Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2946836 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10410 dnia: 9 Października 2014, 12:12 »
ja też zupę najbardziej lubię na drugi dzień :) wtedy się "przegryzie" i masz lepszy smak ;)

wczoraj placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-koperkowym  :Serduszka: a dzisiaj piersi z kuraka w porach zapieczone z serem- mało spektakularne ale mogę od razu na 2 dni zrobić  :P




Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10411 dnia: 9 Października 2014, 12:16 »
Podziwiam was za 2 dania. U mnie nikt zup nie jada.

My dziś schabowy, ziemniaki i pomidor ze śmietana
A na kolacje mam z Nikola zrobić knedle ze śliwkami i  truskawkami

Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10412 dnia: 9 Października 2014, 12:25 »
Podziwiam was za 2 dania.
Jeżeli chodzi o mnie to całkiem niepotrzebnie, bo grochowke zrobil mężu ;D :D

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10413 dnia: 9 Października 2014, 12:44 »


wczoraj placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo-koperkowym  :Serduszka: a dzisiaj piersi z kuraka w porach zapieczone z serem- mało spektakularne ale mogę od razu na 2 dni zrobić  :P

Proszę o przepis.

Tzn. w zyciu nie robilam placków ziemniaczanych, a tym bardziej z sosem więc porprosze o wszystko ;D zrobilam bym na jutro.


"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10414 dnia: 9 Października 2014, 12:46 »
macie jakiś sprawdzony przepis na racuchy z jabłkami?



Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10415 dnia: 9 Października 2014, 12:55 »
Anusia proszę :)

placki ziemniaczane:
ścieram 3 dosyć duże ziemiaki na tarce o drobnych oczkach, dodaję 3-4 łyżki mąki, wbijam 1 jajko, sól, pieprz ( w tej wersji daję też majeranek i słodką paprykę ok. pół łyżeczki), mieszam wszystko- czasem trzeba dodać więcej mąki- tak na oko- to zależy ile wody puszczą ziemniaki
wykładam łyżką na rozgrzaną patelnię i smażę na oleju z 2 stron na złocisty kolor

sos pieczarkowy: kroję pieczarki mniej więcej w pół plasterki ( jak mi wyjdzie ;) ) smażę na łyżce masła, po 15 minutach przekładam do garnuszka, dodaję pokrojony koperek, trochę wody i śmietany- ja dodaję takie małe do kawy najczęściej 3-4 sztuki i jak się zagotuje to zagęszczam mąką ale nie za dużo

Placki w takiej wersji naprawdę są pyszne :)
Najwięcej roboty to z samym smażeniem jest więc żeby było szybciej jadę na 2 patelnie ;)

A piersi w porach robię tak:
kroję pora ( 2 szt) na krążki, solę go żeby zmiękł, naczynie żaroodporne smaruję jakimś tłuszczem- najczęsciej olejem, wykładam na dno krążki pora, na to kładę piersi z kurczaka przekrojone na płasko żeby miały mniej więcej 1 cm grubości, na to kładę resztę pora, smaruje majonezem, posypuję tartym serem i wstawiam do piekarnika na 20-30 min :)
To jest bardzo syte więc my z męże mamy to na 2 dni najczęściej ;)




Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10416 dnia: 9 Października 2014, 12:56 »
Łe, ja myślałam, że to cycki w spodniach są  ;D


Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10417 dnia: 9 Października 2014, 12:58 »
podczas robienia można sobie spodnie na cycki założyć jak ktoś ma ochotę  ;D




Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10418 dnia: 9 Października 2014, 13:40 »
Vivka - dziękuje dobra kobieto :-*
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10419 dnia: 9 Października 2014, 13:49 »
u mnie jeszcze dodatkowo do placków ziemniaczanych musi być duża ilość czosnku i cebulki (ale bez papryki ;))

ale narobiłyście mi smaka  :D

Offline mon_ka98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3673
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10420 dnia: 9 Października 2014, 14:06 »



Najlepiej widzę, kiedy zamknę oczy...

Offline Vivka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6224
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: maj 2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10421 dnia: 9 Października 2014, 14:12 »
nie za maco :)

a właśnie! do tych placków do ciasta można zetrzeć też cebulę ;)




Offline malinowa__mamba

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5066
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10422 dnia: 9 Października 2014, 14:24 »
a właśnie...dziewuszki ;D czy zna któraś z Was kartoflanik?

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10423 dnia: 9 Października 2014, 18:53 »
kupiłam dziś w cerfie taki garnuszek z pokrywa szklany nadający się do piekarnika. . i zrobię draniki ala ukraineczka szczecińska. .

a dziś zrobiłam u mamy pyszny obiad.. my pojedziemy a mama będzie miała i na jutro


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10424 dnia: 9 Października 2014, 20:09 »
U mnie od wczoraj produkcja domowych wędlin. Wczoraj przyprawiłam już boczek i kawałek szynki. Zapeklowałam też pierś kurczaka wg tego przepisu http://magiawkuchni.blox.pl/2013/03/Domowa-wedlina.html dodałam dodatkowo owoc jałowca bo ładnie pachniał  ::)
Teraz piersi są w piekarniku, więc jutro degustacja będzie :D
Boczek upiekę pewnie jutro bo dopiero 24 h leży w przyprawach

Macie jakieś ulubione przepisy na wędliny domowe?

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10425 dnia: 9 Października 2014, 20:24 »
Ja przyprawiam solą/pieprzem/papryką słodką i ziołami. Najczęściej boczek, szynka, karkówka. Bardzo rzadko schab ze śliwką, bo dla domowników jest za suchy.

