Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2920412 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5220 dnia: 5 Grudnia 2012, 09:10 »
Ja ją robię bez kukurydzy, za to z selerem i uwielbiam ją  :D

Aniu, jak upieczesz i polukrujesz to szybciej zmiękną. Możesz piec i lukrować jednego dnia, dzień po dniu, po tygodniu... jak wolisz.
Ja czekam do połowy grudnia, jednego dnia będę piec, innego dekorować.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5221 dnia: 5 Grudnia 2012, 09:14 »
dzięki Mysia.
zrobie tak jak ty  :)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5222 dnia: 5 Grudnia 2012, 09:15 »
Ja już upiekłam, teraz miękną  ;D
Następny piątek zaczynam lukrować, przy pieczeniu mi się długo zeszło, a co będzie przy ozdabianiu
On 2011
Ona 2013

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5223 dnia: 5 Grudnia 2012, 09:17 »
ja mam w domu dwóch pomocników do ozdabiania i brudzenia  ;)
u mnie to się będzie działo  8)

a przy okazji - dajcie sprawdzony przepis na lukier  :)

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5224 dnia: 5 Grudnia 2012, 09:28 »
Na forum podawano taki: 1 białko + szklanka cukru pudru
On 2011
Ona 2013

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5225 dnia: 5 Grudnia 2012, 09:39 »
Cytuj
Zrób sałatkę jarzynową czy ziemniaczana (jak ona tam się nazywa?) jak u cioci na imieninach  Grin
3-4 marchewki
3-4 ziemniaki
3 kwaśne jabłka
4-5 ogórków kiszonych
1 por
4 jajka
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku konserwowego
majonez
musztarda
sól, pieprz
to chyba najbardziej polska sałatka 

bez kukurydzy  ;)

na zimno to śledź na wszystkie sposoby, yyy tatar może ale to droga zabawa


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5226 dnia: 5 Grudnia 2012, 09:43 »
Izunia, to banał jakich mało :)
na rozwałkowane ciasto kładziesz kawałek fileta, na to pieprz, sok z cytryny, koperek i plaster fety. Jak wolicie słone, to rybę trzeba delikatnie posolić (też w zależności  rozmiarów). Zawijasz ciasto jak tam sobie chcesz i do pieca. Pieczesz w niezbyt wysokiej temp. żeby się góra nie zjarała. jakieś 30-40 min. w 180 st. wystarczy.


Ania, przepis to białko i puder, ale ważny jest sposób przygotowania.
białko ubijasz na sztywno i stopniowo partiami dajesz cukier. będzie gęsty i nie spłynie z ciastka :)

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5227 dnia: 5 Grudnia 2012, 13:51 »
Nie wiem czy było, ale gdzie mogę kupić ser mascarpone ?
Szukałam w Auchanie na dziale nabiału na chłodniach ale nie znalazłam, albom ja ślepa - pomóżcie proszę!

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5228 dnia: 5 Grudnia 2012, 13:52 »
Jest na pewno, przy mozarelli  ;)
W innych sklepach też, kupuję w Kauflandzie, Biedronce, Tesco, Lidlu...


Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5229 dnia: 5 Grudnia 2012, 13:56 »
Przy mozzarelli - to ja nie na tym dziale szukałam  ::) ja bardziej w kierunku twarożków i temu podobnych :D

Testowałas je ? jakieś sugestie co do producenta ?

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5230 dnia: 5 Grudnia 2012, 14:14 »
Właśnie, może być bez kukurydzy oczywiście, no rozpędziłam się, późno było  ;D
a właśnie jeszcze ten seler jak Mysia napisała - pycha :ok:



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5231 dnia: 5 Grudnia 2012, 14:17 »
Cytuj
Testowałas je ? jakieś sugestie co do producenta ?

zawsze biorę najtańszy  ;D


Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5232 dnia: 5 Grudnia 2012, 14:20 »
skąd ja to znam - też chyba na próbę wezmę - jak znajdę - w końcu w "ciastkach" nie będzie tak tego widać :D

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5233 dnia: 5 Grudnia 2012, 14:29 »
Mascarpone to juz raczej w kazdym większym sklepie kupisz ;) Biorę zawsze najtańszy.

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5234 dnia: 5 Grudnia 2012, 14:58 »
Dziewczyny ile czasu można przechowywać lukier plastyczny? i gdzie? w lodówce czy zamrażarce?
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5235 dnia: 5 Grudnia 2012, 16:05 »
Nie wiem czy robicie babki, ja do tej pory nie robilam, ale w sobote mialam niespodziewanych gosci a do sklepu mi sie isc nie chcialo, wiec zrobilam ciasto z tego co mialam w domu  ;D

Wyszlo pyszne, super wilgotne i zostalo mi kilka kawalkow i koncze je powolutku i dalej jest swieze jak pierwszego dnia.

250 g maki
250 g cukru (dalabym mniej, nawet polowe, tak zrobie nastepnym razem)
200 g masla (nie mialam, wiec w zamian dalam pol szklanki oleju)
4 jajka
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
Skorka otarta z cytryny, naturalnie nie mialam calej to dalam tyle ile mialam i dolozylam z mandarynki ;D dolalam tez ciupke soku z cytryny.
Ciasto wyszlo mi zbyt geste, bo za malo bylo tøuszczu wiec dopelnilam jogurtem, na oko i w tym chyba tkwi sekret...


Odzielic zoltka od bialek, zoltka ubic na bialo z cukrem, dolozyc skorki i sok, make i proszek, olej, dolozyc kilka lyzek jogurtu, zeby konsystencja przypominala gesty budyn. Bialka ubic na sztywno. Wymieszac powoli z pozostalymi skladnikami i do piekarnika na wysmarowanej blaszce, mam babkowa, bez komina. Pieklam 1 h 20 min w 180*. Mysle ze jezeli macie z kominem to wystarczy z 50 minut.





Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5236 dnia: 5 Grudnia 2012, 17:15 »
O salatce jarzynowej nie pomyslalam... ::)
Maja, sledzie odpadaja, u mnie nie ma czegos takiego...

Offline krysiAK
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2835
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2 lipca 2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5237 dnia: 5 Grudnia 2012, 18:56 »
A co myslicie o rybie po grecku? Mama mi podpowiedziala...

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5238 dnia: 6 Grudnia 2012, 10:36 »
A ja mam pytanie czy ten sos kawowy, którym zalewa się żeberka - przepis Lemmy - można zastosować np. do pałek drobiowych?

Offline Adiana

  • Agnieszka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16270
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 14.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5239 dnia: 6 Grudnia 2012, 11:31 »
Ja do lukru daję nieco soku z cytryny - do tej porcji co podajecie to ok pół łyżeczki - nie jest wtedy taki mdły.

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5240 dnia: 6 Grudnia 2012, 12:49 »
Natomiast hitem wczorajszej imprezy była ta oto sałatka wynaleziona przez moją siostrę

http://kotlet.tv/salatka-zielona-z-kurczakiem-i-gruszka

goście wymietli ją momentalnie :)
POTWIERDZAM!!!
robiłam ją na sobotę i niedzielę, bo mięliśmy gość - wszyscy się nią zachwycali...
Ja potwierdzam, że jest smaczna i jest to coś innego, ale żeby pierwsza znikła ze stołu to nie powiem  ::)
chyba za dużo było jedzenia i wyboru :P :P
na poczatku mi nie posmakowala, ale potem zjadlam i na pewno zrobie ja jeszcze nie raz.
Problem byl z tymi orzechami- moje sie posklejały pooddzielam i jakos trudno bylo je jesc(byly twarde ::))
ktos doradzi co zrobic aby te orzechy nie sklejaly sie i zeby nie byly jak kamienie?
w weeend drugie podejscie ;)
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5241 dnia: 6 Grudnia 2012, 20:25 »
Kasia moze za duży ogień ??? ja praże w niskiej temperaturze a dłużej. Nie sklejają się.

Offline Kasia*

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14875
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5242 dnia: 7 Grudnia 2012, 09:48 »
hmm spróbuje. Dzięki
Wszyscy mówią mi - kiedyś przyjdą lepsze dni, ktoś na dobre zmieni mnie, czekam na ten dzień

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5243 dnia: 7 Grudnia 2012, 21:49 »
A ja mam pytanie czy ten sos kawowy, którym zalewa się żeberka - przepis Lemmy - można zastosować np. do pałek drobiowych?
Ilonko chodzi Ci o żebra w kawie aaanety, tak? 

Ten sos?
2 szklanki mocnej kawy z ekspresu (lub rozpuszczalnej)
2 szklanki ketchupu (ja daje pól na pól z przecierem pomidorowym)
3 łyżki sosu worcestershire  dwie wystarczą
3 łyżki octu winnego ja daję dwie
pół szklanki cukru
1 łyżka starter cebuli ja daję całą średniej wielkości
sól i pieprz
ja dodaję jeszcze 2 - 3 łyżki wódki co by mięcho skruszało

On smakuje tak jakby mięso było z grilla w sosie pomidorowym, więc na mój gust lepiej byłoby do karkówy niż do kurczaka, ale możesz spróbować ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline joannaM
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 2967
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5244 dnia: 10 Grudnia 2012, 11:17 »
U nas pierniczki już upieczone, czekają na lukrowanie :)





On 2011
Ona 2013

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5245 dnia: 10 Grudnia 2012, 11:18 »
Woooooow  :D Piękne! :)

Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5246 dnia: 11 Grudnia 2012, 13:33 »
Dziewczyny, w tym roku święta są u nas  :los:
Na Wigilie menu mam już zaplanowane, ale 1-wszy i 2-gi dzień świąt  ??? ???
chodzi gł o dania obiadowe...
dajcie jakieś fajne przepisy na świąteczny obiad  :blagam:
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Offline marta082008

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14122
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
  • Skąd:: Szczecin
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5247 dnia: 11 Grudnia 2012, 13:36 »
U mnie w pierwszy dojadamy Wigilie, a wdrugi jest indyk lub ges pieczona, w tym roku ges. Ale tym sie zajmuje moj tato  ;D


Offline Zaneta_81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5667
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 7.07.2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5248 dnia: 11 Grudnia 2012, 13:42 »
właśnie gęś mnie kusi w tym roku...
ktoś ma sprawdzony przepis?
 

                         Dzieci się nie wychowuje, dzieciom daje się przykład...

Gabiś
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #5249 dnia: 11 Grudnia 2012, 13:54 »
U nas zawsze jakaś pieczeń , zmeiniaczki, surówki ;D Tradycyjnie ;D