Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2942288 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline demka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 9604
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25 grudnia 2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5700 dnia: 17 Lutego 2013, 22:18 »
patrzę na te wszystkie pyszności i ślinka mi cieknie, sałatka z gruszka brzmi wyśmienicie !
Nasza Oliwcia:

Nasza Lenka:

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5701 dnia: 17 Lutego 2013, 22:49 »
a my znów parowar :) Zwykle ziemniaczki z pulpecikami i brokułem, bardzo smaczne.Skróciłam czas gotowania i wyszło, na razie do 30 minut, ale będę dalej eksperymentowac ;D


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5702 dnia: 18 Lutego 2013, 10:04 »
Ja zrobiłam tego zawijańca w cieście francuskim z kurczakiem i szpinakiem. I ogólnie gdyby nie szpinak to mistrzostwo :) Jednak nie lubimy szpinaku :P

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5703 dnia: 18 Lutego 2013, 15:18 »
Pytam w różnych wątkach: czy któraś z was robiła tort jakiś taki piankowy i pokrywała go lukrem cukierniczym i ozdabiała? Potrzebuję wskazówek co i jak :)



Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5704 dnia: 18 Lutego 2013, 18:46 »
carollaa chodzi Ci by tą masę co jest na wierzchu zrobić z pianek marschmallow(nie wiem jak to się piszę)?
Z pianek to na pewno ooppoonnkkaa robiła tort.
On 2011
Ona 2013

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5705 dnia: 18 Lutego 2013, 19:29 »
Zrobiłam steki. Były smaczne ale to nie jest moje danie.... musze pokombinowac może. Ale dla mnie to zbyt "krwiste" danie ;D

Gabi, ja steki robie tylko z wołowiny amerykańskiej, dokładnie  steki New York, czyli steki przygotowane z rostbefu.
Kilka zasad, które są istotne w przygotowaniu steków.
Wołowina przed przygotowaniem powinna być w temperaturze pokojowej  i potem dopiero przyprawiam z obu stron solą i pieprzem i  wklepuję oliwę.
Na rozgrzaną oliwę kładę najpierw tą stroną z tłuszczykiem na boku i tak trzymam około minutki, a następnie kładę już mięso płasko na patelni.
My lubimy lekko krwiste smażymy więc po 4 minuty z każdej strony. Jeśli chcesz stek mocno wysmazony to po 8 minut z każdej strony. Bardzo ważne jest to, by po usmażeniu zostawić steki jeszcze kilka minut, żeby doszły do siebie  ;)

Zawsze wychodzą pyszne  ;)

 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5706 dnia: 18 Lutego 2013, 19:34 »
zaneta, solisz od razu? Słyszałam, że sie tego stekom nie robi? Kurcze, musze je w końcu sama zrobić


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5707 dnia: 18 Lutego 2013, 19:36 »
Zrobiłam steki. Były smaczne ale to nie jest moje danie.... musze pokombinowac może. Ale dla mnie to zbyt "krwiste" danie ;D

Gabi, ja steki robie tylko z wołowiny amerykańskiej, dokładnie  steki New York, czyli steki przygotowane z rostbefu.
Kilka zasad, które są istotne w przygotowaniu steków.
Wołowina przed przygotowaniem powinna być w temperaturze pokojowej  i potem dopiero przyprawiam z obu stron solą i pieprzem i  wklepuję oliwę.
Na rozgrzaną oliwę kładę najpierw tą stroną z tłuszczykiem na boku i tak trzymam około minutki, a następnie kładę już mięso płasko na patelni.
My lubimy lekko krwiste smażymy więc po 4 minuty z każdej strony. Jeśli chcesz stek mocno wysmazony to po 8 minut z każdej strony. Bardzo ważne jest to, by po usmażeniu zostawić steki jeszcze kilka minut, żeby doszły do siebie  ;)

Zawsze wychodzą pyszne  ;)



Zaneta, nie opisalabym tego lepiej :ok:
Ale to moj P. jest specjalista w stekach i on tez uzywa ten termometr do miesa.

