Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4014978 razy)

Offline anulla_p

• Chuck Norris
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #20520 dnia: 27 Lipca 2012, 12:39 »
Zapomniałam dopisać  ;)
mąka ziemniaczana to pierwsza poszła w ruch i niestety bez efektu
przy przebieraniu zanim wysmaruję kremem przemywam skórę rumiankiem
zaczęłam ją też kąpać w szarym mydle i jest poprawa ale bardzo minimalna więc myślę co dalej
zaraz się wybieram po jakąś maść z nagietkiem  :drapanie:

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20521 dnia: 27 Lipca 2012, 12:44 »
mąka ziemniaczana to pierwsza poszła w ruch i niestety bez efektu
a jak długo tą moączke sypałąś? Spróbuj kilka dni, bo nie zawsze OD RAZU jest poprawa...

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #20522 dnia: 27 Lipca 2012, 12:45 »
mała ma problem ze skórą pod pieluszką ale nie jest to odparzenie, są to drobne jak kasza manna czerwone krostki.

Clotrimazol, u nas zadziałał bardzo szybko

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #20523 dnia: 27 Lipca 2012, 12:50 »
anulla_p a może to coś grzybicznego? Choć Staś jak miał grzybicę to wyglądało to raczej jak czerwone placki, niż kaszka. Stosowaliśmy na to clotrimazolum, mąkę ziemniaczaną i wietrzenie dupska. Po 3 dniach śladu nie było, a przed zdiagnozowaniem ponad tydzień się męczyliśmy sudocremem, alantanem, linomagiem i tylko się pogarszało.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #20524 dnia: 27 Lipca 2012, 13:18 »
odstaw rumianek...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #20525 dnia: 27 Lipca 2012, 13:23 »
anulla... ja jak zawsze polece E45 cream :) niezawodny :)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #20526 dnia: 27 Lipca 2012, 13:59 »

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20527 dnia: 27 Lipca 2012, 14:09 »
dzięki, jak zwykle jesteście niezastąpione  :-*
wietrzenia pupy stosuję już od tygodnia, ok to wrócę do mąki ziemniaczanej i clotrimazol też mam i zobaczę jak będzie skóra wyglądała w poniedziałek

rumianek odstawiam  :biala_flaga:

No patrz Lovisa zapomniałam o e45  :)

Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20528 dnia: 27 Lipca 2012, 20:31 »
Ela, Lilian ja ten rumianek odstawiłam ale napiszcie dlaczego jak wszędzie jest info o wspaniałym działaniu na stany zapalne skóry
normalnie zgłupiałam  :-\

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #20529 dnia: 27 Lipca 2012, 21:19 »
wspaniale to on drażni...
nie wiem dlaczego wszędzie pokutuje...
ja nie lubię, nie używam....
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #20530 dnia: 28 Lipca 2012, 03:39 »
anulla... litrowa butle e45 mam/masz u GP za darmo ;) w Bootsie ponad 10 funa ;)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #20531 dnia: 28 Lipca 2012, 17:30 »
Dziewczyny, czy to norma, że 15-miesięczniak buntuje się przed snem?
Do tej pory nie było problemów ze spaniem - po kąpieli dostawał wodę do popicia, smoka, chwilę się przytulaliśmy i szybko zasypiał w łóżeczku w objęciach swoich zwierzaków.
A od kilku dni jest MA-SA-KRA! Krzyk, pisk, płacz, wygibasy. Próba odłożenia do łóżeczka powoduje u mnie ból serca... Na rękach niby się uspokaja ale po chwili się wyrywa i chce lecieć do drugiego pokoju (pewnie chce się bawić). Gdy biorę go do nas to leży patrząc się gdzieś w dal. Wczoraj zeszło nam ponad 1,5h...
Lęki? Taki etap?
Drzemka w ciągu dnia jest jedna, bezproblemowa.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #20532 dnia: 29 Lipca 2012, 11:57 »
Moja Maja też miała tyłek odparzony, trzy tygodnie walczyłam, zmieniłem pieluchy z sady na pampersy, do tego clotrimazol, linomag, wietrzenie po kilka godz dziennie i nic... poszłam w końcu do lekarza i kazała używać tormentiol  ::) stosowalam dwa dni tylko, bo się tego cholerstwa boję. Fakt, pomogło, ale dodatkowo używałam też alantan, wg mnie całkiem niezły. Miną upały to może będzie lepiej

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #20533 dnia: 30 Lipca 2012, 08:19 »
Dziewczyny, czy to norma, że 15-miesięczniak buntuje się przed snem?
Do tej pory nie było problemów ze spaniem - po kąpieli dostawał wodę do popicia, smoka, chwilę się przytulaliśmy i szybko zasypiał w łóżeczku w objęciach swoich zwierzaków.
A od kilku dni jest MA-SA-KRA! Krzyk, pisk, płacz, wygibasy. Próba odłożenia do łóżeczka powoduje u mnie ból serca... Na rękach niby się uspokaja ale po chwili się wyrywa i chce lecieć do drugiego pokoju (pewnie chce się bawić). Gdy biorę go do nas to leży patrząc się gdzieś w dal. Wczoraj zeszło nam ponad 1,5h...
Lęki? Taki etap?
Drzemka w ciągu dnia jest jedna, bezproblemowa.

