Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2936369 razy)

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline pyh

  • uzależniony
  • *******
  • Wiadomości: 1285
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: mężatka od 7.7.7
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3570 dnia: 18 Sierpnia 2011, 21:39 »
kurak  chyba tez w kosteczke ?

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3571 dnia: 18 Sierpnia 2011, 21:40 »
Tak, oczywiście, w kosteczke.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3572 dnia: 19 Sierpnia 2011, 08:31 »
A można kupić gotową tarte ?

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3573 dnia: 19 Sierpnia 2011, 08:40 »
w auchanie mają pyszne tarty
Przekopałam dziś wątek i zamierzam zrobić ciasto z owocami z przepisu Isiaczka, a jutro kurczaka na porach  ;D

loona podeślij pzrepis na kurczaka na porach...brzmi smacznie  :)

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3574 dnia: 19 Sierpnia 2011, 08:57 »
tartę można zrobić samemu - to jest bardzo proste...
ja ogólnie jestem fanką robienia wielu rzeczy by myself ;) im mniej przetworzone tym lepiej ;)
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3575 dnia: 19 Sierpnia 2011, 09:03 »
Wiem, że można, ale jak się nie ma formy to się nic nie zrobi  ;D
Wiem, że takie gotowe tatry już z owocami można kupić, ale czy tylko sam spód (czyli ciasto) można kupic? Bo nie widziałam :( Tylko spody na torty :/

Offline loona
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10572
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 25.08.2007r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3576 dnia: 19 Sierpnia 2011, 09:06 »

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3577 dnia: 19 Sierpnia 2011, 08:16 »
ela, piątka!!!

choć ja robiąc tartę z KS urobilam się jak dzika; potem wywaliłam ciasto z blachy .... i w efekcie nie zdązyłam z ciastem przed przyjściem gości  :-\ stad mój uraz do tart  ;)


looona, no coś mi się ten przepis znajomy wydawał  ;)
serduszko, spód zrob sama - ja piekłam w tortownicy

http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/babeczki_z_owocami/przepis.html

a takie spody do babeczek są teraz w biedronce

a tu masz całą stronę z przepisami na tarty

http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/przepisy.html

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3579 dnia: 19 Sierpnia 2011, 10:04 »
przejrzałam dokładnie przepis i też nie miałabym na niego ochoty...

a z twoich przepisów to chyba zrobię kurczaka w kremowym sosie pomidorowym  :)

czy zamista kurczka mogą być polędwiczki wieprzowe?

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3580 dnia: 19 Sierpnia 2011, 10:08 »
Ania - nie mam pojęcia ale chyba bym nie ryzykowała.
na polędwiczki kilka postów wyżej był przepis.
ja kiedyś robiłam to:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wieprzowina/poledwiczki_ze_sliwkami/przepis.html
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3581 dnia: 19 Sierpnia 2011, 10:11 »
ok, dzięki za przepis - ten wydaje mi się jednak bardziej jesienny  :)

poszukam, może mam zamrożone też piersi z kurczaka..jak nie to kupie  :)

Offline Daruda

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13436
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 20.06.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3582 dnia: 19 Sierpnia 2011, 13:50 »
uwielbiam soso bbQ nic tylko zakupic skrzydła i pycha obiadek będzie na któryś dzień;-)



Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3583 dnia: 20 Sierpnia 2011, 12:21 »
Pytanko odnośnie tego kurczaka pod porami - w piekarniku on ma byc z przykrywka od naczycia czy bez?

Mam pieczarki - co mozna zrobic pysznego na obiad ?

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3584 dnia: 20 Sierpnia 2011, 13:31 »
No własnie... Robie tego kurczaka w porach i nie wiem czy przykryc czy nie...

Offline s_erduszko
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10507
  • Płeć: Kobieta
  • :-D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3585 dnia: 20 Sierpnia 2011, 13:52 »
No własnie... Robie tego kurczaka w porach i nie wiem czy przykryc czy nie...

Też czekam aż ktoś napisze, bo zaraz musze wstawiac :/

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3586 dnia: 20 Sierpnia 2011, 15:34 »
nie pamiętam czy go przykryłam czy nie  ;)
moze najpierw bez przykrycia a potem z ?

fajny jest tez kurczak z pieczarkami w sosie z zupy ogonowej

- kurczak w kostkę; nacieramy zupą ogonową (proszkiem)
- wrzucamy do naczynia zaroodpornego na zmianę z pieczarkami i zalewamy śmietaną 30
i na 30-40 min do piekarnika

jest naprawdę pyszny i niech was zupa ogonowa nie wystraszy  :)

ja zrobiłam najprostsze ciasto ze śliwkami (przepis jest na tej samej str co kurczak w porach)


http://przystole.blox.pl/2008/07/Ciasto-porzeczkowe.html

to ciasto też polecam. tylko dodałabym mniej cukru do bezy. jak dla mnie była za słodka

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 16728
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3587 dnia: 20 Sierpnia 2011, 15:47 »
Ja właśnie dzisiaj zrobiłam kurczaka w zupie ogonowej
pycha
Ja to podaję z ryżem
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3588 dnia: 20 Sierpnia 2011, 17:07 »
Dziewczyny podpowiedzcie mi proszę co mogę zaserwować na kolację z okazji  1-roczku mojej Julki.
Robię imprezę w domu a goście pojawią sie po mszy czyli na kawkę, ciasto i kolację.
Co zrobić dobrego?



Offline svene

  • zapaleniec
  • *****
  • Wiadomości: 514
  • Płeć: Kobieta
  • MAMA ANIOŁKĄ [*] 03-06-09
  • data ślubu: 07-07-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3589 dnia: 20 Sierpnia 2011, 19:08 »
czy ktos ma sprawdzony przepis na wyrosniety czekoladowy suflet?