I my tylko pieprz, zadnej soli.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5708 dnia: 18 Lutego 2013, 19:43 »
Edzia, jak ja Wam zazdroszczę tych Danny'sów i IHopów, jakie tam steki były pyszne, z resztą wszędzie, w każdym miejscu, albo żeberka, ech, gdyby nie dzidzia w tym roku tez bysmy wylądowali w Stanach na wakacjach :) Zakochałam się w ludziach i jedzeniu  ;D A jakbyś była kiedyś w Vegas to mogę ci polecic najpyszniejsze miejsce na ziemi  ;)


Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5709 dnia: 18 Lutego 2013, 19:56 »
Marta jaka Ty miesozerna ;D

Zglosze sie po te namiary na Vegas, a tymczasem w maju kierunek Miami wiec raczej w lekka kuchnie celuje ;)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5710 dnia: 18 Lutego 2013, 20:00 »
Nic nie mów, w USA przytyłam 3 kg w ciągu trzech tygodni, to więcej niz w ciązy tyję :) Ale jedzenie było boskie, nigdzie takiego nie jadłam i jeszcze obsługa boska.

Miami? Super, tez chcę zwiedzic Florydę


Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5711 dnia: 18 Lutego 2013, 20:02 »
Soli dosłownie odrobinę dajemy, ale pewnie, że można sobie darować  ;)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5712 dnia: 18 Lutego 2013, 20:03 »
No widzisz, to my odwrotnie. W ten weekend obkupilismy sie w kaszanke i kielbase na Brooklynie ;)

To nastepnym razem juz wakacje we troje :)

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5713 dnia: 18 Lutego 2013, 20:16 »
Żanetko bardzo podobnie robiłam. Tylko soliłam po usmażeniu i dałam małsa czosnkowego po usmażeniu. Były smaczne, ale to chyba nie  mój klimat ;D Steki kupiłam w Lidlu z rostbefu.

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5714 dnia: 18 Lutego 2013, 20:23 »
No widzisz, to my odwrotnie. W ten weekend obkupilismy sie w kaszanke i kielbase na Brooklynie ;)

To nastepnym razem juz wakacje we troje :)

trawa zawsze bardziej zielona u sąsiada ;) Ale jedzenie było pyszne, te śniadania... ech


Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5715 dnia: 18 Lutego 2013, 22:37 »
Żaneta, dzisiaj kupiłam steki wołowe :) z myślą, że zrobię je dokładnie tak samo, jak napisałaś. Tyle, że z Master Chief zgapiłam. Wczoraj jadłam takiego medium w Spfinxie i był fajny :P

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5716 dnia: 19 Lutego 2013, 14:12 »
a my znów parowar :) Zwykle ziemniaczki z pulpecikami i brokułem, bardzo smaczne.Skróciłam czas gotowania i wyszło, na razie do 30 minut, ale będę dalej eksperymentowac ;D
Marta, a te klopsiki Ci sie nie rozwaliły i te brokuły podczas 30 minutowego parowania  ???
Bo prawda jest taka, że chyba im dłużej się gotuje tym więcej składników odżywczych się traci i wydaje mi sie, że robi sie taka papka, ale moze sie myle i wiele zalezy od mocy parowara....

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5717 dnia: 19 Lutego 2013, 14:16 »
Myślę, że od mocy nie może zależeć, ze względu na to że para tworzy sie w temperaturze gotowania, a woda gotuje się w jednej temperaturze, różnica może byc tylko w szybkości rozgrzania wody i jej ilości. Tak mi sie wydaje :drapanie: ale niech jakis ścisły umysł to potwierdzi  ;D Poprzednio gotowałam brokuły 40 minut i sie nie rozwaliły, tym razem 10 minut krócej i były idealne, pulpeciki tez były bardzo fajne, nic sie nie rozpadło, wyszły mega miękkie. Nastepnym razem próbuję mniej  ;D Głównie chodzi o ziemniaki, aby były ugotowane, jak one sie ugotuja to wszystko inne tez, więc będę sprawdzać


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5718 dnia: 19 Lutego 2013, 14:21 »
Ale jak normalnie gotujesz ziemniaki w garnku z woda to  ile Ty je gotujesz?
U mnie 15-20 minut i są gotowe. Serio. Dlatego tak samo zrobiłam pierwszy raz do parowaru i są idealne.... A warzywka typu brokuł, marchewka,kalafior, fasolka szparagowa to na prawde max 15 minut
Ale nie namawiam, żeby nie było na mnie  ;), ale zawsze mozesz sobie potem doparowac jeśli okażą się twarde  ;) bo po co zużywac więcej prądu jesli nie ma takiej koniecznosci?
a smak różnił się w tym parowanych 40 minut od tych 30 minutowych ?

