Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2947238 razy)

0 użytkowników i 10 Gości przegląda ten wątek.

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11070 dnia: 18 Listopada 2014, 11:40 »
ja mam ochotę na pierogi ruskie, ale proszę podajcie mi przepis na ciasto. Ja dwa razy robiłam i dwa razy ciasto mi nie wyszło.

Ja robię zawsze takie samo - mąkę wsypuję do miski zalewam wrzątkiem mieszam łyżką, gdy nieco przestygnie wyrabiam, pod koniec dodaję nieco oleju i znów zagniatam. Przykrywam by nie obeschło i zostawiam na jakieś 20-30 minut by odleżało i zaczynam lepić

ja tez tak robie.
czyli jajek nie dodajecie. Dzięki za przepis dam znać jak wyszło.
[/url]
[/url]

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11071 dnia: 18 Listopada 2014, 12:03 »
Z jajkiem jest twarde. Tez robie jak Marta.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11072 dnia: 18 Listopada 2014, 12:29 »
moja babcia dodaje żółtka dla koloru  ::)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11073 dnia: 18 Listopada 2014, 12:36 »
Z jajkiem jest twarde. Tez robie jak Marta.
prawda. Moja mama kiedyś robiła z jajkiem i były twarde, aż odkryła przepis bez i są super.

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11074 dnia: 18 Listopada 2014, 13:01 »
a cienko to trzeba rozwałkować?
Może zrobie skoro to takie proste ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11075 dnia: 18 Listopada 2014, 13:05 »
Najlepiej cienko :)

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11076 dnia: 18 Listopada 2014, 13:08 »
Ostatnio rozmawiam z koleżanką i cos zeszło na temat maszynki do mielenia.
Mówie: "Nie mam maszynki, nie wiem jak to zmielić"
On:  :o :o :o :o To jak robisz ruskie  :o :o :o
Ja: Nie robie
Ona  :o :o :o :o :o :o

No głupio mi się zrobiło ;D
To może jednak się nauczę jakichś pierogów.

A jakiś prosty farsz?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11077 dnia: 18 Listopada 2014, 13:25 »
A po.co maszynka do ruskich akurat???

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11078 dnia: 18 Listopada 2014, 13:27 »
a jakie proporcje na to ciasto? tak na oko?  :P  ;D




Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11079 dnia: 18 Listopada 2014, 13:27 »
A po.co maszynka do ruskich akurat???

a ja pojęcia nie mam ;D Coś o mieleniu ziemniaków mówiła.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11080 dnia: 18 Listopada 2014, 13:27 »
ja ostatnio robilam ruskie i nic nie mielilam, farsz lepszy wychodzi jak sie go nie mieli.

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11081 dnia: 18 Listopada 2014, 13:29 »
No pewnie :) Ja ziemniaki ugotowane gniote wraz z twarogiem i maszynka.do niczego nie potrzebna. Tez nie lubię jak jest farsz za bardzo ciapowaty.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11082 dnia: 18 Listopada 2014, 13:41 »
Ziemniory do ruskich przepuszczam przez praskę razem z twarogiem  :P
Maszynki mi się nie chce wyciągać ale jak robię z mięsem to już muszę maszynę uruchomić  ;D

Moja babcia dodawał do ciasta pierogowego szczyptę drożdży  ;)


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11083 dnia: 18 Listopada 2014, 13:48 »
też gniotę ziemniaki mieszam z twarogiem i podsmażoną cebulą + sól i pieprz

Proporcje? emmm wczoraj na te 100 pierogów zużyłam chyba ponad 0,5 kg mąki ale ile wody i oleju to nie wiem  ::)

u mnie dziś na obiad kto co sobie zrobi - mąż je płatki z mlekiem  ::) ja fritatę z tym co było w lodówce do zużycia  ;D

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11084 dnia: 18 Listopada 2014, 14:18 »
Pierogi wyszły pyszne dziękuje za przepis
[/url]
[/url]

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11085 dnia: 18 Listopada 2014, 15:01 »
tak was poczytałam i ide se kupić pierogi  ;D ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11086 dnia: 18 Listopada 2014, 15:03 »
 dobra  czytałam wczoraj i czytałam i u mnie tez dzisiaj pierogi
 i ruskie i  z jagodami bo miałam zamrożone  latem
  farsz na ruskie gniotę normalnie  tym " wariatem" do ziemniaków  
 i  też nie daję jaja  do ciasta
 mi zagniata  ciasto maszyna  do chleba   ale średnio na  3 szklanki maki  daje szklankę wrzątku  tzn pi razy drzwi bo czasem trzeba  dolac wody albo dosypać mąki macam palcem ;)


     możecie  jeszcze podrzucić jakiś   pomysł na obiad  ;) :)

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11087 dnia: 18 Listopada 2014, 19:11 »
A ja dzisiaj zrobilam wariacje na temat kostki carilkowej. Spod normalnie, do bitej smietany z mascarpone dodalam starta gorzka czekolade, a na wierzch dalam mango z galaretka agrestowa. :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11088 dnia: 18 Listopada 2014, 19:29 »
Jutro u mnie chyba bitki albo zrazy, a wieczorem już dzika dostanę więc szukam inspiracji na to miecho bo trochę tego będzie (pół dzika biorę)

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11089 dnia: 18 Listopada 2014, 19:31 »
Pati tez robilam ostatnio i ciacho mi nie wyszlo brrr
Ale to przez nodyfikacje moje brrr


Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11090 dnia: 18 Listopada 2014, 19:58 »
Jutro u mnie chyba bitki albo zrazy, a wieczorem już dzika dostanę więc szukam inspiracji na to miecho bo trochę tego będzie (pół dzika biorę)

uwielbiam dziczyznę, jeśli chcesz to jutro podrzucę Ci kilka przepisów

u mnie w zamrażarce leżakuje jeleń, nie wiem co z nim zrobić bo dostałam dość duży kawałek już zamrożonego mięsa
mąż chce zrobić kiełbasę bo jest pyszna ale i tak mi szkoda ....

