Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2944421 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11190 dnia: 24 Listopada 2014, 22:19 »
Wiedzialam od razu :-D
Ja mam w zamrazarce lubczyk plus selera listki i to tez zawsze dodaje.no i u mnie jak pol kurczaka to troche wieksze pol gara duzego zupy. Tyle wody zeby mieso przykryc.

Kiedys gotowalam inaczej..  i teraz po czasie wiem ze rosol musi miec full m8esa i warzyw. Inaczej to sama woda z przyprawami....


Offline amuszta

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 334
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11191 dnia: 24 Listopada 2014, 22:24 »
Dziewczyny tak podczytuję i ::)  juz chyba wiem, dlaczego mój rosół nie do konca byl smaczny :P Ale podpowiedzcie mi jasno i klarownie, kawałek wolowiny czyli jaki ....bo ja raczej laik w tym temacie 8)

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11192 dnia: 24 Listopada 2014, 22:28 »
A jak lubczyk zerwany i zamrozony-to przejdzie temat ;) ?
Mam podobnie jak Ela,pol dnia sie gotuje z dodatkiem warzyw z ogródka przy domu.Plus dygresja mala -żolądki,wątróbka drobiowa. Cebula przepalona  i natka pietruszki na sam koniec.I mamy niedziele ;D ;)
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11193 dnia: 24 Listopada 2014, 22:32 »
  rosół  lubię tylko z kury  swojskiej jak się uda  kupić  ;)
  widziałyście w lidlu  przyprawę do rosołu  w torebce piramidce   ziele  ,listek  i suszone  lubczyki  itp  i wrzucasz  i  się nie majata po garnku

 Do barszczu zawsze   daję sok z buraka   i najlepszy  z sokowirówki z kartonu już nie ma  takiego smaku 
 wigilijny wręcz obłedny z sokiem i nie trzeba żadnych  polepszaczy dodawać  ;)

 na jutro przewiduję cielecinę  jakiś  specjalny  wyjątkowy przepis  macie moze ??

  a świeżonkę   to tak jak piszecie  cebula  i przyprawy

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11194 dnia: 24 Listopada 2014, 22:34 »
tez o tych watrobkach i zoladkach chcialam napisac... wiem ze tesciowa zawsze daje, no i czesto gotuje na kaczce a nie na kurczaku.
dla mnie rosol to nie obiad wiec robie moze 2x do roku. ale u tesciow zawsze jest rosol jak jestesmy  ::) wiec sie mezu obje/opije na zapas :P

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11195 dnia: 24 Listopada 2014, 22:43 »
Nie rozumiem czemu nie chcialas pisac..rosól na kaczce-wyborny-tylko ,ze na "francuzie"-na białej to oko na oku-
rosół dobry ,tak jak i podroby -żeby były idealne ,trzeba cwiczyc,czytac,a najlepiej miec kogos w rodzinie kto Ci powie ,ze np cynadry gotuje sie w chusteczke czasu i ,ze dryfią jak scierka podczas obróbki.A rosól sam w sobie nie jest obiadem w domu moim.Jest zupa-przystawką.
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline MARTKA

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4060
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11196 dnia: 25 Listopada 2014, 07:59 »
Ja nie lubię rosołu i nigdy nie gotowalam, dla mnie rosół to nie obiad. Nawet jak gotuje udka to ta wodę wylewam.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11197 dnia: 25 Listopada 2014, 08:37 »
Ja rosół robię inaczej ;) najlepiej lubię z kurczaka (rosołowe) i skrzydła z indyka, fajnie jeszcze dołożyć coś z gęsi. Dziś mam z rosołowego z gęsi+skrzydła z gęsi. Wrzucam mięso do garnka, do tego cały seler, pietruszkę, marchewkę, kawałek pora, gałązkę selera, zalewam wodą i nastawiam na gaz. W międzyczasie w gazie przypalam średnią cebulę i ją też dorzucam. Nie doprowadzam do wrzenia, bo, jak pisała Marta, wtedy rosół mętnieje. Potem tylko przyprawiam solą i pieprzem, żadnych maggi, lubczyk też mi nie podchodzi, lubię na koniec, na ostatnie 10 minut (przy 3-godzinnym gotowaniu) dorzucić gałązkę koperku, ale rzadko takowy posiadam. Szumowin zwykle nie ma, jak są- ściągam podczas gotowania.
I wychodzi pyszny, aromatyczny rosół. Brakowało mi tego smaku jak gotowałam mięso i potem dodawałam warzywa, kiedyś też u Gesslerowej widziałam, żeby dać warzywa od początku i napchać ich sporo :)


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11198 dnia: 25 Listopada 2014, 08:39 »
Ja rosół też lubię, no ale to nie obiad, to może być w niedzielę na pierwsze danie :)