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5719 dnia: 19 Lutego 2013, 14:23 »
Smak brokuła nie, a ziemniaki robiłam inaczej, te krócej były zwykłe, a te dłużej w mundurkach.
Ziemniaki gotuję około 30 minut, na prądzie, więc nie zaoszczędzam jeżeli gotuje w parowarze nawet dłużej bo toi na jednym pradzie, a na kuchence na kilku palnikach.


Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5720 dnia: 19 Lutego 2013, 14:25 »
Nie ziemniaki na kilku palnikach, to by była rozpusta  ;D tylko obiad cały na kilku ;) Ale spróbuję skrócic czas, jutro chce zrobić kurczaka z marchewką i ziemniaczkami, zobaczymy co nam wyjdzie


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5721 dnia: 19 Lutego 2013, 14:26 »
Rozumiem :) Już Cię nie męczę  ;)
A pulpeciki robiłaś z mojego przepisu? Smakowały?
Jak będziesz robic coś innego albo nowego i wyjdzie to zapodawaj przepis :)
Ja się zbieram do zrobienia pierwszej zupy w parowarze, ale musze miec na to więcej czasu :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5722 dnia: 19 Lutego 2013, 14:30 »
Masz pojemnik na zupę? Ja mam taki malutki, że albo na sos, albo tylko na zupkę dla dziecka.

Tak robiłam z tego przepisu, bardzo smakowały :)


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5723 dnia: 19 Lutego 2013, 14:32 »
Mam taki uniwersalny pojemnik właśnie na zupe,ryż,makaron itp itd sugerują żeby nawet desery w nim robic :)

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5724 dnia: 19 Lutego 2013, 14:34 »
A jest duży? Jak gotujesz makaron i ryż w parowarze? Robiłas juz jakies desery?

Na pewno będę robić owoce morza, ostatnio widziałam promocję na krewetki tygrysie, strasznie żałuję, że nie kupiłam, ale będę polować.


Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5725 dnia: 19 Lutego 2013, 14:40 »
Jest duży, taka dosc spora miska, ale nie wiem ile ml musiała bym sprawdzic :)
No właśnie ryżu/makaronu nie robiłam, bo bałam się korzystac z tego pojemnika uniwersalnego, bo nigdy nie mam czasu się bawic w to jakby coś nie wyszło :) - ale wystarczy wsypac ryż/makaron do tej miski właśnie i postępowac tak jak zawsze :) sama jestem ciekawa, ale my rzadko jemy takie dodatki do obiadu, nam wystarczy mieso/ryba + dużo suróweczki/ warzyw
desery też nie....
dlatego pisze, ze jak będę miała chwilke to musze sprobowac tą zupke i deser to będzie wyzwanie :)

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5726 dnia: 19 Lutego 2013, 15:21 »
Na pewno będę robić owoce morza, ostatnio widziałam promocję na krewetki tygrysie, strasznie żałuję, że nie kupiłam, ale będę polować.
Marta tylko Ty tych krewetek nie paruj 30 min, Bo z gumy beda ;)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5727 dnia: 19 Lutego 2013, 15:25 »
Niech się wypowie jakiś znawca tematu.

Jaka jest różnica między pulpetem a klopsem? ;)



Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5728 dnia: 19 Lutego 2013, 15:28 »
Pulpet podłużny? Klopsik okrągły?
 ;)

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5729 dnia: 19 Lutego 2013, 21:37 »
Absolutnie znawcą nie jestem...ale pulpeciki to robię z takich kuleczek z mięska mielonego  i one surowe włożone do gara się duszą w sosiku np pomidorowym-a przynajmniej ja tak robię.
A klopsy, hmm...to ja chyba nie robiłam klopsów...to nie bardzo pomogę ;)



 wiara, nadzieja, miłość