Gosia u nas wczoraj bylo to samo, masakra, zasnal 22.30 i to po wieeeelkich bolach -  z jednej strony mam wrazenie, ze jakis zab mu sie wyrzyna (bo jak mu chcialam dac mleko to nie wypluwal butelki tylko ja przesuwal na bok w buzi) ale czyzby to juz trojki (chyba za wczesnie  :-\

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #20534 dnia: 30 Lipca 2012, 21:10 »
Małgosia norma...  Ty rób swoje czyli nie zmieniaj nic a on ma się dostosować. NIestety. U nas też to było. Wkładałam do łózeczka, ryk, wychodziłam po 1 minucie wchodziłam, pytałam co się dzieje, głaskałam, przytulałam, wychodziłam i znów to samo. Trwało 3 dni i przeszło samo.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #20535 dnia: 30 Lipca 2012, 21:39 »
Gabiś dobrze pisze... musisz zacisnąć zęby i przetrzymać. Nikola też miała taki etap (ostatnio wrócił po chorobie bo gdy była chora spała z nami). Gdy płakała mówiłam jej że jeśli nie leży i krzyczy to ja wychodzę. Po chwili wracałam przytulalam i kładłam ją mówiąc że póki grzeczni eleży to będę siedzieć obok łóżeczka i tak kilka dni aż wreszcie przestała odwalać histerie  ;D

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #20536 dnia: 30 Lipca 2012, 21:44 »
To chyba faktycznie taki etap i trzeba to przetrzymać tak jak dziewczyny piszą... U nas było podobnie..

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #20537 dnia: 30 Lipca 2012, 22:06 »
u mnie wieczornych akcji z Kajtusiem nie mam, choć faktycznie dłużej mu schodzi samo zasypianie- potrafi nawet godzinę śpiewać, gadać, tańcować, ale akurat to mi nie przeszkadza, bo nie muszę być z nim w pokoju. Za to zaczynają się awantury na południową drzemkę. Kajtuś powinien iść spać ok 13, max 13.30, abym mogła go obudzić o 15 (musi o tej porze wstać, aby iść spać o normalnej porze na noc) a mu się najzwyczajniej w świecie nie chce  ::) i wtedy się buntuje, łóżeczko go parzy i muszę się z nim umawiać np. że obejrzymy jeden odcinek Myszki Miki i wtedy pójdzie do łóżeczka. Raz się uda, raz jeszcze kręci nosem ;) Myślę, że od września, jak Nikodem pójdzie do przedszkola zaczniemy "leżakowanie"- poduszka na duże łóżko, bajka i jak zaśnie to zaśnie, jak nie to trochę odpocznie. Czuję w kościach, że szybko się z drzemek "wyleczymy", podobnie jak z Nikosiem  ::)

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #20538 dnia: 31 Lipca 2012, 08:45 »
u nas ten sam problem z Patrykiem - już drugi tydzień męczymy się ze spaniem
mam wrażenie, że moje dziecko traktuje łóżeczko jako zło konieczne
chociaż już drugą noc obeszło się bez większej histerii - wrzuciłam mu samochodzik
pokazuję, że leży tam jego autko i pakuję go do łóżeczka, mówię dobranoc i wychodzę
wczoraj bawił się nim 20 min i zasnął  ;D

muszę coś wymyślić z drzemką w południe bo samochodzik nie przeszedł (śpi w kojcu na parterze)

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #20539 dnia: 31 Lipca 2012, 10:11 »
Ja mam wprawdzie młodsze dziecko, ale może też coś mi doradzicie w związku ze spaniem. Zasypia normalnie, trochę się powierci, zamarudzi jak wypadnie smoczek, ale na ogół zasypia w jakieś 15 minut, co jakiś czas zdarza się wyjątek kiedy jest marudna, może bardziej zmęczona czy coś. Problem mam w nocy, prócz karmienia, bo tego na razie nie ominę, ale wierci się, coś sobie stęka, czesto budzi sie z placzem i zasypia jak sie przy niej siedzi i trzyma za rączkę. Z nami w łóżku śpi normalnie, ale nie chcę jej przyzwyczajać. Nie wiem czym to jest spowodowane, czy jakiś stres, czy po prostu w miarę jak rośnie to się zmienia. Myślałam, ze to przez upał, ale potem było chłodno a u nas dalej to samo. Macie może jakieś pomysły?

