Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2935853 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3600 dnia: 22 Sierpnia 2011, 13:42 »
w auchanie na przykład
zwykle jest na samym dole półek z zupami  w proszku
firma chyba amino czy winiary...

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3601 dnia: 22 Sierpnia 2011, 13:45 »
Ania ale zupa w proszku? to zaprzeczenie twojej (i mojej też) idei slow food ;)

"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3602 dnia: 22 Sierpnia 2011, 13:49 »
ja ogonową kupowałam w Realu...ale to danie nie powaliło mnie jakoś..pomimo tylu pieśni pochwalnych...

Ania Twoje risotto zrobione..pychota! szybko, prosto...tak jak lubie ;D

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3603 dnia: 22 Sierpnia 2011, 14:04 »
Ania ale zupa w proszku? to zaprzeczenie twojej (i mojej też) idei slow food ;)



hmmm...co racja to racja  ;)
ale co by nie mówić to szybko się je robi i sprawdza się na imprezach  8)

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3604 dnia: 22 Sierpnia 2011, 14:25 »
s_erduszko ta sałatka mnie zaciekawiła muszę wypróbować

Moniq - nie pożałujesz  ;D

Zrobiłam tego kurczaka na porach i mnie nie zachwycił. A naczytałam się tyle dobrych opinii o nim, że postanowiłam zrobic go na ważny obiad no i klapa, co prawda Mąż powiedział,że super i że zupełnie inny smak itp itd, ale myślałam, że będzie przysłowiowe niebo w gębie.
Zabrałabym sie za kurczaka w tej ogonowej,ale coś czuje, że może być to samo  ::).

Jeszcze jakieś pomysły na obiad z pieczarek ?

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3605 dnia: 22 Sierpnia 2011, 14:32 »
ja znalazłam w necie ten przepis i go trochę zmodyfikowałam:

"Gulasz indyjski
Składniki:
2-4 ziemniaki
1 papryka czerwona
1-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
1 marchewka
kilka pieczarek
Przyprawy:
curry
papryka słodka
tymianek
pieprz ziołowy
sól morska lub ziołowa
sos sojowy ciemny

Ugotowac na pol mieko ziemniaki. Pokroić w male kawałki.
Podsmażyć pokrojona w kostke cebulę i czosnek przecisniety przez praske
na łyzce oleju z oliwek.
Dodać kolejno: pokrojona w kostke papryke, startą na tarce marchewkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki.Kiedy warzywa będą miękkie, połączyć z ziemniakami, przyprawic i podawać z kromka chleba razowego. "


wywaliłam ziemniaki. zaczęłam od podsmażenia pokrojonego fileta z indyka, potem te warzywa i chwilę się to dusiło. następnie zalałam ekobulionem (bez soli) i dodałam paprykę słodką i curry.
zamknęłam szybkowar i chwilę się to miętoliło ;) i gotowe. nie dodałam soli i wyszło super.
podałam z kaszą jęczmienną :)

wyszło pyszne
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3606 dnia: 22 Sierpnia 2011, 14:58 »
dziewczynki,a macie przepisik na ciacho 3bit?????

jak dostanę serki,to zrobię tiramisu,ale 3 bit mi po głowie też chodzi;-)



Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3607 dnia: 22 Sierpnia 2011, 19:54 »
ja mam, ale taki bez pieczenia, tylko z herbatników. Moja rodzinka je uwielbia... może być?

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3608 dnia: 22 Sierpnia 2011, 20:25 »
elisabeth81 fajny przepis! zastanawiam się jednak czy tego indyka z ziemniakami nie połączyć by było jednogarnkowo  ;D a ten "ekobulion" rozumiem że sama robisz? też jestem zwolenniczką szybkowaru - dla mnie cudowny wynalazek  ;D

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3609 dnia: 22 Sierpnia 2011, 21:24 »
Jak dla mnie ten kurak w porach jest super :)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3610 dnia: 22 Sierpnia 2011, 22:19 »
tak,poproszę o tego 3bita....jadłam kiedyś ,wydaje mi się,że był pieczony,ale taki też może być ekstra;-)



Offline justyna85

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 8439
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 01.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3611 dnia: 23 Sierpnia 2011, 10:20 »
dziewczyny wiem, że tutaj madzia_ chyba pisała o programie takim do przepisów , ale nie mogę go naleźć , pamięta może któraś nazwę?



Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3612 dnia: 23 Sierpnia 2011, 10:56 »
elisabeth81 fajny przepis! zastanawiam się jednak czy tego indyka z ziemniakami nie połączyć by było jednogarnkowo  ;D a ten "ekobulion" rozumiem że sama robisz? też jestem zwolenniczką szybkowaru - dla mnie cudowny wynalazek  ;D
mam fazę na różne kasze więc dlatego wywaliłam ziemniaki. jako jednogarnkowiec też byłoby niezłe ;)
ekobulion - to ekologiczne kostki to w sytuacji gdy sama bulionu nie mam czasu zrobić
http://wega24.pl/rapunzel-ekologiczne-kostki-rosolowe-warzywne-bez-soli.html
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3613 dnia: 23 Sierpnia 2011, 12:41 »
dziewczyny wiem, że tutaj madzia_ chyba pisała o programie takim do przepisów , ale nie mogę go naleźć , pamięta może któraś nazwę?
Ja mam ZombiE Przepisy nie wiem czy o ten chodzi?
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3614 dnia: 23 Sierpnia 2011, 14:23 »
mam ochotę zrobić trochę własnych konfitur (pierwszy raz w życiu! ;))
poproszę o wasze sprawdzone przepisy
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline bubulina
  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 2063
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3615 dnia: 23 Sierpnia 2011, 15:54 »
kochane potrzebuje przepis na pyszne skrzydełka z grilla, oraz piersi z grilla. albo jakies inne fajne przepisy-pleeesss

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3616 dnia: 23 Sierpnia 2011, 16:27 »
3  bit

Składniki
8 paczek herbatników (ja zużywam ok 2,5 dużych opakowań)
1 puszka masy krowkowej
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
1 kostka masła
0,5l śmietany 30%
2 śnieżki
2 śmietan-fixy
Czekolada gorzka

Przygotowanie
Zagotować budyń z mlekiem na sam koniec dodać masło i zmiksowac.Ubić śmietanę dodać Śnieżkę i dalej ubijać dodać śmietan-fixy i ubijać jeszcze przez chwilę.Masę krowkowa podgrzac w puszce wkladajac ją do goracej wody. Ja podgrzewam dosłownie 20 minut,czasami krócej.

Układać na blaszce:
- herbatniki
- karmel
- herbatniki
- budyń
- herbatniki
- śmietana
- czekolada

Na wierzch zetrzeć czekoladę.

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3617 dnia: 23 Sierpnia 2011, 18:31 »
poszukuję sprawdzone przepisy na krewetki ( pod różnymi postaciami ) mogą być w cieście, w sałatce itd itp.
[/url]
[/url]

Offline morgaina

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3431
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3618 dnia: 23 Sierpnia 2011, 18:37 »
Ela teraz to chyba tylko powidła śliwkowe, ewentualnie jakieś brzoskwiniowe albo morelowe. Ja tam przepisu nie mam wrzucam wydrylowane owoce do garnka z odrobiną wody na dnie i gotuję jak sok odparuje i już się zaczynają smażyć dodaje cukru i jeszcze trochę wysmażam i wszystko:)



Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3619 dnia: 24 Sierpnia 2011, 10:37 »
chyba się skuszę na tego 3 Bita...
te śnieżki i śmietan fixy to konieczne są?? bo nie lubię takich ulepszaczy


morgaina - chodzą za mną właśnie śliwkowe powidła ;)


anusia - popełniłam wczoraj twoje risotto (mam dziś w pracy na lunch.... ) - jest całkiem całkiem ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3620 dnia: 24 Sierpnia 2011, 10:44 »
ZAPIEKANKA - oczyszczanie lodówki

Składniki:
ziemniaczki
cebulka
pieczarki
kiełbaska
ser(ja dałam oscypka)
coś zielonego(szczypiorek w moim wykonaniu)
przyprawy (wg uznania)

Wykonanie:
Ziemniaczki obieramy i kroimy w talarki. Gotujemy.
Pieczarki,kiełbaske,cebulke kroimy i wrzucamy do jego garka i dusimy, przyprawiamy(sól,pieprz)
Ser trzemy na tarce - grube oczka. Zieleninke kroimy.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oliwy,wsypujemy bułkę tartą i układamy wartwy.
Ziemniaczki, mix z pieczarek,kiełbaski,cebulki,posypujemy zieleninką,posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na powiedzmy 25-30 minutek na 180 stopni.
Włala. Pychotka :)

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3621 dnia: 24 Sierpnia 2011, 12:30 »
śmietan fix musi być- utwardza śmietanę i dzięki temu ciasto się nie rozjeżdża... chyba, że będzie zjedzone w 1-2 dni,to wtedy może wytrzymać, ja w każdym razie nie próbowałam. Śnieżkę zawsze daję, bez bitej śmietany nie będzie takie dobre

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3622 dnia: 24 Sierpnia 2011, 12:53 »
a jakby 30 ubić na sztywno?
i serio wytrzumuje u ciebie ciasto dłużej niż 2 dni w domu?
u mnie czasem zaraz po upieczeniu same okruszki zostają  ;)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3623 dnia: 24 Sierpnia 2011, 13:02 »
ja zbieram składniki i je tez popełnię...rany i będę patrzeć jak mąż się zajada,bo ja nie jem....obiecałam sobie,że zjem na synia roczek;-((((a to tak długo jeszcze .....chyba zgrzeszę tym 3 bitem,w końcu to moja zachcianka;-))))



Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3624 dnia: 24 Sierpnia 2011, 13:03 »
________
już doczytałam przepis i nie wiem po co do ubitej śmietany dodawac jeszcze bitą śmietanę  ::)
śmietan-fixy też bym pominęła

Offline anetka71

  • maniak
  • ********
  • Wiadomości: 1864
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 11.10.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3625 dnia: 24 Sierpnia 2011, 13:27 »
czasami się utrzymuje ;) jest bardzo bardzo słodkie i chyba dlatego :) ja zawsze robiłam zgodnie z przepisem,ale pewnie sama 30% też wystarczy. Jak robiłam tort na 1 urodziny Oli to tez ubijałam sama śmietanę 36%, ale dodawałam śmietan fixy

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3626 dnia: 24 Sierpnia 2011, 13:36 »
z takich mega słodkich to ja polecam ciasto milionera

prze-pyszne ale mega słodkie

http://mojewypieki.blox.pl/2007/07/Kruche-ciasto-milionera-millionaires-shortbread.html

robiłam z tego przepisu

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3627 dnia: 24 Sierpnia 2011, 13:49 »
Ania - też lubię to ciasto....wrrr ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3628 dnia: 24 Sierpnia 2011, 15:15 »
dziewczynki,a ta masa krówkowa nie wybuchnie???? otwierać ją od razu na ciepło tak ???pamiętam jak kiedyś robiłam bodajże coś z mleka w puszce i mi strzeliło,cała kuchnia była do wymiany;-))))



Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3629 dnia: 24 Sierpnia 2011, 15:38 »

anusia - popełniłam wczoraj twoje risotto (mam dziś w pracy na lunch.... ) - jest całkiem całkiem ;)


Ela, przepyszne to ono nie będzie bo ja jestem kucharz jak z koziej dup* trąbka więc nie umiem przepysznych rzeczy, tylko dobre i zjadliwe ;) Az mam sama na nie ochote.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"