Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4007526 razy)

Offline elisabeth81

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #17820 dnia: 6 Stycznia 2012, 23:46 »
a pewnie, że tak... Nikodem chyba był dokładnie w tym samym wieku... nie spał chyba od marca do wakacji, potem przez dwa miesiące wrócił do drzmeki (dni były aktywniejsze) i teraz już od końca sierpnia nie śpi w ogóle... Kajtuś wygląda na to, że dużo szybciej odejdzie od dziennego spania...

Dziś był u nas ksiądz po kolędzie... Nikodem dał taki popis, że hej ;) Przy przeżegnaniu się {(chciał się pochwalić księdzu jak pięknie to robi) mówi- "W imię Ojca i Syna i Ducha Świętego MIKOŁAJA, Amen". :mdleje: :mdleje:
A na dowidzenia krzyczał: "Papa KSIĘŻYCU, dozobaczenia!"  ::) ::) ::)

Padłam....padłam....to jest chyba jego tekst "best ever" ? ;)

u nas w ramach akcji uświadamiania że będzie nas więcej prowadzimy co jakiś czas rozmowy na ten temat. wczoraj w trakcie jednej z nich Marcinek zapytał: "a jak się wchodzi do brzuszka...?"... zwaliłam na męża i mówię "zapytaj tatusia" ;) a tatuś prawie ugotowany, nabrał powietrza by coś mądrego odpowiedzieć a na to Marcinek:
" widzisz, tata też nie wie"  ;D
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #17821 dnia: 7 Stycznia 2012, 09:11 »
Dziubasek Nikoś wygrywa ;D ;D Ale "tata też nie wie" Marcinka też dobre!

U nas też się zdarzają dni bez drzemki, tak conajmniej raz w tygodniu, zazwyczaj jak tata jest w domu :)

A zupki z mięsem zawsze mroże, coś mi ktoś kiedyś mówił że mięso trzeba by kilka razy gotować żeby było dobrze zawekowane i nie było ryzyka wytworzenia się jadu kiełbasianego. Ale nie wiem ile w tym prawdy ???

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #17822 dnia: 7 Stycznia 2012, 15:55 »
elisabeth...wkrótce odkryjecie nieznane  ;D ;D ;D
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #17823 dnia: 7 Stycznia 2012, 17:16 »
Czy któraś z Was zetknęła się z chorobą Hirschprunga?
Klara ma podejrzenie, ze względu na przewlekłe zaparcia. Stosuję dietę, dopajam wodą, podaję laktulozę i nie pomaga. Pogorszyło się odkąd zaczęła jeść obiadki oprócz piersi. Dzisiaj już minęła 3 doba odkąd nie ma kupki. Wcześniej pomagałam jej czopkiem lub windi, ale pediatra nam odradziła.
Jutro jedziemy do szpitala. Dzwoniłam do pediatry i tak nam zaleciła, zamiast czekania na wizytę do gastrologa (zaplanowaną na 19 stycznia - prywatnie, na NFZ mamy termin do gastrologa na 11 maja :o).
Jestem załamana po tym co poczytałam w necie...
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17824 dnia: 7 Stycznia 2012, 19:34 »
Toscansun nie czytaj tego co piszę w necie tam często sterta bzdur jest!

Ja już nie mam siły moje dziecko ma zapalenie oskrzeli :( od poniedziałku na antybiotyku już było wszystko dobrze wracał do zdrowia a dzisiaj... znowu mega katar i znowu się kaszlem dusi... Ostatnio mi bardzo dużo choruje  :-\

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #17825 dnia: 7 Stycznia 2012, 20:09 »
toscansun w momencie rozszerzenia diety Patrykowi zaczął mi robić kupy codziennie (wcześniej raz na 3 dni)
teraz robi czasami raz na tydzień !
padiatra powiedział, że czasami dzieci tak mają
ale u nas prawdopodobnie ze względu na krzywicę

zdarza mi się, że młody płacze i widzę, że ma twardy brzuch - masuję go wtedy i zazwyczaj pomaga  8)

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17826 dnia: 8 Stycznia 2012, 14:26 »
A to moja 3-latka.