Dziś u mnie ogórkowa i zrobię jeszcze naleśniki. Ale ja i mąż na słono, a dzieciaki na słodko.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11199 dnia: 25 Listopada 2014, 08:43 »
Doksik ostatnio geslerowa mówiła ze z warzyw z rosołu wychodzi pyszna sałatka jarzynowa. Muszę sobie większy garnek kupić bo jak wrzucę mięso i kilka warzyw to nie mam miejsca na rosół

Ja rosół często mroże jako bazę do innych zup lub sosów

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11200 dnia: 25 Listopada 2014, 08:44 »
No na obiad na pewno nie, bo to tylko przeleci ;) jako pierwsze danie, dodatek dla przyjemnosci ;) głównie dla dzieci u mnie jest rosół.
U mnie dziś dla męża strips (jako kotlet) z ziemniaczkami, grzybkami w occie etc., dla córki rosół+kotlety z kurczaka z ziemniaczkami i brokułami, dla syna lane kluseczki z rosołkiem+paróweczka, dla mnie strips z masą surówki i brokułem ;)

Marta, prawda, wychodzi pyszna sałatka, ale ja tak nie robię, bo mam wrażenie, że szybciej skwaśnieje.
Mroziłam rosół, póki miałam miejsce w zamrażalniku ;)


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11201 dnia: 25 Listopada 2014, 08:49 »
dla mnie maggi to profanacja jedzenia ;) ja nie używam za to mężydeł namiętnie i do wszystkiego ;)



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11202 dnia: 25 Listopada 2014, 08:49 »
Fakt, kwasnieje szybciej

U mnie dziś barszcz ukraiński i gulasz z dzika pewnie z buraczkami bo wczoraj za dużo obralam do barszczu

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11203 dnia: 25 Listopada 2014, 09:08 »
u mnie zapiekanka makaronowa, a na deser bułeczki z jabłkami i gruszkami
[/url]
[/url]

Offline miśka28

  • pomagamy Martynce
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9429
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.09.2006
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11204 dnia: 25 Listopada 2014, 09:18 »
widzę, ze temat rosołu powraca  :) tak prawdziwy, aromatyczny, na kurze swojskiej, indyku i wołowinie z warzywkami (wtedy oprocz niewielkiej ilości soli morskiej i pieprzu nie potrzeba żadnych dodatków  ;D) moje dzieci uwielbiają, co jakis czas wołają i wola zjeść dwie porcje niz jakieś drugie danie ;) a propo ja z kolei wyczytałam, ze po takim ponad 3-godzinnym gotowaniu to i mięso i warzywa nie mają już prawie  żadnych wartości odżywczych, bo wszystko własnie przechodzi do rosolu...
MARTKA udka z wodą (pewnie jeszcze gotowane z pół godziny) to nie rosół  :P

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11205 dnia: 25 Listopada 2014, 09:21 »
Nie lubię wołowego rosołu. Najbardziej lubię z indyka, taki słodkawy lekko wychodzi. Z kury też ok ale dość tłusty.
U mnie rosół gotuje się dłuuugo i wtedy (moim zdaniem) jest najlepszy  :P
Lubczyk mam obok domu - teraz już nie prezentuje się dobrze ale w zamrażalniku też spoczywa. Dodaję do każdej zupy, do gulaszu wołowego.

Marta, maggi nie lubisz, a lubczyk tak :?:
Przecież potoczna nazwa lubczyku to maggi właśnie bo on ma specyficzny aromacik  ;D
Poza tym przyprawa maggi powstała na bazie lubczyku.
To, co teraz sprzedają to paskudztwo w składzie i tylko z tego powodu nie używam
Cytuj
z kolei wyczytałam, ze po takim ponad 3-godzinnym gotowaniu to i mięso i warzywa nie mają już prawie  żadnych wartości odżywczych, bo wszystko własnie przechodzi do rosolu...

zgadza się dlatego dziwi mnie ta sałatka z warzyw rosołowych - być może w żywieniu masowym   8) dla maksymalnego wykorzystania produktu to się sprawdza ale w domu nie chciałabym serwować tak wyeksploatowanych produktów 


Offline MARTKA

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4060
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 02.08.2008.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11206 dnia: 25 Listopada 2014, 09:22 »
c
MARTKA udka z wodą (pewnie jeszcze gotowane z pół godziny) to nie rosół  :P



Ja tam nie wiem, koleżanki to zostawiają na rosół lub inna zupę.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11207 dnia: 25 Listopada 2014, 09:24 »
a propo ja z kolei wyczytałam, ze po takim ponad 3-godzinnym gotowaniu to i mięso i warzywa nie mają już prawie  żadnych wartości odżywczych, bo wszystko własnie przechodzi do rosolu...


Hihi ja wszystko wyrzucam, warzywa i mięso, więc w sumie dobrze, że wszystko przechodzi do rosołu, bo serwuję dzieciom wszystko, co najlepsze :D


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11208 dnia: 25 Listopada 2014, 09:28 »
Maggi dzięki benzoesanowi sodu szczypie w język, dlatego nie lubię i nie używam, a lubczyk uwielbiam w postaci pasty dodać do rosołu :)

A widzicie, kiedyś gdy mój dziadek chorował na raka znawca chińskiej medycyny powiedział że zupę trzeba gotować wiele godzin, dzięki czemu jest ona zdrowa, bo bodajŻe z warzyw i rosołu uciekają toksyny.

U mnie miecho z rosołu wraz z warzywami ląduje w nadzieniu do pasz tecikow, u rodziców moich wykorzystuje się do pasztetu na kanapki

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11209 dnia: 25 Listopada 2014, 09:48 »
A u nas się zjada ;-) specjalistą od rosołu jest mąż, ja nie przepadam, choć czasem zjem ze smakiem, muszę mieć dzień ;-)
U mnie dziś naleśniki, na jutro chyba pacnę pulpeciki w sosie koperkowym.
Mam dziś wolne, może jakąś sałatkę zrobić :-? :-? :-?



Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11210 dnia: 25 Listopada 2014, 10:25 »
Ja rosół gotuję ok. 5 godzin :) Mięso (wołowina i kurczak) zesmażam z cebulką na patelni i jemy na ciepło lub na zimno do kanapek. Pyszności! A warzywa przeważnie do sałatki jarzynowej idą. Moja teściowa za to robi rosół błyskawiczny w 2 godziny albo mnniej ::) ja sobie nie wyobrażam.
Natalka 4.11.2012

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11211 dnia: 25 Listopada 2014, 10:29 »
Nie rozumiem czemu nie chcialas pisac..rosól na kaczce-wyborny (...)

tam nie bylo nie, wiec nie wiem skad to wzielas :P

u mnie dzis wczorajsze schabowe kasza i brukselka z bulka tarta, (dla malej chyba dogotuje marchewke z groszkiem)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11212 dnia: 25 Listopada 2014, 10:30 »
U nas wczoraj byl pyyycha placek.pp wegiersku
A dzis mniej tlusto bedzie ale nie wiem.co.
Na pewno rosol z maggi hyhyhy



Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11213 dnia: 25 Listopada 2014, 13:16 »
Sylwia! Uduszę Cię za ten placek! Ostatnio cały czas mam na niego ochotę i gdzie można to go zamawiam. Pychaaaa!

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11214 dnia: 25 Listopada 2014, 13:27 »
A u nas dziś domowa pizza.. Ciasto właśnie rośnie. Dla nas z pieczarkami, cebulką i serem, a dla Młodego bez pieczarek..

Na jutro myślałam albo o makaronie ze szpinakiem w sosie śmietanowym bądź zapiekanych kopytkach w takim samym sosie. Kiedyś jadłam w knajpie takie kopytka i pyszne były. Robiła któraś bo ja ani razu.. Hmmm Myślę jak to zrobić. Ugotuję kopytka, podduszę szpinak i razem zapiekę w naczyniu z sosem śmietanowym? Hmm a może lepiej sos śmietanowy, ale z serem?



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11215 dnia: 25 Listopada 2014, 14:25 »
Oj tak Ilona.. lubie czasem.. chos staram sie nie za czesto bo tluuuste

Madziatko te kopytka tez brzmia pycha.. dodalabym.jeszcze kurczaka.
Nie robilam nigdy ale mysle ze zrobilabym tak
Podsmazyla na patelni kawalek cebulki i czosnku. Do tego szpinak. Ba osobnej patelni piers z kury. Polaczyc. Zalac to smietanka slodka doprawic. I.jak lekko zgestnieje to zalac tym kopytka i do pieca na pare minut az zgestnieje
 
Ja cos tego typu bede robila z plackami ziemniaczanymi jutro. Tylko zamiast szpunaku beda grzyby. Jadlam w ukraineczce  i mi to smakowalo a cos innego.

My z mama przegielysmy i mamy ok 6 kg miesa na biala kielbase.
Teraz moczymy flaki i za godzinke jedziemy z koksem.
Ale juz czuje ten zapach i smak.


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11216 dnia: 25 Listopada 2014, 15:37 »
sylwia - ty wiecznie gotujesz ;D

Ja miałam wczoraj deprsje, co by zrobić na obiad bo mnie to wymyslanie męczy.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11217 dnia: 25 Listopada 2014, 15:41 »
Sylwusia to perfekcyjna kucharka! Po cichu zazdroszczę (mnie się nie chce).
Dziś na szybko orientalne danie z torebki, z ryżem.
Dla syna kotlecik z ziemniakami/kopytkami.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11218 dnia: 25 Listopada 2014, 16:05 »
Ja mam w planach:
- zrazy wołowe,
- leniwe,
- żeberka w sosie.


Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11219 dnia: 25 Listopada 2014, 16:48 »
w piekarniku właśnie siedzą polecane przez Was fryty ;D do tego grillowana pierś i surówka z kiszonej kapusty
ciekawa jestem frytów ;D



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...