Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4027179 razy)

Offline suprynka

• maniak
  • data ślubu: 07-08-2010
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #17610 dnia: 19 Grudnia 2011, 16:30 »
A my gdybyśmy nie zostawili Zuzy u dziadków to by nas zlinczowali :). Pierwszy raz została jak miała 7 miesięcy i od tego czasu zostaje kilka razy w miesiącu, a ostatnio co sobotę. Wychodzi to spontanicznie, mój tata pod koniec dnia zagaduje, a może Zuzia u nas zostać ;). A w ostatnią, kiedy w ogóle nie braliśmy tego pod uwagę mówi o 18.30, "Dziadzia no chodź się kąpać ;)". Także już sama decyduje.

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #17611 dnia: 19 Grudnia 2011, 16:35 »
my też już mamy kilka nocy u dziadków i to nawet z inicjatywy Majki :D my i dziadkowie nawet tego nie planowaliśmy ;D
Majka powiedziała, że dziś śpi u babci i kazał sobie przywieść tylko piżamkę ;D
jak dla mnie rewelacja :D

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #17612 dnia: 19 Grudnia 2011, 17:21 »
To ja jestem z tych nielicznych mam co swoje dziecko dosłownie non stop oddaje do dziadków... I to od malutkiego.. Do 4 msc jak ją karmiłam pół na pół to mama do nas przyjeżdzała na noc i wszystko miałam, że tak powiem pod kontrolą.. dlatego potem jak już karmiłam tylko sztucznie nie bałam się oddawać małej do babci.. W sezonie to mała co tydzień spała u mojej mamy od piątku do niedzieli... a teraz jak jestem w Poznaniu jest pół na pół z tatą i właśnie z moją mamą..
Zuzka tak od8,9 msc do rok i 4 msc budziła się co godzinę... myślałam że oszaleję z niewyspania się.. i wtedy też minimum raz w tyg była u mamy żebym mogła się chociaż troszkę wyspać.. ale mała uwielbia moją mamę i dziadka..

Offline eovina

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26-12-2010
« Odpowiedź #17613 dnia: 19 Grudnia 2011, 17:30 »
no nie żartuj przez co godzinę przez całą noc?? jakoś sobie tego nie mogę wyobrazić. musieliście mieć duże pokłady cierpliwości że to przetrwaliście
Ola 01.08.2011
Zofia 10.01.2014

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #17614 dnia: 19 Grudnia 2011, 18:18 »
Stasiek też miał takie okresy pobudkowe w nocy. Czasem nawet częściej niż co godzinę :) No ale nie ciagiem- powiedzmy tak dwa razy po tygodniu :)

Offline dziubasek

• Chuck Norris
  • data ślubu: .:25.08.2006:.
« Odpowiedź #17615 dnia: 19 Grudnia 2011, 19:49 »
Zależy na jaki egzemplarz się trafi... Nikodem koszmarnie ząbkował i też bywały takie tygodnie, że pobudki były w każdej godzinie... masakra  ::) Kajtek pod tym względem to ANIOŁ.
Zazdroszczę tych nocy BEZ dzieci!! Dopóki Nikoś nie miał brata, kilka razy dziadkowie napomknęli o możliwości zostawienia im go na noc, ale wtedy to ja nie byłam na to gotowa ;) Do tego te jego koszmarne noce pełne bólu... nie chciałam fundować mu dodatkowego stresu. Teraz gdy z chęcią bym go "sprzedała" (Kajtulka zresztą także  8) ) to z kolei dziadkowie wcale się nie kwapią  ::) Kilka razy babcie (raz jedna raz druga) zostawały u nas na noc, a my balowaliśmy i nocowaliśmy poza domem, ale  najczęściej w wygląda to tak, że ktoś jest u nas na straży do czasu naszego powrotu, a później wraca do siebie do domu.

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
« Odpowiedź #17616 dnia: 19 Grudnia 2011, 20:40 »
my ostatnio nie oddawaliśmy niestety Majki do dziadków, bo od 10 tyg jest na jakichś lekach więc wolę by spała w domu przynajmniej wiem, że na 100% weźmie leki...
ale już się nie mogę doczekać kiedy będzie spała poza domem, bo wtedy mamusia się wyśpi ;D

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #17617 dnia: 19 Grudnia 2011, 22:34 »
a ja nawet nie myślę o oddaniu dziadkom;-) troszkę za daleko jednak hihihiihh;-)
co do wyspania,to u nas spoko,,a niewyspana jestem,bo muszę do pracy wstawać tak czy tak.....dzieciak też czasem niewyspany,bo matkę odwozi;-) już się  chyba przyzwyczaiłam,że trzeba się zwlec około 8 z łóżka jak się ma dzień wolny......i jakoś tak dziwnie byłoby mi rano bez wołania tego małego szkrabika z pokoju obok;-)

Offline maggi-80

• Chuck Norris
  • data ślubu: 19-06-2010
« Odpowiedź #17618 dnia: 19 Grudnia 2011, 22:52 »
vonka no ja się właśnie zastanawiam kiedy przychodzi ten czas że człowiek się wysypia.....

Nie chcę zapeszać, ale ja się wysypiam..

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17619 dnia: 20 Grudnia 2011, 08:38 »
ja jakoś nie czuję potrzeby oddawania dziecka na noc. Chyba bym oka nie zmrużyła

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #17620 dnia: 20 Grudnia 2011, 09:37 »
Ja czasem zostawiam, ale to na wyraźna prośbę dziecka. Jak Kubuś bardzo chcę i babcia z dziadkiem wyrażą chęci to wtedy idzie bez problemu. Młodszego zostawiłam może ze 2 razy dopiero, raz mieliśmy wesele, a drugi raz nie pamiętam (o ile w ogóle był). Zazwyczaj jest tak, że przychodzi moja mama zostaje u mnie, a jak ja wracam idzie do siebie. Ale to też bardzo, bardzo rzadko.
ALe nie mam obaw przed zostawieniem małych u dziadków, wiem że mają tam dobrze i dobrą opiekę. Tylko że my nigdzie tak nie wychodzimy aby zostawiać małych. Teraz na sylwka zostawiamy ich z teściową :-D i idziemy się pobawić. Pierwszy sylwek od 3 lat.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #17621 dnia: 20 Grudnia 2011, 09:56 »
Mój Syzmek od urodzenia budzi się w nocy często.. od 6-9 mca co 1h czasem co 1,5h potem co 3h a teraz 2-4 razy. Taki egzemplarz i tyle....

Offline anusiaaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17622 dnia: 20 Grudnia 2011, 09:58 »
A moze dlatego, ze ja sie wysypiam to nie mam potrzeby oddawania dziecka.
Fakt, bywalo, ze wstawała o 5 czy 6 ale jak sie spi te 7h to spokojnie jest sie wyspanym.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #17623 dnia: 20 Grudnia 2011, 10:02 »
Gabis taka Szymkow uroda hehe ;-)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #17624 dnia: 20 Grudnia 2011, 10:06 »
Aniu ja się nie wysypiam ale nie mam potzreby oddawania dziecka na noc.. w ogóle nie rozumeim oddawania dziecka "nie rozumiejącego jeszcze " tak bez powodu... taki 2-3 latek jak sam chce to super ale wcześneij nie widzę potrzeby :)
izulek no Szymki to uparciuchy straszne.... nawet ze spaniem./...

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #17625 dnia: 20 Grudnia 2011, 10:27 »
w ogóle nie rozumeim oddawania dziecka "nie rozumiejącego jeszcze " tak bez powodu
Powód zawsze się znajdzie  ;D Zmęczenie, randka z mężem, chęć spędzenia czasu tylko we dwoje, impreza...
Mój Szymek został u babci na tydzień jak miał 5 miesięcy. My wyjechaliśmy w podróż poślubną.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17626 dnia: 20 Grudnia 2011, 10:34 »
Jakbym potrzebowala to bym dala, ale chwilowo nie musze, sylwka mamy w stylu kinder party ;-)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #17627 dnia: 20 Grudnia 2011, 10:36 »
kjp83 podróż poślubna to jednak jakiś powód ;) randka też ;D Ale ja i tak jestem w tym temacie chyba "inna"... może dlatego że moja mama jest 400km stąd a teściowie zwyczajnie by nei zostali z chłopcami ;D

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #17628 dnia: 20 Grudnia 2011, 10:41 »
Ja też z chęcią bym oddała Klusia :D I ja widzę całą masę potrzeb ;D Tylko zależy kto jakie ma. Dla mnie mąż jest tak ważną osobą, że chciałabym z nim spędzać tyle samo czasu co z dzieckiem i również sam na sam nie martwiąc się, że dziecko się obudzi, że to czy tamto... Co się dziwić i narzekać, że małżeństwo się zmienia itd itd... jeśli nasze myślenie krąży TYLKO wokół dzieci... Takie moje zdanie.
Sylwester mamy dzieciowy w tym roku, no może pół na pół bo jak pójdą spać to... chociaż posiedzimy, pogadamy, pośmiejemy się w czwórkę. Ale niekiedy są chwile, że musi się dziecko zostawić a niekiedy jak nie musi to własnie by się chciało bo jak pisałam... powodów jest masa ;D

Gabrysia nawet nie wiesz czy by zostali... są obok. Chyba lepiej się nie da. Trzeba spróbować. Już będą coraz chętniej zostawać zobaczysz, mniej obowiązków, brak noszenia a więcej zabawy... itd ale to jeszcze trochę

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17629 dnia: 20 Grudnia 2011, 10:41 »
Gabis faktycznie sytuacja wasza tez ma znaczenie. O upartosci nic mi nie mow, chyba sasiedzi maja dosc mojego wiecznego: zostaw, nie wolno i tak wkolko