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11091 dnia: 18 Listopada 2014, 20:36 »
Vonka, chcę :) zamówione jest pół dzika przebadane, bez skóry i głowy (pojęcia nie miałabym co z nią zrobić a do wystroju wnętrz mi nie pasuje)

rzuca mi to na blat i muszę zwierza poporcjowac

A to prawda że dziczyzna musi być najpierw zamrozona?

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11092 dnia: 18 Listopada 2014, 21:49 »
Uwielbiam dziczyzne, ale zawsze dostaje ja w formie kielbasy, albo jako konserwa w sloiku...
Ale kus mnie zeby zrobic jakis gulasz.
Aa i na naszych poprawinach byl dzik pieczony z kasza w srodku i warzywami. Pyszota.

Sylwia moje nie wiem czy wyszlo. Najpierw smietana mi sie zwarzyla. Nie wiedzialam, e mozna ja uratowac i wywalilam ::)
Ale druga tura wyszla. Zobaczymy jak calosc bedzie smaokwac. :)

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11093 dnia: 18 Listopada 2014, 21:51 »
W programie Wiem co jem i wiem co kupuję Bosacka mówiła, że dziczyznę należy mrozić żeby była krucha i smaczna.




Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11094 dnia: 18 Listopada 2014, 21:57 »
To podobnie jak ośmiornicę. Włókna muszą popękać czy jakoś tak  :P

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11095 dnia: 18 Listopada 2014, 23:29 »
Marta mam ksiazke Gessler ta pierwsza i dzis orzegladalam i kilka przepisow na dzika bylo
 Jak chcesz to jutro napisze co i jak albo ci ksiazke dam do poczytania orzy okazji


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11096 dnia: 19 Listopada 2014, 04:21 »
Sylwia jeśli przepisy nie są jakieś wymyślne to chcę, bo tylko gulasz z dzika umiem zrobić bo jadłam u rodziców

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11097 dnia: 19 Listopada 2014, 08:47 »
POLĘDWICA Z DZIKA

Składniki:
na marynatę:
3 l. wody,
3 łyżki soli do peklowania,
ok.15-20 listków laurowych,
15-20 ziaren ziela angielskiego
15 ziaren jałowca,
5-10 goździków,
śliwki suszone
pieprz kolorowy grubo mielony(1 opak.)
czosnek 2 główki
po 1 łyżce:majeranku ,cząbru, rozmarynu ,tymianku, lubczyku
kostka masła,
szklanka oleju,
mąka żubrówka,

(wszystkie składniki podzieliłam na pół  bo zawsze wydaje mi się tego za dużo, smażyłam na smalcu bo dzik jest wtedy najlepszy)

Etapy przygotowania:
1- przygotować marynatę:zagotować wodę z liściem larowym,zielem angielskim,jałowcem,pieprzemi czosnkem (główki nie obierać tylko przekroić na pół) śliwkami suszonymi.ok.5 min
2-następnie dodać resztę składników zagotować i odstawić do ostygnięcia
3-polędwicę włożyć do marynaty i naszprycować (można zwykłą strzykawką kupioną w aptece) odstawić w chłodne miejsce na 2--3 dni codziennie przekładać kilka razy.
4-wyjąć mięso wytrzeć ręcznikem papierowym i poczekać ok. 1-2 godzin aby mięso złapało temp. pokojową
5-rozgrzać olej masło polędwicę obtoczyć w mące i na dobrze rozgrzanym tłuszczu obsmarzyć wyłożyć do brytwanki podlać tłuszczem ze smażenia polać szklanką wrzątku(można podłać trochę marynatą)
6-wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st.piec ok.1 godz póżniej zmnieszyć na 200st. wlać żubrówki i piec jeszcze ok.0,5 godz..pieczeń należy co jakiś czas obracać (jeżeli polędwica jest mała czas pieczenia trzeba skrócic.

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11098 dnia: 19 Listopada 2014, 08:49 »
Żeberka z dzika:

Składniki:
1 kg żeberek z dzika,
1 łyżka miodu,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka musztardy estragonowej,
4 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
sól,
pieprz.

Marynata:
250 ml czerwonego wytrawnego wina,
1 mała cebula,
150 g włoszczyzny,
1 liść laurowy,
po 5 ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu i jagód jałowca.

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki marynaty (oprócz wina) zalać 500 ml wody i gotować przez 5 min. Dolać wino i zagotować. Wystudzić. Żeberka podzielone na porcje ok. 150 g zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce mniej więcej na 24 h. Następnie żeberka wyjąć, obsuszyć, marynatę przecedzić. Z musztardy, posiekanego i utartego z odrobiną soli czosnku, sosu sojowego, miodu, soli, pieprzu i łyżki oleju przygotować bejcę, którą wysmarować żeberka ze wszystkich stron. Tak przygotowane żeberka smażyć na patelni lub grillować. Można je także udusić z dodatkiem odcedzonej marynaty.


to są nasze dwa ulubione dania z dzika
ten przepis jest nawet z tej strony: http://www.knieja.pl/1,kuchnia_mysliwska

ale mi narobiłaś smaka, muszę zamówić dzika  ;D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #11099 dnia: 19 Listopada 2014, 09:26 »
Lojej dzięki wydaje się skomplikowane