Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4031457 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #20430 dnia: 20 Lipca 2012, 14:18 »
Ja kojarzę takie stoiska z lizakami pojawiające się w okolicach Walentynek ale w SCC jest chyba takie na stałe.
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #20431 dnia: 20 Lipca 2012, 14:46 »
Basiu tutaj są http://www.ciuciu.de/

Offline b@by

• maniak
  • data ślubu: 15.08.2009
« Odpowiedź #20432 dnia: 20 Lipca 2012, 15:36 »
Hej Dziewczyny! Witam po-urlopowo!
U nas szykuja sie zmiany, stad mam pytanie. Czy, ktoras z Was korzystala z uslug au pair albo sama tez pelnila taka role, moze ktoras z Was ma kogos kogo moze polecic. Czekam na opinie.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #20433 dnia: 20 Lipca 2012, 16:44 »
Ja byłam au pair we Francji. A co byś chciała wiedzieć?

♡ Szymon & Leon ♡

Offline b@by

• maniak
« Odpowiedź #20434 dnia: 20 Lipca 2012, 16:49 »
 w sumie to wszystko. Jakie sa twoje odczucia jesli chodzi o ta forme opieki nad dzieckiem, jako matka i jako au pair. Jakie mialas obowiazki, jakie wynagrodzenie, ile dni wolnego?

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #20435 dnia: 20 Lipca 2012, 17:16 »
Generalnie było fajnie, trafiłam tylko na rodzinę " ą ę" i małe rozwydrzone bachory  ::) Ale Francuzi są specyficzni w wychowywaniu- bynajmniej wszyscy Ci z którymi ja miałam kontakt. Jako że rodzina miała do każdej roboty kogoś to mi przypadła tylko opieka nad dziećmi- nic nie gotowałam a sprzątałam tylko zabawki po nich. Zajmowałam się nimi ok 8h dziennie jak wracali ze szkoły i przedszkola ( była ich 3- dwie dziewczynki 9 i 8 lat i chłopiec 3 lata). Z tego co pamiętam wolny miałam 1 dzień w tygodniu. Wynagrodzenia nie pamiętam ale biorąc pod uwagę że zakupy codzienne robiłam z hostową i były robione również pode mnie- nie było źle. W zasadzie to miałam swój mały domek zaraz przy ich domu, ze swoją kuchnią i łazienką. Kuchnię miałam cały czas zaopatrywaną.
Teraz jako matka wiem że raczej nie wzięłabym opiekunki w wieku 20 lat. Jakoś bardziej odpowiedzialne wydają mi się Panie w średnim wieku. Młoda pod warunkiem że studiuje np pedagogikę wczesnoszkolną.
Z au pair jest tak że to Ty ustalasz warunki i już podczas zatrudnienia osoba wie na co się pisze. Im bardziej szczegółowo to określisz tym lepiej. No i wszystko zależy na kogo trafisz. Teraz mając swoje dziecko uważam że olbrzymim minusem jest to że poznajesz tą osobę po podpisaniu papierów, w zasadzie na lotnisku. Jeśli powierzałabym komuś swoje dziecko wolałabym zrobić casting face to face.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline b@by

• maniak
« Odpowiedź #20436 dnia: 20 Lipca 2012, 17:27 »
dzieki, na pewno dala mi do myslenia twoja opinia
Wolalabym znajoma pania w srednim wieku, ale niestety moj i meza tryb pracy oraz wile innych czynnikow przemawiaja za au pair
Aczkolwiek biorac pod uwage moje wymagania i nawet to co napisalas bede jej chyba szukac wiecznosc...

Offline Lovisa

• maniak
« Odpowiedź #20437 dnia: 20 Lipca 2012, 19:39 »
a nie macie w Irlandi kogos takiego jak child minder??? Tak samo w zasadzie dziala, na miejscu, zadne au pair wtedy nie jest konieczne.