"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ziomaleczka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 12.09.2009
« Odpowiedź #17827 dnia: 8 Stycznia 2012, 14:38 »
Dziubasek Twoi chłopcy nie przestają mnie zaskakiwać... zwłaszcza Nikodem i jego teksty :) Powinien za to dostać już kilkadziesiąt statuetek "Złote Usta" ;D

elisabeth81
Marcinek widzę też dołącza do grona laureatów tej zaszczytnej nagrody ;D

toscansun
nie martw się! Lekarz na pewno powie Ci co dalej robić, a na necie... Lepiej nie czytaj.

anusiaaa córcię masz przeuroczą! Mała dama :) I jakie ma śliczne, długie włoski!
Tort kupny czy domowy? Bardzo ładny, ciekawe czy smaczny ;)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #17828 dnia: 8 Stycznia 2012, 15:22 »
Też się miałam pytac Aniu kto popełnił tort? Ty czy cukiernia? Właśnie chciałam coś podobnego dla Darii i mam nadzieję zamówic, bo talentu ani do pieczenia, ani do zdobienia nie mam

A mnie przed chwilą rozbroiła moja Daria :D Młoda nie chciała dziś posprzątac zabawek, mówi do mnie " Ty za mnie posprzątaj", mówię więc, ze nie ja zrobiłam bałagan, nie ja będę sprzątac. Młoda ze łzami w oczach poszła do pokoju, zbiera klocki i słyszę jak mówi do siebie " ech ta mama <chlip, chlip> ta MAMA, ja dla niej wszystko robię, WSZYSTKO <chlip> wszystko bym dla niej zrobiła, a ona dla mnie nic, NIC nie chce zrobic"

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #17829 dnia: 8 Stycznia 2012, 16:13 »
tort pierwsza klasa
naprawdę bardzo mi się podoba.Taki ładny, nie za dużo tego wszytskiego na nim i naprawdę świnka Peppa jak żywa
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline toscansun

• maniak
  • data ślubu: 31.05.2008
« Odpowiedź #17830 dnia: 8 Stycznia 2012, 23:37 »
toscansun w momencie rozszerzenia diety Patrykowi zaczął mi robić kupy codziennie (wcześniej raz na 3 dni)
teraz robi czasami raz na tydzień !
padiatra powiedział, że czasami dzieci tak mają
ale u nas prawdopodobnie ze względu na krzywicę
zdarza mi się, że młody płacze i widzę, że ma twardy brzuch - masuję go wtedy i zazwyczaj pomaga  8)

Raz na tydzień? Moja na 3-4 dzień bez kupci pręży się, stęka, wygląda to tak jakby coś robiła, ale pieluszka pusta...masaż nie pomaga, dopiero czopek, albo windi (chociaż to ostatnio mniej).
U nas dodatkowym problemem jest fakt, że mała urodziła się z rozdęciem jelit, a to podobno może świadczyć o tym nieszczęsnym Hirschprungu :/

Nie pojechaliśmy do szpitala, bo udało mi się skontaktować (po znajomości) z lekarzem pediatrą robiącym specjalizację z gastrologii w szpitalu dziecięcym. Generalnie czeka się na przyjęcie 2-3 miesiące, nam może się uda to dużo szybciej. Do tego czasu chyba zwariuję, bo nie wiem o robić z małą. Ile lekarzy, tyle opinii. A ja jak widzę, jak ona cierpi, to serce boli:
Hania 24.11.2009 r.    Klara 26.04.2011 r.    Gabrysia 25.02.2014 r.

