Autor Wątek: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach  (Przeczytany 4037325 razy)

Offline ada1988

• Chuck Norris
Odp: e-weselne mamusie, czyli pogadajmy o naszych dzieciaczkach
« Odpowiedź #17970 dnia: 17 Stycznia 2012, 22:17 »
no mi to obojętnie bo ja kąpie małego ale on jest tak nauczony że nie ma innej opcji aby poszdl spac pozniej

Offline izulek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30.08.2008
« Odpowiedź #17971 dnia: 17 Stycznia 2012, 22:23 »
Kazdemu inaczej wygodnie mi najlepiej pasuje 20-21 bo i mezu sie mlodym nacieszy i pospi mi ( z pobudkami) do 9 :-)

Offline malgosiask

• Chuck Norris
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
« Odpowiedź #17972 dnia: 17 Stycznia 2012, 22:36 »
My lubimy posiedzieć wieczorem a potem... się wyspać. Jak młody zaśnie o 22 to do 8-9 śpimy.
Wieczorem wspólna zabawa, potem kąpiel, młody zaśnie a my jakieś 2h mamy dla siebie. Nam to pasuje obecnie.
Pobudka o 6-7 rano? Na razie podziękuję :)

Bąbel właśnie wykąpany, jeszcze nie śpi :)

Offline pamela

• Chuck Norris
  • data ślubu: 05.09.2009
« Odpowiedź #17973 dnia: 18 Stycznia 2012, 00:10 »
Moj zasypia o 20 a budzi sie o 8 i wieczor mam dla siebie i jak zeby nie ida to sue wyspie.

Offline vonka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 2008
« Odpowiedź #17974 dnia: 18 Stycznia 2012, 08:47 »
Patryk wczoraj zrobił mi niespodziankę
sprzątam na dole w kuchni (Patryk w łóżeczku w sypialni na górze)
godz 20:40 - nasłuchuję a tu cisza jak makiem zasiał
trochę zaniepokojona bo młody nadaje non stop jak wolna europa
patrzę a ten śpi w najlepsze  ;D

ps. sprawdzałam czy oddycha  ::)

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #17975 dnia: 18 Stycznia 2012, 09:21 »
Ja dążę do tego, żeby o 20-stej dzieci były w swoich pokojach. Jak chcą, niech się po cichu w ciemności bawią (jak to ma w zwyczaju Paula), ale od 20-stej chcę mieć święty spokój od dzieci - mam je cały dzień, to parę godzin w samotności wieczorem, dobrze mi robi. Można się zresetować.

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #17976 dnia: 18 Stycznia 2012, 10:28 »
My mieliśmy ostatnio okres że Stasiek zasypiał 22-23 i przez "moment" nic się nie dawało z tym zrobić, bo jak go nie położyłam na drzemke to o 16 był już bardzo zmęczony i sam zasypiał w trakcie zabawy. Także musiał mieć choć 30minut drzemki. Od tygodnia udaje się nam unikać drzemki i dzień zaczyna się ok 9 a kończy przed 20.

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #17977 dnia: 18 Stycznia 2012, 16:05 »
U nas to lepiej bylo jak Wiktor byl mlodszy, zasypial o 19:30, 20 i spal czasami nawet do 6-8 i to bez pobutki. Czasami to sie zastanawialam czy takie male dziecko nie powinno sie budzic na jedzenie. Teraz mu sie po sylwetrze totalnie pokielbasilo wczesniej o 20 kapanie to tak akurat 20:30 spanko. odkladalam go zamykalam drzwi a on sobie zaraz ladnie zasypial. Teraz natomiast to jest tak, ze jak zasnie w ciagu dnia i spi do 18 to juz wiem, ze o 20 to nie mam co go klasc. Najgorsze jest to, ze nawet jak jest juz zmeczony, trze oczy, nie ma juz sily chodzic to jak go klade to potrafi wstac i nie wiem jakiejs energi dostac i plakac. Ostatnio juz nawet nie reaguje na jego placze, wychodze zamykam drzwi pobeczy, pobeczy i zasypia chociaz za pol godz czy godzine potrafi sie obudzic znow troche pobeczec i zasnac. Poczekamy zobaczymy jak bedzie dalej :)

malgosiask ja to zauwazylam, ze Wiktor jest bardzo uparty jak juz cos nie jest tak jak chce to od razu sie denerwuje i wyraza swoja zlosc :) rodzina ma znajomych co maja tez Wiktora to mowia, ze to maly terrorysta, zawsze musi byc tak jak on chce :) a u Ciebie jak jest