Offline moniq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 13342
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 17.07.2010
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3590 dnia: 20 Sierpnia 2011, 19:37 »
s_erduszko ta sałatka mnie zaciekawiła muszę wypróbować
Dane potrzebne do przekazania 1% podatku na naszego syna Maćka
W formularzu PIT wpisz numer KRS: 0000037904
W rubryce „Informacje uzupełniające - cel szczegółowy 1%” podaj:
23900 Kowalski Maciej Dąbrowa Górnicza
Dziękujemy

Offline Kobietkaa
  • użytkownik
  • **
  • Wiadomości: 67
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 16.08.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3591 dnia: 20 Sierpnia 2011, 21:25 »
milenaw moje propozycje to: barszczyk czerwony z krokietami, bigos, bogracz, flaczki itp. Wszystko praktycznie można przygotować trochę wcześniej a później tylko podgrzać i się zajadać :)

Offline ejotek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7247
  • Płeć: Kobieta
  • ONLY YOU
  • data ślubu: 03.10.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3592 dnia: 20 Sierpnia 2011, 21:46 »
Milena a to chcesz na  ciepło kolację czy na zimno?
a moża jakoś fajnie upieczony królik czy kurczak....
albo udka z kurczaka upieczone w sosie miodowo-keczupowym?
czy filet zamarynowany wcześniej w jogurcie....

Offline milenaw
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3836
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 08-09-2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3593 dnia: 21 Sierpnia 2011, 16:21 »
kobietka o barszczu i krokiecie nie pomyślałam  :P Dzięki
ejotku a daj przepis na ten filet z jogurtem.



Offline Ewiszka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3514
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3594 dnia: 22 Sierpnia 2011, 11:18 »
Ja robie ala risotto tak:

piers z kurczaka obtaczam w przyprawie do kuraka, podsmazam na cebulce.
Do tego pkrojona w kosteczke papryka x2 + marchewki starte X3.
Wszystko podsmazam lekko, zasypuje 2 paczkami (otwieram te paczki of course ;) ) ryzu i zalewam bulionem.
PO 20 minutach jest niebo w gebie.

Aniu mam plan zrobic to Twoje risotto ;D tylko napisz mi... bo ja ciemna w temacie gotowania ile tego bulionu (rozumiem, ze z kostek rosołowych?) tyle aby zakryc całośc? czy wiecej zalewamy...i robisz to w garnku czy na patelce...

Offline elisabeth81

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 7820
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3595 dnia: 22 Sierpnia 2011, 11:36 »
milenaw moje propozycje to: barszczyk czerwony z krokietami, bigos, bogracz, flaczki itp. Wszystko praktycznie można przygotować trochę wcześniej a później tylko podgrzać i się zajadać :)

ale pojechałaś polskim standardem  ;).....wszystko bym zniosła ale jakby mi ktoś flaczki podał to bym padła.... sam zapach mnie odrzuca.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i odpieprzyć się od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo. Ja zapisuję rano, co mam zrobić. A chwilę potem skreślam połowę"

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3596 dnia: 22 Sierpnia 2011, 12:02 »
Ewiszka,

jako, ze jestem beztalenciem kulinarnym oczywiście zalewam kostka rosołową  ;) Do pol litra wody (mam taki małutki pol litrowy wlasnie garnuszek) wrzucam jedna kostkę i wystarczy. Zalewam calość, zazwyczaj jest wszystko zakryte, anjwazniejsze zeby ryż wczesniej wymieszać suchy z podsmazonymi skladnikami, wtedy ladnie wchonie bulion.
Wszystko robie na głębokiej patelni.
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3597 dnia: 22 Sierpnia 2011, 13:01 »
przepis na tiramisy wziełam z tego forum

TIRAMISU by monia

3 paczki biszkoptów(najlepiej tych podłużnych)
5 zółtek
4 białka
cukiet waniliowy
łyżka stołowa cukru
pół szklanki amaretto
2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
4 serki mascarpone
gorzkie kakao
tabliczka gorzkiej czekolady


I. rozpuścić kawę we gorącej wodzie, wystudzić i dodać amaretto

II. ubić zółtka z cukrem waniliowym, osobno ubijamy białka z cukrem,

III. przekładamy białka do żółtek i łączymy je z serkiem mascarpone

IV. maczamy ( a właściwie na ułamek sekundy zanurzamy) biszkopty w kawie z amaretto i wykładamy nimi dno blachy

V. wykładamy warstwę masy serowej

VI. posypujemy kakao

VII. znów kładziemy warstwę maczanych biszkoptów i pokrywamy je masą serową

VIII. odstawiamy ciacho do lodówki na minimum 10h ( zaznaczam ... im dłużej stoi tym lepsze)


IX. przed podaniem na stół posypujemy deserek startą na dużych oczkach gorzką czekoladą



[/url]
[/url]

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3598 dnia: 22 Sierpnia 2011, 13:20 »
milenaw moje propozycje to: barszczyk czerwony z krokietami, bigos, bogracz, flaczki itp. Wszystko praktycznie można przygotować trochę wcześniej a później tylko podgrzać i się zajadać :)

ekhm...ja bym zrobiła coś zupełnie innego

na ciepło np kurczak w zupie ogonowej; dwie lekkie sałatki; deska serów lub wedlin.

ciasto np. tort pavlowej albo sernik

Offline anusiaaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 26444
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3599 dnia: 22 Sierpnia 2011, 13:24 »
A gdzie wy ta zupe ogonową kupujecie....z jakiej firmy ???
"Travel is the only thing you buy that makes you richer"