Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2934014 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10020 dnia: 14 Września 2014, 22:05 »
Marta cieciorkę chcesz normalną nie z puszki?
chyba najlepiej w sklepie ze zdrową żywnością


podchodziłam do tego przepisu jak pies do jeża..
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/czekoladowo_sliwkowy/przepis.html

a okazało się że to jest świetny sernik! podbił serca mojej rodziny.... najlepszy 2 dni po pieczeniu ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10021 dnia: 14 Września 2014, 22:09 »
niezapuszkowaną chciałam

Oo zapisuję ten sernik, co prawda serników nie lubię, ale urodziny Nikoli się zbliżają.
A robiłaś Ela może któreś z tych ciast http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_rubinowy/przepis.html
http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_migdalowo_czekoladowy/przepis.html

Szukam czegoś co może robić za tort urodzinowy i jest czekoladowo malinowe, bo taki sobie tort wymyśliła Nikola :D

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10022 dnia: 14 Września 2014, 22:23 »
Niestety nie pomogę - żadnego z tych ciast nie robiłam
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10023 dnia: 14 Września 2014, 22:31 »
Marta, proszę :)  http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ciecierzyca/hummus/przepis.html
zamiast sezamu dodaje pastę tahini



Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10024 dnia: 14 Września 2014, 22:50 »
Od jutra w lidlu kasze, ryż i właśnie ciecierzyca w dobrych cenach.
Mój mąż robi hummus, nawet ja polubiłam. Nie wiem jak robi.
Beta, robiłaś z tego przepisy, tak?

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10025 dnia: 14 Września 2014, 22:51 »
Sylwusia, od piątku miałam gości więc nie było kiedy się zaznajomić z Thermomixem, ale dzisiaj na pierwszy rzut zrobiłam pizzę i do niej sos pomidorowy.
Wyszło pysznie, a sos rewelacyjny, nadałby się spokojnie do pulpetów, makaronu.

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10026 dnia: 14 Września 2014, 22:53 »
masz ten nowy model Thermomixa?
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10027 dnia: 14 Września 2014, 22:55 »
Marta ją często gotuje ciecierzyce. Jutro wrzuca ci kilka przepisów bo teraz przez kom jestem

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10028 dnia: 15 Września 2014, 01:42 »
Ja ciecierzyce lubie tylko w postaci humusu, bo w sumie to takie nijakie jest. Czasami taka z puszki uzywam do salatki.
Chce Wam sie robic humus? Ja za wygodna jestem i kupuje gotowy ;) Moj maz je go na potege, najlepiej z krakersami albo warzywami.

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10029 dnia: 15 Września 2014, 07:46 »
Moja koleżanka robi humus, mi by się nie chciało ::) ale mnie tak bardzo nie zachwycił, zjadłam bo zjadłam, ale nie musze powtarzać ;)
Natalka 4.11.2012

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10030 dnia: 15 Września 2014, 08:13 »
Robilam kilka razy zupe z ciecierzyca, nawet smaczna byla


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10031 dnia: 15 Września 2014, 08:21 »
A ja wrzucam przepis na babkę cytrynową. Wile jest przepisów - z niektórych wychodzą zakalce, z innych ciasto jest zbyt suche - ten zaś wydaje się być najlepszym przepisem. Babka oczywiście najlepsza jest w dniu upieczenia ale zamknięta w pudełku plastikowym przetrwa kilka dni i będzie dalej mięciutka i pyszna.
Oto przepis
http://kotlet.tv/cytryniak-najlepsza-babka-cytrynowa/



Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10032 dnia: 15 Września 2014, 08:26 »
W Grecji ciecierzyca jest bardzo popularna, ale tu w puszce nie widziałam. Kupuje się w półkilowych woreczkach i moczy przez noc. Jeśli chce się szybciej, to dodać do wody szczyptę sody.
W Polsce kupowałam w Carrefour. Tam gdzie warzywa są takie stojaki ze 'zdrową żywnością".
Ten przepis znalazłam niedawno i mam zamiar w tygodniu wypróbować:
http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,9854688,Ciecierzyca_z_oliwkami_w_sosie_pomidorowym_zapiekana_z_,,ga,,6.html

Zrobię chyba bez oliek, bo mój maż nie lubi oliwek na ciepło, w sosach itp... poza tym wydaje mi się,  że dostępne w Pl oliwki się nie nadadzą, ale to kwestia gustu, ja po prostu ich nie lubię.

