ja mam rygorystyczne i skostniałe zasady żywieniowe...
a podyktowane wiecie czym?
Gdzie jest najwięcej tkanki limfatycznej w naszym organizmie? z którego miejsca nasze komórki odpornościowe zbierają najwięcej informacji o antygenach?
Z przewodu pokarmowego...
Dlaczego najważniejszym podczas długotrwałych pobytów na OIOM jest prowadzenie żywienia do-jelitowego (tzw dieta bezresztkowa lub niskoresztkowa)? Bo każdy lekarz wie, że wyłączenie z funkcji tego ogromnego narządu immunologicznego kończy się najczęściej dla pacjentka bardzo źle. Nawet podczas prowadzenia ostrej trzustki rezygnuje się z tzw diety zero, zakłada się cienki cewnik z więzadło Treiza i odżywia pacjenta z pominięciem wydzielania trzustkowego.
Z tego samego powodu wysokoprzetworzone jedzenie, bogate w cukry, szczególnie właśnie w dwucukry, które w naszym przewodzie pokarmowym ulegają fermentacji upośledza procesy immunologiczne...
A szczególnie dotyczy to małych dzieci.
Im szybciej wprowadza się je do diety tym gorzej...
także ada wybacz, ale wg mnie to nie bardzo masz się czym chwalić....