Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2938004 razy)

0 użytkowników i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3270 dnia: 2 Grudnia 2010, 09:48 »
Martulka, dziękuję bardzo :) A jak rybę przygotowujesz? Marynujesz wcześniej czy przyprawiasz i od razu smażysz? Jakimi przyprawami?

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3271 dnia: 2 Grudnia 2010, 10:45 »
Ewiszka.... proszę bardzo.. ale zaznaczam że ja jeszcze jej nie robiłam, więc przepisy nie jest sprawdzony.. to będzie mój migdałowy debiut...

http://przepisy.wigilijne.pl/zupy/zupa-migdalowa/

Składniki:

½ szklanki ryżu białego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii
2, 5 l mleka
20 dag migdałów w płatkach
4 łyżki cukru
10 dag rodzynków
5 dag suszonych daktyli
Jak przygotować zupę migdałową?

Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na 45 min, daktyle można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Zagotować na małym ogniu mleko z cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym lub włożyć do gotującego się mleka rozciętą wzdłuż laskę wanilii, dodać rodzynki i daktyle. Gotować ok. 10-15 min. Płatki migdałowe zrumienić na patelni i dodać do zupy. Ugotować ryż na sypko. Przed podaniem połączyć ryż z zupą.


Offline jagodka24

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 11571
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3272 dnia: 2 Grudnia 2010, 11:14 »
ja tez lepie sama uszka i pierogi ale to w hu.. roboty, brudnej roboty
więc moge się za to zabierac jak dzieciaki już śpią
no i też robi to wcześniej i mroże

ja potwierdzam że lepienie pierogów(uszek) jest mega pracochłonne a dla laika to już

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3273 dnia: 2 Grudnia 2010, 13:38 »

http://przepisy.wigilijne.pl/zupy/zupa-migdalowa/

10 dag rodzynków



Rodzynków? :P

Ja też się zastanawiam nad zupką, mam podobny przepis i też jeszcze nie robiłam.


Mysia, no właśnie i tu jest lipa, bo robiłam i grube i cienkie, żeby sprawdzić i kibel. Co s poszło nie tak, ale nie wiem co. Nie wiem czy w tym roku będę się miała siłę bawić i w ciastka i pierniczki i ciasta... :(
A ty masz jakiś sprawdzony przepis na pierniczki?

A przepis na sprawdzonego piernika ktoś ma? Mam ochotę spróbować :)



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3274 dnia: 2 Grudnia 2010, 14:24 »
carollaa  ja mam na staropolski ale to byś musiała jak najszybciej przygotować - musi leżakować 3-4 tygodnie

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3275 dnia: 2 Grudnia 2010, 15:16 »
O jaaaaaa :o I jest warty takiego czekania? ;)
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3276 dnia: 2 Grudnia 2010, 17:03 »
ooo ja chcę piernik staropolski robić... to jak masz sprawdzony przepis to proszę się ładnie tu podzielić  :)

Carola oczywiście że rodzynek :) nie mój przepis ja tylko skopiowałam go ze strony  8)

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3277 dnia: 2 Grudnia 2010, 17:46 »
gagatka na pewno jest wart :) Najpyszniejszy piernik na świecie :) Robiłam w zeszłym roku, w tym mi się nie chce :P

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3278 dnia: 2 Grudnia 2010, 18:26 »
dziewczyny niech któraś wklei sprawdzony przepis na piernik staropolski

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3279 dnia: 2 Grudnia 2010, 18:30 »
Mysikróliczek ja filety z dorsza skrapiam sokiem z cytryny i przyprawią vegetą. Chwilę poleżą i potem obtaczam w jajku i bułce tartej i smażę na oleju.



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3280 dnia: 2 Grudnia 2010, 20:31 »
się dzielę  :P na szybko przeklejam z mojego bloga. I oczywiście że wart jest czekania, dla mnie to olbrzymia oszczędność czasu, teraz przygotujesz surowe ciasto, na 3 dni przed świętami upieczesz i w dzień poprzedzający konsumpcję przełożysz masą/powidłami

Składniki: (UWAGA! to są składniki na 4 keksówki - JA przygotowuję ciasto z połowy porcji)

    * 1/2 kg miodu
    * 2 szklanki cukru
    * 250 g masła
    * 1 kg mąki pszennej
    * 3 całe jajka
    * 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    * 1/2 szklanki zimnego mleka
    * 1/2 łyżeczki soli
    * przyprawa do piernika (2 - 3 paczki wg uznania) bądź podwójna porcja DOMOWEJ przyprawy piernikowej
    * otarta skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Miód, cukier i tłuszcz podgrzać do momentu połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Ostudzić, stopniowo mąkę, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, sól i przyprawę do piernika, skórkę pomarańczową. Jeżeli będzie się za bardzo kleiło do rąk można dodać mąki (max do 1 szklanki). Z dobrze wyrobionego ciasta uformować kulę i umieścić w chłodnym miejscu w ceramicznym lub kamionkowym naczyniu, przykryć lnianą ściereczką. Ciasto powinno dojrzewać 3 - 4  tygodnie . Na 3-4 dni przed świętami dojrzałe ciasto podzielić na 4 części. Każdą część piec w wysmarowanej tłuszczem keksówce (dł ok 34 cm) w temp . 170 stopni przez ok. 40 min. Na dzień przed konsumpcją ciasta przekroić na 3 warstwy, przełożyć powidłami, masą budyniową, wierzch polać polewą.

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3281 dnia: 2 Grudnia 2010, 21:01 »
Marta wiem, dlatego zostawiłam link strony ;)

No to co? Robimy ten staropolski?
Jak zrobię w ten weekend, to chyba starczy Madziu???