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17978 dnia: 18 Stycznia 2012, 16:15 »
mimo wszystko w życiu nie pozwoliłabym sobie na tak późne chodzenie spać przez moje dziecko (od święta jak jest jakaś okazja to ok) jak Adaś nie chcę mi spać o 11 to nie ja się prosić nie będę nie śpisz w ogóle, ostatnio mi o 16 odlatywał ja wyraźnie powiedziałam nie będziesz spać przemyłam buzie zimną wodą i był jak po 3 godzinnej drzemce mi nie przeszkadza że moje dziecko zasypia o 19.00 i śpi do 7 czy tam do 6.30 ja jestem wyspana bo mam spokój wieczorem mam czas tylko dla siebie po to aby z Mężem pogadać a nie żeby się z dzieckiem "użerać" do nie wiadomo której.

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #17979 dnia: 18 Stycznia 2012, 16:25 »
 Ada punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Ty masz Małego cały dzień i nie dziwie Ci się, ale jak ja odbieram Młodego o 17 to w zasadzie zaraz po powrocie miałby mieć toalete i spac... Jak miał rok to o 19 już był w łóżku ale teraz to o 17 to on je "obiad" o 20 kolacja, idzie spać między 21 a 22.

♡ Szymon & Leon ♡

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17980 dnia: 18 Stycznia 2012, 16:27 »
masz rację nie wiem jak będzie jak pojdę do pracy a Adaś do przedszkola ale na tą chwile nie wyobrażam sobie inaczej :)

Offline ika3w

• Ilona
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23.08.2008r
« Odpowiedź #17981 dnia: 18 Stycznia 2012, 16:28 »
martusia83 Sto lat dla Wiktora! Niech zdrowo rośnie!

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #17982 dnia: 18 Stycznia 2012, 18:43 »
dokładnie ADA  masz dziecko cały dzień przy sobie....ja jestem w domu o godzinie 19 i co mam zrobić???nie wytrzymałabym przecież jakbym się z nim nie powygłupiała,tylko go spać położyła, bawię się z nim,kapie i kładę spać koło 21,a zaśnie o której zaśnie.....czasem po 3 minutach,czasem po godzinie.....pobudka o 7,30-8,00 jest ok bo i tak wstaję do pracy,a w dni wolne no cóż mamy więcej czasu dla siebie;-) jak Alan był mlodszy to wszystko było pod zegarek ,teraz wyczuwamy jego rytm dnia intuicyjnie i jest ok,dobrze nam z tym ;-)

Offline ela

• Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 13.08.2005
« Odpowiedź #17983 dnia: 18 Stycznia 2012, 18:52 »
Ada pójdziesz do pracy o zobaczymy jak bedziesz śpiewać :)

Moje dzieci chodzą o 20.30 spać i nie jest to późno . Wstają o 8-9.
To, że się uśmiecham, śmieje i żartuje jak zawsze nie znaczy, że u mnie jest zajebiście. Ja po prostu nie lubię pokazywać, że jest mi bardzo źle. -

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #17984 dnia: 18 Stycznia 2012, 19:10 »
A ja popieram Adę.. ja pracuję - moze nie codziennie ale pracuję i pomimo tego moje dzieci chodza spać o 20.

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #17985 dnia: 18 Stycznia 2012, 19:18 »
Gabrysia ale nie wracasz codziennie do domu o godzinie 18 i zanim zjesz, umyjesz się i rozpakujesz to masz dla własnegod dziecka godzinę na dzień. Serce by Ci pękło. Ja rozumiem wszystkie mamy, które choć o godzinę chcą przedłużyć bycie z dziećmi...

