Autor Wątek: Forumkowe gotowanie  (Przeczytany 2948262 razy)

0 użytkowników i 5 Gości przegląda ten wątek.

Offline Maja

  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 34378
  • Płeć: Kobieta
  • bono animo es
  • data ślubu: 28 sierpnia 2004r.
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2850 dnia: 11 Lutego 2010, 08:33 »
Tu nie chodzi o kaloryczność -  w diecie proteinowej dominują białka, a pączek to same wiecie ::)


Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2851 dnia: 11 Lutego 2010, 10:29 »
to do chrzanu z taką dietą.  ;)



Offline madzia_n

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 20831
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2852 dnia: 11 Lutego 2010, 16:30 »
Ja nie lubię tego typu diet ;) Wolę wszystko ogólnie ograniczyć, zasada: wszystkiego po troszku, niż w siebie cisnąć tylko białka czy coś... ;) ;) ;)
A dzisiaj pomimo diety pozwoliłam sobie na grzeszek ;)


Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2853 dnia: 12 Lutego 2010, 12:42 »
dziewczyny macie jakieś fajne przepisy na rybę z piekarnika?
rózne przepisy...
bo mi się już mój znudził...

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2854 dnia: 13 Lutego 2010, 13:26 »
Ja teraz jadam filety posypane przyprawami pieczone w rękawie. Mam też przepis na rybę ze sporą ilością cebuli jeżeli lubisz.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2855 dnia: 13 Lutego 2010, 13:41 »
Witam; Proszę podaj przepis na rybę z cebulą, bardzo lubię cebulę :)

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2856 dnia: 13 Lutego 2010, 17:41 »
poproszę o ten przepis :D

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2857 dnia: 13 Lutego 2010, 19:28 »
Przepis jest baaaaaaaaardzo prosty, bo właśnie takie lubię. ;)

ZAPIEKANKA RYBNO - CEBULOWA

SKŁADNIKI:
6 szt filetów z dorsza (lub innej rybki, jaką lubicie :)
1 kg cebuli (w oryginale są 2 kg, ale to przesada)
ok. 40 dag sera żółtego
olej
jajka
mąka
przyprawa do ryb
sól, pieprz, Vegeta

NA BESZAMEL:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/2 szkl. mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Przyprawioną rybę opanierować w mące i w jajku, usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Cebulę obrać, pokroić w plastry i udusić na patelni z dodatkiem Vegety do miękkości. Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić na patelni, wsypać mąkę i energicznie mieszając wlewać mleko. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Posmarować dno naczynia żaroodpornego cienko olejem, wyłożyć filetami, posypać cebulą, polać beszamelem i posypać serem. W ten sam sposób wyczerpać pozostałe składniki. Na samej górze musi znaleźć się sos beszamelowy i ser. Piec ok. 30 min. w temp. 180 oC.

 :Kucharz: Smacznego :Kucharz:
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline madzia_n

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 20831
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2858 dnia: 14 Lutego 2010, 16:34 »
O, fajny przepis :) Z pewnością wypróbuję :)


Offline sarunia

  • bywalec
  • ****
  • Wiadomości: 328
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31.12.19
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2859 dnia: 14 Lutego 2010, 17:41 »
gagatka...dziękuję :)

Offline gagatka

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 3675
  • Płeć: Kobieta
  • Szczęśliwa Pani G., Mama Łucji, Hubercika i Emilki
  • data ślubu: :Zakochany:18.08.07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2860 dnia: 15 Lutego 2010, 14:13 »
A proszę bardzo :) Dajcie znać czy smakowało.
:Serduszka: .::Łucja 15.10.2009::. :Serduszka: .::Hubercik 20.01.2012::. :Serduszka: .::Emilka 20.12.2013::. :Serduszka:

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2861 dnia: 15 Lutego 2010, 15:56 »
ale bym taką rybkę zjadła.. ale mąż nie lubi cebuli :(

a ja dzisiaj na obiad zapomniałam wyciągnąć mięsa z zamrażalnika, mąż miał ochotę na placki ziemniaczane, a mi się one już znudziły, do tego nie chciało mi się ciągle stać przy patelni. więc trzeba było wykombinować inaczej. zrobiłam porcję na naszą dwójkę. 1/4 wyłożyłam na całą patelnię (oczywiście na rozgrzany tłuszcz) dałam na to starty ser żółty, przykryłam koleją taką samą porcję. smażyłam z obu stron. z reszty ciasta wyszedł placek dla mnie  ;) mąż stwierdził że to największy i najpyszniejszy placch ziemniaczany jaki jadł  ;)

Offline anulla_p

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6506
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 27-06-09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2862 dnia: 15 Lutego 2010, 16:09 »
madziq, świetny pomysł też tak zrobię
mój małżonek kocha placki ziemniaczane chyba bardziej niż mnie  ;D



Dlaczego kobiety mają zawsze tak dużo obowiązków? Bo głupie śpią w nocy to im się zbiera

Offline Lemmy
  • No one but you, I love like a fool, you're my dream come true!
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6707
  • Karolina i Patysia
  • data ślubu: 30 czerwca 2007
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2863 dnia: 16 Lutego 2010, 15:58 »
Pyszna jest sola po francusku, tyle że nie z piekarnika, a smażona.
I łatwa w przygotowaniu:

Pół kostki masła rozpuszczam w rodelku,. Sciągam białe kawałki (masło musi być klarowne).
Solę solę (hihi), pieprzę (za przeproszeniem), obsypuję mąką i smażę na maśle klarowym.
W rondelku roztapiam jeszcze troszkę masła (tak z 1/4 kostki) i dodaję kilka kropel soku z cytryny. Tym masełkiem polewam rybkę na talerzu. Pycha!

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2864 dnia: 16 Lutego 2010, 22:07 »
pomimo diety na pewno wypróbuję :D

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2865 dnia: 16 Lutego 2010, 23:00 »
Moje danie popisowe:

Schab w marynacie musztardowo- majerankowej z burakami na zimno, z pary i ziemniakami z pary w przyprawie grillowej:


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2866 dnia: 18 Września 2001, 01:31 »
wygląda smakowicie a gzie przepis  :D

kurcze dzisiaj post a tu mięchem od rana atakują  ::)  ;)

Offline Ninka
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 14816
  • Płeć: Kobieta

Offline ~Ania~
  • Global Moderator
  • Chuck Norris
  • *****
  • Wiadomości: 24071
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 2006-10-07
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2868 dnia: 18 Lutego 2010, 15:59 »
Upiekłam wczoraj sernik SNICKERS ze stronki "moje wypieki"... Pyyyycha.... :) Slodki, ale naprawdę pyszny :) Polecam.

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2869 dnia: 18 Lutego 2010, 17:14 »
Ninka  dzięki, przepis zapisany, pysznie brzmi :D

Ania ja się czaję na tego snikersa ale zbyt długa lista do pieczenia jest :) wczoraj upiekłam ciasto pomarańczowe, ale że zniknęło w ciągu godziny to dzisiaj jeszcze muffinki z bananami i czekoladą  :D

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2870 dnia: 19 Lutego 2010, 08:25 »
Madziq czy ty robiłaś to ciasto?
http://mojewypieki.blox.pl/2008/09/Babka-pomaranczowa-Jaffa.html

Błagam opisz jak smakowało (domyślam się że dobrze skoro zniknęło szybko) ale tak ciut więcej jakbyś mogła opisać. Chciałabym je zrobić ale nie wiem czy warto



Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2871 dnia: 19 Lutego 2010, 08:57 »
nie robiłam całkiem inne, moje było z tortownicy i dość niskie, robiłam to http://moje-co-nieco.ge5.net/2010/02/17/ciasto-pomaranczowe/ i to było niebo w gębie, zjedliśmy je tylko z mężem, innych nie zdążyłam poczęstować :)

Offline andzelika

  • Małżeństwo jest zgodne, kiedy żona panuje nad mężem, a mąż nad sobą.
  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 4931
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 19.09.09
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2872 dnia: 19 Lutego 2010, 09:12 »
O faktyczni eniskie ciasto ale jek by zwiekszyc skladniki to moze by wyszło fajniejsze
[/url]
[/url]

Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2873 dnia: 19 Lutego 2010, 09:58 »
może ale taki jego urok  ;)  to takie ciasto na jeden kęs a ja takie bardzo lubię  ;D

Offline isiaczek
  • entuzjasta
  • ******
  • Wiadomości: 800
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: Long time ago ;D
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2874 dnia: 19 Lutego 2010, 10:50 »
Dziękuję za przepis. Gratuluję pięknego bloga kulinarnego! Już został dodany do ulubionych :)



Offline madzia_n

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 20831
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2875 dnia: 19 Lutego 2010, 12:19 »
Ooo, przepis świetny! :) Z pewnością wypróbuję, bo to takie na szybko :) No i dodaję do ulubionych stronkę :)


Offline madziq

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 6009
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 26.04.2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2876 dnia: 19 Lutego 2010, 13:03 »
 :oops: dziękuję  :D

Madzia dokładnie, przepis jest rewelacyjny jak musisz na szybko coś upiec  :D

Offline baska98

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 10161
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 31 maj 2008
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2877 dnia: 19 Lutego 2010, 17:08 »
Madziu pyszne są te placuszki na Twojej stronie ::)
zazdroszczę talentu...
i na pewni wypróbuję przepisy :D

Offline madzia_n

  • Chuck Norris
  • ********
  • Wiadomości: 20831
  • Płeć: Kobieta
  • data ślubu: 22 sierpnia 2009
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2878 dnia: 20 Lutego 2010, 19:21 »
To ja może polecę Wam nasz dzisiejszy obiadek :)

http://smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/pulpeciki-ryzowe-z-sosem,30865

Coś odmiennego i od ziemniaków, i od zwykłego ryżu :) Pychotka! :)


Morgan
  • Gość
Odp: Forumkowe gotowanie
« Odpowiedź #2879 dnia: 21 Lutego 2010, 12:11 »
Wstawialm u siebie w watku ale Wam tez wkleje gdyby ktos mial ochote na ciasto :)

GOŁĘBI PUCH
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kostki margaryny
- 4 żółtka (białka zostawiamy, będą na górze)
- 1/2 szklanki cukru
Masa serowa:
- 1/2 kg sera
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jaja całe
- 1/2 szklanki oliwy (oleju)
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier waniliowy
Ser ucierac z jajkami i cukrem potem budyn i na koncu olej wolniutko )
Wykonanie:
Na spód blachy wyłożyc ciasto, na to masę serową, na ser jabłka utarte na grubej tarce (około 1/2 kg jabłek, ja kupuje więcej - wycisnąc sok, jeżeli są soczyste).
Zapiec - około 45 minut.
Ubic pianę z 4 jaj (ze składników na ciasto) z 1/2 szklanki cukru. Wyłożyc na gorące ciasto, posypac wiórkami kokosowymi i zapiec na złoty kolor około 15 minut.