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3282 dnia: 2 Grudnia 2010, 21:05 »
hmm to będzie 2,5 tygodnia, może starczy. mi ciacho leżakuje już 2 tygodnie  ;)

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3283 dnia: 2 Grudnia 2010, 21:16 »
Madziu, a jaka to jest ta domowa przyprawa do piernika? znajde u Ciebie na stronie?
Kurka, to w sobotę spróbuję zrobić.

Acha, a miód to jaki? Zwykły? Lipowy? Wielokwiatowy? Czy sztuczny?

A czym przekładasz? Masz jakiś sprawdzony przepis czy jakieś domowe konfiturki dajesz?



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3284 dnia: 2 Grudnia 2010, 21:24 »
tak jest u mnie  ;) ja dałam miód wielokwiatowy ale ze sztucznego też robią
będę przekładać konfiturą i chyba masą budyniową ale jeszcze nie wiem z którego przepisu  :P

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3285 dnia: 3 Grudnia 2010, 08:11 »
no to muszę kupic miód i zabrac się do roboty  ::)

Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3286 dnia: 3 Grudnia 2010, 11:41 »
O dziwo, lepiej robić ze sztucznym i pierniczki i piernik (jest mniej twardy) :)

Ja też piernika w tym roku chcę przełożyć i kremem i budyniem  ;D Mniam!

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3287 dnia: 4 Grudnia 2010, 12:42 »
A teraz pytanie z serii głupich :P
A to chłodne miejsce to np. co? Bo piwnica przy tych mrozach to chyba nie wchodzi w grę ;)



Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3288 dnia: 4 Grudnia 2010, 15:16 »
Carollaa dla mnie takie miejsce to o temp. 1-4oC wydaje mi się, że to będzie lodówka



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline martulka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10275
  • Płeć: Kobieta
  • 2+2+2=nasza rodzinka :)
  • data ślubu: 18-06-2005
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3289 dnia: 5 Grudnia 2010, 12:30 »
Ja w zeszłym roku trzymałam ciasto na piernik na balkonie.



Offline Mysikróliczek

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 17269
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3290 dnia: 5 Grudnia 2010, 13:44 »
Trzymam w lodówce na najwyższej półce, bo tam "najcieplej" (zamrażalnik mam pod lodówką a nie nad).

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3291 dnia: 8 Grudnia 2010, 17:09 »
Dziewczyny tutaj jest link do przelicznika foremek, pewnie się przyda bo czasem przepisy są na duże blachy, a my chcemy użyć mniejszej


Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3292 dnia: 8 Grudnia 2010, 17:53 »
jeśli któraś spóźniła się z piernikami, to mam super przepis.

pierniczki bez leżakowania

Składniki:

- 1 kg mąki,
- 400 g cukru pudru,
- 4 jajka,
- 2 przyprawy korzenne,
- 500 g miękiego masła,
- 4 łyżki stołowe mleka,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 duży cukier wanilinowy (2 łyżki).

Przepis:
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, masło pokrojone w kostkę (łatwiej będzie zagniatać ciasto) oraz pozostałe składniki. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Nie trzeba chować go do lodówki.
Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 3-5 mm i wycinamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

Uwagi:
Pierniczki można zrobić około 1 tygodnia przed świętami, jednak czasami robię je 2-3 dni wcześniej i są pyszne - znikają w oka mgnieniu.
Podana ilość starcza na ok 100 - 200 pierniczków (w zależności od wielkości foremek i grubości ciasta).


wyglądają i pachną pięknie, a na temat walorów smakowych napiszę po powrocie męża z pracy :)

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3293 dnia: 8 Grudnia 2010, 17:56 »
bez miodu????

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3294 dnia: 8 Grudnia 2010, 18:24 »
właśnie bez, dlatego nie muszą leżeć, by zmięknąć.

trochę przerobiłam przepis - robiłam z pół porcji, a przyprawy piernikowe dałam mimo to dwie, plus pół aromatu waniliowego, 3 cukry wanil., i 5 łyżeczek kakao nesqiuk. taka wersja "na bogato" ;)

wersja saute


"wystylizowane" dla męża


i moje - czyli dekoracja wyłącznie :D



moich jest mało (11szt.) ale to giganty okrutne

Offline .:Anka:.
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 23667
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3295 dnia: 8 Grudnia 2010, 18:38 »
bosko wyglądają!

Offline carollaa

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 5375
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3296 dnia: 8 Grudnia 2010, 18:48 »
Prezentują się świetnie, aż chciałabym spróbować. Że też nie można tak wsadzić łapki w monitor i sobie skubnąć ;) Oczywiście tych nie z dekoracji :P



Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3297 dnia: 8 Grudnia 2010, 19:09 »
O kurczaki ale boskie. Zrobię za tydzień  ::) jak tylko jakieś foremki zakupię

Offline .caril.

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10757
  • data ślubu: 22.08.2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3298 dnia: 8 Grudnia 2010, 19:18 »
miło, że się podobają :)
carollaa, ja zjeść nie mogę (ze wzg. na zakazane składniki), a leżą obok... mogę polizać co najwyżej ;)

Marta, ja kupiłam silikonowe w h&y

Offline chiquita_84
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14560
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #3299 dnia: 8 Grudnia 2010, 19:31 »
h&y czyli ten sklep na samej górze w galaxy??? proszę o podpowiedź bo ja zielona jestem w te klocki...

Mnie przeraża zakup 4 białych obrusów na święta  8) bo chyba wydam na to majątek...

A te pierniczki są twarde czy miękkie wychodzą??