Ja najchętniej zaś bym go skróciła ;D

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17986 dnia: 18 Stycznia 2012, 19:23 »
dlatego napisałam:

masz rację nie wiem jak będzie jak pojdę do pracy a Adaś do przedszkola ale na tą chwile nie wyobrażam sobie inaczej :)

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #17987 dnia: 18 Stycznia 2012, 19:54 »
Ja bym się nie obraziła jakby moja dama szła spać ot chociażby teraz...wróciłam do domu po 18-tej...
ale ona ma inne zdanie i najwyraźniej potrzebę na pospędzanie sobie odrobiny czasu w moim towarzystwie.
Co jakiś czas dostaję do recenzowania coraz to nowe obrazki...

Mi to późne chodzenie spać nie przeszkadza. Czasem się tylko zastanawiam jak ona funkcjonuje...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #17988 dnia: 18 Stycznia 2012, 20:24 »
Nie no nie ma co sie upierać nad godzina spania ;). Każda z nas robi tak jak jej wygodnie . Myślę jednak, że godzina  20 to normalna pora na usypianie. Oczywiście rozumiem mamusie które pracują do późna .....dlatego ja nie wyobrażam sobie pracy dłuższej niż do 15-tej  ::). z drugiej strony spanie o 23? To ja tyle nie wytrzymuje czasami ;)

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #17989 dnia: 18 Stycznia 2012, 20:41 »
Aga nie wracam o 18. Ale mój mąz wraca o 17. Moje dzieci mają spać max 21. Takie mam zasady i od nich nie odstąpię. A jakby m iserce pękało to bym coś zrobiła z pracą  ;) Ale oczywiście rozumiem wszystkei mamy. Po prostu ja uwazam że dziecko ma iść spać wcześnie - dla jego zdrowia - sen miedzy 21 a 24 jest najważaniejszy i dla zdrowia rodziców ;)

Offline Elcik

• Chuck Norris
  • data ślubu: 02.06.2007
« Odpowiedź #17990 dnia: 18 Stycznia 2012, 20:49 »
Dziecko ma być wyspane i kropka, ja mam sobie odpocząć wieczorem i kropka, też mi się po dniu pracy należy, a godzina czy dwie po południu mi z nią w zupełności wystarczy. A jak będzie dwójka to tym bardziej....A w weekend idę sobie do szkoły, córa na noc w sobotę do dziadka i zleci :P

Offline ooppoonnkkaa

• Traktuj ludzi tak jak byś sam chciał być traktowany...
  • Chuck Norris
  • Jeszcze 3 lata :)
  • data ślubu: 29.07.2006
« Odpowiedź #17991 dnia: 18 Stycznia 2012, 21:07 »
Gabrysia ale to jest własnie to, że niektórzy choćby się ze..r...ali to nic z pracą nie zrobią bo ona jest najważniejsza i dzięki niej żyją. Ale to inne realia. Ale ja oczywiście nie mówię o kładzeniu spać o 23-24... to dla mnie przegięcie i już. Ale jak dziecko posiedzi do 21ej to NIC mu nie będzie.

Centymetry nadchodźcie!!!

Offline martusia83

• uzależniony
« Odpowiedź #17992 dnia: 18 Stycznia 2012, 21:13 »
Ja koncze prace o 15 i mimo tego czasami sie nie wyrobie z polozeniem Wiktora o 20 do lozka. W sumie to u nas sie zaczelo tak, ze w szpitalu o 20 kapali maluchy i jakos tak w domu pociagnelismy ten system nam to pasuje bo czesto gdzies wychodzimy czy znajomi sa u nas wiec ta godzina jest jak najbardziej odpowiednia. Jak wszystko jest ok to o 20:30 jest juz po kapieli. Dzisiaj tak wlasnie bylo tylko, ze Wiktor nie chce usnac tak od razu wiec w sumie moze jakies 20min temu zasnal, ale ja go klade zamykam drzwi troche placzu iw koncu cisza spokoj :)

Offline ada1988

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17993 dnia: 18 Stycznia 2012, 21:15 »
Oponko oczywiście że tak, mój Adaś nie jednokrotnie tak siedział jak jest jakaś impreza/okazja to czemu nie!
Generalnie moje dziecko jest tak nauczone że 19 i śpi i nie ma że boli, nie ma już wtedy biegania czy coś ;) i przede wszystkim mi jest z tym dobrze!

