Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2937725 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3690 dnia: 12 Października 2011, 20:20 »
Ciacho w piekarniku... Ciekawe co to będzie, bo do pieczenia do dwie lewe ręce mam ;/



Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3691 dnia: 12 Października 2011, 20:55 »
madziatko daj koniecznie znać jak wyszło.. uważaj tylko żeby za bardzo sie nie przypiekło z wierzchu.. ja musiałam pod koniec pieczenia przykryć wierzch folią :)
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3692 dnia: 12 Października 2011, 21:07 »
No właśnie mi się przypiekać zaczyna ;/



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3693 dnia: 12 Października 2011, 21:41 »
Dziewczynki,a jak robicie sosiki,mam na myśli pomidorowy i czosnkowy??chodzi mi o polanie naleśników zapiekanych w naleśnikarniach sa wlaśnie takiue pyszne te sosy...



Offline ika3w

  • Ilona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3905
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23.08.2008r
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3694 dnia: 13 Października 2011, 13:57 »
Ten kurczak na porach wyglada obłędnie


Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3695 dnia: 13 Października 2011, 14:49 »
Kolejna szybka propozycja.. tym razem "sałatka ryżowa z krabem i ogórkiem"



Składniki:
2 torebki ryżu
1 duzy ogórek
1 opakowanie paluszków krabowych (surimi)
1 pęczek świeżego koperku
3 łyżki majonezu
5 łyżek jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Ryż gotujemy na sypko. Studzimy. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka oraz pokrojone paluszki krabowe.
Koperek siekamy i dodajemy do sałatki. Majonez mieszamy z jogurtem , dajemy soli i pieprzu.. i dodajemy do sałatki.
Najlepsza jest po godzinie, jak wszystkie smaki sie połącza :)

Smacznego :)



____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline madziatko

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8927
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 03.07.2010/31.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3696 dnia: 13 Października 2011, 18:27 »
A ja tak może nie w temacie, ale masz oblędne talerze. Bardzo mi się podobają :)



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3697 dnia: 13 Października 2011, 21:27 »
POnieważ mam zły humor będę gotować bo mi się nie chce z nikim gadać...w sobote ja beztalencie kulinarnę upiekę tą szarlotkę powyżej i zrobie kuraka w porach...a niech mi nie wyjdzie to chyba mi para z uszu pojdzie >:(
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3698 dnia: 13 Października 2011, 21:47 »
To ja jeszcze polece małe conieco :)
Zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym i cukinią.

przed upieczeniem



po upieczeniu :)



Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 2 małe cukinie
- mięso mielone
- cebula
- kilka różyczek brokuła, i por
- ser żółty
- trochę mleka i mąki do sosu beszamelowego

Wykladamyy kolejno na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne: ryż, małe różyczki brokuła i pokrojona w plastry cukinia. Zalewamy sosem beszamelowym (mleko+mąka+przyprawy) i posypujemy startym serem. Nastepnie lekko podsmazone z cebulką mięso mielone. Znowu warstwa ryżu + brokuł+ cukinia i znowu polewamy sosem. Na końcu układamy plastry cukini, posypujemy pokrojonym porem i serem żółtym.
  Zapiekamy ok 40 min

Smacznego

____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3699 dnia: 14 Października 2011, 09:22 »
Odnosnie kurczaka w porach: papryka czerowna w proszku: ostra czy slodka?
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3700 dnia: 14 Października 2011, 09:25 »
ja też dzis robie kuraka w porach ;D i tu pytanie mozna go zrobic w naczyniu żaroodpornym bez pokrywy??..bo tylko takie mam ::) czy lepiej zakryc np folia?

Odnosnie kurczaka w porach: papryka czerowna w proszku: ostra czy slodka?

ja dodam słodką

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3701 dnia: 14 Października 2011, 09:36 »
Dzieki Ewiszka  :-*

To jeszcze mam jedno pytanie chce zrobić gulasz, w zyciu nie robiłam bo nie umiem się obsługiwac mięsem innym niż kurczak i cielęcina, możecie mi cos łatwego i smacznego doradzic ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3702 dnia: 14 Października 2011, 10:48 »


Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3703 dnia: 14 Października 2011, 10:52 »
cosik mi nie dziala  ::)
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3704 dnia: 14 Października 2011, 10:55 »
Ja też mam dzisiaj w planie kurczaka w porach
a z czym to podajecie do obiadu?
samo czy np z ryżem, makaronem, ziemniakami?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3705 dnia: 14 Października 2011, 11:34 »
Ja nigdy nie robiłam tego kuraka w porach ale jutro mam zamiar zrobic wlasnie na obiad + kasza jeczmienna bo ubostwiam kasze i nie wazne czy pasuje czy nie  ;D
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline SaTine

  • ღ KM ღ
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3829
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 21.06.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3706 dnia: 14 Października 2011, 12:35 »
widzę że dzisiaj prawie wszystkie mają na obiad kurczaka w porach  ;D ;D
U mnie będzie jutro :P

Na dzisiaj kupiłam pieczarki giganty (wielkości małego talerzyka)  :o.. i zamierzam je nadziać mięsem mielonym
____________________________________________________
"...Jeśli wiara czyni cuda... trzeba wierzyć że się uda..." ... :dzidzia:

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3707 dnia: 14 Października 2011, 12:38 »
Ja robiłam kiedyś kuraka w porach ale dla mnie szału nie ma, chyba mam inny smak ;D


Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3708 dnia: 14 Października 2011, 12:54 »
Dzieki Ewiszka  :-*

To jeszcze mam jedno pytanie chce zrobić gulasz, w zyciu nie robiłam bo nie umiem się obsługiwac mięsem innym niż kurczak i cielęcina, możecie mi cos łatwego i smacznego doradzic ???
ja polecam gulasz z żołądków drobiowych u mnie w rodzinie robi furorę pyszny i do tego dietetyczny bo z diety dukana

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH  (FAZA P+W)

Składniki:60 dag żołądków drobiowych


40 dag pieczarek
2 cebule
2 duże marchewki
koperek
koncentrat pomidorowy, mąka kukurydziana,
przyprawy-> sól, pieprz, ostra papryka, ziele angielskie, liść laurowy,vegeta

Oczyścić żołądki, zalać wodą i gotować do pół miękkości z kilkoma ziarenkami ziela, pieprzu, vegetą i 2 listkami laurowymi.
W czasie gotowania pojawą się na powierzchni takie farfocle- zbierz je

Gotowe żołądki przestudź i pokrój w paski- bulioniku nie wylewaj !

Pokrojoną cebule i pieczarki podsmaż na teflonie soląc je i pieprząc. Dorzuć żołądki i pokrojoną w cieniutkie paseczki marchewke. Smażymy dolewając odpowiednią ilość bulionu z żołądków oraz dolewamy 3 łyżki koncentratu pomidorowego rozpuszczonego w pół szkl. wody.

Doprawiamy sobie wedle uznania na ostro.
Na koniec 2 łyżeczki mąki kukurydzianej rozprowadzamy w małej ilości wody i zagęszczamy sosik.
Dorzucamy pokrojony koperek

[/url]
[/url]

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3709 dnia: 14 Października 2011, 21:46 »
andzelika  jak to dobre i nie wiedziałabym z czego to jest to pewnie bym zjadła ale sama mam opory przed takimi wnętrznościami  :P
ja robię gulasz na oko więc nie pomogę

kurczaka w porach też może zrobie ale muszę przerobić przepis - od długiego czasu majonez omijam z daleka  :P nie żebym miała coś przeciwko, tylko mi się przejadł  ;D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3710 dnia: 14 Października 2011, 21:53 »
Madziq to daj znać co  moze być  zamiast majonezu  :)

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3711 dnia: 14 Października 2011, 21:54 »
kurak w porach był...przeszedł bez echa...taki se...kurcze nagrzałam się na niego...a smak taki mdły...chyba trzeba by go jakoś urozmaicic...

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3712 dnia: 14 Października 2011, 22:27 »
kurak w porach był...przeszedł bez echa...taki se...kurcze nagrzałam się na niego...a smak taki mdły...chyba trzeba by go jakoś urozmaicic...

Może warto kuraka posypać curry albo kuminem. Byłby bardziej wyrazisty chyba ;)



Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3713 dnia: 14 Października 2011, 23:32 »
dziewczynki,ponawiam pytanko o sosiki do naleśników;-))) jak robicie???



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3714 dnia: 15 Października 2011, 15:03 »
Szarlotka Satine mega słodka, trza dać mniej cukru i bedzie miodzio, ale i tak jest pyszna i sama zrobiłam ;D

Kurakw porach siedzi w piekrniki, za 15 minut konsumpcja.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3715 dnia: 17 Października 2011, 09:44 »
Cytuj
ponawiam pytanko o sosiki do naleśników

czekoladowy albo miksuję truskawki na sos/mus


Offline Aneczq1987
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3210
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.07.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3716 dnia: 17 Października 2011, 10:06 »
Sosik do naleśników czosnkowy najlepszy z jogurtu greckiego, do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i obowiązkowo papryka czerwona.
Jest wtedy fajny lejący i pyszny  :)

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3717 dnia: 17 Października 2011, 10:12 »
Ja dodaję dodatkowo trochę majonezu (naprawdę poprawia smak!) i trochę (!) koperku, ale bez papryki  ;)

Offline Aneczq1987
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3210
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 30.07.2011
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3718 dnia: 17 Października 2011, 10:54 »
To ja zawsze bez koperku - nie lubię go :P
A z majonezem racja, zawsze można trochę dodać :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3719 dnia: 17 Października 2011, 11:35 »
a ja do jogurtu dodaję czosnek i majeranek