 25 Czerwca 2012, 13:56 »
pamela super, ze zniknela wysypka  :D

Ja nigdy nie narzekalam, ze nie mialam czasu jak Amelia sie urodzila, bo wszystko bylo robione "na spokojnie", nie trzeba bylo sie spieszyc z niczym. Teraz jest gorzej, bo Amelie do przedszkola trzeba odprawic, i  jest ciezej jak sie ma nawet takiego 4 latka co niby juz odchowany.

A dzis mam jeszcze gorszy sajgon. Myslalam, ze te wymioty Amelki juz minely, niestety caly czas sie utrzymuja. Kolezanka napisala, ze jej corka tez od soboty wymiotuje, wiec mysle, ze to wirus. Rano byla masakra, Amelia wymiotowala na kanapie, maly darl sie w nieboglosy w kolysce, tosty na sniadanie sie spalily, kupa prania, bo jak nie Amela wymiotuje, to maly ulewa i nie wiem w co rece wlozyc  :-\

Jesli idzie o rodzenstwo, to teraz moge powiedziec, ze gdybym mogla cofnac czas, to zaszlabym w druga ciaze szybciej. Wydaje mi sie, ze gdyby roznica wieku byla mniejsza, Amelia chowalaby sie lepiej majac kompana do zabawy, bo od zawsze byla i jest dzieckiem potrzebujacym bardzo duzo uwagi. Do dzis jest wiele sytuacji, w ktorych mowi, ze nudzi jej sie samej i pyta czy przyjdzie do niej jakas kolezanka sie pobawic. Od wielkiego dzwonu zajmie sie w swoim pokoju, ale generalnie ciezko jej to przychodzi.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #20081 dnia: 25 Czerwca 2012, 14:03 »
Umieść cytat
Ja sie caly czas zastanawiam,jak ja moglam mowic, ze z jednym dzieckiem jest ciezko, czy ze nie mam czasu na cokolwiek, teraz z tym doswiadczeniem i przyzwyczajeniem z jednym dzieckiem to nuuuda by byla i za duzo czasu.
Ja nigdy nie narzekalam, ze nie mialam czasu jak Amelia sie urodzila, bo wszystko bylo robione "na spokojnie", nie trzeba bylo sie spieszyc z niczym. Teraz jest gorzej, bo Amelie do przedszkola trzeba odprawic, i w ogóle jest ciezej jak sie ma nawet takiego 4 latka co niby juz odchowany.

Przerażacie mnie  ::) Bo drugiego taaaaaaak mi się nie chce ale z rozsądku wypadałoby. Ciągle przeciągam ten moment.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20082 dnia: 25 Czerwca 2012, 14:05 »
kjp a ile ma synuś?
BOY
GIRL

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20083 dnia: 25 Czerwca 2012, 14:08 »
Kasia, ja też przeciągam i o zgrozo, wychodzi na to, że ja jestem ZA LENIWA na dwójkę ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20084 dnia: 25 Czerwca 2012, 14:11 »
Przerażacie mnie  ::) Bo drugiego taaaaaaak mi się nie chce ale z rozsądku wypadałoby. Ciągle przeciągam ten moment.

hehe z rozsadku... :D

Sama jestem przerazona szczerze mowiac. W moim przypadku akurat jak mamy wychodzic do przedszkola to Nikodem sie budzi  ::) Karmienia sa poki co o bardzo roznych porach, wiec nawet gdybym wstawala o 6, to i tak bym nie zdazyla.
W sumie mimo, ze te 6 tygodni z Amelia w domu mnie przeraza, ale plusem jest to, ze ranki beda "luzniejsze" bo nigdzie nie trzeba bedzie sie spieszyc  :D A do wrzesnia mam nadzieje, ze wszystko sie unormuje.