Offline Fasolek
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.08.2009
« Odpowiedź #17994 dnia: 18 Stycznia 2012, 21:35 »
Każdy robi jak uważa. Ja nawet jak pracowałam(i gdy niedługo wrócę do pracy) to i tak dzieciaki najpóźniej 19.30 mają być w łóżku i ma być cisza. Ja muszę mieć czas dla siebie i dla lubego, bo inaczej wysiadam. A dzieciaki mają czas nacieszyć się nam w weekend. I z reguły po szalonych sobotach i niedzielach wszyscy z ulgą witamy tydzień roboczy ;) Czasem mam wrażenie, że Max też ma nas dość po dwóch dniach non stop razem :P

A nawet jak próbowałam Maxa i Leona położyć spać później np w wigilię, to oni i tak się nie dali przeciągnąć... Zasnęli o 19.40 i to był dla nich rekord...
Max 13 wrzesień 2009
Leoś 30 maj 2011

Offline izulek
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #17995 dnia: 18 Stycznia 2012, 21:55 »
My chodzimy spac o 24, wiec jak mlody usnie o 21, to mamy jeszcze czas dla siebie, faktycznie najlepiej jak zasypia kolo 20 i potrafie go obudzic z drzemki zeby o 20 max 21 poszedl spac. Mam jedna zasade ze po polozeniu do lozeczka jakby spac nie chcial nie ma zabaw zabierania go do innego pokoju, siedzi po ciemku gada sam ze soba az sie zmeczy :-)

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #17996 dnia: 18 Stycznia 2012, 22:35 »
ale to tez zależy od temperametnu dziecka
niktóre dzieci pojda spac o 19-20 a inne będą walczyć

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline LilithGoth

• Anka ot tak
  • maniak
  • Czorcik Alanek :)
  • data ślubu: 12.07.2008r.
« Odpowiedź #17997 dnia: 18 Stycznia 2012, 22:57 »
A moj Alan chodzi spać roznie...tzn jak drzemie w ciągu dnia to potrafi nawet isc spać o 22 ... chocbym nie wiem co robila i tak wczesniej nie usnie...bo dziadkowie pozwalaja mu na takie dlugie drzemki.
A jak ja jestem w domu to młody nie drzemie bo potrafimy wstac nawet o 11 wiec drzemka raczej nie jest potrzebna. O 19 idzie pod prysznic ...a o kolo 20:30 juz spi

17.12.2012, 3400g, 55cm

15.09.2009, 3050g, 55cm

Gabiś
  • Gość
« Odpowiedź #17998 dnia: 19 Stycznia 2012, 07:46 »
jagodka24 będa walczyć ale to od rodzica zalezy czy na to pozwoli ;) Mój Szymek z tych walczacych ale t ja wyznaczam zasady w domu. Moim zdaniem jeśli późne chodzenie spać odpowiada i rodzicowi i dziecku to nie ma problemu .

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
« Odpowiedź #17999 dnia: 19 Stycznia 2012, 10:10 »
Ja się zgodzę  z Gabiś
to rodzic ustala zasady w domu
jak dziecko chodzi spać o 24, to wynika to bardzo często z niekonsekwencji rodzica i często gęsto z jego lenistwa
bo żeby położyć dziecko czasem tzreba trochę trudu i zachodu
ale na pewne rzeczy pracuje sie od urodzenia
nie myślę,że łatwiej będzie potem wprowadzić w życie to,że dziecko ma zasypiać o 20-21 gdy ma lat 3.|Skoro do tego czasu chodziło spać wtedy, gdy ono chce.

Ja po prostu nie wyobrażam sobie,żeby moja trójka dzieci latała do 24. Biegali i piszczeli po domu.Ja patrzę też na to,że nie mieszkam w wolnostojącym domu, tylko w bloku na 3 piętrze. I myślę o sąsiadach.Wiadomo jak to słychać, i może taki sąsiad wstaje o 6 do pracy i najnormalniej na świecie o 22 kładzie się spać?

Ale to moje zdanie.Ja dzieci kładę ok. 20.00. Wiadomo,że nie zasypiają od razu.ALe są wykąpane, nakarmione i włożóne do łóżeczek. zostawiam zapalone światło i mini mini. Zamykam drzwi od pokoju.Mają wtedy czas na wyciszenie. I najczęsciej do 20.30 same zasypiają
Marcel wiadomo inaczej. Zasypia trochę później bo ok. 21.No ale on ma prawie 6 lat
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein