Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2937828 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5580 dnia: 6 Lutego 2013, 14:55 »
Moj tatko czasem piecze zawiniety schab\karkowe w folie. Lub wlasnie tak, jak pisze dmonik

Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5581 dnia: 6 Lutego 2013, 15:39 »
Z rozbiegu zapomniałam, że posypuję jeszcze ziołami prowansalskimi wszystko ;D
Natalka 4.11.2012

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5582 dnia: 6 Lutego 2013, 17:35 »
Elisa Day sałatki nie sa dobre na żołądek... surowe warzywa to najgorsze co mozesz zrobić żołądkowi. Gotowane warzywka i mięsko..

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5583 dnia: 6 Lutego 2013, 18:10 »
Gabiś to co ja mam jeść? :( Ze stresu to albo żołądek albo jelita mi wysiadaja albo w boku kłuje...chyba pozostaje tylko zdrowa dieta...



 wiara, nadzieja, miłość

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5584 dnia: 6 Lutego 2013, 18:31 »
Elisa, gotowane warzywa, mięsa - cos jak dieta mamy karmiącej
kasza jaglana jest dobra na żołądek. polecałabym zupy (niezabielane)

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5585 dnia: 6 Lutego 2013, 18:34 »
Elisa no na pewno nie surowe... duszone abłko plus ryż. Kasza jaglana z jablkami, gotowane warzywa i mięsko... wpisz sobei dieta lekkostrawna.

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5586 dnia: 6 Lutego 2013, 19:07 »
A może ktoś ma już sprawdzone jakiś przepisy zdrowe i przy okazji smaczne?
Kurcze myślałam, że sałatki są zdrowe :(



 wiara, nadzieja, miłość

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5587 dnia: 6 Lutego 2013, 19:12 »
No pewnie że sałatki sa zdrowe !!! Ale nie sa lekkostrawne. Zapytałaś co jeść jak boli żołądek więc odpowiadam - na pewno nie sałatki ;D

Offline selena

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5874
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 10.10.2009r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5588 dnia: 6 Lutego 2013, 22:10 »
To ja się podzielę przepisem na przepyszną kolacyjkę... Nie znam nazwy dania, bo dostałam na nie przepis słowny, ale nazwijmy je

SZPINAKOWE BUŁECZKI

szpinak mrożony
serek topiony
jogurt lub śmietana
ser żółty
kostka rosołowa
gałka muszkatołowa
tymianek
pieprz
bułki

Szpinak podsmażamy / dusimy na patelni, dodajemy serek, jogurt lub śmietanę i przyprawy (myślę, że mogą być inne, obowiązkowa jest tylko gałka). Z bułek (ja użyłam kajzerek) odcinamy jak najcieńszy kapelusik (górę) i ugniatamy bułkę w środku, formując taką miseczkę, na wzór chlebków do żurku itp. Nie ma potrzeby wydrążania ich, byłyby za cienkie, a tak są bardziej zbite.
Nadziewamy je masą szpinakową aż po sam czubek, a na wierz kładziemy plasterek żółtego sera. Bułeczki wkładamy do piekarnika na mniej więcej 10 - 15 min. Są bardzo chrupiące i przepyszne! Zrobiłam je dziś właśnie na kolacyjkę :-).

 

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5589 dnia: 6 Lutego 2013, 22:18 »
co do sałatek to zależy...
ja mam problemy z żołądkiem od zawsze i surowe warzywa mi nie szkodzą...
praktycznie żyję na sałatkach na bazie surowych i gotowanych warzyw z dodatkiem gotowanego mięsa, ryb czy jajek;

Elisa Day co do przepisów to ja improwizuję, czyli często wrzucam to co mam pod ręką, albo biorę pierwszy lepszy przepis sałatkowy i jadę; jedynie co to sosy robię albo na bazie wody, oleju, soku z cytryny, ziół  (coś ala vinegret) albo na bazie jogurtu i ziół...
wiem, że szkodzą mi prażone migdały, prażony słonecznik - tego typu dodatków unikam... podobnie jak cebuli, czosnku i surowego pora;
uważać należy też na tuńczyka - osiada w żołądku na około 8 godzin...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5590 dnia: 9 Lutego 2013, 13:09 »
co zaglądam ostatnio to szpinak;-))))hiihihih
jakieś pomysły na obiad dla dziecia na dziś????coś łatwego i szybkiego;-))) my mamy leczo ,a młody raczej nie;-))))na jutro odmrażam żeberka i będa z kluskami śląskimi, a na dziś??????????



Offline b@by

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2332
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5591 dnia: 10 Lutego 2013, 00:34 »
dziewczyny potrzebuje sprawdzony przepis na na pierogi ruskie
wczoraj robilam pierwszy raz według przepisu koleżanki i dramat, chyba cos schrzanilam bo ciasto bylo twarde ???


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5592 dnia: 10 Lutego 2013, 00:39 »
jajo dałaś do ciasta?
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline b@by

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2332
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5593 dnia: 10 Lutego 2013, 00:41 »
nie, maka 3-szklanki, szklanka cieplej wody, troche soli i lyzka oleju


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5594 dnia: 10 Lutego 2013, 00:50 »
hmmm to jakim prawem twarde?
ktoś Ci coś dosypał   :)
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5595 dnia: 10 Lutego 2013, 01:11 »
Ja tez tak robie iwychodzimiekkie, a parzylas ciasto? W sensie czy dalas wrzatku na make? Palce mozna poparzyc, ale tak robila moja babcia i dziala.


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5596 dnia: 10 Lutego 2013, 11:05 »
żeby ciasto na pierogi rozpływało się w ustach warto wodę zastąpić ciepłym mlekiem ;) różnica jest kolosalna

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5597 dnia: 10 Lutego 2013, 12:21 »
Dziewczyny, gotujecie w parowarze? Kupilismy pare tygodni temu i jeszcze nie probowalismy nic gotowac, przed przyjsciem malego na swiat chcialabym sie nauczyc w tym gotowac, ponoc to zdrowsze niz tradycyjne gotowanie. Macie jakies porady? Przepisy?


Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5598 dnia: 10 Lutego 2013, 14:29 »
Paszteciki z lososia i szpinaku
Najlepiej podawac z salatka i plasterkiem cytryny
Skladniki na 4 porcje:
- 300 g lososia (swiezy, mrozony lub z puszki)
- 1 jajko
- 60 g platkow owsianych (lub bulki tartej)
- pol cebuli (drobno pokroic)
100 g swiezego szpinaku
- sol i pieprz
Sposob przyrzadzenia:
- rozgrzac piekarnik do 200 st. C
- na patelnie lekko spryskana oliwa z oliwek wrzucamy na 2 minuty cebulke i drobno posiekany szpinak
- do miski wrzucamy cebulke, szpinak, rozdrobnionego lososia (moj byl mrozony, wiec po rozmrozeniu rozdrobnilam go na papke przy pomocy robota kuchennego), platki owsiane i wszystko mieszamy. Konsystencja powinna byc taka, by mozna bylo uformowac paszteciki, ale nie za sucha
- paszteciki umieszczamy na blaszce wylozonej pergaminem i pieczemy ok. 12 minut.
Ja mialam wieksze proporcje, wiec pieklam je dluzej, zagladalam co jakis czas i w polowie pieczenia przewrocilam na druga strone, by sie ladnie zrumienily.
Zycze Smacznego!!!!


Nie robiłam tego jeszcze, przeisik od koleżanki mam,ale podobno pycha :)



 wiara, nadzieja, miłość

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5599 dnia: 10 Lutego 2013, 15:29 »
żeby ciasto na pierogi rozpływało się w ustach warto wodę zastąpić ciepłym mlekiem ;) różnica jest kolosalna
ja mieszam ciepłą wodę z ciepłym mlekiem...

Offline Justys851
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 28242
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5600 dnia: 11 Lutego 2013, 08:26 »
Dziewczyny macie jakiś sprawdzony przepis na zupę meksykańską  ;) ??



Offline julenka

  • * * * * *
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3592
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5601 dnia: 11 Lutego 2013, 10:08 »
Ja tez tak robie iwychodzimiekkie, a parzylas ciasto? W sensie czy dalas wrzatku na make? Palce mozna poparzyc, ale tak robila moja babcia i dziala.

Zawsze zaparzam ciasto np. do pierogow i jest mieciutkie... rewelacyjny pomysl, polecam i ja! :)

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5602 dnia: 11 Lutego 2013, 12:15 »
Ja też daję wrzątek, najpierw mieszam łyżką, później parzę palce ;) ale ciasto jest super ;)


Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5603 dnia: 11 Lutego 2013, 12:50 »
Zupa Meksykańska:

1. 0,5kg mięsa mielonego,1,5 łyżki oleju,2 cebule - mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, gdy zmieni kolor dodać cebulę, dusić 15 minut.

2. 2,5 litra wody, dwie kostki rosołowe wołowa i drobiowa, 1 łyżka majeranku - zagotować wodę, dodać podduszone mięso, gotować 30 minut.

3. 2 ząbki czosnku, marchew(3 sztuki), por, seler, pietruszka (zetrzeć na tarce na grubych oczkach), łyżka Vegety, pieprz, listek laurowy, ostra papryka - wrzucić do zupy, gotować 15 minut.

4. Puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy - wrzucić do zupy,gotować 10 minut.

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i można dodać sos meksykański w słoiku z Łowicza.

Ja jak robię nie trzymam się dokładnie proporcji, zwykle robię w dużym garnku w który wlewam więcej niż 2,5 litra wody.
Jak dla mnie najlepsza zupa :)
Natalka 4.11.2012

Offline kamyczek

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1648
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28.12.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5604 dnia: 11 Lutego 2013, 18:10 »
hej specjalistki, dlaczego szpinak wyszedł mi gorzki? ;)
jakieś pomysły?
ANCYMONEK :)

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5605 dnia: 11 Lutego 2013, 19:12 »
Bo szpinak musi być odpowiednio doprawiony, jak się dobrze zrobi to jest pyyyyycha :) Ja robię na masełku, dodaję jajko, można też i śmietany troszkę dodać. Przyprawy.



 wiara, nadzieja, miłość

Offline b@by

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2332
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5606 dnia: 11 Lutego 2013, 19:18 »
zrobilam drugi raze,zalalam make wrzatkiem i wyszlo
Dzieks ;D


Offline kamyczek

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1648
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 28.12.2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5607 dnia: 11 Lutego 2013, 19:54 »
tak tak przyprawiony
z smietana, jajkiem, gałką, solą, pieprzem, duza iloscia czosnku, cebulką, suszonymi pomidorami.... a gorzki
i to nie moj "pierszy" szpinak, zazwyczaj robie "na oko" w różnych wariantach, ale pierwszy raz gorzki był... nie wiem o co chodzi
ANCYMONEK :)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5608 dnia: 11 Lutego 2013, 20:33 »
Ale tutaj się przepisów w kilka dni naprodukowało. Co lepsze odhaczone :)

A z tymi pierogami, nigdy nie robiłam, ale chyba spróbuję. na bank na I rzut pójdą paszteciki Elisa Day.

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5609 dnia: 11 Lutego 2013, 20:51 »
wstawiam fotkę tych pasztecików które moja koleżanka robiła, myślę, że się, że się nie obrazi :D
Tak to cuś powinno wyglądać :D

za duża fota
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2013, 21:17 wysłana przez liliann »



 wiara, nadzieja, miłość