tete, w piątek robiłąm makaron z krewetami - przepis u mnie w wątku

500g makaronu pappardelle/tagliatelle
garść krewetek Black Tiger (niestety, miałam mrożone)
czerwona papryka
dwa ząbki czosnku
1/2 szkl pulpy pomidorowej
kilka łyżek słodkiej śmietanki
opcjonalnie mascarpone
natka pietruszki
sól, pieprz, oliwa, masło i winko (użyłam różowego ale pewnie lepiej białe lub zamiennie białe)
Rozgrzać oliwę z odrobiną masła; czosnek i paprykę posiekać drobno, wrzucić na patelnię, chwilę podsmażyć, podlać winem - odparować.
Wlać pomidory, podgotować, podlać śmietanką+ew. łyżką serka mascarpone, doprawić.
Tuż przed końcem dorzucić krewety (dosłownie na chwilę przed podaniem, żeby się nie zrobiły gumowe)
Makaron ugotować al dente (mój miał być gotowany 3 minuty, gotowałam 2 po czym wrzuciłam do sosu).
Podawać posypane natką pietruchy.
Zjedliśmy w trójkę