Często robię orzeszki:
coś takiego: http://pyszneizdrowe.blogspot.gr/2012/03/chrupiace-orzeszki-z-ciecierzycy.html ale zazwyczaj nie daję tak wymyślnych przypraw - tylko papryka słodka i sól.

Robią też taką zupę z dodatkiem cytryny i właściwie ona jest najbardziej popularna, coś takiego: http://www.zdrowinacodzien.pl/2011/02/zupa-z-cieciorki-grecka.html

Ale ja zazwyczaj robię z pomidorami: Ciecierzycę po nocce w wodzie z odrobiną sody odsączam, wlewam świeżą wodę i gotuję około godziny... w tym czasie podsmażam w dużym garnku drobno pokrojoną cebulkę, trochę marchewki i selera naciowego, na to pomidory (otarte świeże + trochę koncentratu lub zblendowane z puszki... i po zagotowaniu dodaję częściowo odsączona ciecierzycę (trochę tego "soku" powinno się odlać, a część wlać razem z ciecierzycą)  .. nie solić ;) jesli trzeba dolewam gorącej wody (zimna nie wskazana, bo nie zmiękną) i się gotuje, pod koniec przyprawiam solą, pieprzem i odrobina cynamonu. Na talerzu skrapiam oliwą i sokiem z cytryny. Tutaj w przepisach dają oliwę na kubki  :D ale ja tego nie robię  ::)

za hummusem nie przepadam  :P

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10033 dnia: 15 Września 2014, 08:38 »
dzięki coś z tego wypróbuję

u mnie kurczak w sosie słodko-kwaśnym - sos smakuje jak gotowiec ::)

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10034 dnia: 15 Września 2014, 08:41 »
dzięki coś z tego wypróbuję

u mnie kurczak w sosie słodko-kwaśnym - sos smakuje jak gotowiec ::)

dawaj przepis... cos takiego bym zjadła  ;)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10035 dnia: 15 Września 2014, 08:46 »
http://mojeconieco.com/slodko-kwasny-sos-meksykanski/

do tego podsmażyłam pierś kurczaka + ryż

tylko ten przepis jest na dużą porcję sosu - ja zrobiłam z 1/3 składników więc doprawiałam na oko - nie lubię octu więc dałam pół na pół z sokiem z cytryny (chyba z łyżkę octu dałam i całą cytrynę)

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10036 dnia: 15 Września 2014, 08:51 »
Liliann- tak, mam ten nowy model  :)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10037 dnia: 15 Września 2014, 09:38 »
Ile teraz to cudo kosztuje? Chyba będę męża urabiac :p

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10038 dnia: 15 Września 2014, 09:54 »
Ania, z tego co wiem to 4.725,- zł.

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10039 dnia: 15 Września 2014, 10:26 »
Marta ja robię coś takiego z ciecierzycy
http://www.zdrowastylizacja.blogspot.com/2013/01/penoziarniste-kokardki-z-ciecierzyca-i.html
ale już teraz kupuję i gotuję sama a nie z puszki :D




Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10040 dnia: 15 Września 2014, 13:05 »
Jadła któraś ciecierzycę? Gdzie ją kupię?

Na początek myślę o takiej przekąsce do podgryzania http://slodkaprzygoda.blogspot.com/2012/09/garbanzos-con-merken.html
i jak zasmakuje to będę myślała nad kolejnymi daniami, więc wszelkie pomysły mile widziane

u mnie jutro kurczak w sosie słodko-kwaśnymy - o tym http://mojeconieco.com/slodko-kwasny-sos-meksykanski/

o dziwo  ciecierzyca  jest w bierdonce  nawet:)  wolę taką co sie moczy na noc i gotuje   niż z puszki
najbardziej lubię samą ugotowaną albo na patelni z cebulką i pomidorami

Anulka 80  masz całkowitą racje  oliwki  polskie ze słoika  to  porażka  ale z braku laku dobre i to

Dziewczyny   a jak robicie  humus??