Offline vonka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11307
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10426 dnia: 9 Października 2014, 20:26 »
u mnie leży w zamrażarce surowy boczek

chiquita_84 czym przyprawiłaś swój i w ogóle jak się go robi?  :D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10427 dnia: 9 Października 2014, 20:35 »
W zeszłym miesiącu przyprawiłam czym się dało, czyli wszystkim po trochu i bałam się że przedobrze  ::) a okazało się że dałam zbyt mało przypraw i boczek wyszedł mdły

Teraz dałam na jedną stronę sól, pieprz i wędzoną paprykę, na drugą sól pieprz,  majeranek i czosnek pokrojony w plasterki i zawinęłam. Więc na zewnątrz jest pięknie czerwony od papryki i pachnie wędzonką. Wczoraj przyprawiony, zawinięty w folię spożywczą spoczywa w lodówce i się przegryza. Ponieważ boję się długo tak mięso zostawić to pewnie jutro rano wsadzę do prodiża lub piekarnika ::)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10428 dnia: 9 Października 2014, 20:40 »
Czosnek też daję. Albo w plasterkach na wierzch albo wciskam do środka. Wstawiam na noc do lodówki i po południu piekę.
Narobiłaś mi smaka i jutro męża wyślę po boczek i szynkę:)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10429 dnia: 9 Października 2014, 20:43 »
Teraz te wędliny w sklepach to jakieś niesmaczne są, przesolone, a po  dwóch dniach się ślimaczą. A jak chce się dobrą wędlinę to w manufakturze można kupić tyle że majątek kosztuje  ::) Więc znów wróciłam do pieczenia :)
W zamrażarce mam jeszcze taką ala pieczeń rzymską chyba - czyli mielone mięso z jajkiem na twardo w środku :D

I nie musze ganiać po sklepach tylko wyciągam wieczorem z zamrażarki kawałek i rano na kanapki siup :D

Tylko szukam nowych pomysłów na przyprawianie  ;D

Offline doksik86
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6878
  • data ślubu: 06.09.2014
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10430 dnia: 9 Października 2014, 22:07 »
Fajnie jest pokroić czosnek i dać do środka przed zawinieciem rolady.  Smak niesamowity :-)


Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10431 dnia: 9 Października 2014, 22:13 »
A ja jak robię roladę z mielonego to w środku jest starta marchew, natka pietruszki, por luc cebulka, i jajko na twardo w kostkę. Zawijam, piekę- 5 min przed końcem można posypać żółtym serem :)

Ale taką robię jako danie obiadowe- pycha i schodzi w oka mgnieniu :)
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10432 dnia: 9 Października 2014, 22:14 »
Fajnie jest pokroić czosnek i dać do środka przed zawinieciem rolady.  Smak niesamowity :-)

Yyy no to właśnie to opisałam :P

pierś już ugotowana. Oczywiście spieszyłam się i zapomniałam z wierzchu papryką oprószyć. Ale w smaku jest niezła. Przeszła przyprawami z tej zalewy w której się moczyła + czosnek. Na razie jest krucha i wilgotna :D

A i dziś piekę też tartę rustykalną ze śliwkami  8)

Lea, ale to co wymieniłaś to jako nadzienie jest tak? I ta marchew to surowa w kostkę?

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10433 dnia: 9 Października 2014, 23:15 »
Sylwia? ,
Mogę wpaść na te draniki?

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10434 dnia: 9 Października 2014, 23:26 »
Tak- nadzienie. Marchew surowa -starkowana na dużych oczkach. Oczywiście warzywa w środku układamy warstwowo (np.marchew, natka, jajko, por) i przyprawiamy- ja tylko solę i pieprzę, czasem daję czosnek niedźwiedzi- i zwijamy 8) 8)
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10435 dnia: 9 Października 2014, 23:38 »
Dzięki

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10436 dnia: 9 Października 2014, 23:44 »
Ilona ok tylko musze raz na próbę zrobić co by siara nie bylo ;D

Marta ja standard sól pieprz czosnek świeży i granulowany no i majeranek.. świeży wciskamy w mięso granulowany obklepuje


Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10437 dnia: 9 Października 2014, 23:49 »
kupiłam dziś w cerfie taki garnuszek z pokrywa szklany nadający się do piekarnika. . i zrobię draniki ala ukraineczka szczecińska. .


jaki to garnek? ja miałam jeden który można używać na kuchence i w piekarniku ale mi pękł i drugiego jeszcze nie kupiłam. tamten był super ale widocznie często się z nim to zdarzało bo uznano mi tę reklamację
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Lea

  • Przyjaciele
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5537
  • Płeć: Kobieta
  • Nelcia mój kawałek nieba
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10438 dnia: 9 Października 2014, 23:51 »
Dzięki
Proszę :)
Jak najłatwiej zwinąć? Ja moczę ścierkę kuchenną, rozkładam na niej mielone (w kształcie prostokąta), układam warstwami to co chcę by było w środku -nie do końca mięsa (zostawiam ok. 7cm), przyprawiam i zwijam jak roladę. ;D
Życie jest jak gra planszowa...czasem ktoś stoi na twoim polu.

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10439 dnia: 10 Października 2014, 00:07 »
macie jakiś sprawdzony przepis na racuchy z jabłkami?
Wlasnie robie, ale to moja inwencja wlasna  ;)
- 2 jajka,
- 2,5 szkl maki pelnoziarnistej,
- 2 szkl mleka kokosowego,
- szczypta proszku do pieczenia,
- kilka kropel vanili
- 3,4 jablka w plasterkach
Wszystkie skladniki oprocz jablek wymiszalam w KA, na koncu wrzucilam jabka, zmaze na oleju kokosowym. Bardzo dobre ;D