Autor Wątek: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola  (Przeczytany 646998 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
Mnie też zawsze dziwiło, że ok. 15 moja Paulinka zostawała jako jedna z ostatnich na grupie (nie łączono w żłobku grup). I co dziennie słyszałam, czy nie może jej Pani odbierać o 15 (pracowałam do 17-stej). A dziwne to tym bardziej, że Paula zapisana była do żłobka zmianowego i zgłoszona była do 17.30 - żłobek czynny do 20.
Ale wiadomo, jak rodzic odbierze ostatnie dziecko, Panie mogły iść do domu.

Teraz jest zgłoszona do 16.30 bo do tej godziny trzeba odebrać dzieci dzienne (nie zmianowe).

Offline :martyna:
  • Chuck Norris
U mojej w przedszkolu też większość dzieci odbierana jest ok 15...zastanawia mnie, gdzie ci rodzice pracują.
Moja przychodzi jako 1 albo 2 i jest odbierana jako ostatnia, czasami przedostatnia.

Przedszkole z założenia czynne do 17:30, ale na zebraniu Pani dyrektor kręciła nosem po tym jak niektóre mamy zadeklarowały, że dzieci będą do końca.

Offline masumi85

• Chuck Norris
  • data ślubu: 08.09.2007
Dziewczyny u mnie jest to samo, wczoraj po 15 mówiła jedna mama ze było tylko z 5 dzieci, a w grupie 25 jest ogólnie.
Ja swego zapisałam do 17, ale będę go do 16 odbierać (przynajmniej mam taka nadzieje) i mam świadomość, że będzie to jedno z nielicznych dzieci odbierane jako ostatnie.
Wczorajszy dzień był jednym wielkim płaczem, jak go zobaczyłam i jego twarz po tym płaczu to aż się przeżegnałam, nie wziął żadnego misia ze sobą i przytulał sobie swój ręcznik i tak sobie buźkę zatarł. Dziś miał smutna minkę jak go zostawiałam ale nie płakał.
Kubuś 10.10.2008,          Kacperek 09.07.2010        Aleksander 11.10.2013

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 2.06.2007
Udalo mi sie zajrzec do buzi Mai-masa czerownych plamek na podniebieniu+napchniety jezyk+ok38st-po poludniu lekarz-bez dwoch zdan.
Unas jest dpiero hardocore-przedszkole czynne do 15.45 :P
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
Moj dzis wchodząc do przedszkola zacząl plakac ,zobaczyl "babe" (czyt babcie) i ryk, ale bylam wsciekla, dziecko mi sie nie chcialo odemnie oderwac, zostawilam go placzącego, pierwszy raz wyl i wolal nie mama tylko baba. Oczywiscie "babe" objechalam ze ma mu sie wiecej nie pokazywac, moja mama stwierdzila ze chciala zobaczyc jego reakcje, no to ma  :-\

Ale teraz dostalam telefon, ze mlody juz pozniej poszedl do dzieci i sie bawil, teraz mają angielski, pani im pokazuje lale i cos spiewa, a mlody siedzac grzecznie na laweczce smieje sie od ucha do ucha. Az mi lekko na sercu.

Wiecie co tez sie zastanawialam gdzie Ci rodzice pracuja odprowadzaja dzieci nawet po 8 a odbierają po 12  :drapanie:
Z moja mama rozmawialam i rodzice wpisują ze pracują obojga a pozniej okazuje sie ze ani jeden ani drugi nie pracuje, a dziecko w przedszkolu siedzi nawet do 18  ::) Roznie bywa, wiecie teraz z perspektywy tego ze ja dalam malego do przedszkola moja mama na to patrzy inaczej, bo byla przeciwna aby szedl tak wczesnie do przedszkola.....

Offline tete

• "Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań."
  • Chuck Norris
Nikola,unas jest podobnie-90% rodziców wpisalo dzieci na 'caly dzien" a odbieraja max o 13-aby móc placic jedynie oplate zywieniową..pani dyrektor powiedziala na zebraniu ze w/w sytuacji dzieci zdeklarowane na caly dzien a odbierane o 13 beda niestety oddelegowane z przedszkola...na liste oczekujaca maluszków w tej chwili czeka ponad 20ro dzieci..
Nikt nie lubi samotności. Ja tylko nie próbuję się z nikim na siłę zaprzyjaźniać. To prowadzi do rozczarowań.

Offline masumi85

• Chuck Norris
Nikola to ze ludzie oszukują w zgłoszeniach do przedszkolach to już mnie nie dziwi. Nie dziwi mnie nawet fakt, że specjalnie robią z siebie rodziny patologiczne, aby tylko dostać miejsce z przedszkolu. U nas w mieście wyliczyli, że łącznie miejsc w przedszkolach państwowych i prywatnych jest mniej niż uprawnionych dzieci (chodzi o 3 latków). Więc jakoś trzeba kombinować aby dziecko przyjęli. Ja nie kombinowałam i Kuba się nigdzie nie dostał, był na rezerwówce. Szczęście dla mnie, że ktoś zrezygnował i od 5 września poszedł.

ortografia....końcówka ÓW
« Ostatnia zmiana: 6 Września 2011, 13:15 wysłana przez liliann »

Offline tete

• Chuck Norris
Hehehe unas fenomen jakis chyba ;D ;D ;Dna 20dzieci zdeklarowanych 'do konca"u Maii -kiedy przychodze ponia ok 15 zostaje 7ro :P :P :Pjutro zebrnie z pania wychowawczynia grupy-nie omieszkam poruszyc tej kwestii..nie lubie jak ktos robi zemnie jelenia przez duze "J" ::)

Offline nikola/23

• Chuck Norris
  • data ślubu: 4.10.2008
Ja tez sie nie dziwie. Sama wpisywalam ze pracuje, bo to rozpatrywala komisja, a nie moja mama. Pozatym my tez mielismy farta, zrezygnowala dziewczynka i mlody wskoczyl na jej miejsce, a tak to by dopiero poszedl pazdziernik/listopad jak by ktos zrezygnowal  ::)
I mimo to ze znajomosci bo przeciez mama pracuje w tym samym przedszkolu nie bylo mowy o tym zeby poszedl od wrzesnia, zreszta jeszcze w poniedzialek rozmawialam z dyrekcja  :P, bylam rowniez w prywatnym i nici z tego, a w srode popoludniu dzwonia do mnie i mowią zeby mlodego na jutro (czyli czwartek 1.09) wyszykowac  :P

Offline baska98

• Chuck Norris
  • data ślubu: 31 maj 2008
u nas dziś rano z niewiadomego powodu krzyki, spazmy itp... ledwo wyszłyśmy z domu...
w drodze do przedszkola Majka marudna ale w przedszkolu nawet fajnie :) ogólnie zakładanie kapci i odprowadzanie bez najmniejszych problemów. Nawet zeszła mi z rąk z łatwością ale po chwili troszkę zaczęła płakać. Na szczęście Pani szybko ja uspokoiła :D tak jak wczoraj spodziewam się płaczu jak będę ją odbierać...

u nas przedszkole czynne jest do 17. Mąż lub ja odbieramy Majkę po 15, z reguły jest to 15:15-15:20. W sali oprócz Majki jest jeszcze może 2-3 dzieci, a grupa jak się nie mylę liczy 27 osób, ale to może dlatego, że przedszkole znajduje się na strefie ekonomicznej i w koło jest bardzo dużo firm i pewnie większość rodziców pracuje w pobliżu do 15 więc po chwili jest już na miejscu...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 23 kwietnia 2005 r.
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #1000 dnia: 6 Września 2011, 11:26 »
Hehehe unas fenomen jakis chyba ;D ;D ;Dna 20dzieci zdeklarowanych 'do konca"u Maii -kiedy przychodze ponia ok 15 zostaje 7ro :P :P :Pjutro zebrnie z pania wychowawczynia grupy-nie omieszkam poruszyc tej kwestii..nie lubie jak ktos robi zemnie jelenia przez duze "J" ::)
a w czym przeszkadza tete Tobie osobiście,że ktoś w pierwszym tygodniu zabiera dziecko przed 15?Przecież niektóre dzieci potrzebują dłuższego czasu na to, aby się zaklimatyzować
może ktoś prosi babcię?może sie z pracy wcześniej zwalnia?
tak na serio pytam:czemu Ciebie osobiście to tak drażni?
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline tete

• Chuck Norris
Odp: Przedszkolaki z naszej paki, czyli forumkowe maluszki ruszają do przedszkola
« Odpowiedź #1001 dnia: 6 Września 2011, 13:11 »
Mariolka,zasadnicza sprawa jest taka ze kiedy zapytalam czy ja sama moge odbierac Maje wczesniej(a tez jest poczatkującym przedszkolakiem i takze ja siedze w domu+babcia)tj ok 14to pani dyrektor wyrazila dezaprobate ze owszem moge ale musze sie liczyc z tym ze lamie przez to warunki statusu i umówy z przeszkolem-wiec stąd moje pytanie:jak to jest ze wiekszosc matek idzie na żywiol i dzieci mimo ze zdeklarowane do koncowych godzin są odbierane o 13??(czyli bezplatnie-tylko jedzenie),liczac nato ze poprostu przejdzie sie  nadtym do porzadku dziennego-gdy ja i reszta matek mimo ze chcialoby odbierac wczesniej dzieci(serio nie ma potrzeby aby np moja siedziala tam tak dlugo z garstką niedobitków")czekamy by minąl 'ustawowy' czas pobytu dziecka.
Niestety unas jest male miasteczko..wiekszosc liczy ze jakos sie uda aby nie placic..serio juz mi nie chodzi o odplatnosc ale oto ze np za miesiąc pani dyrektor powie mi ze niestety musze zabrac dziecko z przedszkola bo inne oczekujące bedzie w pelnym wymiarze czasu..
Ja to samo powiedzialam co Ty Mariola pani opiekunce i ze to chore jest wg mnie ze niemoge tak naprawde deycdowac o tym ile czasu Maja ma byc w przedszkolu...niestety to jedyne (!!!!!) przedszkole w gminie ...

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1002 dnia: 6 Września 2011, 13:22 »
wczoraj Ewa była do 15-tej...
dzisiaj już do oporu, czyli do zamknięcia przedszkola - 16:30

a co do machloj przy zapisach...
dzięki Bogu w moim przedszkolu wymagali poświadczenia z zakładu pracy, że ktoś jest zatrudniony...
a przy prowadzeniu działalności gospodarczej świeżego papierka z UM...
na gębę to ja mogę być i prezydentem
owszem pani dyrektor powiedziała, że jak ktoś nie chce nie musi przynosić, ale te dzieci lądują na szarym końcu, bo ona nie chce mieć potem nieprzyjemności oraz być posądzana o matactwa...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1003 dnia: 6 Września 2011, 14:17 »
aha tete
chyba,że to jest tak niby restrykcyjnie przestrzegane?
bo u nas jest tak
mam dziecko zapisane do 16
ale wielokrotnie zabieramy je wcześniej, a bo piątek, a bo mój po służbie to po obiedzie go wcześniej zabierze itp
z ta różnicą u nas,że czy ja zabiorę sobie o 12 czy o 13 czy 16
płace za całosć czyli pobyt do 16 i nikt mi nawet złotówki nie odda z tego tytułu
bo u nas jest tak,że jak ty sie spóźnisz i odbierzesz później to ci doliczą dodoatkowo, ale jak odbierzesz wcześniej, to Ci nie oddadza
i też mam na osiedlu jedno przedszkole,że cudem jest sie ta dostać
"Dwie rzeczy są nieskończone:Wszechświat i głupota ludzka, chociaż przy tym pierwszym nie upierałbym się" A.Einstein

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1004 dnia: 6 Września 2011, 14:27 »
dzięki Bogu w moim przedszkolu wymagali poświadczenia z zakładu pracy, że ktoś jest zatrudniony...

U nas też, ale co za problem żeby znajomy który ma firmę wystawił papier? Żaden!

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1005 dnia: 6 Września 2011, 14:31 »
a moim zdaniem przedszkole powinno być dostępne dla wszytskich dzieci, nawet jak przykładowo matka nie pracuje, bo np wychowuje młodsze dziecko, bo jej sie nie chce, bo nie musi, bo coś tam jeszcze itp
przedszkole to przygotowanie do nauki w szkole, tym bardziej,że trzeba iśc w wieku 5 lat do zerówki czy w wieku 6l do pierwszej klasy
bez żadnej możliwości wcześniejszej nauki
chore...

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1006 dnia: 6 Września 2011, 14:34 »
U nas do żłobka jest potrzeba pieczątka na zgłoszeniu, a do przedszkola to każdy sobie sam wpisuje i tak na prawdę to pewnie nikt tego nie sprawdza. Jakby mieli sprawdzać tyle zgłoszeń to by pewnie majątek stracili, nie mówiąc już o osobie, która by chciała wykonać setki telefonów aby potwierdzić.

Offline masumi85

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1007 dnia: 6 Września 2011, 14:35 »
Mariolka dobrze piszesz. Miejsce powinno być dla każdego dziecka bez wyjątku.

Offline liliann

• Global Moderator
  • Chuck Norris
  • data ślubu: 30 września 2006
« Odpowiedź #1008 dnia: 6 Września 2011, 14:35 »
kjp niby tak...niby żaden...
ale jest zawsze możliwość weryfikacji i nie wszyscy są skorzy do poświadczania nieprawdy...
a paragraf na to pewnie jakiś się znajdzie...
i potem dostawać w dupę za kogoś...

mimo wszystko jest to jakaś "zapora" na krętaczy...

"Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali: nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają. ”
— Richard M. Devos

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1009 dnia: 6 Września 2011, 14:37 »
u nas w przedszkolach przy rekrutacji też trzeba przynieśc z zakładu pracy zaświadczenie o zatrudnieniu

Offline kjp83

• Chuck Norris
  • data ślubu: 13.09.2008
« Odpowiedź #1010 dnia: 6 Września 2011, 14:40 »
Mariola zgadzam się z Tobą w 100%. Przedszkole nie powinno być przywilejem ludzi pracujących a standardowy, niezbędny etap edukacji!
Niestety w naszym posr... nym kraju jest jak jest, liczba miejsc jest dużo mniejsza niż liczba dzieci, więc pierszeństwo powinny mieć dzieci tych rodziców którzy faktycznie pracują.

Poza tym jest jeszcze jeden problem dla przedszkoli- do tej pory dyrektorka wiedziała że od dziecka ma 190zł. Wiedziała jak rozplanować budżet. Teraz nagle większość dzieci jest w godzinach bezpłatnych a przedszkole od takiego nie ma ani złotówki. Gmina nie daje nic lub niewiele. To jest tzw. kiełbasa wyborcza. Chory kraj!

♡ Szymon & Leon ♡

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1011 dnia: 6 Września 2011, 14:46 »
dlatego u nas jest tak,że w okresie rekrutacji na wniosku piszesz na ile godzin dasz dziecko
jak napiszesz,że na 5 godzin do 13, to od razu Ci powie,że Ci dziecka nie przyjmie, bo nic na tym nei zarabia
takich dzieci po prostu nie przyjmują, w pierwszej kolejności i tak przyjmą dzieci, które są zadeklarowane na minimum 8 godz

Offline jagodka24

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1012 dnia: 6 Września 2011, 15:06 »
a ja wam powiem jak to działa z tym odbieraniem
większość dzieci z naszego przedszkola to dzieci np nauczycieli
albo pracowników budżetówki
pierwsi kończą pracę często ok 11-12 więc odbierają dzieci ok 14
drudzy konczą ok 15 a  że miasto nieduże to za 15 min dzieciak juz w domu

