Autor Wątek: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki  (Przeczytany 679388 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Natalka i Dominiś - Ricardowe dzieciaczki
« Odpowiedź #9450 dnia: 19 Lipca 2012, 20:38 »
Nie jest to nic ciężkiego ale nie mam na to czasu ;-) ja od zawsze wychodziłam z założenia że jest to jest a jak nie ma to trudno ale napewno komuś te rady się przydadzą. Dzięki!

Jak pomóc takuemu maluchowi zrobić kupkę? Męczy siè - to widać. Masaże, nóżki do brzuszka i smyranie odbytu chusteczką już były. Od momentu podawania mm kupa zgęstniała, jest raz dziennie i robiona w męczarniach.

Offline hany81

• Chuck Norris
  • data ślubu: 16.08.2008
« Odpowiedź #9451 dnia: 19 Lipca 2012, 20:54 »
Ja do karmienia eż tak podchodzę. Ma być pełny brzuszek i tyle. Nie bez znaczenia jest też czas. Co innego przy jednym dziecku kiedy uwage poświęcasz tylko jemu. Przy dwójce MM to zbawienie ;). U nas na początku miarki mleka odmierzałam nozykiem..tak żeby były idealnie płaskie, na butelce miałam zakładany termometr aby  tempka była ok...matko jak sobie przypomne to az mi sie smiać chce;) ;). Przygotowanie mleka trwało wieki ;). Teraz...sekundy ;).  Poczatkowo miałam w termosie gorącą ale szybko przestawiłam sie na grzanie w czajnku. Jest szybciej . wlewam wodę przegotowaną wcześniej i po kilku sekundach mam idealnie ciepłą. Szybko i bez bólu ;).
---
Co do siusiania to u nas problemu nie było. Zu nie uczyłam , sama któregoś dnia poprosiła o ściągniecie pieluszki bo chce siusiu na nocniczek ;) . Miała 18 miesięcy . Od tamtej pory ani razu sie nie posiusiała. dziwne, nie ;). Teraz sama chodzi do wc i robi siusiu czy kupkę . Na noc też już nie zakładam . Na pewno lepsze od pieluch sa pieluchomajtki bo sama sobie mozże ściagac i nakładać w razie czego. Ja nakładałam początkowo na noc.
--- Co do kup to nie pomogę bo my nie mieliśmy problemu

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9452 dnia: 19 Lipca 2012, 21:33 »
Hahaha Haniu jak przeczytałam o tym nożyku to też się trochę pośmiałam :-)

Ty Hania to chyba masz naprawdę grzeczniutką Zuzię która wszystko kuma szybko :-) piszę to bez złośliwości żadnej, jakoś tak mi się teraz pomyślało.

Moje stare i zasiedziałe kości rozruszałam troche na.xboxie - zumba i tańce - ledwo żyję ale to już jakaś dodatkowa.forma ruchu :-)

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9453 dnia: 19 Lipca 2012, 21:48 »
Wiesz, faktycznie jakoś tak szybko pojmuję . Z siusianiem to sama byłam zdziwiona bo tyle się nasłuchałam czy naczytałam o problemach z tym związanych. Uważam jednak,że na każde dziecko przychodzi moment tak czy inaczej. czasami nie ma sensu uczyć, zmuszać bo da to odwrotny skutek. Np. moja koleżanka ma córeczkę w wieku Zuzi. Uczyła i uczyła - nic z tego. Mała wołała zawsze jak juz zrobiła ;). Na nocnik bała się usiąść. Zaczęła ją prowadzać do przedszkola i któregoś dnia wróciła z nia do domu a ona wyciagnęła nocnik , usiadła i zrobiła;).
Co do  "grzeczniutkiej Zuzi" ;) ...hmm powiem tak jest bardzo grzeczna ale potrafi pokazać pazurki;). Oj nie raz juz miałam dosyc ;) ;) .