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #17831 dnia: 9 Stycznia 2012, 00:05 »
Tort i Zuzia cudni, a tekst Darii fantastyczny :)

Offline milcia

• Chuck Norris
  • W życiu chodzi o to, by być trochę niemożliwym ;)
  • data ślubu: 08.08.2008
« Odpowiedź #17832 dnia: 9 Stycznia 2012, 01:04 »
Zuzia ślicznotka, pewnie po mamusi  :D
Tort rewelacyjny, hohoho Świnka Peppa ;)

Popłakałam się ze śmiechu czytając teksty Waszych dzieciaczków  ;D
Tymek też zaczyna rozwalać nas swoimi "tekstami"
Ostatnio np. siedzę przy stole z Tymkiem i układamy puzzle, na to wchodzi Ł. z talerzem na którym ma pierogi i widząc że mamy na stole rozłożone puzzle pyta mnie:
Gdzie Ci to postawić?
Na co Tymuś odpowiada "Tatusi na stole"
Ł. stawia talerz na to Tymuś "Super tatusiu, barwo"
Timber 27.12.2009 Nuśka  27.06.2013
BOY
GIRL

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #17833 dnia: 9 Stycznia 2012, 08:43 »
Laski prosze o porade:otóz zalapalam jlitówke/albo zatrucie pok.sama niewiem..od wzoraj spedzam czas w toalecie i niewiem co gorsze biegunka czy wymioty stale..stąd moje pytanie czy mala nadal moge karmic w tym momencie piersią?I jakie leki moge wziąc aby byly bezpieczne?dzieki za odp z góry!

hehe dzieciaki Wasze wymiataja z tekstami ;D ;D ;D ;D
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline aneta_81

• Chuck Norris
  • Szczęśliwa, spełniona..
  • data ślubu: 22.07.2006
« Odpowiedź #17834 dnia: 9 Stycznia 2012, 08:58 »
myślę, że można spokojnie pić smectę: tu masz ulotkę: http://www.i-apteka.pl/product-pol-1385-SMECTA-x-10-saszetek.html

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.06.2007
« Odpowiedź #17835 dnia: 9 Stycznia 2012, 09:15 »
Tetku miałam rota jak karmiłam Darię, pediatra kazał karmic cały czas, mówił, zetedy podaję jej przeciwciała i to najlepszy sposób, zeby się nie zaraziła. Faktycznie jej nic nie było

Offline Zoya

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2010 r.
« Odpowiedź #17836 dnia: 9 Stycznia 2012, 10:59 »
Dziewczyny-mamuśki, zajrzyjcie tutaj prosze: https://e-wesele.pl/forum/index.php?topic=27795.0
Chciałabym poznać Wasze opinie i podpowiedzi, bo jestem zielona w tym temacie :)  :Blee:

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
« Odpowiedź #17837 dnia: 9 Stycznia 2012, 11:17 »
Mam takie pytanie, czy przy ciąży bliźniaczej od razu jest wskazanie do CC?

Offline .caril.

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22.08.2009
« Odpowiedź #17838 dnia: 9 Stycznia 2012, 11:29 »
suprynka, raczej nie - mam znajomą, która urodziła naturalnie, ale dzieciaczki było odpowiednio ułożone.

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #17839 dnia: 9 Stycznia 2012, 14:28 »
No właśnie też mi się tak wydaje, ze nie. Jeśli dzieci są odpowiednio ułożone do SN. Ona twierdzi, że przy ciąży bliźniaczej masz z góry CC, ale jak chcesz, to możesz rodzić SN (ale nie musisz)... Może któraś z Was wie?

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #17840 dnia: 9 Stycznia 2012, 14:37 »
tetku, ja przy jelitówce karmiłam, oprócz mnie chorował Paweł i Adik...
Dawida nic nie ruszyło...

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
« Odpowiedź #17841 dnia: 9 Stycznia 2012, 14:59 »
dzieki bardzo!Od wczoraj toaleta jest moja przyjaciólką..slaba jestem jak doabli..czekam jakie żniwo zbierze.,tez karmie mala-smecta enterol kleik ryzowy-narazie nie pomagaja..najbardziej boje sie o malutką,wiem czym pachnie jelitówka u takiego szkraba..

zemna lezala dziewczyny która swoje córki blizniaczki urodzila sn.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline Zaneta_81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 7.07.2007
« Odpowiedź #17842 dnia: 9 Stycznia 2012, 15:09 »
aaa przypomniało mi sie że profilaktycznie dałam dwa razy Dawidowi probiotyk w czasie mojej jelitówki...
może spróbuj...na pewno nie zaszkodzi...

Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #17843 dnia: 9 Stycznia 2012, 15:25 »
suprynka każdy lekarz boi się porodu SN przy ciąży bliźniaczej. Niestety jak dwójka dzieci jest ułożona główkowo to też jest strach bo jak jedno się urodzi to drugie moze się potem w brzuchu przekręcić i już nie być główkowo. U mnie od razu miało być cc - cholestaza, ułożoenie poprzeczne drugiego płodu... Ale lekarz i tak mnei namawiał na CC, mówił że prz SN jest jednak ryzyko, że musi być doświadczony położnik, a nigdy nie wiadomo na kogo się trafi. I faktycznie tak jest że lekarz daje kobiecie wybór przy ciąży bliźniaczej. U mnie lekarz się pytał jaka jest moja decyzja.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17844 dnia: 9 Stycznia 2012, 17:25 »
suprynka czy ty chcesz nam coś oznajmić  ??? 8) ::) ;)

Tete
jak z ciebie z dwóch stron leci to ty pamiętaj o elektorlitach no i dieta ryż, makaron, ziemnaki, pszenicę, owies oraz krakersy, banany, jogurt, zupy jarzynowe i gotowane warzywa. Posiłki powinny być mniejsze objętościowo, za to spożywane częściej. Gdy stolce stają się uformowane można wrócić do normalnej diety.

Poza tym z tego co wiem to nie powinnaś całować małej by jej nie zarazić a karmić piersią jak najczęściej się da bo w ten sposób przekazujesz przeciwciała do walki z chorobą

Offline suprynka

• maniak
« Odpowiedź #17845 dnia: 9 Stycznia 2012, 17:38 »
Nie Martuś nie chcę :). Pytam serio, bo koleżanka gdzieś usłyszała, a jest w ciąży z bliźniakami i była przekonana, że  ma prawo do CC, a ewentualny wybór SN. Gabiś czyli nie musi decydować się na sn jak nie chce?

Offline kasia.g

• zapaleniec
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #17846 dnia: 9 Stycznia 2012, 18:14 »

A na dowidzenia krzyczał: "Papa KSIĘŻYCU, dozobaczenia!"  ::) ::) ::)

Coś z tym księżycem jest - moja Julka dziś po kolędzie biegała po domu z obrazkiem i wołała : "Księżyc dał!"  ;D
Julia II 2010
Ksawery VIII-IX 2011
Tymon III 2013

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #17847 dnia: 9 Stycznia 2012, 19:28 »
I chyba mamy ospę w domu, znalazłam u Kacpra krostki podszyte płynem i są w miejscu specyficznym dla ospy. Jutro rano jadę z nim do lekarza.
Starszy przeziębiony i w sumie po cichu liczę, że za jednym zamachem z dwoma ją przejdę, ale jesli Kubuś się nie zarazi to też luzik.
W sumie już się powoli psychicznie nastawiam na 4 tygodnie kolejne siedzenia w domu.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline Agnieszka_B

• Szczęśliwa żona i mama
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 26 grudnia 2008
« Odpowiedź #17848 dnia: 9 Stycznia 2012, 19:54 »
Dziewczyny jak dlugo przy zabkowaniu mozna podawac nurofen (zadne masci nie pomagaja)? na ulotce jest napisane 3 dni ale przy pelnych dawkach 3 razy na dobe. Do tej pory Patrykowi dawalam dwa dni (ale tylko raz dziennie , w sumie na noc) i nie wiem jak bedzie dalej bo dzis zabek delikatnie zaczal sie pojawiac a troszke to przebijanie pewnie potrwa (wlasnie ile moze  potrwac) ?

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #17849 dnia: 9 Stycznia 2012, 20:08 »
Ja myślę, że śmiało możesz jeszcze dać kilka dni na noc - oczywiście jak ewidentnie dzieciątko może mieć nockę nieprzespaną z bólu ząbkowego.... jeżeli nie chcesz dawać to możesz spróbować pomasować samo miejsce nurofenem.