Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914340 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7770 dnia: 9 Stycznia 2014, 09:36 »
Kupilam wczoraj swiezego lososia... Brak pomyslow co z nim zrobic...
Macie jakis sprawdzony przepis?  :)

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7771 dnia: 9 Stycznia 2014, 09:47 »
Uwielbiam łososia :) prószony solą i pieprzem (czarnym świeżo mielonym, lub kolorowym) grillowany na elektrycznym grillu, lub zrobiony na parze. Pyszny jest też w cieście francuskim ze szpinakiem

A ja mam pytanie o małże. Dziś na obiad planuję małże z makaronem, macie jakieś doświadczenia w takich daniach? Jakieś polecane przepisy? Jakich przypraw do tych małż użyć?

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7772 dnia: 9 Stycznia 2014, 10:23 »
Dziewczyny podrzućcie mi sprawdzony przepis na pizzę domowego wypieku :)
Natalka 4.11.2012

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7773 dnia: 9 Stycznia 2014, 10:25 »
ja mam sprawdzony przepis na ciasto
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/cienka_chrupiaca/przepis.html

niech dlugo rosnie to bedzie super!

Offline malgosiask

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8926
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10 czerwca 2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7774 dnia: 9 Stycznia 2014, 13:19 »
Uwielbiam łososia :) prószony solą i pieprzem (czarnym świeżo mielonym, lub kolorowym) grillowany na elektrycznym grillu, lub zrobiony na parze. Pyszny jest też w cieście francuskim ze szpinakiem

AnioOlek, a grillową patelnię masz? Też wychodzi świetny.

Co do pizzy - ja uwielbiam na cienkim, chrupkim cieście. Robię z tego przepisu http://www.ikeafamilylivemagazine.com/my/en/article/32156
Zapiekankowe mi nie smakują...

Offline Asiq
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5294
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 29.06.2013
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7775 dnia: 9 Stycznia 2014, 14:20 »
W kwestii pizzy to do Mai. Ona się "trochę na tym zna" :) i robi przepyszną :D

Offline ciriness

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 15056
  • data ślubu: 11.09.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7776 dnia: 9 Stycznia 2014, 16:42 »
A ma ktoś jakiś dobry przepis na ciasto Raffaello?  ;D




Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7777 dnia: 9 Stycznia 2014, 21:28 »
ja mam  od koleżanki    dostałam  dawno temu 
tylko jest to przepis na  krem,  bo  sie przekłada nim upieczony biszkopt bądź te podłużne  biszkopty

  krem jest  ze  śmietany  kremówki , białej czekolady  i wiórek kokosowych  z płatkami migdałowymi

 poszkuam  i wrzucę

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7778 dnia: 9 Stycznia 2014, 21:31 »
Zrobilam lososia w ciescie francuskim ze szpinakiem i bardzo dobre wyszlo  :) dziekuje za podpowiedz  :-*

Offline imaginacja2
  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1104
  • data ślubu: 12
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7779 dnia: 9 Stycznia 2014, 21:40 »
Rafaello
0,5 litra śmietany  kremówki 36%
2 białe czekolady
150g  płatków  migdałowych   lub   wiórek kokosowych  do kremu

50 g wiórek kokosowych   na wierzch

2opakowania " śnieżki "

 Rozpuścić   czekolady   w kąpieli wodnej lub  mikrofali ( w mikrofali trzeba uważac ,bo sie szybko przypala) ostudzić ale musi  pozostac w miarę płynna
   Śmietanę ubić    dodać śnieżki pod koniec ubijania  i  ostudzone czekolady i 150 g  płatków migdałowych  (lub mogą być wiórki jak ktoś płatków migdałowych nie lubi)   jak kto woli
  Biszkopt   upieczony przecinamy na  dwie warstwy
  na pierwszy placek kładziemy   połowe kremu    przykrywamy  drugim   wykładamy  resztę kremu  i wierzch  obsypujemy wiórkami kokosowymi
(zamiast   pieczonego  biszkoptu moga być   podłużne biszkopciki )

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7780 dnia: 9 Stycznia 2014, 23:40 »
Kupilam wczoraj swiezego lososia... Brak pomyslow co z nim zrobic...
Macie jakis sprawdzony przepis?  :)


Na następny raz ;polecam to http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/losos_w_papilotach/przepis.html

Dziewczyny podrzućcie mi sprawdzony przepis na pizzę domowego wypieku :)

Dla mnie jedyne, najlepsze: 400g mąki pszennej chlebowej, 250 ml wody, łyżka oliwy, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, 25g drożdży świeżych lub 12 g suchych (chociaż ja zazwyczaj daję 1 opakowanie czyli 7g).

Drożdże rozkruszyć z wodą letnią i cukrem oraz odrobina mąki, odstawić na 30 minut. Zagnieść wszystkie składniki, odstawić na kolejne 20 minut, zarobić jeszcze raz i odstawić na 10miut. Ciasto gotowe. Przyznam się bez bicia, że nigdy nie robiłam w ten spsób, bo zawsze robię ciasto wg tych proporcji w maszynie do chleba. Ciasto jest bezbłędne, próbowałam wielu, to jest najlepsze.



Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7781 dnia: 9 Stycznia 2014, 23:50 »
ale mi smaka narobilyscie ;D...
jutro jade do rybnego po lososia, fajny przepis, mozna jesc razem z dzieckiem ;)...


Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7782 dnia: 10 Stycznia 2014, 00:06 »
jak jesteście dziewczyny łasuchami to polecam to ciasto może już ktoś z was robił  http://jedzonkoo.blogspot.com/2013/12/ciasto-dakas-na-biszkopcie.html  jest pyszne robiłam na święta i goście się zajadali.

a jakich wymiarów miałaś blaszkę? :)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7783 dnia: 10 Stycznia 2014, 00:11 »
ale mi smaka narobilyscie ;D...
jutro jade do rybnego po lososia, fajny przepis, mozna jesc razem z dzieckiem ;)...