Offline b@by

• maniak
« Odpowiedź #20438 dnia: 20 Lipca 2012, 20:19 »
child minder to niania, a ja potrzebuje kogos kto bedzie mi z dzieckiem siedzial tez w nocy i w swieta, ogolnie kogos kto dostosuje sie do mojej roboty w swiatki, piatki i niedziele i ja nie zbankrutuje przy tym :-[

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #20439 dnia: 20 Lipca 2012, 22:28 »
U nas generalnie Niko zasypia tez tak kolo 20 po kapaniu i jedzeniu. Potem 23 lub 00 i o 4 rano, tyle ze o 4 rano to on juz jest wyspany i dla niego jest koniec nocy  :-\  Czasem nawet jak jest kapany o 20 to zasypia dopiero o 22 i wtedy budzi sie o 2 i o 5-6 rano.
Ale sa tez takie noce, kiedy budzi sie o 23, o 2 i o 4 na przyklad.

I niestety musze mojego malucha lulac ze wzgledu na ulewanie, bo jak odloze i skweirczy i sie prezy to wiecej ulewa  :( W nocy zje i spi, rzadko kiedy musze go lulac, wiec klopotu nie ma. Szczerze mowiac w ciagu dnia jest wiecej lulania i spacerowania z maluchem na rekach.
Plan jest taki, ze jak ulewanie sie skonczy, to wtedy bedziemy uczyc go samodzielnego zasypiania, a jak wyjdze w praniu to nie wiem  ::)

Ola, może Cię pocieszę, że moja Maja też tak mocno ulewała, chlustała, a czasem nawet z odruchem wymiotnym szło, praktycznie po każdym posiłku kilka razy. teraz jest już znacznie lepiej, zdarzy się to ze dwa razy dziennie, zwykle po odbiciu i przy intensywnej zabawie. Ale ja zawsze powtarzam, że każdy by się porzy... gdyby poszedł intensywnie ćwiczyć zaraz po jedzeniu ;) tak mi się przynajmniej zdaje. Ja już miałam serdecznie tego dosyć, ale z czasem jest lepiej i u Was na pewno też będzie :) a że po butli jest gorzej niż po cycu, to chyba normalna sprawa, łyżką więcej powietrza.

Elcik, jeśli masz na tyle własnego pokarmu żebyś nie musiała dokładać mm to ja bym się wstrzymała, szkoda by było. Wg mojego męża np. Maja budzi się w nocy z przyzwyczajenia, bo jak on do niej wstaje to siedzi 10 minut czasem dłużej, mała go trzyma za rękę i w końcu zasypia bez większego "ale". Ja nie mam na tyle cierpliwości, przyznaję. Zaraz się wkurzam, bo chce mi się spać więc podaje butlę, byleby szybko z powrotem do wyra. Ale od dziś postanowiłam być bardziej wytrwała, w końcu ode mnie też zależy kiedy się wyśpię :P

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #20440 dnia: 20 Lipca 2012, 22:40 »
Nasz od kilku tygodni budzi się tylko raz - ok. godz. 3-4. Wcześniej budził się 2-3 razy i też myślałam, że z głodu. Okazało się, że picie mu wystarcza więc zawsze mam butelkę na stoliku nocnym. Nie wiem, może spróbujcie z piciem.

ale co można zrobić, żeby przykimał chociaż do 6...??
My bierzemy syna ok. 7 do siebie, zabieram też jego pluszaki, z którymi śpi. Leży między nami, trochę się wierci ale do 8 wytrzymuje. Na hasło "leniuchujemy" przykłada główkę do poduszki i udaje, że śpi (moja mama go nauczyła jak miał jakoś 8 miesięcy) :)
Sorry, że jeden pod drugim, ale zapomniałam. Ja też mam picie przygotowane i to nawet nie wodę, bo Majka nie chce jej pić, próbowałam długo, co zaslutkowało tym, że nie piła prawie wcale w ciągu doby. Podaję mocno rozcieńczony sok bez dodatku cukru. Ale nawet tego w nocy nie chce, szczególnie, że mam jeden podgrzewacz, w którym stoi woda na mleko. Jak podgrzeję (biegnę do mikrofali) to czasem się napije i zaśnie, ale najczęściej domaga się mleka. Chociaż mąż twierdzi inaczej... wyprobuję jego metodę, zobaczymy.