Dziewczyny

Offline lusi251

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4193
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28 04 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10041 dnia: 15 Września 2014, 15:03 »
ło matko jaki drogi ten termomix

mi sie dzis w koncu udalo wziac za golabki.. jeszcze sos pomidorowy i bedzie gotowe :) Do tego zrobilam taka kapustke wloska na cieplo (a'la bigosik tylko bez przecieru pomid.) .. promocja w lidlu na kapusty byla :P to sie zainspirowalam ;) ;)
postudze, poporcjuje i kolejne obiady z glowy :P

Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10042 dnia: 15 Września 2014, 15:25 »


Anulka 80  masz całkowitą racje  oliwki  polskie ze słoika  to  porażka  ale z braku laku dobre i to


większość to chyba hiszpańskie, a rzeczywiście z tego co pamiętam to w Hiszpanii mieli tylko takie w słoikach, ale ja tam byłam w 2003 roku, więc mogłam zapomnieć  ;) W Grecji są takie wielkie, sprzedawane na wagę z beczek i uwielbiam je.. i tego właściwie mi tylko z Grecji brakuje jak jesteśmy w Polsce, bo feta z Lidla jest ok. W tym roku wezmę z 5 kg oliwek ;) Czasem kupię jakieś zielone z Biedronki albo Lidla i nie są złe, ale czarne są dla mnie niejadalne - jak mydło smakują.

Dzisiaj zrobiłam dorady z grilla. Prosto z morza  :) Ale niepotrzebnie podsłuchałam sąsiadów jak zalecali sobie nafaszerować pietruszką i czosnkiem, że niby super.. ale mi nie smakowało. Dało się zjeść, ale jednak lepiej bez tego  :P Może mi po prostu czosnek do ryby nie pasuje, tak jak cebula (a inni lubią). Mąż nie zauważył różnicy i wciął całą...

Lusi bo padnę! ale bym sobie zjadła gołąbka  :P Tylko nie chce mi się gotować dla samej siebie  ::) bo domownicy nie jedzą ::)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10043 dnia: 16 Września 2014, 09:02 »
Isiaczek. Spróbuję zrobić tą babkę. Lubię babki, wyprobowalam juz wiele przepisów i szukam nadal ideału. Moze ta Twoja taka będzie ;)

A w ogóle to gdzie byłaś jak Cię tu nie było? ;)

Offline agu-s

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7420
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10044 dnia: 16 Września 2014, 09:06 »
Do sosu pomidorowego z Thermo dodałam parę plasterków wędzonej polędwiczki (podsmażonej), pieczarki i drobno pokrojoną ostrą papryczkę.
Będzie dzisiaj na obiad do makaronu pełnoziarnistego. Sos wyszedł super  ;D

Offline sylwiq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 21329
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 czerwca 2012 ! <3
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10045 dnia: 16 Września 2014, 11:07 »
Aga fajny pomysł :-)

u nas dziś wczorajszy krupnik z termo..
szukam pomysłu na drugie danie


Offline anulka 80
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9277
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10046 dnia: 16 Września 2014, 11:40 »
A jeszcze odnośnie ciecierzycy, to w Lidlu jest promocja kas i są też soczewice, ciecierzyce i inne...
http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?id=415

Czy któraś z Was ma jakiś dobry przepis na twaróg domowy? Nie wytrzymam jak nie zjem  ???

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10047 dnia: 16 Września 2014, 11:53 »
U mnie dziś talarki z patelni plus filety z udek. Nie wiem jaka surowe do tego zapodać ale chyba z marchewki i jabłka.

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10048 dnia: 16 Września 2014, 11:55 »
Loona a tak jakoś wywiało mnie stąd na kilka lat a teraz sobie przypomniałam o tym forum, poczytałam i myślę że fajnie będzie sobie znów pogadać.
Zwłaszcza o gotowaniu i pieczeniu bo to moje ukochane "dziedzina życia". No nie, na pierwszym miejscy jest jedzenie, potem gotowanie i pieczenie



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #10049 dnia: 16 Września 2014, 12:06 »
Czy któraś z Was ma jakiś dobry przepis na twaróg domowy? Nie wytrzymam jak nie zjem  ???
Na moich wypiekach jest przepis ale z maślanki. Masz w Grecji dostępną maślankę? http://www.mojewypieki.com/przepis/domowy-twarog
Pamiętam też, że moja mama robiła z pełnego 3,2% skwaśniałego mleka (nie zsiadłego). Mleko nie może być UHT. Powinno być pasteryzowane.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera