Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2914252 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5550 dnia: 2 Lutego 2013, 13:10 »
carollaa no i ja właśnie korzystam z Twojego przepisu :-)

Już widzę , że będzie super . Idziemy wieczorem na dyskotekę więc nie napiszę Ci.. ale jutro zdam relację.

Co do szpinaku taka  uwaga:  zawsze musi się tam znależć trochę mleka, jajko lub inny produkt zawierający wapń!
W szpinaku znajdują się kwasy , które neutralizuje właśnie wapno.


Poza tym szpinak jest po prostu skarbnicą wszystkiego dobrego- najważniejsze to działa przeciw nowotworowo i ogólnie przeciw starzeniowo  :)
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5551 dnia: 2 Lutego 2013, 13:13 »
cały jego problem polega jedynie na tym, że większość tej dobroci się nie wchłania...
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5552 dnia: 2 Lutego 2013, 13:45 »
lilian , ja chcę wierzyć w to , że kiedy go odpowiednio przygotowuję ( nie tnę nożem, nie moczę, krótko obgotowuję, dodaję mleko) to wykorzystuję na maksa jego właściwości :)

No taka już ze mnie maniaczka zdrowego odżywiania :)
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5553 dnia: 2 Lutego 2013, 13:53 »
jedz na surowo - wtedy Ci się to uda...  :)

szpinak ma niewątpliwe walory smakowe (mniaaaam), ale niewiele poza tym...

 
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Edzia
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6932
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 05.07.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5554 dnia: 2 Lutego 2013, 15:25 »
A robiłyście krem z brokułów, ale nie na kostce tylko na kuraku np.? Blenduje się wtedy z mięsem czy jak? ::)

gagatko, musisz wyjac przed blendowanie. Ugotuj tylko wywar z miesa.

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5555 dnia: 2 Lutego 2013, 16:19 »
krem z brokulow-normalny rosolek, miesko wyjmujemy do blendowania, mozna tez zrobic wywar warzywny, duzo brokulow :), wszystko blendujemy
fajna jest wersja z paseczkami wedzonego lososia, posypana platkami migdalów

Offline Gemini
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5362
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5556 dnia: 2 Lutego 2013, 20:55 »
Robiłam już szpinak z większości podobnych podanych tu przepisów i nic, nada mi trawą pachnie. Rośnie mi w ustach normalnie, nie jestem w stanie go przeknąć

Co robię źle droga redakcjo?


Offline liliann

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 37559
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30 września 2006
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5557 dnia: 2 Lutego 2013, 21:12 »
nic Droga Czytelniczko
nie każdy musi lubić szpinak
"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5558 dnia: 2 Lutego 2013, 22:38 »
Ja dziś na śniadanie znowu wciągnęłam szpinak z jajkiem :) Pychota :) Dzięki za ten przepis.  :-*

Szpinak na stałe wpisał się na listę rzeczy, które zawsze muszę mieć w domu :) Dziś zakupiłam kolejny worek świeżego baby :) A jak mi się micha cieszyła jak go wkładałam do wózka ;)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5559 dnia: 3 Lutego 2013, 00:11 »
Świeży szpinak w sałatce jest bardzo pyszny, o ile dobrze podany.

Madizq i jak wrażenia?

Gagatka, miksuj bez mięcha.


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5560 dnia: 3 Lutego 2013, 11:35 »
Ja robilam to spagetti ze szpinakiem i zjedlismy, ale zebymysmy byli zachwyceni... raczej nie.

Offline b@by

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2332
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 15.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5561 dnia: 4 Lutego 2013, 16:27 »
Robiłam już szpinak z większości podobnych podanych tu przepisów i nic, nada mi trawą pachnie. Rośnie mi w ustach normalnie, nie jestem w stanie go przeknąć


ja mam tak samo ;)


Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5562 dnia: 4 Lutego 2013, 17:07 »

To i ja pochwalę się moim popisowym makaronem ze szpinakiem. Szpinak rozmrażamy na patelni lub podduszamy gdy mamy swieży... Aaa i jak jedynie szpinak w liściach toleruję, bp tej ciapki to nie.. Gotujemy makaron penne. Na osobnej patelni podpiekamy pierś z kurczaka wcześniej posypaną papryką i pieprzem. Dodajemy śmietanę bądź jogurt i ser pleśniowy niebieski około 100gram. Jak zgęstnieje to dodajme kilka suszonych pomidorów w kosteczkę i szpinak.. i albo mieszamy z ugotowanym makaronem na patelni lub polewamy makaron na talerzu...
Smacznego.. :)




Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5563 dnia: 4 Lutego 2013, 18:12 »
Też brzmi pysznie :)

Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5564 dnia: 5 Lutego 2013, 10:23 »
Ja tam uwielbiam szpinak i koniec  :) Zrobiłam to penne ostatnio i po prostu niebo w gębie - Carollaa dziękuję za przepis .

A teraz napisze jak zrobić fajną sałatkę z brokuła. Zapomniałam o niej sobie...ale jest po prostu the best.

- obgotowujemy brokuł al dente
- 4jaja na twardo
- kilka ząbków czosnku rozgniatam i dodaję do jogurtu zmieszanego z majonezem
- opcjonalnie kilka pomidorów w czastki lub koktailowe pomidorki
ułóżcie różyczki brokuła na to jajka w ósemki, polejcie sosem jogurtowo- czosnkowym, na wierch finezyjnie pomidorki

Pychotka po prostu - polecam- czas wykonania 20 min.- samo zdrowie
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline tete

  • "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6151
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2.06.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5565 dnia: 5 Lutego 2013, 10:54 »
znam ten przepis-swietny jest-brokuły szczypia w podniebienie mojego meża-a te wersje lubi.
dobra,rózne szkoly slyszalam-ale jak robicie krewetki (ja mam mrozone-obgotowane  tygrysie z ogonkami) ?
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5566 dnia: 5 Lutego 2013, 10:56 »
Ja nie dotykam krewetek (kijem przez szmatę nie tknę), ale mąż sobie na masełku z czosnkiem smaży albo z innymi ziołami np. pietruszką.. Czasem też kupuje już zapanierowane w naszym sklepie rybnym i po prostu na patelnie wrzuca..



Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5567 dnia: 5 Lutego 2013, 11:03 »
A robiłyście krem z brokułów, ale nie na kostce tylko na kuraku np.? Blenduje się wtedy z mięsem czy jak? ::)

gagatko, musisz wyjac przed blendowanie. Ugotuj tylko wywar z miesa.
Gagatka, miksuj bez mięcha.
Dzięki :-* :-* :-*
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5568 dnia: 5 Lutego 2013, 11:08 »
tete, w piątek robiłąm makaron z krewetami - przepis u mnie w wątku  ;)
500g makaronu pappardelle/tagliatelle
garść krewetek Black Tiger (niestety, miałam mrożone)
czerwona papryka
dwa ząbki czosnku
1/2 szkl pulpy pomidorowej
kilka łyżek słodkiej śmietanki
opcjonalnie mascarpone
natka pietruszki
sól, pieprz, oliwa, masło i winko (użyłam różowego ale pewnie lepiej białe lub zamiennie białe)

Rozgrzać oliwę z odrobiną masła; czosnek i paprykę posiekać drobno, wrzucić na patelnię, chwilę podsmażyć, podlać winem - odparować.
Wlać pomidory, podgotować, podlać śmietanką+ew. łyżką serka mascarpone, doprawić.
Tuż przed końcem dorzucić krewety (dosłownie na chwilę przed podaniem, żeby się nie zrobiły gumowe)
Makaron ugotować al dente (mój miał być gotowany 3 minuty, gotowałam 2 po czym wrzuciłam do sosu).
Podawać posypane natką pietruchy.
Zjedliśmy w trójkę  ;)


Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5569 dnia: 5 Lutego 2013, 14:03 »
Ta sałetkę z brokułami znam, ja robię bez majonezu a z białym twarogiem zmieszanym z jogurtem naturalnym. MNIAM!

Offline in somnia
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 92
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08 2012
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5570 dnia: 6 Lutego 2013, 10:56 »
anulka super pomysł z tym twarogiem... w sumie zawsze szukałam zamiennika do tego majonezu.  następna będzie z twargiem i jogurtem :-)
Mężczyzna,
który nie spędza czasu z rodziną, nigdy nie będzie prawdziwym mężczyzną!

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5571 dnia: 6 Lutego 2013, 11:18 »
Ta sałetkę z brokułami znam, ja robię bez majonezu a z białym twarogiem zmieszanym z jogurtem naturalnym. MNIAM!
ja zamiast czosnku i pomidorow daje kukurydze.
Czyli jaja , brolkuly, i kukurydz plus majo zmieszany z jogurtem (plus pieprz i sol oczywiscie)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5572 dnia: 6 Lutego 2013, 11:34 »
Sałatkę z brokułem robię taką

brokuł
paczka boczku w kostkę z Lidla
ziarno słonecznika/dyni (co kto woli albo ma w domu)
żurawina/rodzynki (j.w.)
ser pleśniowy (lazur/gorgonzola)
jogurt naturalny/majonez
grzanki

Brokuła obgotować al dente, boczek podsmażyć na suchej patelni - odsączyć na papierowym ręczniku; na patelnię wrzucić żurawinę/rodzynki - odsączyć, na koniec podprażyć ziarno.
W misce układać po kolei - brokuł, boczek, żurawina/rodzynki, ziarno. Polać sosem zrobionym z jogurtu/majonezu i sera pleśniowego, całość posypać grzankami (czasem robię, czasem mam gotowe - z Biedronki, Lidla)
Serwuję z bagietką z masłem ziołowym/czosnkowym


Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5573 dnia: 6 Lutego 2013, 11:46 »
a ja taka:
brokuł+kulki mozarelli+tunczyk w sosie własnym w kawalkach+ogórek świeży w kostke+kiełki (lepsze grubsze o wyrazistym smaku), troche oliwy

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5574 dnia: 6 Lutego 2013, 12:09 »
A dziewczyny pieczecie same mięso na wędlinę? Karczek, schab, boczek? Poprosiłabym o przepisy, bo chciałabym wyczarować taką domową wędlinkę..



Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5575 dnia: 6 Lutego 2013, 12:20 »
Ja robię schab i mogłabym go jeść cały czas! Schab nacieram Vegetą, obkładam cebulą, czosnkiem i do lodówki na całą noc. Później kładę jeszcze na dno naczynia żaroodpornego trochę masełka i piekę ok 60 minut w 180 stopniach. Później zostawiam jeszcze w piekarniku do wystygnięcia(piekarnika) i gotowy do jedzenia :)
Natalka 4.11.2012

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5576 dnia: 6 Lutego 2013, 12:41 »
Góra - dół, termoobieg? Naczynie przykryte czy otwarte?



Offline dmonik44

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5748
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.06.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5577 dnia: 6 Lutego 2013, 12:58 »
Termoobieg, naczynie zamknięte :)
Natalka 4.11.2012

Offline Elisa Day

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 376
  • Płeć: Kobieta
  • Happy together :)
  • data ślubu: 12.09.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5578 dnia: 6 Lutego 2013, 13:02 »
Dziewczyny, mam do Was gorącą prośbę. Jako, że ostatnio ze stresu mam różne problemy z żołądkiem a w zasadzie i całą resztę to muszę zmieni ć dietę na zdrowszą, rozsądniejszą jakoś i nie mogę żreć wszystkiego co lubię.
Czy możecie mnie poratować sprawdzonymi przepisami na sałatki,ale takie, że pycha, którymi się w miarę zapcham między posiłkami jednak bez majonezów, śmietan...Ja lubię coś tam między posiłkami zjeść a i na główny posiłek lubię różne sałatki. Mam na myśli takie które podają w pizzeriach np, takie obiadowe którymi można się najeść z grillowanym kurczakiem, tuńczykiem...
Będę wdzięczna za przepisy:)



 wiara, nadzieja, miłość

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5579 dnia: 6 Lutego 2013, 13:06 »
dmonik44dzięki to teraz już wszystko wiem..

Czekam na więcej propozycji :)