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #9454 dnia: 19 Lipca 2012, 22:31 »
Dopajaj małego koniecznie jeśli jest na mm i dobrze jest też na czczo podać chociać pare łyżek wody.. Zanim mleko podasz...
W ostateczności możesz użyć czopka glicerynowego..
Ja tam mam podobne zdanie do Twojego.. jak kiedyś przy drugim dziecku będę mieć takie problemy co przy Zuzi to od razu daję mm i nie będę mieć z tego powodu wyżutów sumienia..
Brawa dla Natalki za odpieluchowanie!!!

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9455 dnia: 20 Lipca 2012, 02:33 »
Haniu to dobrze - bo już myślałam że Zuzia cały czas grzeczniutka :-) a idzie odcwrześnia do przedszkola czy jeszcze nie?

Marcelko ale ten czopek to chyba nie cały a jakiś kawałek?

Zaczeliśmy oglądać film Centurion. Całkiem fajny tylko ta krew tryskająca za każdym razem na metr... Oczywiście zasnęłam w trakcie :-)

Offline hany81

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9456 dnia: 20 Lipca 2012, 07:57 »
Tak , od września idzie do przedszkola ;)
Co do zaparć to sobie nie przypominam żeby na MM Zu miała gorsze kupki...zawsze robiła kilka dziennie jak była taka malutka . Bez zaparć i bólu. Faktycznie woda na pewno troszkę rozwolni stolec ale najlepiej troszeczkę cieplejsza. Pamietaj tylko,że strasznie szybko i duzo jej leci- więcej niż mleczka więc jesli z butelki to uważaj. A czopka  to  kawałeczek

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9457 dnia: 20 Lipca 2012, 09:12 »
On ogólnie robi kupę teraz raz dziennie ale widać że musi się nieźle naprężyć. Wczoraj swoją porcję zrobił i dziś rano też. Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaką wielką ;) ale dobrze. Dziecko od razu spokojniejsze.

Wodę dostaje z butelki i pije z chęcią.

Offline marcella

• Chuck Norris
  • data ślubu: 21.05.2011
« Odpowiedź #9458 dnia: 20 Lipca 2012, 12:38 »
Patrycja u takiego maleństwa to 1/3 ale ja bym nie podawała skoro on kupki robi... to naprawdę jest ostateczność...

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9459 dnia: 20 Lipca 2012, 13:12 »
Tak, tak. Czopki to ostateczna ostateczność.

Poszłam spać razem z Dominikem i jestem wzburzona - czemu ten bałagan sam się nie posprzątał?  8) Bezczelny.

Offline Adiana

• Agnieszka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 14.06.2008
« Odpowiedź #9460 dnia: 20 Lipca 2012, 14:18 »
Cześć sąsiadka :) Widze, że problem z kupkami - robisz mu mleczko na wodzie z kranu czy na mineralce ? Często mineralna powoduje zaparcia....a
czopek tak jak piszesz - ostatecznie. Nam lekarz powiedział, żeby podawać ten glicerynowy tylko wtedy gdy kupki nie ma po pełnych dwóch dobach.

Do mleka dla niemowląt dobra jest woda Humana Baby Wasser - jest juz przegotowana i wystarczy tylko podgrzać - tak awaryjnie zawsze mozna miec jakis zapas w domu...ja ją kupuję w Schwedt albo w Prenzlau - chyba Ci już kiedyś o niej mówiłam.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9461 dnia: 20 Lipca 2012, 17:43 »
Mleko dostaje na gotowanej kranówce.

A jakąś polską wodę można dawać bez zagotowania takiemu maluszkowi? Już nie pamiętam jak to było.

Offline madziq

• Chuck Norris
  • data ślubu: 26.04.2008
« Odpowiedź #9462 dnia: 20 Lipca 2012, 18:35 »
Pati można dawać "mama i ja" piesze na niej że jest od pierwszego dnia życia i tą mi polecano w szpitalu i na niej tylko robię mm gdy dokarmiam

Offline marzenieeee

• Chuck Norris
  • data ślubu: 14.01.2006 cywilny, 20.09.2008 kościelny
« Odpowiedź #9463 dnia: 22 Lipca 2012, 13:24 »