Jagoda - 05.06.2007
Maja - 29.03.2010

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1013 dnia: 6 Września 2011, 16:35 »
Mariolka dobrze piszesz. Miejsce powinno być dla każdego dziecka bez wyjątku.
dokladnie tak!!!!Jesli i matka i dziecko wyraza chęc i ma mozliwosc finansową aby  dziecko bylo w przedszkolu-nie powinno nic stac na przeszkodzie..
Mariola,wg pani dyrektor(nowa pani po wygranym konkursie) ma byc to priorytetem,,zbyt wiele dzieciaczków 'czeka ' na swoją kolej..i unas jest tak ze jak przekroczysz godzine(tolerancja 5min jest)to naliczaja kolejna-wazne dlamnie jest to czy pani x nie wyskoczy mi ze wg jej 'zapisków"(nie ma chipów jak w niektórych placówkach) Maja spedza w przedszkolu np 7h i ze w tym wypadku sie musimy pozegnac..Nasz kraj jest chory..nasza gmine jest jedno przedszkole panstwowe,zero prywatnych(w sąsiednim miasteczku jest klub malucha na godziny jedyne)zero żłoba..maskara jakas :-[
 a unas zapalenie jamy ustnej ::) i infekcja gardla.

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1014 dnia: 6 Września 2011, 16:44 »
to Ci współczuję tete, skoro dyrektorka taka jakaś dziwna
ale jak za bardzo będziesz "wyskakiwać z problemami", to możesz mieć potem trudności z drugim dzieckiem z rekrutacją

sama wiesz jak teraz jest z przedszkolem...

Offline tete

• Chuck Norris
« Odpowiedź #1015 dnia: 6 Września 2011, 16:47 »
to Ci współczuję tete
\
ja sama sobie tez..jest jak mówisz Mariola,jakby nie bylo drugie predzej czy pozniej tez bedzie czekac rekrutacja kiedys..

Offline *Ewelina*

• Chuck Norris
  • data ślubu: 29.12.2007
« Odpowiedź #1016 dnia: 6 Września 2011, 17:04 »
Dzisj rano bez płaczu potem troszke płacz...Ale dasieprzezyc,ogolnie to dzis płakały te co sie trzymały jak dotychczas a te co sie wypłakały były ciuchutko :)

Po przedszkolu Milek chce bardzo szybko do domku wiec babcia zara zpo 15tej go przyprowadza..a odbiera juz o 14-tej...

Offline Mariolka
  • Chuck Norris
« Odpowiedź #1017 dnia: 6 Września 2011, 17:25 »
to Ci współczuję tete
\
ja sama sobie tez..jest jak mówisz Mariola,jakby nie bylo drugie predzej czy pozniej tez bedzie czekac rekrutacja kiedys..
to tak jak Ja
ok 2 miesięcy temu Marcel miał wypadek w przedszkolu, zerwałą się pod nim huśtawka
i co?PZU złotówki nie wypłaci i musiałabym się sądzić z przedszkolem
gdyby był tylko Marcel ok, ale Ja za rok musze na tej dzielnicy próbować zapisać bliźniaczki do przedszkola
już widzę jakby wtedy czekali na mnie z otwartymi ramionami

Offline s.aga

• maniak
  • Życie jest piękne, gdy patrzysz na nie pięknie
  • data ślubu: 16.10.2004
« Odpowiedź #1018 dnia: 6 Września 2011, 20:22 »
moja w przedszkolu będzie do 15. przedszkole jest do 17
nawet nie wiem ile dzieci zostaje do 15 (moja od 30 sierpnia chora  >:( wiec przedszkola jeszcze nie odwiedziła), ale chyba niewiele skoro na 26 dzieci chodzi tylko 12, bo reszta chorych.

Offline Anjuschka

• Chuck Norris
  • data ślubu: 15.05.2010
« Odpowiedź #1019 dnia: 6 Września 2011, 20:45 »
Po ile jest dzieci w grupach Waszych pociech?
W grupie Pauli w żłobku jest 42 dzieci!!! I 6 opiekunek (o ile żadna nie jest na zwolnieniu).