Haniu, miałam ten sam problem, ale jak Maja była młodsza i jeszcze dużo spała w dzień. Miałam dwa sposoby, albo wsadzałam w bujak z zabawkami, stawiałam koło łóżka i szłam spać dalej albo brałam do łóżka. To robię do tej pory, jak się budzi koło 6 biorę do wyra, chwilę się pobawi, potem zje i zasypia. Przy rodzicach lepiej jej się chyba śpi, bo tak sobie kimamy do 8-9 jeszcze.

Pozdrawiam mamuśki :)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #20441 dnia: 21 Lipca 2012, 00:59 »
Baska, bylam. Największe są o śr. 10 cm, cena 19zł. Różnokolorowe.

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #20442 dnia: 21 Lipca 2012, 08:50 »
Stokrota dzieci sa cwane, wie doskonale ze od ciebie dostanie a od meza nie :-)

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #20443 dnia: 21 Lipca 2012, 09:29 »
Mmm mówicie że nie ma na MM tak różowo?

no to chyba zostanę przy swoim na razie, bo jest tak samo..... wczoraj o 19.30 cyc, 20 - kąpiel... i wisiał mi na cycku od 20.45 godzinę.....(oczywiście tylko na jednym, bo podanie pełnego kończyło się buntem... coś tam zjadł co wyciągnął).. ale jak padł o 22 to obudził się o 3.30. Po 10min jedzenia z mega mleczarni, odpływał i co? i oczywiście musiała przyjść Pati bo ona chce się przytulić... no i odłożenie spowodowało siedzenie do 4.30.... ale potem 6 jedzenie i kimka do 7.40.... chyba się jeszcze trochę przemęczę bez dokarmiania :)

Ela zazdroszczę... mój w nocy i dzień robi tylko 2 godzinne przerwy między posiłkami (jest dokarmiany mm więc mało nie ma a ja swój odciągam więc wiem ile je) ale on kurcze jest tak leniwy że na raz zje max 90 tylko  ::) więc nocki fatalne (do tego dochodzą pobudki spowodowane przez bączki...) a w dzień też ledwo co śpi... przy córce nie wiedziałam że mam dziecko bo tylko jadła i spała to teraz ten zbój nadrabia  ::) chyba spróbuję zmienić mm na inne bo może mu nie służy :/ jak był tylko na moim to takich cyrków nie robił  >:(

Offline stokrota86

• uzależniony
« Odpowiedź #20444 dnia: 21 Lipca 2012, 10:27 »
madziq, ale Twój maluch dopiero co skończył miesiąc, moja Majka też na początku jadła co dwie i pół godz i częściej. Wiem jakie to wykanczajace :) ale potem było już trochę lepiej. A mleko to faktycznie może wyprobuj inne, chociaż mi osobiście wydaje się, ze może to nie do końca kwestia mleka może być, może małemu zaczynają bardziej jelita pracować i stąd te bączki? U nas było to samo, całą noc się wierciła przez to, ale po jakimś czasie jakby samo przeszło.  Podawałam jej rano bobotic wtedy, bo jak dałam po południu to noce właśnie były takie kiepskie.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #20445 dnia: 21 Lipca 2012, 10:54 »
Tymek dopiero teraz na początku 3 miesiąca wydłuża przerwy pomiędzy karmieniami i zwiększa porcje...
i nawet przysnął...
cud...
matka indzie poćwiczyć a ten niech śpi...ostatni rekord w dzień to 23 minuty ...heee heeee
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #20446 dnia: 21 Lipca 2012, 13:30 »
stokrota86 możliwe córa jadła jak w zegarku co 3 godziny więc przy młodym zgłupiałam  ::) dzięki za pocieszenie  ;D

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #20447 dnia: 21 Lipca 2012, 15:09 »
Basiu mi mąż kiedyś kupił lizaka średnicy 30cm jak miałam się uczyć do klasówki z fizyki, której nie cierpiałam. Od tamtej pory lubie ;D Ale gdzie? Też w jakimś centrum handlowym chyba ::)

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #20448 dnia: 23 Lipca 2012, 11:33 »
No ja sie pochwale moim roczniakiem