Do mleka dla niemowląt dobra jest woda Humana Baby Wasser - jest juz przegotowana i wystarczy tylko podgrzać - tak awaryjnie zawsze mozna miec jakis zapas w domu...ja ją kupuję w Schwedt albo w Prenzlau - chyba Ci już kiedyś o niej mówiłam.[/color]

My używamy tej wody z rossmana jest na tej samej zasadzie wystarczy podgrzać

A tak do mm używam AQUAREL-a

moje aniołki 08.09 5tc, 03.10 9tc, 15.05.11 aniołek Lenka 21tc {*}

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #9464 dnia: 22 Lipca 2012, 15:29 »
nasz Domi też robi z reguły raz dziennie, ale porządnie :P kupę ma taką samą, jak miał na cycku... w sumie, trochę rzadszą. no i na cycu robił prawie za każdym razem, prawie ciągle miał kupę w pieluszce, co pierdnięcie to trochę poleciało, a teraz raz a dobrze :)
nie wiem jak dzieciaczkowi pomóc, też czasem mam wrażenie że coś go tam męczy no ale u nas z reguły ćwiczenia nóżkami pomagają.
nam też szybko idzie przygotowanie mleka mm. mam przegotowaną zimną wodę z butelce, większą ilość, tak z pół litra żeby starczyło na kilka razy. W czajniku lub garnuszku przegotowuję na świezo tylko ok 40-50 ml wody i potem w butelce mieszam tą gorącą z zimną, dolewam tyle zimnej by było, w naszym przypadku, 120 ml :) niecała minuta i po sprawie

Offline Daruda

• Chuck Norris
  • data ślubu: 20.06.2009
« Odpowiedź #9465 dnia: 22 Lipca 2012, 17:43 »
A ja wstawiam do mikrofali,pamietam jak młody był malutki uzywalam podgrzewacza,to jakas pomylka,przygotowanie mleka przy wrzeszczacym głodnym dzieciu to były wieki......

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9466 dnia: 23 Lipca 2012, 03:29 »
U nas w domu MAŁY SZPITAL...

Natalka - od soboty brak apetytu, od popołudnia senna i apatyczna. W niedzielę dodatkowo gorączka prawie 39 stopni. Po pidaniu Ibumu zeszła i dzieckovnawet się pobawiło.

Dominiś - zaczerwienienie i opuchnięcie z jednej strony paznokcia u ręki. Sprawdziłam i jak na moje oko nic mu się nue wbija. Dobrze, że jutro mamy tę wizytę u chirurga dziecięcego to przy okazji tego pępka obejrzy też ten palec.

Jutro jestem cały dzień z dwójką sama - bez żadnej pomocy. Nie wiem jeszcze jak ja to ogarnę i wytrzymam psychicznie ;-)

A w sobotę sama wyrwałam się do sklepu, ale miło było nie oglądać się na nikogo choć trochę dziwnie :-)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9467 dnia: 23 Lipca 2012, 07:48 »
o 5 - 40 stopni goraczki.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #9468 dnia: 23 Lipca 2012, 08:12 »
Uuu, dużo zdrówka dla maluchów.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9469 dnia: 23 Lipca 2012, 09:30 »
Narazie cały czas śpi.

Udało mi się dodzwonić rano do przychodni i będzie miała dziś wizytę u lekarza bo ma jeszcze trochę kaszlu i kataru.

Natalka bez pieluchy lata. Coraz częściej woła że chce siku. Fajna taka chuda dupka bez pieluchy :-)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2006-10-07
« Odpowiedź #9470 dnia: 23 Lipca 2012, 10:27 »
Moze to angina? U nas tak było ze srody na czwartek u Szymka, mega goraczka i nic wiecej. Rano u lekarza ok, a wieczorem patrze w paszczę a tam białe plamki na migdałach, kierunek Falck a tam antybiotyk. Po pierwszej dawce juz nie miał goraczki i wyglada na całkiem zdrowego :)

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #9471 dnia: 23 Lipca 2012, 10:30 »
Panuje teraz wirus anginy  :-\ Mam nadzieję, że nie dopadła ona Natalki...