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #17630 dnia: 20 Grudnia 2011, 10:48 »
Aga wiem że by nie zostali ;)  Chcięliśmy raz iść na wesele i niestety nie zostali nawet na pół nocy ;D Zresztą dopóki Syzmek się budzi i wyje ponad 2h to zwyczajnie nie ma na to szans ;)
Niestety nie każdy ma z kim zostawić dziecko, Ja nad tym nie ubolewam jakoś ale np. tak do północy chociaż chciałabym żeb yczasem ktoś ich przypilnował jak śpią a ja wyskoczyłabym na randke z emkiem ;D

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17631 dnia: 20 Grudnia 2011, 10:52 »
Gabrysia ale dlatego piszę... później. Naprawdę u nas nikt Norberta nie chciał jak bym mniejszy. Teraz coraz częściej o tym mówią. Dziecko rośnie mycha :) A wesele było dawno, byli mali. A Ania śpi więc nie może zostać z maluchami do północy? Zresztą wiesz, że ja Ci kiedyś coś proponowałam więc uważaj bo lanie będzie na du.pę!

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #17632 dnia: 20 Grudnia 2011, 10:57 »
Aga no dlatego napisałam że 2-3 latek ok ale wcześniej nie ma jak ;D  Ania czasem zostaje no ale ona jest tylko w poniedziałek, wtorek i środę wieczorem jedzie... wtedy ja pracuję i jestem tak zrąbana po całym dniu że marzę tylko o wyrku ;D Ale na imprezkę z Tobą jak najbardziej się piszę ;D Zresztą nie mówię bo kilka razy z Kubą tez wyskoczyliśmy do kina czy na kawę. No ale sama wiesz jak to u nas.. najpierw byli chorzy to nie wyjdę, potem szpital.. potem Maciek ząbkował więc znów d...  teraz znów im czwórki wychodzą i się budzą ... grrrrr...

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17633 dnia: 20 Grudnia 2011, 11:04 »
Wiem doskonale jak u Was jest mycha. Ale była jeszcze jedna moja propozycja... wcześniejsza, pamiętasz? Ciągle aktualne ;D

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #17634 dnia: 20 Grudnia 2011, 11:08 »
No pamiętam pamiętam.... jak zaczną lepiej sypiać to obiecuję ;D Ale póki co jedna osoba w nocy niestety nei da sobie z nimi rady...

Offline ooppoonnkkaa

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17635 dnia: 20 Grudnia 2011, 11:11 »
Dobra dobra, już nie kombinuj tyle. Da sobie radę, da. A jak nie to się umówię z Anką i Ciebie nie wpuścimy do domu poprostu we wtorek i koniec!

Offline Ola888
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17636 dnia: 20 Grudnia 2011, 11:50 »
A mnie to chyba dzisiaj szlag trafi, po trzech tygodniach zapalenia uszu i zapewnianiu mnie że kaszel Liwii to nic takiego trafiliśmy do innego lekarza i jak byk zapalenie oskrzeli i tak się zastanawiam bo Młoda wcześniej jeszcze zapalenia oskrzeli nie miała może w takiej sytuacji spotkać się z małą kuzynką w święta, nie wiem czy to to zaraźliwe a w tym wkurzeniu jak usłyszałam diagnozę zapomniałam zapytać

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17637 dnia: 20 Grudnia 2011, 12:11 »
kurcze na zap. oskrzeli to chyba z dnia na dzień można zachorować?? my na razie na syropach (pulneo, ketotifen) mały kaszle głownie nad ranem, później już spokojniej, w czw do kontroli mam nadzieję że się nic na święta nie rozwinęło...

Pytanko: ile kosztuje szczepionka p. ospie wietrznej? i w jakich odstępach są dawki??

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17638 dnia: 20 Grudnia 2011, 12:59 »
izulek kosztuje ok 200,- a daje sie chyba w odst epach 6 tyg jak kazdą szczepionke
kazdy lekarz ma tez swoje teorie

ja baaaaaaaaardzo chetnie odddaje dzieci mojej mamie
ale np teściom nigdy nie dałam i nie dam chyba do 18 stki
nie ufam im i juz

a ostatnio męzu zabrał mnie do zakopca na weekend bez dzieci i trzy dni wytrzymalismy

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
« Odpowiedź #17639 dnia: 20 Grudnia 2011, 13:59 »
Ja teściowej też bym dziecka nie zostawiła na noc :) w dzień na kilka godzin zostawiamy jak chcemy pojechać na zakupy ubraniowe to ona bardzo chetnie - i my też  ;D

A u mojej mamy Natalce się super śpi. Ja nie mam żadnych obaw. Zostawała u niej już nie raz i nie dwa ;D Ale i mama chce i Natalka lubi, my odetchniemy, pójdziemy do kina czy chociażby poleżymy na swojej kanapie z tyłkiem do góry i też jest dobrze.

Teraz kombinuję jak to będzie jak będę chciała dwójkę podrzucić ;)