Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2941804 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5670 dnia: 15 Lutego 2013, 21:13 »
W takim razie gdzie ten spryt jak maszyna robi to co powinna - zagniata ciasto  ;)



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5671 dnia: 15 Lutego 2013, 21:18 »
Żeśmy się dogadały ;) Napisałaś, że w tej maszynie na pewno bułek nie zrobię, więc ja odpowiedziałam, że zrobię znacznie więcej niż chleb i bułki ;)



 wiara, nadzieja, miłość

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5672 dnia: 16 Lutego 2013, 00:45 »
Ja chleb tez pieklam wpiekarniku, mozna kupic zakwas w piekarni albo isc na latwizne i kupic gotowa mieszanke do chleba, wtedy leje sie tylko wode i zagniata. Ja tez w keksowce pieklam, bulki z reszta tez w piekarniku.

Moj parowar jest na 2 osoby, dla malucha miejsca tez starczy, ale zeby wykarmic 6 to watpie...


Offline ricardo

  • Patrycja
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26650
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08.09.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5673 dnia: 16 Lutego 2013, 09:28 »
Parowar świetna rzecz! mi się udało na 4 osoby ale to taki max. Ciężko było :-) najlepiej 2-3



Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5674 dnia: 16 Lutego 2013, 09:32 »
Dziewczyny a możecie podać przepis na ten chlebek, który mogę sobie w piekarniku poprostu zrobić? Ja też mam fajny przepis na chlebek z piekarnika ale to taki chlebek z dużą ilością różnych ziaren a mi chodzi o taki tradycyjny chleb :)



 wiara, nadzieja, miłość

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5675 dnia: 16 Lutego 2013, 09:59 »
Ja mam taki parowar

ale od mniej więcej roku stoi w kartonie nieużywany
Nie mam pomysłów na potrawy.Więc bardzo Was proszę dawajcie swoje przepisy na obiady z parowaru
ale nie w stylu:robię pulpeciki.
Tylko tak jak krowie na rowie, co jak ile, i na jak długo

plizzzzz........
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5676 dnia: 16 Lutego 2013, 10:10 »
Faaajny! :)



 wiara, nadzieja, miłość

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5677 dnia: 16 Lutego 2013, 10:19 »
Elisa, najprosciej kupic na dziale z makami gotowa mieszanke, sa rozne. Ja juz dawno nie pieklam tego na zakwasie, jak znajde przepis to wkleje, bo byl boski.


Offline stokrota86

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1491
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5678 dnia: 16 Lutego 2013, 12:29 »
Moja mama często pecze chleb, mieszankę kupuje chyba w lidlu. Dosypuje słonecznik lub inne ziarno. Ugniata rękami i piecze w keksówce w piekarniku. Pychota :)



Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5679 dnia: 16 Lutego 2013, 14:19 »
Dziewczyny będę pierwszy raz w życiu robić steki... macie jakies dobre rady ?? lepszy na zwykłej patelni czy patelni grillowej ???

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5680 dnia: 16 Lutego 2013, 14:25 »
Nie mam pomysłów na potrawy.Więc bardzo Was proszę dawajcie swoje przepisy na obiady

literaturowo...
http://www.lideria.pl/Gotowanie-w-kombiwarze-i-parowarze-Georg-Ferencis/sklep/opis?nr=284864#rec
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5681 dnia: 16 Lutego 2013, 23:15 »
Dziewczyny będę pierwszy raz w życiu robić steki... macie jakies dobre rady ?? lepszy na zwykłej patelni czy patelni grillowej ???

Steki kocham, ale nigdy sie nie odwazylam zrobic - jeszcze, bo tez mam w lodowce i chyba w poniedzialek do nich pidejde, ale myslalam o zwyklym grillu, zeby nadac miesku ten specyficzny smak...


Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5682 dnia: 17 Lutego 2013, 19:29 »
ja zrobiłam dziś pyszny obiad w parowarze.
Podudzia z kurczaka, bez skóry, obtoczone w mieszance przypraw ( sól ziołowa, pieprz, papryka ostra, tymianek, czosnek)
do tego mieszanka warzyw


(z tym, że sosik który jest w tych warzywach wyłożyłam do oddzielnego pojemnika)

+ kasza pęczak i danie pyszne gotowe ;)
Szybko i bez bałaganu w kuchni ;)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5683 dnia: 17 Lutego 2013, 19:33 »
skórkę  :'( :'( :'( wyrzuciłaś
skórka najlepsza
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5684 dnia: 17 Lutego 2013, 19:35 »
eeee z parowara skórki nie lubię, z piekarnika to inna bajka, skórka jest obowiązkowo  ;) musi być chrupiąca, inaczej nie tknę  :)
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5685 dnia: 17 Lutego 2013, 19:38 »
Zrobiłam steki. Były smaczne ale to nie jest moje danie.... musze pokombinowac może. Ale dla mnie to zbyt "krwiste" danie ;D

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5686 dnia: 17 Lutego 2013, 19:39 »
ja tam lubię...taka obtoczona w ziołach, papryce...pieprzuuuuuuu....jeeeeeeee

skórka dobra jest  ;D- ma to ciut tłuszczyku, w którym roztapia się reszta smaków...
miaaaaaam... :P
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5687 dnia: 17 Lutego 2013, 19:49 »
Robiłyście coś z serem bułgarskim? Zalega mi w lodówce...

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5688 dnia: 17 Lutego 2013, 20:09 »
a to nie jest coś a'la feta?

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5689 dnia: 17 Lutego 2013, 20:12 »
Jest bardziej suchy, coś a'la "zbity" twaróg.
Chyba zrobię sałatkę szopską.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5690 dnia: 17 Lutego 2013, 20:13 »
albo zrób trójkąciki z ciasta francuskiego i tego sera...

..oj głodna sie zrobiłam... ;)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5691 dnia: 17 Lutego 2013, 20:18 »
Niee, za dużo roboty ;) poza tym wydaje mi się, że wyjdą suche.

Ja też głodna...ale mam sałatkę z gruszką ;) Ela kiedyś dawała przepis.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5692 dnia: 17 Lutego 2013, 20:24 »
ja mam paluszki i mieszankę słodu, chmielu i czegos tam jeszcze  ;-)

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5693 dnia: 17 Lutego 2013, 20:33 »
 8)

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5694 dnia: 17 Lutego 2013, 20:39 »
Martyna? Masz gdzieś pod ręką przepis na tę sałatkę z gruszką?

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5695 dnia: 17 Lutego 2013, 20:45 »
Pod ręką nie, ale w głowie ;)

3 gruszki
3 pojedyncze piersi z kuraka
rukola (w oryginalnym przepisie jest pomieszana z lodową chyba)
garść orzechów włoskich
brązowy cukier
majonez
jogurt naturalny
łyżeczka ostrej papryki (ja dałam pół)

Piersi myjesz, kroisz i przyprawiasz przyprawą do gyrosa. Podsmażasz na oliwie. Orzechy wrzucasz na patelnie z cukrem i czekasz aż zostaną obtoczone karmelem. Rukolę myjesz, gruszkę myjesz, obierasz i kroisz w kostkę (dość dużą).
Mieszasz wszystko w misce i polewasz sosem majonezowo-jogurtowym.

Pycha, choć dziś dałam za dużo orzechów.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5696 dnia: 17 Lutego 2013, 20:54 »
Dzięki za przepis,ale u mnie nie przejdzie. NIe lubię takiego połączenia smaków.Szczególnie kurak i gruszka... Nie mój smak.

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5697 dnia: 17 Lutego 2013, 20:57 »
To może bez kuraka ale z granatem i ricottą?

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/granat/salatka_z_gruszka/przepis.html

równie pyszna.

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5698 dnia: 17 Lutego 2013, 21:01 »
OOOO. Ta wygląda smacznie. Dzięki. Aż się głodna zrobiłam, a do jutra nie mogę już nic jeść...

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17583
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5699 dnia: 17 Lutego 2013, 21:06 »
To wszystko dzięki naszej Eli ;) Ona takie cuda wynajduje.