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #20449 dnia: 23 Lipca 2012, 12:20 »
Mam pytanko do dziewczyn dzieci, które już nie śpią w ciągu dnia.
Od kiedy Wasze dzieci nie spały w dzień?
Wczoraj moja starsza siostra zdziwiła się, że Paula jeszcze śpi i mówi, abym jej nie kładła.
Tzn. ja jej nie kładę, bo ona przeważnie nie chce, ale sama pada koło 15 (na wakacjach u dziadków zasypiała koło 12, bo dziadek ją usypiał).
Co prawda, jak nie śpi w dzień, to jest strasznie marudna i wcale to nie przyśpiesza nocnego spania.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20450 dnia: 23 Lipca 2012, 12:21 »
Ale "po polsku" napisałam :D

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #20451 dnia: 23 Lipca 2012, 12:27 »
Majka nie sypia od około 18 miesiąca albo i wcześniej.
Nie chce się położyć za żadne skarby, a potem jest okropnie marudna.
W tygodniu śpi w przedszkolu. Na szczęście przy dzieciach się nauczyła na nowo ;D choć jak jest weekend w domu nie zaśnie za żadne skarby świata...7

a dlaczego niby nie powinnaś kłaść jej spać?

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20452 dnia: 23 Lipca 2012, 12:33 »
Bo niby już 3-latka, to duża dziewczynka.
Jak dla mnie może spać w ciągu dnia, tym bardziej że w żłobku, czy teraz przedszkolu też pewnie będą drzemki.

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #20453 dnia: 23 Lipca 2012, 12:36 »
pierwszy raz słyszę coś takiego...
według mnie jak dziecko ma taką potrzebę to może spać i do 5 roku życia...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #20454 dnia: 23 Lipca 2012, 12:38 »
jak się ma taką potrzebę, to można spać i do starości...
co to komu przeszkadza...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline hania3033

• Chuck Norris
« Odpowiedź #20455 dnia: 23 Lipca 2012, 12:42 »
Ja też nie widzę problemu. Przecież w przedszkolach też jest "leżakowanie"...

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #20456 dnia: 23 Lipca 2012, 12:50 »
dziewczyny czym powinnam kierować się przy wyborze gumiaków dla Patryka?
muszę mu kupić bo moje dziecię bez pola nie może żyć nawet jak jest mokro  ::)
a nie uśmiecha mi się co chwilę suszyć jego trampek  :P

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #20457 dnia: 23 Lipca 2012, 12:55 »
Agnieszka- śliczny synek! Wszystkiego najlepszego dla roczniaka!

Nikodem nie śpi w dzień już ponad rok... Czasami mu się zdarzy, ale bardzo rzadko. Ja sama mu wyeliminowałam drzemki, bo zaczął co raz później chodzić spać na noc. Jak tylko przestał spać w dzień od razu noce się polepszyły! Fakt, że na początku chodził spać o 18... ale teraz już idzie spać ok 20 i śpi do 6.30-7.30 bez pobudek i jędolenia. W dzień ma leżakowanie- ok 30 minut sobie odpoczywa na leżąco oglądając bajki.

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #20458 dnia: 23 Lipca 2012, 13:15 »
Alan nie śpi w dzień nie cały rok ... ale to była jego decyzja bo nie chciał spać, czasami mu sie jeszcze zdarza usnąć na kanapie przy bajkach ale rzadko kiedy.
Ale i tak dużo bym dała żeby jeszcze spał w dzień, przynajmniej bym coś zrobiła wokół siebie a tak to nie moge bo ogonek nie chce sie odczepić :P

A teraz pytanie do Was mamusie ...Alankowi na pośladku wyskoczyła wysypka ...swędzi go i ciągle sie drapie po pupie...smarowałam sudokremem i balsamami z jonsona ale to nic nie pomaga. Dzisiaj wygrzebałam z szafy Alantan i zobacze czy to coś da ... ale od czego to może być??? czyżby uczulenie ???
17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #20459 dnia: 23 Lipca 2012, 13:53 »
Może posmaruj fenistilem?