Przy pierwszym urlop macierzynski, to prawdziwy urlop. A teraz...zaden urlop, tylko podwojny etat

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #20085 dnia: 25 Czerwca 2012, 14:22 »
Synek ma 4 lata i 3 miesiące. Teoretycznie planowana różnica wieku to skończone 6 lat.
Olka to tłumacze ten mój "rozsądek". Z jednym dzieckiem jest nudno "na starość" jak Szymek będzie miał ponad 20 lat, z dwójką zawsze coś się dzieje, ktoś wpadnie do domu, przyprowadzi znajomych. Jeszcze jak syn pójdzie w ślady męskiej części rodziny to może się zdarzyć że będę sama. I ta teoria sprawdza się po moich obserwacjach znajomych- tam gdzie jest jedno dziecko jest zwyczajnie nudno, rodzice jacyś smętni domy ciche, puste z dwoma staruszkami na kanapie  ;)

♡ Szymon & Leon ♡

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20086 dnia: 25 Czerwca 2012, 14:28 »
Kjp Po Twoim tłumaczeniu to dochodzę do wniosku że ja chyba też z rozsądku i dla emocji planowania i przeżywania ciąży :)
Wyjedzie mi dziecko w Świat i co? Zresztą dla dziecko to też czasami jest problem. Tymka chrzestna jest jedynaczką i jak wspomina to jako dziecko mówi że super ale teraz kiedy ona jest w Anglii a rodzice w Polsce to mówi że ciężko bo wie że zostali sami że nie ma się nimi kto zająć, że cała odpowiedzialność jej na niej  itd itp.
Ja mam brata 5,5 roku starszego od siebie - bywa różnie ale nie wyobrażam sobie życia bez niego :)
BOY
GIRL

Offline Magda M.
  • uzależniony
  • data ślubu: sierpień 2006
« Odpowiedź #20087 dnia: 25 Czerwca 2012, 15:08 »
czy ktoś posiada może jakieś doświadczenia ze szczepionką polyvaccinum mite? jesli tak to proszę o opinie

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #20088 dnia: 25 Czerwca 2012, 21:14 »
A ja uważam że 4 lata to idealna różnica... Pati podchodzi do tematu zdroworozsądkowo, żywo się interesuje i angażuje (oczywiście wiem, że to nie reguła).... moja kuzynka ma różnicę 1 rok i 8 mies... nie wyobrażam sobie ani ciąży ani teraz z takim maluchem u nogi.

PS. Ten mój syncio to piękna istotka i już nie wyobrażam sobie jak miałoby go nie być.... kocham obydwoje całym moim serduchem.

Offline olkahof

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20089 dnia: 25 Czerwca 2012, 21:56 »
kjp83 rozumiem o czym piszesz. Ja tez zawsze chcialam dwojke, sama mam starsza siostre i uwazam ze to jest dobry uklad zarowno dla dzieci jak i rodzicow- dzieci maja siebie, a rodzice dzieci :)
My podjelismy decyzje o drugim dziecku wlasnie se wzgledu na roznice wieku (nie chcielismy zeby byla wieksza niz 5 lat) a ja bardzo chcialam, czulam ogromna potrzebe przezycia wszystkich chwil jeszcze raz, jest to inne dla mnie doswiadczenie, duzo bardziej swiadome.

Elcik ja t nie uwazam ze 4 lata to zla roznica, tylko chodzilo mi o to, ze gdybym wiedziala ze Amelia tak bardzo bedzie pragnela i potrzebowala kompana do zabawy, to szybciej bym sie zdecydowala na drugie dziecko. Ja z moja starsza o 1,5roku siostra zawsze mialam co robic, nigdy sie nie nudzilam, a moja Amelcia ciagle albo ze mna albo z tata, bardzo rzadko sama sie bawi. I nie mowie, ze nie lubimy sie z nia bawic, ale czasem chce sie odetchnac.