Offline kobietka
  • maniak
« Odpowiedź #20540 dnia: 31 Lipca 2012, 10:25 »
A ja mam do was pytanie- jaki materac wybrałyście do łóżeczka? i o co chodzi w nowym trendzie, że materac gryka kokos jest nieodpowiedni? będe wdzięczna z opinie:)

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #20541 dnia: 31 Lipca 2012, 10:34 »
o co chodzi w nowym trendzie, że materac gryka kokos jest nieodpowiedni?
jest taki trend?
Tosia od początku śpi na sprężynowym z ikea.

Offline Maja

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
« Odpowiedź #20542 dnia: 31 Lipca 2012, 10:36 »
W kwestii materaca nie pomogę bo mam gryka kokos i nie mam zamiaru zmieniać, co chwilę będzie jakaś rewelacja  ;)

W temacie drzemek u nas też jest dramat bo Lila odmawia drzemki w ciągu dnia, jak padnie to śpi max.40 minut  ::) albo walczy i ok.16-17 jest padnięta, czasem nie udaje się z nią wytrzymać i zasypia ale potem szaleje nawet do 23  8)
Mam nadzieję, że jej się unormuje.

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #20543 dnia: 31 Lipca 2012, 11:43 »
Ja też mam gryka kokos i nie słyszałam, że coś z moim nie tak...

Moja Majka też w dzień śpi krótko, dwa trzy razy po 30 minut i pewnie dlatego wieczorem pada mi już o 20 albo wcześniej i jak gdzieś wyjdziemy to potem pedzimy do domu na ostatnią chwilę bo jak sie przegapi moment to mamy wieczorną chisterię. Może trzeba dziecko wcześniej budzić rano i powoli jakoś się ustawi. Bo my po takich nocach nieprzespanych wtajemniczonych o 9 może to błąd.

Offline anulla_p

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20544 dnia: 31 Lipca 2012, 11:57 »
Ten trend polega teraz na tym, że te materace gryka kokos są za twarde i dlatego nie powinny być używane przez dzieci. Coś na zasadzie: proszę położyć sobie deskę na łóżku i na tym spać  ;D Czytałam kiedyś jakiś artykuł na ten temat. Jak chcecie to mogę poszukać i zalinkować  :)

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20545 dnia: 31 Lipca 2012, 12:18 »
Taaa, kiedyś był trend że były ok, teraz niby za twarde, pianka za miękka, sprężynowy pewnie też nie taki sie okaże... Zwariować można ::) Ja tam mam gryka-pianka-kokos i nie zamierzam nic zmieniać :P
stokrota86 u nas była podobna sytuacja, samo minęło... Chyba trzeba przeczekać, jak wiele etapów w rozwoju ;)

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #20546 dnia: 31 Lipca 2012, 14:16 »
niedawno czytałam artykuł, że teraz właśnie pianka jest najlepsza  :P

no i się pochwaliłam - moje dziecko dzisiaj nie ma zamiaru spać
nie wiem o której padnie ale już wiem, że dzisiejsza nocka będzie dla mnie bardzo krótka  :P

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #20547 dnia: 31 Lipca 2012, 14:21 »
Według najnowszych trendów najzdrowszy jest materac termoelastyczny - do mnie to akurat przemawia, tylko jego cena trochę mniej przystępna.
Kiedyś się już wypowiadałam na ten temat jak podajże Basia pytała o materac dla Zuzi. Drogi ale moim zdaniem warto, wszak dziecko 2 -3 letnie jak i dorosły spędza około  8 - 12 godzin w łóżku a niemowlę jeszcze więcej. Jeśli będziemy mieć drugie dziecko z pewnością zainwestuję w materac termoelastyczny. Tymuś do 2 urodzin spał na materacu kokos piana kokos i ma się dobrze  ;D
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #20548 dnia: 31 Lipca 2012, 14:26 »
te kokosowo- gryczane nie są zalecane dla dzieci alergicznych, teraz mamy zwykła piankę :)

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #20549 dnia: 31 Lipca 2012, 21:40 »
Ja pamiętam jak kompletowałam wyprawkę dla Kubusia ok. 4 lata temu i wtedy każdy mówił, że materac kokos-gryka najlepszy. Teraz mówi się co innego. Powiem szczerze, że jakbym miałam patrzeć na to wszystko i słuchać to bym osiwiała. Mamy kokos-gryka i już drugi dzieć użytkuje - są wyspani i nie narzekają. Kuba jako posiadacz "dużego" łóżka ma materac piankowy i też mówi, że mu wygodnie.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013