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9472 dnia: 23 Lipca 2012, 10:34 »
U Pauli też była angina - po pierwszej dawce antybiotyku już była zdrowa :) Antybiotyk był tylko na 4 dni :)

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9473 dnia: 23 Lipca 2012, 11:39 »
Do niedawna było wszystko ok i znów zaczęła oczy przymykać, dreszcze i mówiła że zimno a pod kocykiem już ok. Temp miała 38 ale już nie czekałam i od razu podałam Ibum.

Mam nadzieję że to nie angina.

Offline madzia_n

• Chuck Norris
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
« Odpowiedź #9474 dnia: 23 Lipca 2012, 16:29 »
dużo zdrówka dla dzieciaczków  :-* :-* :-*

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9475 dnia: 23 Lipca 2012, 17:17 »
No i wszystko wiadomo.

Angina ropna.

No rewelacja.

Teraz akurat fajna pogoda a my nie możemy na słońce wychodzić.

Wiecie może czy angina jest zaraźna? tzn czy może z innymi dziećmi się widywać?

A Dominiś ten zabieg pępuszka przeszedł z uśmiechem od początku do końca i nic nie zapłakał :-)

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
« Odpowiedź #9476 dnia: 23 Lipca 2012, 21:23 »
Jak Paula miała anginę i pytałam się czy możemy jechać na wakacje, gdzie jest roczny chłopczyk, to lekarz powiedział, że on się nie zarazi, ale już np. 2 czy 3 letnia dziewczynka tak. Małe dzieci się nie zarażą, starsze tak i to dziewczynki. Ale dlaczego tak jest, to Ci nie wyjaśnię.
W każdym razie ani Beniamin, ani Tomek się nie zarazili.
Ale u nas była zwykła angina, bo szybko do lekarza poszłam.

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9477 dnia: 23 Lipca 2012, 22:27 »
Kurcze my też jakoś nie zwlekaliśmy z lekarzem a jest jak jest.

Oby szybko wyzdrowiała.

Trochę przeraża mnie tylko to, że musimy siedzieć w domu, a wyjść możemy tylko jak nie ma słońca. A akurat ten tydzień zapowiada się taki upalny i słoneczny... No trudno, będziemy przesiadywać na balkonie. Dobre chociaż i to, a spacer chociaż krótki może uda się zaliczyć chociaż po śniadaniu jak jeszcze nie jest tak gorąco no i jak księżniczka będzie się dobrze czuła.

A w ogóle to ona strasznie mnie zadziwia. Zaczynając od tego, że wszystko powtarza - choć czasami niewyraźnie, czasami coś powie że boki zrywać, kombinuje, ale jej opiekuńczość do Dominisia to po prostu miód na moje serce. Jak zobaczy że rozkopał kocyk i jest odkryty to go przykryje, daje mu smoka do buzi, przytula, głaszcze, mówi do niego ale dzisiejszym hitem było to, jak zobaczyła że w kącikach ust wyleciło mu trochę mleka - wzięła pieluszkę tetrową i tak delikatnie mu wytarła te kąciki :) oczywiście czasami ma tam jakieś swoje wybryki, ale i tak jest przekochana a Dominiś jest w nią wpatrzony.

A jak ktoś jej się kiedyś zapytał czy może sobie wziąć jej braciszka to ona stanowcze "nie".

Offline *Ewcia*
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 24.05.2008
« Odpowiedź #9478 dnia: 23 Lipca 2012, 22:31 »
Cudna Natalcia :) Mam nadzieję, że szybko poczuje się dobrze :)

A co z paluszkiem Dominisia?

Offline ricardo

• Patrycja
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #9479 dnia: 23 Lipca 2012, 22:42 »
Ja też mam nadzieję, że szybko poczuje się dobrze, bo aż żal patrzeć jak momentami jest taka "przygaszona"... Oby ten antybiotyk szybko zadziałał.

A paluszek dobrze - dziś w sumie opuchlizna z niego zeszła, był tylko leciutko zaczerwieniony. Lekarz obejrzał i powiedział że w razie co po kąpieli czy myciu dobrze to miejsce osuszyć a jakby coś się działo to traktować spirytusem. I tyle.