Za to jestem pewna, ze za rok-dwa Amelia bedzie sie super zajmowala i bawila z bratem :)

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #20090 dnia: 25 Czerwca 2012, 23:26 »
moja kuzynka ma różnicę 1 rok i 8 mies... nie wyobrażam sobie ani ciąży ani teraz z takim maluchem u nogi

Ja tez sobie nie wyobrazalam, do wszystkiego idzie sie przyzwyczaic, wszyscy mi mowia, ze teraz bedie ciezko, ale potem bedzie super i to rewelacyjna roznica wieku. A i dla mnie to dobrze, mam 26 lat jak puszcze dzieciaki do szkoly bede miala 30 i wtedy jeszcze mloda i piekna gotowa na kariere,prace bez przerwy na kolejne dziecko. Chyba. Przynajmiej taki jest plan.  ;)

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #20091 dnia: 25 Czerwca 2012, 23:29 »
Ja tam nie wyobrażam sobie, że Zuzka miałaby być jedynaczką.. nie ma dnia, żebym nie myślała o drugim dziecku.. ale niestety decyzja o drugim albo zapadnie we wrześniu tego roku albo dopiero za rok.. i obawiam się, że stanie na tym drugim rozwiązaniu... Mój mąż będzie szczęśliwy, a ja załamana..

Offline Netula

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.10.2007
« Odpowiedź #20092 dnia: 25 Czerwca 2012, 23:33 »
ja sie ciagle nad drugim zastanawiam. Serce bardzo by chcialo a rozum mowi nie...Zawsze chcialam tylko jedno ale odkad jest Michas bardzo chce mi sie kolejnego...

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #20093 dnia: 26 Czerwca 2012, 01:30 »
Odbiegajac od tematu. Zawsze rano jak K wychodzi do pracy to przynosi mi mlodego do lozka i spimy sobie razem. Czasem tylko ja, a on mi daje pospac. Dzis o 9.30 znudzony lezeniem zaczal mnie budzic. Obudzilo mnie mizianie noskiem noska i slodkie "mama, mama". To sie nazywa dobrze zaczac dzien :D

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #20094 dnia: 26 Czerwca 2012, 07:40 »
a u nas od wczoraj gorączka bez żadnych objawów ::)
wczoraj rano stan podgorączkowy (nic nie dawałam) ale już przed 11 Majka miała gorączkę więc dostałą nurofen... Potem już było spoko, bo po południu i wieczorem 37,3. Za to dziś nad ranem apogeum - 39,5 po bardzo krótkim trzymaniu termometru więc nie wiem czy by nie nabiło więcej ale Majka darła się, że już nie chce... Wczoraj od razu zrobiłam badanie moczu, bo Majka miewała już takie incydenty związane z zakażeniem ukł moczowego ale nic nie wyszło...

co gorsza Mai koleżanka wylądowała wczoraj po 5 dniach gorączkowania w szpitalu z mega odwodnieniem i anginą ::) też poza gorączką nie miała żadnych objawów... koleżanka jest wściekła, bo po 3 dniach gorączki była u lekarza i nic nie stwierdził, a wczoraj pojechała do mojej lekarki i ona mówi, że dziecko ma straszną ropną anginę... obawiam się, że Majka będzie miała to samo... jedyny problem w tym, że dziś nie ma mojej lekarki więc musimy wytrzymać do jutra do popołudnia ::)

Offline ejotek

• Chuck Norris
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
« Odpowiedź #20095 dnia: 26 Czerwca 2012, 12:58 »
jak puszcze dzieciaki do szkoly bede miala 30 i wtedy jeszcze mloda i piekna gotowa na kariere,prace bez przerwy na kolejne dziecko. Chyba. Przynajmiej taki jest plan.  ;)

zazdroszczę ...

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20096 dnia: 26 Czerwca 2012, 13:02 »
Ja mam taki sam plan tylko wtedy będę mieć 35 lat ;)
BOY
GIRL

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #20097 dnia: 26 Czerwca 2012, 13:06 »
Ło matko toć ja będę mieć.... tiaaaa  ;D

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #20098 dnia: 26 Czerwca 2012, 13:11 »
Ależ Wy młode jesteście :D

Offline milcia

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20099 dnia: 26 Czerwca 2012, 13:17 »
maggi-80  nie przesadzaj ;) Ja już u progu 30 ;) za 5 miesięcy. Wydaje mi się że ja raczej z tych starszych na forum :)
BOY
GIRL