Ja jeszcze łososia robię chyba w najprostszy znany mi sposób: filet z łososia nacieram czosnkiem przetartym przez praskę, obsypuję pieprzem, kropię sokiem z cytryny (można użyć pieprzu cytrnowego, ale nie lubie takich wynalazków ;) ), na to świeży koperek i dawaj do piekarnika w folii aluminiowej. Osobiście nie solę łososia, ale można dać też dosłownie kilka piórek masła dla smaku. Pycha. Chyba też zrobię lada dzień, dawno nie jadłam ;)



Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7784 dnia: 10 Stycznia 2014, 08:40 »
wiecie moze gdzie moge kupic pistacje niesolone?


Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7785 dnia: 10 Stycznia 2014, 09:59 »
dobre pytanie, zaba, tez szukalam przed swietami i nie znalazlam



Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7786 dnia: 10 Stycznia 2014, 10:28 »
chcialam cus takiego zrobic http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-pistacjowy
robila ktoras?


Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7787 dnia: 10 Stycznia 2014, 10:34 »
Ponoć bywają czasem w carefourze i w makro (chociaż nigdy się za nimi nie rozglądałam, więc tylko mówię co wiem od koleżanki, która kiedyś poszukiwała)

Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7788 dnia: 11 Stycznia 2014, 13:07 »
dziewczyny macie jakis fajny przepis na kotlety mielone? nigdy jeszcze nie robiłam  :)



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7789 dnia: 11 Stycznia 2014, 20:33 »
mielone polecam z piekarnika;-)))

ponadto polecam: ryż zapiekany z pałeczkami kurczaka/ indyka,
nugetsy,
gnocchi w sosiku,

to trzy potrawy ,które dała mi kumpela i zupełnie moje smaki;-)))) na stałe zagoszczą w naszym menu, bo wsio sie przejadło,a to coś nowego dla nas;-))))



Offline zaba

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2181
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: lipiec 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7790 dnia: 12 Stycznia 2014, 08:34 »
poszukuje sprawdzonych przepisow na muffiny sniadaniowe, macie moze cos do polecenia?
moi zercy duzi i mali ostatnio lubuja sie w wlasnie w muffinach, wiekszosc przepisow jest na slodkie babeczki, a my szukamy wytrawnych...
sama moge polecic lekko pikantne serowo-szpinakowe ;D


Offline beta80
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1857
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.07.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7791 dnia: 12 Stycznia 2014, 11:37 »
Daruda zrobiłam je w piekarniku :) wyszły pyszne..



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7792 dnia: 12 Stycznia 2014, 15:11 »
 :brawo_2: :brawo_2: :brawo_2:



Offline kkotek
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2463
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 13.09.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7793 dnia: 14 Stycznia 2014, 19:54 »
mam pytanie za 100 pkt  :P

W przepisie na ciasto serowe jest ser ricotta... jakim innym mogę go zastapić? takim ala ser twarogowy emilka (chodzi mi o konsystecję) czy raczej jakiś twardszy- twarogowy?

Specjalistki będę Wam wdzięczna za podpowiedź  ;D
Kajetan  *† 31.12.2015 (15 tc)
Paulinka ❤️ 19.03.2018

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7794 dnia: 15 Stycznia 2014, 09:46 »
Ricotta i mascarpone dla mnie sa podobne wiec tym bym zastapila  :)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7795 dnia: 15 Stycznia 2014, 12:26 »
W przepisie na ciasto serowe jest ser ricotta... jakim innym mogę go zastąpić? takim ala ser twarogowy emilka (chodzi mi o konsystencję) czy raczej jakiś twardszy- twarogowy?

Pytanie: a dlaczego chcesz zastępować ricottę?
Nie mam pojęcia jaki to ser emilka ale dla mnie mascarpone z całą pewnością nie jest dobrym zastępnikiem dla ricotty. Podobieństwo jest wg mnie takie jak ser homogenizowany i ser twarogowy drobno zmielony.



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7796 dnia: 15 Stycznia 2014, 12:40 »
można zastąpić ricottę domowym serem serwatkowym ...tylko czy warto się narobić? czasochłonne a jeszcze potrafi nie wyjść jak mamy złe mleko:)
ricotta jest dostępna w typowych marketach-tych mniejszych osiedlowych również (tesco, biedronka)
narobiłyście mi smaka na tę ricottę, dzisiaj chyba jakieś naleśniki z serkiem i szpinakiem wykombinuję:)
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline asashia

  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 833
  • Płeć: Kobieta
  • ~so be it~
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7797 dnia: 15 Stycznia 2014, 12:43 »
ps. co do innych zamienników-nie wyobrażam sobie nic a nic-ani twaróg, ani serek homogenizowany (choć ten naturalny chyba najbliżej) a mascarpone to już zupełnie odpada!
Niezmiennie rozczula mnie etykietka-którą zabrałam z porodówki z łóżeczka córeczki: "Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba." Algernon Charles Swinburne... Zostałam Mamą! Mam w końcu swoje upragnione niebo!

Offline _patka_

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17532
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7798 dnia: 15 Stycznia 2014, 12:45 »
Mi smakuja podobni te dwa sery  ;D

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #7799 dnia: 15 Stycznia 2014, 14:24 »
Zrobiłam dziś mielone z piekarnika (z majonezem musztardą, bułką, zieloną pietruszką) do tego puree ziemniaczane z selerem i chrzanem a do tego fasolka szparagowa zielona :) Polecam takie połączenie. Palce lizać 8)