Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2941997 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11160 dnia: 24 Listopada 2014, 13:55 »
U nas tak samo, raz w roku rodzice kupują świniaka.


Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11161 dnia: 24 Listopada 2014, 13:58 »
My tez ćwiartkę świni kupujemy teraz.

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11162 dnia: 24 Listopada 2014, 14:33 »
Oj tak... nie pamietam kiedy jedlismy...
Ale ostatnio mialam kryzys z kilku powodow np
Mieso smakuje zawsze tak samo... nie wazne co robimy
Mieso w ogole nie ma smaku
Klepiesz kotleta na cala patelnie- koncowo kurczy sie do rozmiaru.dloni
Mieso niby jest swieze a smakuje jak stare skarpety bleah

Wiec wzielam polowke i mam nadzieje ze smak nam wynagrodzi moje kilka godzin stania przy porcjowaniu :-)

Dziewczyny czy kupujecie kurczaki/kury eko? Piersi z kury?
Zaxzynam kombinowac i w tym temacie... moze zaplace 3vrazy tyle ale moze te mieso by smakowalo chociaz jak mieso....

ryby mam czesto (dorsza) prosto z kutra i smak....niebo a ziemia z tymi z rybnego sklepu.. o marketach nawet nie mowie.


Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11163 dnia: 24 Listopada 2014, 14:37 »
A królik to chyba nie moja bajka... bez szału..



Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11164 dnia: 24 Listopada 2014, 14:51 »
Ja kupuję wyłącznie kurczaki bez GMO
 


Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11165 dnia: 24 Listopada 2014, 14:55 »
nam ostatnio tesciowia wiozla pol swiniaka z polski ;) tzn kupili i przerobili na wedliny/kielbasy/kaszanki itp Tego smaku nawet nie porownuje ze sklepowymi wyrobami  ::) Jeszcze przed swietami jest plan przylkotu ze swiniakiem do nas ;P

eko kupuje najczesciej ser i roznice w smaku sa, ale moje dziecko alkurat niewiele z tych eko lubi, glownie goude, inne my wcinamy
eko kurczaki itp w marketach mnie nie przekonuja.. moze nie mam racji, ale mysle ze to tylko 'chlyt materkindowy'



Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11166 dnia: 24 Listopada 2014, 14:59 »
No wlasnie...
Widzisz lusi tez mam takie obawy. Bo w markecie to w markecie..
Znow moja tesciowa mowi ze duuuzo tych eko produktow to w marketach kupuja typu makro i to go....no a nie eko.
Najbardziej bym chciala kurczaki od gospodarza. Ale ktos mi mowil ze juz nie dostane. Ze tylko kury wchodza w rachube a ja nie lubie miesa z kury... lubue jedynie na rosol czy tam inna zupe


Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11167 dnia: 24 Listopada 2014, 15:12 »
Sylwia moja mam tak samo robi świeżynkę  ;D ;D




Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11168 dnia: 24 Listopada 2014, 15:18 »
Sylwia, ja kupuje w markecie, tam masz etykietę etc, czuć zdecydowanie różnicę, wiec ja wierzę :-) z drobexu chyba kupuje. ..


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11169 dnia: 24 Listopada 2014, 15:54 »
Ja w markecie kupuje tylko rzeczy typu masło/jogurt/picie

jaja, twaróg kupuje od gospodarza, kurę w całości tyle ze oskubaną również - porcjuje już w domu,
po ser, wędliny, mięso jeżdżę do Niewieścina, ale nie do sklepku tu na osiedle ale tam przed świecie do wytwórni

naprawdę czuć różnice, wołowinę, polędwicę czy schab mają tak świeży ze aż pachnie i ma się ochotę go zjeść a nie na zasadzie "ewentualnie zjem" czy "szare jest bo się utlenia" jak usłyszałam kiedyś w mięsnym, nie kurczy się tak na patelni bo nie jest nastrzykiwane nie wiadomo czym
osobiście nie wierze w świeżość mięsa w supermarkecie i żadne nalepki "bez gmo" czy "jakość stwierdzona..." , mnie to nie przekonuje osobiście
a jak widzę mięso leżące na tackach w wodzie to nie wiem jak ludzie moją to kupować i jeść bo autentycznie mnie to obrzydza  ::) ::) ::)

ja swierzonke jadłam u teściowej i robiła tak jak Wy - sama sól i pieprz ale dodatkowo poza cebulką dorzucała ugotowaną kapustę kiszoną  ;)


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11170 dnia: 24 Listopada 2014, 15:56 »
Alis i wlasnie o takie podpowiedzi dotyczace swiezynki mi chodzi.
Bede miala tego sporoi moze sie pokusze o jakis inny przepis :-)

A co do kury jeszcze- ile placisz za taka?


Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11171 dnia: 24 Listopada 2014, 16:54 »
Od dłuższego czasu staram się nie kupować wieprzowiny. Czasem kupię schab na schabowe, albo polędwiczki, ale to bardzo rzadko. Wędlin ze świni w ogóle nie kupuję. Jemy indyka i wołowinę (cielęcinę). Zdarzają się wyjątki oczywiście - święta itp.

Jestem pod wrażeniem, że kupujecie pół świniaka :o

Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11172 dnia: 24 Listopada 2014, 17:03 »
sylwusia około 12-14 zł zł za kilogram, cena się waha ale nie wiem od czego to zależy, chyba od nastroju gospodarza  ::)
jak biorę z mamą, siostra i teściową więcej to się tez można potargować , wtedy kurczak ok 2 kg wychodzi za 20 - 22 zł
kura jest oskubana i wypatroszona już ale w całości , ale to kurczak a nie nioska która już jaj nie znosi - taka kosztuje sporo mniej ale nigdy nie brałam bo jakaś chuda mi się wydawała




Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11173 dnia: 24 Listopada 2014, 17:06 »
Moi rodzice kilka lat kupowali pół świni przez kilka lat. Ze przytyli- ok, może nie zrzuce od razu na wieprzowine.  Ale teraz mają cholesterol, trojglicerydy. ..wszystko zawdzięczają wieprzowinie. Teraz i oni, i my kupujemy drób,  króliki i inne wołowiny, wieprzowine dość sporadycznie. Ale wędline kupuje tylko wieprzowa ;-) tylko z wysoką zawartością mięsa,  najczęściej jak Alis- w niewiescinie u źródła :-)


Offline Alis
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5770
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.06.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11174 dnia: 24 Listopada 2014, 17:12 »
dobre mają wyroby co nie  ?  :) :)
ale co sobotę mam wyprawę tam na miejsce  ;)

ja z wieprzowiny uwielbiam polędwiczkę (zwłaszcza z Twojego przepisu w kurkach  ;) ) i czasami schabowe kupie, ale od kiedy tam jeżdżę do Niewieścina bardzo często kupujemy wołowinę bo mają naprawdę świeżą i warto
i często jemy drób , po prostu oboje lubimy  :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11175 dnia: 24 Listopada 2014, 19:08 »
Sylwia kurę kupisz w sobotę koło tyrzunu tam od strony akademików. tam też warzywa i owoce gospodarze sprzedają. Ale tam to raczej trafisz kurę, gęś, kaczkę lub koguta. Oskubany, wypatroszony, z podrobami w woreczku

Nasza zamrazarke zamieszkuje dzik :) czyli zdrowsza wersja świni. Dziś zaryzykował i ugotowałam barszcz ukraiński na żeberka ch z dzika :)

 A do barszczu dałam sok z buraków z sokowirówki i będę robić tak zawsze, bo w końcu wyszedł mi intensywnie buraczany smak i kolor bez żadnych gotowych koncentratów

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11176 dnia: 24 Listopada 2014, 19:17 »
Ja w eko sklepie czasem kupuję taki koncentrat barszczu czerwonego, coś niesamowitego taki pyszny barszcz wychodzi :)

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11177 dnia: 24 Listopada 2014, 19:21 »
Moi rodzice z babcią kupują raz w roku całego lub pół świniaka do podziału z nami. Zapasów mamy na minimum pół roku, a mięsa wcale nie jemy często, nie jemy go codziennie tak w ogóle, a wieprzowinę rzadziej niż raz w tygodniu. Ale mama z babcią robią własnie swoją kiełbasę białą, swój pasztet, czasem coś wędzą, pieczemy schaby itp, robimy sami mięso mielone...

Zakup świni nie oznacza tego, że jemy ją codziennie  ::). Ale jak już - mamy swoje, sprawdzone.

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11178 dnia: 24 Listopada 2014, 19:25 »
Alis, pewnie, że pyszne, ale raz nadzialam się na obrzydliwa białą i drugi raz na nieswieza parowkowa :-/ aż była śliska,  w domu poszła do kosza....


Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11179 dnia: 24 Listopada 2014, 19:38 »
A ja tam najbardziej lubie swinke wymiennie z kurczakiem.
Tez robie wiele wyrobow sama.. zawsze swieze i pyszne :-) mielone gotowe? W zyciu bleeee.. biala kielbase tylko w manufaktorii kupuje jesli swojej akurat nie mam.
A w kategorii zdrowe czy nie..  to chyba powinnam sie wypowiadac jako ostatnia :-D

Aaa. Kupuje pol swinki i mamy na ok 3 miesiace.. jrmy raz swinke raz kurczaka i na tyle wystarczy okolo.



Offline elemelka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 12356
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 24.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11180 dnia: 24 Listopada 2014, 19:39 »
Moja siostra wkłada do słoikow ale to muszę wziąć przepis, mmm, pyszka  ;D
My dostajemy czasem od niej kury ale za mięsem nie przepadam bo jest twarde  :P rosół to inna bajka


Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11181 dnia: 24 Listopada 2014, 20:02 »
A ja jeszcze nigdy rosołu nie gotowałam  ::) taka to ze mnie gosposia ;).

Natomiast apropos świniobicia to właśnie w środę moi rodzice bedą "oporządzac" świniaka i dzika. Podobno taki miks jest smaczniejszy. Zobaczymy.

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11182 dnia: 24 Listopada 2014, 21:06 »
a ja nie lubię rosołu,
przynajmniej raz na dwa tygodnie gotuję na niedzielę rosół i w większości przypadków mi nie smakuje

może powiedzcie jak wy go gotujecie?

ze świni uwielbiam boczek nadziewany kiełbasianką mmmm pyszności

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11183 dnia: 24 Listopada 2014, 21:12 »
ja uwielbiam rosół z kury z dodatkiem czegoś wołowego ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11184 dnia: 24 Listopada 2014, 21:19 »
ja robię rosół z kurczakiem, udkiem kaczki, kawałkiem wołowiny i kawałkiem cielęciny



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11185 dnia: 24 Listopada 2014, 21:20 »
ja robie rosol tylko i wylacznie na kurczaku- najczesciej daje udko i porcje rosolowa.
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11186 dnia: 24 Listopada 2014, 21:23 »
To napiszcie proszę SZCZEGÓŁOWO jak te rosołki robicie, to moze sie wreszcie zawezmę i ugotuję ...

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11187 dnia: 24 Listopada 2014, 21:27 »
Ja gotuje rosol z polowy kurczaka plus kawalek wolowiny tak z 350g do 0.5kg.
Wsadzam miesa do wody zimnej. Nim zacznie wrzec  sciagam szumy.
Gotuje z godzine samo mieso z woda.
po tym czasie dorzucam wloszczyzne oprocz kapusty. Dodaje za to przypieczona na gazie cebule plus ziarenka pieprzu i sol i maggi.
Gotuje ze 3 godziny



Offline anka332

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4190
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2009-09-05
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11188 dnia: 24 Listopada 2014, 21:32 »
Ja gotuje rosol z polowy kurczaka plus kawalek wolowiny tak z 350g do 0.5kg.
Wsadzam miesa do wody zimnej. Nim zacznie wrzec  sciagam szumy.
Gotuje z godzine samo mieso z woda.
po tym czasie dorzucam wloszczyzne oprocz kapusty. Dodaje za to przypieczona na gazie cebule plus ziarenka pieprzu i sol i maggi.
Gotuje ze 3 godziny



ja robie podobnie tylko nie daje wolowiny
Pawel 26.06.2013
Dominik 18.11.2016
Malwinka 28.06.2020

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11189 dnia: 24 Listopada 2014, 22:05 »
Sylwia nie zjadłabym u ciebie rosołu :p

U mnie idzie cały kurczak lub pół kury, do tego kawałek wołowiny i czasem skrzydło indyka, zalewam zimną wodą, wrzucam ziele angielskie i liście laurowe i tak gotuje na małym ogniu, rosół nie może wrzec bo metnieje. Szumowiny ściągam lub czekam aż opadną na dno (to W wersji gdy zapomnę że rosół się gotuje) później wrzucam, pietruche, seler, marchew, p or, cebulę +cebulę w lupince (czasem ja opalam) i dalej pyrga. Po jakimś czasie wrzucam jabłko. Pod koniec dodaje lubczyk jeśli mam i doprawiam solą
A i nie napisałam czemu bym u ciebie Sylwia nie zjadła rosołu - nie lubię maggi